Ρουμανία: Ένας εθνικός τελικός παράδειγμα προς αποφυγή – Editorial

Χθες το βράδυ επέστρεψα σπίτι από την καθιερωμένη απογευματινή κυριακάτικη έξοδο (όσοι είστε Θεσσαλονικείς με καταλαβαίνετε) και σκέφθηκα ότι θα ήταν μια ευκαιρία να δω τον ρουμανικό εθνικό τελικό – Selectia Nationala, αφού σε αντίθεση με τις τελευταίες χρονιές, φέτος υπήρχαν 3-4 αξιόλογα κομμάτια. Βέβαια τα δύο μεγάλα φαβορί ήταν η Laura Bretan και η Bella Santiago, που πολλοί πίστευαν (μεταξύ αυτών και εγώ), ότι ήταν δύο τραγούδια που θα μπορούσαν να φέρουν την Ρουμανία στην πρώτη δεκάδα στο Τελ Αβίβ. Δυστυχώς, παρακολουθώντας την βαθμολογία του Selectia Nationala 2019, δεν πίστευα με τίποτα, ότι θα υπήρχε μία δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα διοργάνωνε έναν εθνικό τελικό με μία τόσο στημένη ψηφοφορία και θα μας κορόιδευε όλους τόσο εξόφθαλμα, κυρίως φυσικά τους Ρουμάνους τηλεθεατές, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας με έναν χυδαίο τρόπο θα έλεγα.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να καταλάβετε όλοι τι εννοώ και κυρίως όσοι από εσάς δεν το παρακολουθήσατε χθες βράδυ. Η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR), έχοντας ήδη διοργανώσει δύο ημιτελικούς, χθες στο Βουκουρέστι διεξήγαγε τον τελικό του Selectia Nationala 2019, για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την χώρα, τον Μάιο στην Eurovision 2019.

Δώδεκα τραγούδια διαγωνίζονταν και το σύστημα ψηφοφορίας ήταν το εξής. Το αποτέλεσμα κρίνονταν από την βαθμολογία εφτά κριτών και του τηλεοπτικού κοινού. Ως εδώ όλα καλά πάμε τώρα στα παράδοξα.

Παράδοξο νο1: Η κριτική επιτροπή καθόριζε τα 7/8 του αποτελέσματος και το τηλεοπτικό κοινό μόλις το 1/8!

Παράδοξο νο2: Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν εκτός όλων των άλλων οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Wiwibloggs, που ασχολείται με τον διαγωνισμό. Αναφέρω τον όρο επιχείρηση και όχι fan site, γιατί στην ουσία οι δύο αυτοί κύριοι που θέλουν να ονομάζονται δημοσιογράφοι, εκμεταλλεύονται εμπορικά την αγάπη των fans για την Eurovision, θέλοντας να βγάλουν κέρδος και το καταφέρνουν μάλιστα, πουλώντας μπλουζάκια, σουβενίρ κλπ.

Παράδοξο νο3: Η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας έδωσε τις δύο από τις εφτά θέσεις της κριτικής επιτροπής στους ιδιοκτήτες του Wiwibloggs, δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο το 25% του τελικού αποτελέσματος σε αυτούς (είχαν τις δύο από τις οχτώ συνολικά βαθμολογίες, μαζί με αυτή του κοινού).

Πάμε τώρα στο προκείμενο. Τα δύο μεγάλα φαβορί του Selectia Nationala πραγματοποιούν δύο πολύ καλές εμφανίσεις, λαμβάνοντας και το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Στα αποτελέσματα του televoting τα οποία ήταν φανερά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, βλέπαμε ότι η Laura Bretan με το Dear Father είχε ξεφύγει, λαμβάνοντας υπερδιπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο του κοινού.

Οι εκπλήξεις ξεκίνησαν όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Ως εκ θαύματος η ψηφοφορία των δύο ιδιοκτητών του Wiwibloggs ήταν σχεδόν ίδια, δίνοντας αμφότεροι το 12αρι τους στο On A Sunday και κατατάσσοντας χαμηλά το Dear Father. Από την άλλη η Emmilie De Forest δίνει ένα ωραιότατο μηδενικό στο Army Of Love και με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία του κοινού δεν είχε κανένα νόημα, αφού το On A Sunday είχε ξεφύγει στη βαθμολογία, χωρίς να μπορεί η διαφορά αυτή να καλυφθεί από την ψηφοφορία του κοινού.

Το τελικό αποτέλεσμα; Το On A Sunday νικητήριο με 5 βαθμούς διαφορά από το Dear Father και 7 βαθμούς από το Army Of Love, λαμβάνοντας όμως μόλις την 8η θέση ανάμεσα σε 12 τραγούδια στην ψηφοφορία του κοινού!

Θα μου πείτε τώρα που είναι το παράλογο; Αυτοί ήταν οι κανονισμοί του Selectia Nationala εξ αρχής και όσοι καλλιτέχνες συμμετείχαν γνώριζαν το τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Κάθε τι που είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό όμως θα απαντήσω εγώ και σίγουρα αυτό που συνέβη χθες βράδυ στην Ρουμανία ήταν ανήθικο. Για ποιο λόγο να μπαίνει στη διαδικασία το τηλεοπτικό κοινό να ψηφίζει, όταν ουσιαστικά τα αποτελέσματα είναι έτσι μεθοδευμένα, που η ψήφος του δεν έχει κανένα ακριβώς αντίκρυσμα. Οι επιτροπές μπήκαν στο διαγωνισμό για να φέρουν υποτίθεται μια ισορροπία και αντ’ αυτού βλέπουμε όλο και πιο συχνά να ανατρέπουν άρδην την απόφαση του τηλεοπτικού κοινού.

Για ποιο λόγο να ψηφίσει κάποιος, όταν είναι πέρα για πέρα ολοφάνερο ότι η ψήφος των Wiwibloggs ήταν καθοδηγούμενη. Μπορείτε να δείτε αυτό το βίντεο και θα καταλάβετε χωρίς να πω τίποτα παραπάνω. Ακούστε στο 6,24 τι λένε για την Laura Bretan και πως εκθειάζουν την συμμετοχή της και τι λένε στο 22,56 για το On A Sunday, που αφιερώνουν λιγότερο από ένα λεπτό…

Όσο αφορά την Emmilie De Forest, το ότι από τα 12 τραγούδια, επέλεξε στα δύο που δεν θα ψηφίσει να είναι το Army Of Love, όταν υπήρχαν κάποιες ανεκδιήγητες συμμετοχές, είναι ένα γεγονός που προκαλεί επίσης πολλά ερωτηματικά. Υπάρχουν πολλά σενάρια που γράφονται από Ρουμάνους fans που ήταν παρόντες στο Selectia Nationala, αλλά συνομωσιολόγος δεν ήμουν ποτέ, οπότε και δεν τα αναφέρω.

To μόνο παρήγορο από όλο αυτό είναι ότι ο κόσμος φαίνεται ότι αντιλήφθηκε επιτέλους, ποιοι είναι οι Wiwibloggs. Τα αρνητικά σχόλια που συνοδεύουν από χθες τις δημοσιεύσεις τους είναι εκατοντάδες. Το θέμα φυσικά είναι ο κόσμος αυτό να σταματήσει να τους ακολουθεί, μόνο τότε θα βρεθούν στο περιθώριο και αυτοί και οι τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ένα καλό μάθημα θα είναι και ο δεύτερος στη σειρά αποκλεισμός για την Ρουμανία, κάτι διόλου απίθανο.

Ο κερδισμένος της υπόθεσης είναι σίγουρα ο Mihai Traistariu, ο οποίος γνωρίζει καλά την δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, αλλά και είχε προειδοποιήσει αυτό που θα συμβεί. Δεν ήταν λοιπόν καθόλου τυχαία η αποχώρησή του από τον εθνικό τελικό.

Τελειώνοντας, να πω ότι ενώ για πολλά μπορούμε να κατηγορήσουμε την ΕΡΤ όσο αφορά την αντιμετώπιση της Eurovision, κάτι για το οποίο θα πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι ως Έλληνες eurofans είναι ότι ουδέποτε ζήσαμε την ξεφτίλα, που παρακολουθήσαμε ζωντανά χθες βράδυ από την ρουμανική δημόσια τηλεόραση και τα καλά (όπως και τα κακά), πρέπει να λέγονται.

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *