Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Έτσι θα επιστρέψει στο διαγωνισμό της Eurovision

H Lejla A. Babovic αρχηγός αποστολής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο διαγωνισμό της Eurovision, σε δηλώσεις της ξεκαθάρισε πότε θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη συνεχίζει να επιθυμεί να συμμετάσχει στην Eurovision, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν, εξαιτίας των χρεών της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας στην EBU, αλλά και της αδυναμίας είσπραξης τηλεοπτικών τελών από τους πολίτες.

Η επιστροφή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη Eurovision εξαρτάται κυρίως από τα οικονομικά, δηλαδή εξαρτάται από το πώς θα λειτουργήσει το BHRT και αν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το χρέος στην EBU. Αν μπορούσαμε να βρούμε τα χρήματα και να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα χρέη, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στην EBU για μια πιθανή επιστροφή. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε το 2020, αλλά εφόσον το BHRT εξακολουθεί να έχει προβλήματα και ένας πολύ μικρός αριθμός πολιτών πληρώνει τηλεοπτικά τέλη, θα είναι δύσκολο να συμμετάσχουμε. Οι επιχειρηματίες και οι εταιρείες με καλή απόδοση στην χώρα, ενδιαφέρονται ελάχιστα στο να υποστηρίξουν μία συμμετοχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην Eurovision. Έτσι, το συνολικό βάρος της αποστολής της χώρας πέφτει στο BHRT. Ωστόσο, το BHRT υπόκειται στις κυρώσεις της EBU λόγω του χρέους των έξι εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οπότε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να έρθει και να πληρώσει όλα τα έξοδα της συμμετοχής μας.

Τον Ιούνιο του 2016 η EBU επέβαλλε σημαντικές κυρώσεις στο BHRT, αποκλείοντας το από όλες τις διοργανώσεις της ένωσης, αλλά στερώντας του και τα τηλεοπτικά δικαιώματα σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την Ρουμανία το 2016 όταν λίγο πριν από την Eurovision της Στοκχόλμης η EBU επέβαλλε κυρώσεις στην δημόσια τηλεόραση της χώρας. Μια από τις κυρώσεις ήταν και ο αποκλεισμός από τον διαγωνισμό της Eurovision, έτσι o Ovidiu Anton που είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ρουμανία, δεν κατάφερε να διαγωνισθεί. Στη συνέχεια η Ρουμανία ρύθμισε τα χρέη της στην EBU, αποπληρώνοντας ένα μέρος τους και έκτοτε συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό.

Μία παρόμοια ρύθμιση των χρεών της θα επιθυμούσε να πραγματοποιήσει και το BHRT, χωρίς όμως σεβαστά έσοδα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Μοναδική λύση φαίνεται πως είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα επέβαλλε την καταβολή ενός τακτικού ποσού από τους πολίτες, ως τηλεοπτικό τέλος ακριβώς όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η τελευταία συμμετοχή της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο διαγωνισμό της Eurovision είναι το Ljubav Je, με τους Dalal, Ana RucnerJala και Deen (εκπροσώπησε ξανά την Βοσνία Ερζεγοβίνη το 2004), που όμως δεν κατάφερε να προκριθεί, σημειώνοντας τον πρώτο αποκλεισμό της χώρας σε τελικό της Eurovision.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *