Eurovision 2019: Ανάλυση του πρώτου ημιτελικού

Με την κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2019 βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στον διαγωνισμό. Από το 2008 διεξάγονται δύο ημιτελικοί και δέκα χώρες από τον καθένα προκρίνονται στον Μεγάλο Τελικό. Εκεί διαγωνίζονται μαζί με τους Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια χώρα που βρίσκονται απευθείας στον τελικό.

Στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2019 η Ελλάδα και η Κύπρος

Η Ελλάδα και η Κύπρος φέτος θα διαγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό στις 14 Μαΐου. Μαζί τους η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Λευκορωσία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία, ο Άγιος Μαρίνος, η Γεωργία και η Αυστραλία θα διεκδικήσουν μία από τις 10 θέσεις του τελικού.

Ο χάρτης με την κατανομή των χωρών στη Eurovision 2019:

Από το 2008 λοιπόν η Ελλάδα έχει διαγωνιστεί 8 φορές στον πρώτο και μόλις 3 φορές στον δεύτερο ημιτελικό. Για την ιστορία και οι δύο αποκλεισμοί της Ελλάδας (2016, 2018) ήταν από τον πρώτο ημιτελικό και με την Κύπρο να συμμετέχει στον ίδιο. Επίσης είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που και οι δύο βρίσκονται στον ίδιο ημιτελικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα και η Σουηδία βρίσκονται σε διαφορετικό ημιτελικό για όγδοη φορά (βρέθηκαν στον ίδιο ημιτελικό μόνο μια φορά, το 2017).

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι Ουκρανία και Φινλανδία βρίσκονται για πρώτη φορά στον ίδιο ημιτελικό.

Από τις χώρες του πρώτου ημιτελικού, η Ουκρανία και η Αυστραλία δεν μετρούν ούτε έναν αποκλεισμό. Αντιθέτως, ο Άγιος Μαρίνος μετρά μία μόνο πρόκριση. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται τόσο ευνοϊκός ημιτελικός για την Ελλάδα, είναι όμως έτσι;

Ουκρανία και Αυστραλία – Θα διατηρήσουν το σερί τους;

Ας ρίξουμε αρχικά μια ματιά στις υπόλοιπες χώρες. Η πιο εμφανώς ευνοημένη είναι η Ουκρανία. Με την Λευκορωσία, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Γεωργία και την Πορτογαλία που την ψηφίζουν σταθερά ψηλά έχει αρκετούς πόντους εξασφαλισμένους. Είναι επίσης πιθανοί και πόντοι από Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και από Ουγγαρία. Επομένως αν και το τραγούδι της Ουκρανίας είναι δυνατό, έχουμε τον πιο πιθανό φιναλίστ του ημιτελικού μας.

Η Αυστραλία αντιθέτως, ενώ έχει κι αυτή 100% ποσοστό επιτυχίας, χάνει αρκετούς “συμμάχους” της. Οι σημαντικότεροι σύμμαχοί της είναι οι σκανδιναβικές χώρες, από τις οποίες συμμετέχει μόνο η Ισλανδία στον συγκεκριμένο ημιτελικό. Επίσης Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία δεν είναι στον πρώτο ημιτελικό. Μπορεί όμως να ελπίζει σε κάποιους πόντους από Ουγγαρία, της οποίας οι επιτροπές την έχουν πάντα ψηλά, αλλά και από την Πολωνία.

Ανατολική Ευρώπη – Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Λευκορωσία και Γεωργία

Η Πολωνία αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη με ένα σερί προκρίσεων από το 2014 ως το 2017 και έναν αποκλεισμό το 2018. Οι πόντοι της έρχονται κυρίως από χώρες με ισχυρή πολωνική διασπορά, οι οποίες όμως ως επί το πλείστον φέτος βρίσκονται στον άλλο ημιτελικό. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Τσεχία την στήριξαν το 2016 και κάπως λιγότερο το 2017. Θα είναι και φέτος αρκετή η στήριξη των γειτόνων; (Η Γεωργία δεν είναι γειτονική, αλλά ψηφίζει με αντίστοιχο μοτίβο).

Η Τσεχία θα μπορούσε να υπολογίζει σε κάποιους πόντους από τους γείτονες, δεν είναι όμως τόσο μεγάλη όσο της Πολωνίας. Η Λευκορωσία μπορεί να βασιστεί στην Ουκρανία και τη Γεωργία για πόντους, η στήριξη από Πολωνία και Τσεχία δεν είναι δεδομένη.

Σε λίγο διαφορετικά μονοπάτια βαδίζει η Ουγγαρία: Με τη Σερβία στον ίδιο ημιτελικό είναι σχεδόν βέβαιοι αρκετοί πόντοι όσον αφορά στο τηλεοπτικό κοινό, ενώ και η Φινλανδία και η Εσθονία την έχουν κατά καιρούς στηρίξει. Αρκετά ευνοϊκός ο ημιτελικός και για την Ουγγαρία.

Η Γεωργία χάνει αρκετούς συμμάχους, αλλά με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία έχει κάποιους πόντους. Η Ελλάδα την έχει επίσης ψηφίσει αρκετά συχνά.

Τα Βαλκάνια – Σερβία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία

Ένα παραδοσιακό μπλοκ που πάντα ανταλλάσσει ψήφους μεταξύ του. Η παρουσία της Ουγγαρίας ευνοεί αρκετά τη Σερβία, όπως και η Γαλλία. Το Μαυροβούνιο, αντιθέτως, πέρα από τη Σερβία και τη Σλοβενία δεν έχει άλλους συμμάχους, πέραν της Ελλάδας που φαίνεται ότι στις επιτροπές τουλάχιστον το ψηφίζει. Η Σλοβενία επίσης δεν έχει τόσους συμμάχους.

Οι Βόρειοι – Φινλανδία, Εσθονία και Ισλανδία

Η Φινλανδία έχει τον μεγαλύτερό της σύμμαχο, την Εσθονία στον ημιτελικό. Επίσης, η Ουγγαρία έχει ψηφίσει αρκετές φορές τη Φινλανδία, το ίδιο και η Ισλανδία. Η απουσία όμως περισσότερων βορείων χωρών δυσκολεύει κάπως τα πράγματα. Για την Εσθονία ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια.

Η Ισλανδία από την άλλη πέρα από τη Φινλανδία χάνει τις χώρες που παραδοσιακά τη στηρίζουν.

Δυτική Ευρώπη – Βέλγιο και Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ευνοείται με την παρουσία της Ισπανίας και της Γαλλίας στον ημιτελικό. Το Βέλγιο χάνει αρκετούς συμμάχους πέραν της Γαλλίας και ίσως της Αυστραλίας.

Ελλάδα και Κύπρος

Η Ελλάδα και η Κύπρος σίγουρα είναι το πιο “διαβόητο” δίδυμο της Eurovision με τις θρυλικές ανταλλαγές 12 πόντων. Η Ελλάδα πέρα από την παρουσία της Κύπρου ευνοείται σχετικά από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά και τον Άγιο Μαρίνο, λείπουν όμως άλλοι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως η Αλβανία, η Αρμενία, η Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Κύπρος έχει την Ελλάδα και τη Γεωργία για βοήθεια σε αυτόν τον ημιτελικό, αλλά επίσης λείπουν αρκετοί σύμμαχοι.

Συμπεράσματα

Με άριστα το 5 και χειρότερο το 0 οι ευνοημένες χώρες είναι οι εξής:

  • Ουκρανία 5/5
  • Ουγγαρία 4/5
  • Σερβία 4/5
  • Αυστραλία 3/5
  • Ελλάδα 3/5
  • Λευκορωσία 3/5
  • Πολωνία 3/5
  • Πορτογαλία 3/5
  • Τσεχία 3/5
  • Γεωργία 2/5
  • Εσθονία 2/5
  • Κύπρος 2/5
  • Μαυροβούνιο 2/5
  • Σλοβενία 2/5
  • Φινλανδία 2/5
  • Βέλγιο 1/5
  • Ισλανδία 1/5

Όπως όλα δείχνουν θα είναι ένας ανοιχτός ημιτελικός. Θα ακολουθήσει ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2019, μείνετε συντονισμένοι!

 

 

1 reply
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Ευχαριστούμε για την ενδιαφέρουσα ανάλυση.
    Συμφωνώ κι εγώ ότι από στατιστικής άποψης καθαρά (μένει να δούμε και τα τραγούδια), στη χειρότερη θέση από όλους είναι η Ισλανδία.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι τη βραδιά του ημιτελικού θα ψηφίζω σαν τρελός Ισλανδία, αν στείλουν τους Hatari και Πορτογαλία (αν στείλουν το Telemoveis ή το Pugna) 🙂

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *