Πρόεδρος της RAI: “Το σύστημα ψηφοφορίας του Sanremo πρέπει να διορθωθεί”

Μια εβδομάδα μετά το τέλος του 69ου Φεστιβάλ του Sanremo και οι αντιδράσεις ακόμα δεν έχουν κοπάσει, εξαιτίας των απρόσμενων αποτελεσμάτων και της τεράστιας διαφοράς των αποτελεσμάτων του κοινού και των κριτικών επιτροπών. Ο πρόεδρος της RAI, Marcello Foa, σε δηλώσεις του φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν του τις αντιδράσεις και προαναγγέλλει την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας στο ιστορικό Φεστιβάλ.

Το χρονικό των αντιδράσεων για τα αποτελέσματα του Sanremo 2019

Η νίκη του Mahmood που προήλθε από τα σοβιετικά ποσοστά που έλαβε στην ψηφοφορία τόσο της ειδικής κριτικής επιτροπής, αλλά κυρίως στην βαθμολογία της επιτροπής τύπου, αλλά και οι απρεπείς και χυδαίες συμπεριφορές των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, τόσο κατά του Ultimo αλλά και κατά των Il Volo, θορύβησε ολόκληρη την Ιταλία. Το Sanremo 2019 μονοπώλησε τα κοινωνικά δίκτυα των Ιταλών όλη την εβδομάδα που μας πέρασε και οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων και μη προκάλεσαν αίσθηση.

Αρχικά ο Ultimo δήλωσε ξεκάθαρα ότι παρά το γεγονός ότι είχε τις τριπλάσιες ψήφους από τον Mahmood στο televoting βρέθηκε στη δεύτερη θέση, εξαιτίας όπως χαρακτηριστικά είπε “30 δημοσιογράφων και 8 ανθρώπων της κριτικής επιτροπής που δεν γνωρίζουν από μουσική”. Ακολούθησαν οι Il Volo, οι οποίοι μέσα από τα κοινωνικά τους δίκτυα αναφέρθηκαν στη χυδαία συμπεριφορά μερίδας δημοσιογράφων. Αλγεινή συμπεριφορά προκάλεσαν και τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφόρησαν και δείχνουν διάφορους δημοσιογράφους που κάλυπταν το φετινό φεστιβάλ, να υβρίζουν τόσο τους Il Volo, όσο και τον Ultimo.

Την σκυτάλη πήραν και πολιτικοί της χώρας, οι οποίοι ενώ συνεχάρησαν τον Mahmood, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την τόσο μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην βαθμολογία των κριτικών επιτροπών και του κοινού.

Το χάσμα της προτίμησης του κοινού και των κριτικών επιτροπών

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την μεγάλη διαφορά που είχε ο Ultimo που ήταν πρώτος στην προτίμηση του κοινού όλες σχεδόν τις βραδιές του Φεστιβάλ και του Mahmood που βρέθηκε μεταξύ της 12ης και 7ης θέσης στις εμφανίσεις του:

  • Στην πρώτη τους εμφάνιση ανάμεσα σε 24 διαγωνιζόμενους έλαβαν ο Mahmood το 1,74% και ο Ultimo 17,99%
  • Στην δεύτερη τους εμφάνιση ανάμεσα σε 12 διαγωνιζόμενους έλαβαν ο Mahmood το 4,32% και ο Ultimo 27,92%
  • Στην τρίτη τους εμφάνιση στη βραδιά των ντουέτων, ανάμεσα σε 24 διαγωνιζόμενους έλαβαν ο Mahmood 2,27% και ο Ultimo 14,44%
  • Στην τελευταία εμφάνιση έλαβαν στον πρώτο γύρο 3,49% ο Mahmood, ποσοστό που τον έφερνε στην 7η θέση και 19,25% ο Ultimo που ήταν πρώτος μεταξύ των 24 συνυποψηφίων του, ενώ στον superfinal έλαβε 20,95% ο πρώτος, όντας τρίτος μεταξύ των τριών φιναλίστ του superfinal και 48,80% ο δεύτερος, που ήταν με διαφορά πρώτος.

Ο πρόεδρος της RAI προαναγγέλλει αλλαγές για το Sanremo 2020

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Claudio Baglioni, αμέσως μετά το τέλος του φετινού Φεστιβάλ ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, πως κρίνει τα φετινά αποτελέσματα και το χάσμα μεταξύ του κοινού και των επιτροπών, δήλωσε ότι ίσως θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση των κανονισμών.

Ο πρόεδρος όμως της RAI, Marcello Foa, ήταν περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι το σύστημα ψηφοφορίας πρέπει να αλλάξει:

Υπήρξε σαφής ανισορροπία μεταξύ της λαϊκής ψήφου και των κριτικών επιτροπών που αποτελείται από μερικές δεκάδες άτομα που προκάλεσε όλη την αντιπαράθεση. Αυτό το σύστημα λειτουργεί ή όχι; Πρέπει να διορθωθεί, φυσικά, και επειδή το κοινό αισθάνεται ότι εκπροσωπείται, υπήρξε μια αντιστροφή της κρίσης του και πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ο Marcello Foa έσπευσε όμως να απαλλάξει τον Mahmood, από όλη αυτή την συζήτηση, λέγοντας πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην όλη αντιπαράθεση.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Sanremo 2019, σε δηλώσεις τους δηλώνουν ότι ψήφισαν τον Mahmood γιατί θεώρησαν ότι το Soldi ήταν πιο πιασάρικο τραγούδι και η ψήφος τους δεν είχε ούτε πολιτικά κίνητρα, ούτε ψήφισαν κατά του Salvini, αφού πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι ο Ultimo και οι Il Volo θεωρήθηκαν φιλοκυβερνητικοί και για αυτό δεν υποστηρίχτηκαν από τους δημοσιογράφους και την ειδική κριτική επιτροπή.

Με θετικά μηνύματα ξεκινά το ταξίδι του για την Eurovision ο Mahmood

Παρά τις έντονες αντιδράσεις ο Mahmood ετοιμάζεται για την περιοδεία του σε όλη την Ιταλία, μαζί με τους υπόλοιπους οχτώ νικητές του Sanremo Giovanni, ενώ το Soldi είναι το τραγούδι με τις περισσότερες ακροάσεις στα ραδιόφωνα της Ιταλίας την εβδομάδα που μας πέρασε και βρίσκεται τρίτο στον πίνακα των στοιχημάτων για νίκη τον Μάιο στο Τελ Αβίβ.

Παρακάτω δείτε την τελευταία live εμφάνιση του σε εκπομπή της RAI:

πηγή: RAI, EurovisionFun, illmessagero.it

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *