Επιτυχίες του Sanremo στα ελληνικά!

Αύριο θα μπορέσουμε να ακούσουμε για πρώτη φορά τα υποψήφια τραγούδια στο Φεστιβάλ του Sanremo 2019.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νικητής του Sanremo 2019, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θα έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί να εκπροσωπήσει την χώρα του στη Eurovision. Για όλα αυτά όμως έχουμε καιρό και θα τα δούμε αναλυτικά μέχρι το Σάββατο το βράδυ, που θα διεξαχθεί ο τελικός του φετινού Sanremo. Με αφορμή όμως την έναρξη του φεστιβάλ, σκέφθηκα να επαναδημοσιεύσω ένα άρθρο που είχα γράψει παλαιότερα, προκειμένου να θυμηθούμε κάποια από τα τραγούδια που διαγωνίστηκαν στο Sanremo και στη συνέχεια αφού διασκευάστηκαν στα ελληνικά, έγιναν επιτυχίες στη χώρα μας.

Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφουν οι Έλληνες στην ιταλική μουσική και όχι αδίκως, αν θέλετε την γνώμη μου, αφού η γειτονική μας χώρα, μας έχει χαρίσει πραγματικά αριστουργήματα, που ευφραίνουν τα αυτιά και την ψυχή μας. Πάμε να δούμε λοιπόν κάποια τραγούδια που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Sanremo, στα 69 χρόνια πλέον ζωής του και στη συνέχεια διασκευάστηκαν από Έλληνες καλλιτέχνες.

Daltons – Γιεζαέλ

Μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου διεξάγεται το 22ο Φεστιβάλ του Sanremo. Το συγκρότημα Delirium με το τραγούδι Jesahel, δεν καταφέρνει να κερδίσει αφού περιορίζεται στην 6η θέση. Αυτό όμως  δεν εμποδίζει το ελληνικό ποπ/ροκ συγκρότημα The Daltons που εκείνη την εποχή γνώριζε μία σχετική επιτυχία κυρίως λόγω των live εμφανίσεων του στη γνωστή live σκηνή “Κύτταρο” να το διασκευάσει στα ελληνικά κρατώντας τον τίτλο και να γίνει επιτυχία και στην Ελλάδα.

Πωλίνα – Για μένα εγώ

Το 1993 η θρυλική Μίλβα συμμετέχει στη μεγάλη κατηγορία του Sanremo με ένα τραγούδι που έγινε από τα πιο διάσημα ταγκό παγκοσμίως και πλέον θεωρείται κλασσικό. Με το Uomini Addosso (Άνδρες από πάνω), την αισθησιακή βραχνή φωνή της, το ρυθμό του tango από τους Valerio Negrini και Roby Facchinetti (μέλη του θρυλικού συγκροτήματος των Pooh) αλλά και τους προκλητικότατους στίχους ( είναι χαρακτηριστικοί: «Το παντελόνι μου θα εκραγεί, πρέπει να πεις το ναι ) η Μίλβα τάραξε το ιταλικό κοινό στο φεστιβάλ του San Remo το 1993 και παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί (προφανώς λόγω των προκλητικών του στίχων) το κοινό το αποθέωσε σε πωλήσεις μετατρέποντας το σε ένα ιταλικό all-time classic τραγούδι, που έγινε σύντομα γνωστό σε όλο τον ευρωπαϊκό χάρτη. Στην χώρα μας το τραγούδι που είχε ήδη γίνει επιτυχία στην πρωτότυπη μορφή του (η Μίλβα ήρθε αρκετές φορές στην Ελλάδα και το τραγούδησε σε διάφορα shows) το διασκεύσε η Πωλίνα με τον τίτλο Για μένα εγώ, σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού.

Καλλίρης – Το νου σου κύριε οδηγέ

Την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ του Sanremo ξεκινά τη μεγάλη της καριέρα η Laura Pausini κερδίζοντας την κατηγορία των νέων καλλιτεχνών με την μοναδική της μπαλάντα La Solitudine. Το τραγούδι που ακόμα και τώρα 24 χρόνια μετά θεωρείται μεγάλη επιτυχία και σήμα κατατεθέν της εν λόγω καλλιτέχνιδος, διασκεύασε στην Ελλάδα ο Θάνος Καλλίρης που τότε μεσουρανούσε στην χώρα μας, με τον τίτλο Το νου σου κύριε οδηγέ.

Νεκτάριος Σφυράκης – Σκέψου καλά

Το 1997 συμμετείχε στο φεστιβάλ του Sanremo  το τραγούδι Laura non c’ è (Η Λάουρα δεν είναι εδώ). Το τραγούδι έφθασε στην 7η θέση από τον ανερχόμενο τότε Ιταλό καλλιτέχνη Nek.  H ανέλπιστη επιτυχία του τραγουδιού πολλαπλασίασε τις πωλήσεις του μετέπειτα album του και πολύ σύντομα «μετανάστευσε» στο εξωτερικό μετατρέποντας τον κατά κόσμον, Filippo Neviani, σε ένα από τα πιο επιτυχημένα «εξαγώγιμα προϊόντα» της ιταλικής μουσικής σκηνής! Το τραγούδι μεταφράστηκε και ερμηνεύτηκε από τον ίδιο στα αγγλικά και στα ισπανικά, ενώ στην χώρα μας έγινε ακόμα πιο γνωστό από την διασκευή του Νεκτάριου Σφυράκη με τον τίτλο Σκέψου καλά. Μέσα σε ένα χρόνο το τραγούδι έγινε επίσης η πηγή έμπνευσης για το σενάριο μιας ταινίας με τον ίδιο τίτλο, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Gigliola Aragozzini, κόρη του διοργανωτή του Φεστιβάλ του Sanremo Adriano, αλλά και ο ίδιος ο Nek σε ένα μικρό ρόλο στο τέλος της ταινίας! Το soundtrack της είχε δημιουργήσει σαφώς ο ίδιος ο τραγουδιστής και το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας είναι αυτό που μπορείτε όλοι να φανταστείτε!

Καραδήμος, Σαλίνα – Θα ‘ ρθει ξανά

Το 2011 η Ιταλία επιστρέφει στη Eurovision 14 χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή και η RAI ανακοινώνει πως ο καλλιτέχνης που θα την εκπροσωπήσει θα επιλεγεί μέσω του φεστιβάλ του Sanremo. Φαβορί για τη νίκη εκείνη τη χρονιά είναι ένα ντουέτο. Οι Modà (ένα ποπ συγκρότημα) μαζί με τη γνωστή σε όλους πλέον Emma (εκπροσώπησε την Ιταλία στη Eurovision το 2014) ερμηνεύουν την δυναμική μπαλάντα Arriverà και φθάνουν στην 2η θέση. Το τραγούδι ένα χρόνο μετά διασκευάζουν οι Καραδήμος, Σαλίνα σχετικοί και οι δύο με τη Eurovision, αφού ο μεν Καραδήμος ήρθε 3ος στον εθνικό τελικό της χώρας το 2010 με το τραγούδι Πολεμάω, ενώ η Σαλίνα φημολογήθηκε έντονα ότι θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας ουκ ολίγες φορές.

Χατζηγιάννης – Ποιος είμαι εγώ

Το 2012 η Emma επιστρέφει στο διαγωνισμό μόνη της και αποφασισμένη να κερδίσει το φεστιβάλ του Sanremo. Πράγματι ερμηνεύει ένα τραγούδι με έντονο πολιτικό στίχο, αναφερόμενη στην οικονομική κρίση που μάστιζε έντονα τότε την Ιταλία, το Non è l’inferno. Καταφέρνει να κερδίσει παίρνοντας σχεδόν το 50% της ψήφου του τηλεοπτικού κοινού και το τραγούδι γίνεται τεράστια επιτυχία στην Ιταλία. Στη χώρα μας το διασκευάζει λίγα χρόνια μετά ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με τον τίτλο Ποιος είμαι εγώ, προσδίδοντας του ερωτικό και όχι πολιτικό περιεχόμενο.

Αντώνης Ρέμος – Όλα περνούν

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για αυτό το τραγούδι. Οι Il Volo είναι σαρωτικοί μετά την νίκη τους στο φεστιβάλ το 2015. Γνωρίζουν τεράστια επιτυχία που φθάνει ακόμα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ με το τραγούδι που κέρδισαν στο φεστιβάλ Grande Amore φθάνουν στην 3η θέση στην Eurovision της Βιέννης, κερδίζοντας με διαφορά όμως το televoting και κάνοντας όλους τους fan και μη, να μιλάνε για μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη Eurovision. Στη χώρα μας το τραγούδι διασκευάζει ο Αντώνης Ρέμος με τον τίτλο Όλα περνούν και γνωρίζει μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία.

Έλενα Παπαρίζου & Τάμτα – Τώρα ή Ποτέ

Οι δύο σημαντικότερες σύγχρονες pop τραγουδίστριες της χώρας μας, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα τελείως γυναικείο ντουέτο το Τώρα ή Ποτέ. Το Ora o mai piu με το οποίο η δημοφιλής Ιταλίδα τραγουδίστρια Dolcenera, στην τέταρτη εμφάνιση της στο Sanremo κατέλαβε την 15η θέση στον τελικό του φεστιβάλ το 2016. Τους ελληνικούς στίχους έγραψε ο Σταύρος Σταύρου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά, στα MAD VMA 2017.

Το Φεστιβάλ του Sanremo συμπληρώνει 69 χρόνια ζωής και όπως συνέβη τις τρεις προηγούμενες χρονιές, θα χρησιμοποιηθεί ως ο εθνικός τελικός της Ιταλίας για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Στις 9 Φεβρουαρίου οπότε και ολοκληρώνεται το Sanremo 2019 θα ξέρουμε πιθανότατα αν ο νικητής θα αποδεχθεί το δικαίωμα του να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Τελ Αβίβ ή θα επιλεγεί κάποιος άλλος από τους υποψηφίους.

Sanremo 2019

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις του Sanremo 2019!

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *