ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι δέκα πιο επιτυχημένες οπερατικές συμμετοχές της τελευταίας δεκαπενταετίας

 

Με αφορμή τη χθεσινή πολυσυζητημένη νίκη της Kate Miller-Heidke στον εθνικό τελικό της Αυστραλίας, Eurovision: Australia Decides, ας δούμε τις πιο επιτυχημένες οπερατικές συμμετοχές στο διαγωνισμό της Eurovision τη τελευταία δεκαπενταετία.

 

10. Malena Ernman – La Voix  (Σουηδία 2009)

Όταν το ‘’La Voix’’ (Η φωνή) νίκησε στο Melodifestivalen 2009 αμέσως έγινε fan-favorite. Ένα όχι και τόσο κλασσικό οπερατικό κομμάτι, αφού το τραγούδι περιέχει στοιχεία dance και pop μουσικής. Ντυμένη με ένα λεύκο φόρεμα και περιτρυγυρισμένη απο πέντε χορεύτριες σε μια εμφάνιση επηρεασμένη απο το ‘’Φάντασμα της Όπερας’’, η Malena διεκδικούσε τη νίκη για τη Σουηδία. Αν και fan-favorite εν τέλει καταποντίστηκε στην 21η θέση.

9 . Bonaparti.lv – Questa Notte (Λετονία 2007)

To Questa Notte (Απόψε) αποτέλεσε την όγδοη συμμετοχή της Λετονίας στο διαγωνισμό της Eurovision. Σαφέστατα, πιο κλασσική οπερατική συμμετοχή σε σύγκριση με το ‘’La Voix’’ αφού δε περιείχε στοιχεία απο άλλα είδη μουσικής. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε εξ ‘ολοκλήρου στην ιταλική γλώσσα ενώ το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή του Ελσίνκι ντυμένοι με κοστούμια και καπέλα κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα θέλοντας να μας ταξιδέψουν σε μια άλλη, πιο αθώα, εποχή. Το αποτέλεσμα; 16η θέση ανάμεσα στις συνολικά 24 συμμετοχές του τελικού.

8 . Alenka Gotar – Cvet z Juga (Σλοβενία 2007)

Μένουμε στο 2007 και με ένα αρκετά ρομαντικό τραγούδι, τουλάχιστον στιχουργικά, διαγωνίστηκε η Σλοβενία. Το τραγούδι μιλά για ένα κορίτσι που αποχαιρετά τον φίλο της δίνοντας του ένα λευκό τριαντάφυλλο για να την θυμάται. ‘’Cvet z Juga’’ μεταφράζετε ως ‘’Λουλούδι του Νότου’’. Το τραγούδι αν και οπερατικό ερμηνεύετε στην βαριά σλοβενική γλώσσα. Αυτή η συμμετοχή της Σλοβενίας έχει μείνει στη ιστορία περισσότερο για το ότι κατά τη διάρκεια της εμφάνισης η Alenka φωτίζει τον εαυτό της απο το … χέρι της παρά για το ότι αποτέλεσε τη πρώτη πρόκριση της χώρας στο Τελικό μετά το 2003, φτάνοντας στην αξιοπρεπέστατη 15η θέση.

7 . Amaury Vassili – Sognu (Γαλλία 2011)

Είναι 2011 και η Γαλλία φιγουράρει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη πρώτη δεκάδα των στοιχηματικών γραφείων. Ωστόσο, αυτή τη χρονιά οι Γάλλοι φαίνοντα πιο σίγουροι για μια επερχόμενη νίκη. Σε μια αρκετά δραματική εμφάνιση ο Amaury εμφανίζετε στη σκηνή του Ντίσελντορφ ολομόναχος με μόνο όπλο του τη φωνή του. ‘’Sognu’’ σημαίνει ‘’Ονειρεύομαι’’ στη κορσική γλώσσα. Είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1993 όπου η Γαλλία διαγωνίζεται με τραγούδι στα κορσικά. Εν τέλει ο Amaury αρκέστηκε στην 15η θέση.

6 . Jacques Houdek – My friend (Κροατία 2017)

Ο Graham Norton, σχολιαστής του Διαγωνισμού για το BBC, χαρακτήρισε τη συμμετοχή αυτή ως freak show. Και ίσως πολλοί να συμφωνούν μαζί του. Το τραγούδι ‘’My Friend’’ είναι δίγλωσσο (αγγλικά και ιταλικά) και ερμηνευμένο με δύο τρόπους, ένας κανονικός και ένας έτσι όπως θα το τραγουδούσε ένας ερμηνευτής της όπερας. Και οι δύο τρόποι ερμηνεύτηκαν απο τον ίδιο τον Jacques μπερδεύοντας αρκετά τους τηλεθεατές αφού το τραγουδί εναλλάσετε σε αυτούς τους δύο τρόπους ερμηνείας αρκετά συχνά. Η Κροατία το 2017 κατέκτησε την 13η θέση και ήταν η μόνη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κατάφερε εκείνη τη χρονιά να περάσει στον Τελικό. Καθόλου άσχημα για μια συμμετοχή που πολλοί πίστευαν οτι δε θα καταφέρει καν να προκριθεί στο μεγάλο Τελικό.

5 . Cezar – It’s My Life (Ρουμανία 2013)

Παραμένουμε στα Βαλκάνια και μεταφερόμαστε στη Ρουμανία. Πολλοί είναι οι fans που βρίσκουν τη συγκεκριμένη συμμετοχή απο τις πιο κιτς εμφανίσεις στην ιστορία του Διαγωνισμού. Λίγο η ενδυματολογική επιλογή του Cezar, λίγο το ότι το κομμάτι αν και οπερατικό στη γέφυρα μετατρέπετε σε … dubstep (!) , λίγο το ότι το μπαλέτο του Cezar εμφανίζεται κάτω απο μία τεράστια κόκκινη μπέρτα ενώ δε πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός οτι όλοι τους είναι πασπαλισμένοι με χρυσή και κόκκινη σκόνη. Παρόλα αυτά, ο Cezar νικάει στο televoting του δεύτερου ημιτελικού ενώ μαζί με την Ελλάδα είναι οι μόνες Βαλκανικές  χώρες που κατάφεραν να προκριθούν στο τελικό με τη Ρουμανία να καταλήγει στην 13η θέση.

 

4 . Peter Nalitch and Friends – Lost and Forgotten (Ρωσία 2010)

‘’Χαμένος και ξεχασμένος’’ ένιωθε ο Peter Nalitch εξ ‘αιτίας μιας γυναίκας πίσω στο 2010. Η συμμετοχή παντρεύει με αρκετά αρμονικό τρόπο τη folk- soft rock με τα οπερατικά φωνητικά. Στο κομμάτι o Peter απευθύνετε και προς το Θεό αφού προς στο τέλος τραγουδάει:

‘’Now this is why I sing, Lord of Mercy,

αnd I hope you can hear me

οh, bring her back to me’’

Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι εκείνη τη χρονιά η Ρωσία ρίσκαρε. Το ρίσκο της βγήκε, αφού κατέκτησε την αρκετά καλή 11η θέση.

3 . Elnur and Samir – Day After Day (Αζερμπαϊτζάν 2008)

Το ντεμπούτο του στο Διαγωνισμό πραγματοποίησε το 2008 το Αζερμαϊτζάν και επέλεξε να το κάνει με μια rock opera. Στη σκηνή του Βελιγραδίου η συμμετοχή της χώρας μετέφερε μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, το παράδεισο και τη κόλαση. Το στήσιμο του τραγουδιού ήταν σίγουρα αξιομνημόνευτο γεγονός που επιβαιώνετε και απο την 8η θέση που κατέκτησε ανάμεσα σε 25 συμμετοχές. Τον Elnur θα τον ξανασυντήσουμε στη Eurovision του 2015 όπου και εκπροσώπηκε ξανά το Αζερμπαϊτζάν αυτή τη φορά όχι όντας μεταμφιεσμένος σε άγγελο.

2. Elina Nechayeva – La Forza (Εσθονία 2018)

Μετά τη νίκη της στο Eesti Laul 2018, το ‘’La Forza’’ (Η Δύναμη) έγινε αγαπημένο πολλών fans αλλά και των γραφείων στοιχημάτων αφού πλασαρίζοταν για αρκετό διάστημα στη πρώτη τριάδα. Ένα κλασσικό οπερατικό τραγούδι παρουσιασμένο με έναν πολύ μοντέρνο και έξυπνο τρόπο. Το φόρεμα της απαστράπτουσας Elina πάνω στο οποίο εμφανίζονταν πολλά γραφικά (πάγος που μετατρέπετε σε νερό, ανθισμένα λουλούδια κ.α.) ήταν 52 τετραγωνικών μέτρων και ζύγιζε οκτώ κιλά ενώ κόστισε στην εσθονική αποστολή περίπου 65.000 ευρώ. Εν τέλει κατέληξε στην 8η θέση.

1 . Il Volo – Grande Amore (Ιταλία 2015)

Οι νικητές του Φεστιβάλ του San Remo το 2015, Il Volo,  αποδεχόμενοι τη πρόταση του ιταλικού ραδιοτηλεοτπικού φορέα, RAI, εκπροσώπησαν την Ιταλία στο διαγωνισμό της Eurovision 2015. Το ‘’Grande Amore’’ (Μεγάλη Αγάπη) ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στην ιταλική γλώσσα και χάρισε στη χώρα τη καλύτερη θέση της στο διαγωνισμό απο το 2011. Η σκηνική παρουσία του τραγουδιού μπορεί να χαρακτηριστεί απλή μιας και η ιταλική ομάδα θέλησε να επικεντρωθεί περισσότερο στο κομμάτι, στα φωνητικά και γενικότερα στην ερμηνεία. Το γεγονός ότι παρόλη τη νίκη των Il Volo στο televoting κατέκτησαν τη 3η θέση πυροδότησε πλήθος συζητήσεων για το ποια είναι η θέση των κριτικών επιτροπών στο διαγωνισμό της Eurovision.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σας οπερατική συμμετοχή της Eurovision;

Ποια θα είναι η τύχη της  pop όπερας  με την οποία διαγωνίζετε φέτος η Αυστραλία;

 

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Ιταλία 2015 και, πάνω από όλα Ρωσία 2010 τα αγαπημένα μου (για το τελευταίο ξέρω ότι είμαι μειοψηφία). Γαλλία 2011 επίσης, αλλά ο Amaury δεν ήταν καλός φωνητικά, μάλλον λόγω τεχνικών προβλημάτων.
    Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην παραπάνω λίστα, ένα προς ένα, απλά τα απεχθάνομαι.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *