Ισλανδία : Μέσω του Söngvakeppnin, στις 2 Μαρτίου θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της για το Τελ Αβίβ

HΙσλανδία που μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα είναι οι τρεις χώρες που συμμετέχουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κερδίσουν το διαγωνισμό, ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες της για την επιλογή του εκπροσώπου της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί το Μάιο στο Ισραήλ.

Μέσω του γνωστού εθνικού τελικού, που διοργανώνει η δημόσια τηλεόραση της χώρας, RÚV, το Söngvakeppnin 2019 θα επιλέξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τα ισλανδικά χρώματα στη Eurovision 2019.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις συμμετοχές τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν στον επίσημο ιστότοπο της RÚV.

Με αλλαγές το Söngvakeppnin 2019

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με όσα ίσχυαν και στα προηγούμενα Söngvakeppnin. Η μόνη ίσως αλλαγή είναι ότι στους δύο ημιτελικούς που θα προηγηθούν του τελικού, θα συμμετάσχουν 10 και όχι 12 τραγούδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχουν λίγα, αλλά αξιόλογα τραγούδια.

Η Ισλανδία θέλει πολύ να επανακάμψει στο διαγωνισμό, αφού μετρά τέσσερις συνεχόμενους αποκλεισμούς. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, ο γνωστός Βρετανός χορογράφος Lee Proud ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Söngvakeppnin, ενώ ο Samúel J. Samúelsson παραμένει ως μουσικός διευθυντής.

Επιπλέον η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας αποφάσισε εκτός από τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς που θα υποβάλουν τις υποψήφιες συμμετοχές τους να προσλάβει και έμπειρους συνθέτες και στιχουργούς προκειμένου να γράψουν τραγούδια με σκοπό να διαγωνιστούν στο Söngvakeppnin 2019.

Ενώ όσοι θελήσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συμμετοχές τους πρέπει να είναι Ισλανδοί πολίτες ή έστω μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, αυτοί που θα προσκληθούν για να στείλουν τη συμμετοχή τους στον εθνικό τελικό της χώρας, μπορεί να είναι και ξένοι υπήκοοι.

Τα τραγούδια όλα πρέπει να είναι στα ισλανδικά, αφού υποχρεωτικά στους ημιτελικούς η γλώσσα των συμμετοχών είναι τα ισλανδικά, ενώ στον τελικό κάθε φιναλίστ έχει το δικαίωμα να τραγουδήσει στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει και στη Eurovision, εφόσον κερδίσει στο Söngvakeppnin 2019.

Ο τρόπος ψηφοφορίας δεν αλλάζει. Δύο τραγούδια από κάθε ημιτελικό θα προκριθούν στον τελικό, με τη RÚV, να διατηρεί το δικαίωμα να δώσει και μία wildcard. Στους ημιτελικούς ψηφίζει μόνο το τηλεοπτικό κοινό. Ο τελικός απαρτίζεται από δύο γύρους ψηφοφορίας. Στον πρώτο γύρο κοινό και επιτροπή από 50% έκαστος, θα επιλέξει τα δύο καλύτερα τραγούδια. Στον σούπερ τελικό μόνο το κοινό εκ του μηδενός θα αποφασίσει το μεγάλο νικητή του Söngvakeppnin 2019, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Τελ Αβίβ.

Η αγάπη των Ισλανδών για τη Eurovision παραμένει

Παρά τα άσχημα αποτελέσματα της χώρας στο διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια, η Eurovision παραμένει ιδιαίτερα αγαπητή στο ισλανδικό κοινό και της χαρίζει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Για το σκοπό αυτό η RÚV κάθε χρόνο προσπαθεί να παρουσιάσει έναν άρτιο από πλευράς θεάματος εθνικό τελικό και μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέρνει περίφημα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος της RÚV, Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, δήλωσε για το επικείμενο Söngvakeppnin:

Ο διαγωνισμός επεκτείνεται χρόνο με το χρόνο και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ανάπτυξη του. Αυτή τη χρονιά αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα τον βελτιώσουν και θα διασκεδάσουν το τηλεοπτικό κοινό.

Ημερομηνίες του Söngvakeppnin 2019

Ο Πρώτος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου 2019 στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói ενώ ο Δεύτερος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2019 επίσης στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói. Ο μεγάλος τελικός  του Söngvakeppnin 2019 θα διεξαχθεί στις 2 Μαρτίου 2019 στην αρένα Laugardalshöll, που είναι και η μεγαλύτερη κλειστή αρένα της Ισλανδίας.

Φέτος την Ισλανδία εκπροσώπησε ο Ari Ólafsson, με την παλαιομοδίτικη για πολλούς μπαλάντα του Our Choice, κατακτώντας την τελευταία θέση στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού.

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *