Ιταλία: Ο Mahmood νικητής του Sanremo 2019 – Είπε Si στη Eurovision!

Μετά από πέντε βραδιές γεμάτες μουσικές και εντυπωσιακές ερμηνείες, πριν από λίγο έπεσε η αυλαία στο 69ο Φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Sanremo, με τον μεγάλο τελικό. Νικητής του φετινού φεστιβάλ ο Mahmood με το Soldi (Χρήματα), που πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Φεστιβάλ και κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα! Λίγο μετά το τέλος του Φεστιβάλ ο Mahmood επιβεβαίωσε στην συνέντευξη τύπου ότι θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Τελ Αβίβ, με το τραγούδι μάλιστα που κέρδισε στο Sanremo.

Η σημερινή βραδιά του Sanremo

Serata Finale για το Sanremo 2019 που σε αντίθεση με την περσινή χρονιά και το ντεμπούτο του Claudio Baglioni, στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και παρουσιαστή του φεστιβάλ, φέτος κινήθηκε σε χαμηλότερα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και εισέπραξε μέτριες κριτικές.

Οι 24 συμμετέχοντες ερμήνευσαν για τέταρτη και τελευταία φορά τα τραγούδια τους, προκειμένου να βαθμολογηθούν από το τριπλό σύστημα ψηφοφορίας για ακόμη μία φορά και να προκύψει το τοπ3 του διαγωνισμού. Στη συνέχεια η ψηφοφορία επαναλήφθηκε ώστε να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Εκτός όμως των 24 διαγωνιζόμενων είχαμε και λαμπρούς καλεσμένους. Ένας από τους πιο πετυχημένους σύγχρονους Ιταλούς τραγουδιστές ο Eros Ramazzotti ήταν εκεί, όπως και η Elisa, αλλά και ο Luis Fonsi.

Παρουσιαστής του φεστιβάλ και καλλιτεχνικός του διευθυντής για φέτος όπως είπαμε, ήταν ο Claudio Baglioni με συμπαρουσιαστές τους Claudio Bisio και Virginia Raffaele.

Οι 24 υποψήφιοι του Sanremo 2019

Μπορείτε να δείτε τις σημερινές ερμηνείες κάνοντας κλικ στον τίτλο του τραγουδιού.

  1. Daniele Silvestri – Argentovivo
  2. Anna Tatangelo – Le nostre anime di notte
  3. Ghemon – Rose viola
  4. Negrita – I ragazzi stanno bene
  5. Ultimo – I tuoi particolari
  6. Nek – Mi farò trovare pronto
  7. Loredana Bertè – Cosa ti aspetti da me
  8. Francesco Renga – Aspetto che torni
  9. Mahmood – Soldi
  10. Ex-Otago – Solo una canzone
  11. Il Volo – Musica che resta
  12. Paola Turci – L’ultimo ostacolo
  13. The Zen Circus – L’amore è una dittatura
  14. Patty Pravo con Briga – Un po’ come la vita
  15. Arisa – Mi sento bene
  16. Irama – La ragazza con il cuore di latta
  17. Achille Lauro – Rolls Royce
  18. Nino D’Angelo e Livio Cori – Un’altra luce
  19. Federica Carta con Shade – Senza farlo apposta
  20. Simone Cristicchi – Abbi cura di me
  21. Enrico Nigiotti – Nonno Hollywood
  22. Boomdabash – Per un milione
  23. Einar – Parole nuove
  24. Motta – Dov’è l’Italia

Για την ακτινογραφία των φετινών υποψηφίων του Sanremo 2019 δείτε το σχετικό μας άρθρο.

Τα αποτελέσματα

Όπως ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη του τελικού η οργανωτική επιτροπή του Sanremo, η σημερινή βαθμολογία αντιστοιχούσε στο 50% του τελικού αποτελέσματος, ενώ οι τρεις προηγούμενες βραδιές αντιστοιχούσαν στο υπόλοιπο 50%.

Η ψηφοφορία της σημερινής βραδιάς ήταν ως εξής: 50% televoting30% επιτροπή τύπου και 20% επιτροπή  ειδικών. Οι ψήφοι συμψηφίστηκαν με τις ψήφους των προηγούμενων βραδιών.

Μετά το τέλος των εμφανίσεων και των 24 υποψηφίων, ανακοινώθηκαν αναλυτικά οι θέσεις από την 24η έως την 4η, σύμφωνα με το σύστημα ψηφοφορίας που περιγράφεται παραπάνω:

4. Loredana Berte

5. Simone Cristicchi

6. Daniele Silvestri

7. Irama

8. Arisa

9. Achille Lauro

10. Enrico Nigioti

11. Boomdabash

12. Ghemon

13. Ex- Otago

14. Motta

15. Francesco Renga

16. Paola Turci

17. The Zen Circus

18. Federica Carta e Shade

19. NEK

20. Negrita

21. Patty Pravo & Briga

22. Anna Tatangelo

23. Einar

24. Nino D’ Angelo και Livio Cori

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από έντονο γιουχάισμα των θεατών στο Teatro Ariston, αλλά και επιφωνήματα υπέρ της Loredana Berte!

Στη συνέχεια οι τρεις υποψήφιοι που βρέθηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις της ψηφοφορίας, βαθμολογήθηκαν εκ του μηδενός (50% televoting, 30% επιτροπή τύπου και 20% επιτροπή ειδικών). 

Οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν στο τοπ3 ήταν:

  • Ultimo
  • Il Volo
  • Mahmood

Μεγάλος νικητής του 69ου Φεστιβάλ του Sanremo μετά και από αυτή την ψηφοφορία ήταν ο Mahmood, με το Soldi με 38,9%

Στη δεύτερη θέση τερμάτισαν ο Ultimo 35,6% και στην τρίτη οι Il Volo 25,5%.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που φάνηκαν στην οθόνη ο Ultimo ήταν πρώτος με διαφορά στην ψηφοφορία του κοινού, αλλά ο Mahmood κέρδισε την ψηφοφορία των επιτροπών και έτσι έφθασε στην νίκη:

Ultimo (46,5%)
Il Volo (39,4%)
Mahmood (14,1%)

Το βραβείο Mia Martini δόθηκε στον Daniele Sylvestri όπως και το βραβείο Lucio Dalla (Τύπου).Το βραβείο Sergio Endrigo για την καλύτερη ερμηνεία απονεμήθηκε στον Simone Cristicchi. Το βραβείο στίχου Sergio Bardotti στον Daniele Sylvestri και το βραβείο σύνθεσης Giancarlo Bigazzi στον Simone Cristicchi. Το βραβείο του χορηγού TIM για τις περισσότερες ακροάσεις στα ραδιόφωνα, πήρε ο Ultimo.

Η συμμετοχή της Ιταλίας στην Eurovision 2019

Ο Mahmood επιβεβαίωσε αμέσως μετά το τέλος του Sanremo ότι θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision 2019 με το Soldi!

Λίγα λόγια για τον Mahmood

Mahmood ήAlessandro Mahmood όπως είναι το πλήρες όνομα του. γεννήθηκε το 1992 στο Μιλάνο από Αιγύπτιο πατέρα, ενώ η μητέρα του είναι από την Σαρδηνία. Έγινε γνωστός στην Ιταλία μετά την συμμετοχή του στο Ιταλικό X-Factor, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά στο Sanremo Giovani το 2016. Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του album. Έφθασε στο Teatro Ariston, κερδίζοντας το ένα από τα δύο εισιτήρια του Φεστιβάλ Sanremo Giovanni, που λειτούργησε ως η πρώην κατηγορία Nuove Proposte του Sanremo.

Αξίζει πάντως αναφερθεί ότι από την κατηγορία των νέων καλλιτεχνών του Sanremo 2016, έχουν προκύψει οι 3 τελευταίοι νικητές του Φεστιβάλ του Sanremo (Francesco Gabbani 2017, Ermal Meta 2018 και Mahmood 2019).

Ο Carlo Conti το 2016 με τους υποψηφίους των Νέων Καλλιτεχνών του Sanremo. Ανάμεσα τους οι Ermal Meta, Francesco Gabbani και Mahmood.

 

Η Ιταλία στη Eurovision

Η Ιταλία είναι μία από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό το 1956, εξάλλου το φεστιβάλ του Sanremo ήταν αυτό που ενέπνευσε και το διαγωνισμό της Eurovision. Έκτοτε έχει συμμετάσχει 47 φορές, κερδίζοντας τις δύο από αυτές (1964 και 1990). Από το 1998 μέχρι και το 2010 η Ιταλία απείχε από το διαγωνισμό εξαιτίας χαμηλού ενδιαφέροντος στη χώρα για αυτόν. Από το 2011 οπότε και επέστρεψε έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, με μια δεύτερη και μια τρίτη θέση.

Πέρσι το ντουέτο των Ermal Meta & Fabrizio Moro, Non Mi Avet Fatto Niente, κατέκτησε την πέμπτη θέση της συνολικής βαθμολογίας.  Η Ιταλία ανήκει στο λεγόμενο group των BIG5 χωρών, που σημαίνει ότι προκρίνεται απευθείας στο μεγάλο τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τους ημιτελικούς. Φέτος η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να μεταδώσει και να ψηφίσει στον δεύτερο ημιτελικό.

Πως σας φάνηκε το φετινό νικητήριο τραγούδι του Sanremo με το οποίο ο Mahmood θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Eurovision 2019;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *