Eurovision 2019: “44 χώρες θα λάβουν μέρος στο Τελ Αβίβ”

Τάδε έφη ο Jan Feddersen, σχολιαστής του Διαγωνισμού της Eurovision για τη γερμανική τηλεόραση, NRD. Η δήλωση του αυτή, που δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω εξηγήσεις, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις ανάμεσα στους fans του διαγωνισμού, για το ποιες χώρες τελικά θα συμπληρώσουν το παζλ των φετινών συμμετοχών.

39 χώρες έχουν επιβεβαιώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την συμμετοχή τους για τη Eurovision 2019 στο Τελ Αβίβ. Όλες τους είχαν δώσει το παρών και στη Λισαβόνα. Αν λάβουμε υπόψιν την πρόσφατη δήλωση αποχώρησης της Βουλγαρίας, αλλά και αν θεωρήσουμε ότι Ρωσία, Μολδαβία και Άγιος Μαρίνος θα συμμετάσχουν κανονικά και του χρόνου, τότε φθάνουμε στις 42 χώρες, μία λιγότερη από πέρσι. Οι 44 χώρες που ο Jan Feddersen δήλωσε ότι θα παρευρεθούν στο Τελ Αβίβ, σημαίνει ότι θα έχουμε είτε ντεμπούτο κάποιας νέας χώρας, είτε την επιστροφή κάποιας άλλης.

Επιστροφή ή κάποιο ντεμπούτο στη Eurovision 2019

Με δεδομένο ότι οι χώρες που συμμετείχαν στο παρελθόν στο διαγωνισμό – αλλά όχι τα τελευταία χρόνια – έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν τουλάχιστον την επόμενη χρονιά, αυτό σημαίνει ότι για να έχουμε 44 χώρες στον επόμενο διαγωνισμό, θα πρέπει να υπάρξει το ντεμπούτο δύο νέων χωρών.

Οι χώρες για τις οποίες τα τελευταία χρόνια φημολογούνται, αλλά και το επιθυμούν διακαώς να λάβουν μέρος στη Eurovision, είναι τρεις. Αναφερόμαστε φυσικά στο Καζακστάν, Κόσοβο και Λιχτενστάιν. Παρότι και οι τρεις έχουν κοινό σκοπό, που προφανώς είναι η σκηνή της Eurovision, αφορούν διαφορετικές περιπτώσεις και έχουν ανόμοια προβλήματα να ξεπεράσουν για να καταφέρουν να κάνουν το ντεμπούτο τους. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Καζακστάν όλο και πιο κοντά στο όνειρο

Ευκολότερη περίπτωση από τις τρεις θα λέγαμε ότι είναι αυτή του Καζακστάν. Το Καζακστάν έχει ένα μικρό του κομμάτι στην Ευρώπη, ενώ και στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις συμμετέχει με τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στη Eurovision.

Η δημόσια τηλεόραση της χώρας, Khabar Agency, δεν είναι μέλος της EBU αλλά συνεργαζόμενο με αυτήν. Μεταδίδει το διαγωνισμό της Eurovision από το 2012, με μεγάλη τηλεθέαση στη χώρα, ενώ φέτος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη Junior Eurovision, έχοντας λάβει πρόσκληση για αυτό, από το Reference Group του διαγωνισμού και από τη διοργανώτρια χώρα.

Για να δούμε λοιπόν το Καζακστάν και στην κανονική Eurovision, αρκεί μια αντίστοιχη πρόσκληση από το Reference Group και τη διοργανώτρια χώρα, εν προκειμένω το Ισραήλ. Με αυτή τη διαδικασία συμμετέχει η Αυστραλία τα τελευταία πέντε χρόνια, λαμβάνοντας δηλαδή κάθε φορά πρόσκληση συμμετοχής.

Kazakstan EBU

Για να ακούσουμε δηλαδή το Μάιο, “Good evening Europe, this is Astana”, αρκεί μία πρόσκληση από την EBU. Στο τέλος Ιουλίου η EBU σε ανακοίνωση της, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει προς το παρόν να απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση στο Καζακστάν. Πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα από τότε και πόσο πιθανόν είναι να δούμε το Καζακστάν στη λίστα των χωρών που θα λάβουν μέρος στο Τελ Αβίβ, θα το μάθουμε στο εγγύς μέλλον.

Το Κόσοβο επιμένει και ελπίζει

Τελείως διαφορετική είναι η περίπτωση του Κοσόβου. Εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί de facto κράτος, έχοντας την επίσημη αναγνώριση του, από περίπου τα 2/3 των κρατών του πλανήτη, αλλά και από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το Κόσοβο συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σε άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, δεν έχει όμως καταφέρει ακόμη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Eurovision, παρότι η δημόσια τηλεόραση της “χώρας”, έχει κάνει πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Μεγάλο αγκάθι για τη συμμετοχή του Κοσόβου στο διαγωνισμό, είναι το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοτηλεοράσεων (Δ.Ε.Ρ.), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μία δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να γίνει μέλος της EBU. Εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν γίνεται μέλος στη Δ.Ε.Ρ. ώστε στη συνέχεια να γίνει μέλος και στην EBU; Παρά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του, από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, το Κόσοβο δεν έχει γίνει ακόμη μέλος του Ο.Η.Ε. κυρίως εξαιτίας του βέτο που ασκεί η Ρωσία, στο συμβούλιο ασφαλείας του οργανισμού.

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται απαισιόδοξα ως προς την ενδεχόμενη συμμετοχή του Κοσόβου στο διαγωνισμού, υπάρχει φως στον ορίζοντα. Στην τελευταία γ.σ. της EBU που διεξήχθη στα Τίρανα, αποφασίστηκε η περαιτέρω συνεργασία της με την δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου, ενώ παραπέμφθηκε στην γ.σ. της ένωσης τον Δεκέμβριο, το θέμα παραχώρησης του καθεστώτος του πλήρους μέλους στην τηλεόραση του νεότευκτου “κράτους”.

Αν ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα και η γ.σ. της EBU ανάψει το πράσινο φως, ώστε η δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου γίνει πλήρες μέλος της E.B.U., τότε είναι σχεδόν βέβαια ότι θα δούμε την πρώτη συμμετοχή του νεότερου “κράτους” της Ευρώπης στη Eurovision 2019.

Kosovo Eurovision 2019

Αυτή πάντως δεν θα είναι η πρώτη συμμετοχή του Κοσόβου σε Eurovision event, αφού το 2011 συμμετείχε στο Eurovision Young Dancers, προσκεκλημένο τότε από την EBU και τη Νορβηγία που ήταν διοργανώτρια χώρα.

Λιχτενστάιν από αναβολή σε αναβολή

Πιο απλή σε σχέση με τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις είναι αυτή του Λιχτενστάιν. Το μικρό κρατίδιο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, είναι ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από όλη τη διεθνή κοινότητα και το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό φημολογείται εδώ και αρκετά χρόνια.

Αρχικό πρόβλημα ήταν ότι το Λιχτενστάιν μέχρι πρότινος δεν είχε δημόσια τηλεόραση. Αυτό επιλύθηκε αφού δημιουργήθηκε η 1FLTV. Μάλιστα πέρσι οι υπεύθυνοι της τηλεόρασης του Λιχτενστάιν δήλωσαν, ότι με αφορμή τα 300 χρόνια από την δημιουργία του κράτους το 2019 θα έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στη Eurovision, διοργανώνοντας και εθνικό τελικό για τον σκοπό αυτό.

Ένα όμως απρόσμενο γεγονός, ο θάνατος του διευθυντή του 1FLTV, Peter Kolbel, που είχε αναλάβει όλο αυτό το project πήγε τα σχέδια τους πίσω, τουλάχιστον μέχρι το 2021 όπως οι ίδιοι δηλώνουν.

liechtenstein eurovision 2019

Είναι εφικτό το ρεκόρ των 44 χωρών;

Για να πραγματοποιηθεί λοιπόν το ρεκόρ των 44 χωρών στον επόμενο διαγωνισμό, όπως προέβλεψε ο Jan Feddersen απαιτείται η πλήρωση δύο προϋποθέσεων. Αφενός να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους και οι τρεις χώρες που συμμετείχαν φέτος και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους για το 2019 και αφετέρου να κάνουν ντεμπούτο στο διαγωνισμό δύο από τις παραπάνω αναφερόμενες χώρες ή κάποια τρίτη.

Να σας θυμίσουμε ότι 43 χώρες έχουν συμμετάσχει σε τρεις περιπτώσεις στο παρελθόν. Το 2008 στο Βελιγράδι, το 2011 στο Ντίσελντορφ και φυσικά φέτος στη Λισαβόνα.

Πόσο εφικτό θεωρείται να έχουμε ένα νέο ρεκόρ στη Eurovision 2019, στο Τελ Αβίβ;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *