Junior Eurovision 2018: Όλα όσα είδαμε στο Μινσκ

Έχοντας επιστρέψει πλέον στην Ελλάδα και έχοντας ζήσει μία πραγματικά όμορφη εμπειρία σε μία χώρα για την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο σαν επίλογος, για όλα όσα ζήσαμε στο Μινσκ και στον 16ο Διαγωνισμό της Παιδικής Eurovision.

Η καλύτερη Junior Eurovision ever!

Αρχικά όπως θα διαπιστώσατε όσοι είδατε την Κυριακή τον διαγωνισμό, ήταν μακράν η καλύτερη Junior Eurovision που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μια υπερπαραγωγή από όλες τις απόψεις. Εντυπωσιακή τελετή έναρξης, απίστευτα γραφικά και σκηνοθεσία που δεν είδαμε ούτε στην Eurovision της Λισαβόνας, ένα γεμάτο στάδιο με 15.000 θεατές, όμορφα τραγούδια και δουλεμένες σκηνικές εμφανίσεις που δε θα ζήλευαν σε τίποτα τις αντίστοιχες εμφανίσεις στην Eurovision των ενηλίκων. Στα αρνητικά το μόνο που θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε είναι το πολύ μικρό press center, που μετά βίας χωρούσε τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Πολωνία

Όσο αφορά το τελικό αποτέλεσμα, ήταν κάτι αρκετά αναμενόμενο. Η Πολωνία ήταν δεδομένο ότι θα ήταν πρώτη στην online ψηφοφορία και σας το είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο Μινσκ. Η Roksana ήταν με διαφορά η πιο γνωστή στη χώρα της, νικήτρια του The Voice Kids, ενός προγράμματος της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης, που σημειώνει μεγάλη τηλεθέαση. To ερωτηματικό ήταν αν θα έπαιρνε αρκετές ψήφους από την κριτική επιτροπή, ώστε να μην απειληθεί η νίκη της, κάτι που συνέβη εν τέλει.

Έχοντας πλέον την εμπειρία της online ψηφοφορίας δύο χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που μετρά για να τα πάει μία χώρα καλά στο διαγωνισμό, είναι η δημοφιλία του εκπροσώπου της. Πολωνία, Γαλλία και Καζακστάν που έστειλαν τρία παιδιά που έγιναν γνωστά μέσα από το The Voice Kids, έλαβαν την συντριπτική πλειοψηφία της διαδικτυακής ψηφοφορίας. Οι τρεις παραπάνω χώρες επένδυσαν πολύ στις δημόσιες σχέσεις της συμμετοχής τους, με παρουσία των ερμηνευτών τους στα τοπικά ΜΜΕ και με υπενθύμιση του τρόπου ψηφοφορίας, κάτι που απέδωσε όπως αποδείχθηκε.

Ελλάδα και Κύπρος απούσες

Δυστυχώς φέτος δεν είχαμε για μία ακόμα χρονιά συμμετοχή της χώρας μας, αλλά αυτή τη φορά ούτε της Κύπρου που τα δύο προηγούμενα χρόνια συμμετείχε. Για την Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανή η επιστροφή της στη Junior Eurovision, για την Κύπρο όμως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να τη δούμε να επιστρέφει. Μετά από μία σειρά ετών που ο διαγωνισμός έφθινε, πλέον η EBU μπορεί να είναι αισιόδοξη για το μέλλον του, αφού όλο και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα τόσο λαμπερό σόου. Αν φέτος είχαμε ρεκόρ με 20 χώρες, του χρόνου το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί εύκολα και μην σας φανεί παράξενο, αν τα επόμενα χρόνια δούμε και ημιτελικό στη Junior Eurovision, όπως εξάλλου αποκάλυψε και ο Jon Ola Sand.

Πάντως ελληνική και κυπριακή παρουσία υπήρχε. Ο Άλεξ Παναγή ήταν υπεύθυνος φωνητικής διδασκαλίας στη συμμετοχή του Αζερμπαιτζάν, ενώ την μικρούλη Fidan, συνόδευαν επί σκηνής τέσσερα ελληνόπουλα.

Alex Panayi

Ο Άλεξ Παναγή με το EurovisionFun στο Μινσκ

Ποιος θα διοργανώσει τη Junior Eurovision 2019;

Καζακστάν, Αρμενία και Πολωνία είναι οι χώρες που δημοσίως εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διοργανώσουν την επόμενη Junior Eurovision. Πλέον όμως μπορούμε να πούμε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η νικήτρια Πολωνία θα αναλάβει αυτό το “φορτίο”. Ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης αμέσως μετά τη νίκη της χώρας του, δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν του χρόνου του διαγωνισμό, αποκαλύπτοντας ότι εφόσον η EBU είναι θετική, η πόλη που θα τον φιλοξενήσει δεν θα είναι η Βαρσοβία. Μέχρι το τέλος του έτους πάντως η EBU θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της και θα γνωρίζουμε που θα ταξιδέψει ο διαγωνισμός του χρόνου.

Το Μινσκ είναι έτοιμο και για την κανονική Eurovision

Τελειώνοντας, αυτό που αξίζει να πούμε είναι ότι το Μινσκ είναι ένας πολύ ασφαλής προορισμός. Σε ελάχιστες πόλεις στην Ευρώπη ένοιωθα ασφαλής όπου και αν πήγαινα. Φυσικά, σε αυτό ευθύνεται το ιδιότυπο πολιτικώς καθεστώς της Λευκορωσίας και η έντονη παρουσία του στρατού και της αστυνομίας. Η πόλη πάντως έχει να προσφέρει καλές υποδομές, ένα φθηνό συγκοινωνιακό δίκτυο και ένα υπέροχο ιστορικό κέντρο, με ανθρώπους που μιλούν αγγλικά και είναι πάντοτε ευγενικοί και διαθέσιμοι να σε εξυπηρετήσουν. Χωρίς αμφιβολία όπως τόνισε και ο Jon Ola Sand οι Λευκορώσοι έκαναν μία πολύ καλή και επιτυχημένη πρόβα, για τη διοργάνωση και της κανονικής Eurovision. Αν και θεωρητικά δύσκολο, εμείς δεν θα διαφωνούσαμε με το ενδεχόμενο αυτό…

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *