Eurovision 2019: Ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού

Με την κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2019 βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στον διαγωνισμό. Από το 2008 διεξάγονται δύο ημιτελικοί και δέκα χώρες από τον καθένα προκρίνονται στον Μεγάλο Τελικό. Εκεί διαγωνίζονται μαζί με τους Big 5 (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία) και τη διοργανώτρια χώρα που βρίσκονται απευθείας στον τελικό.

Οι χώρες του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2019

Η Ελλάδα και η Κύπρος φέτος θα διαγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό στις 14 Μαΐου. Στον δεύτερο ημιτελικό συναντούμε τις Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ρωσία, Λετονία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία, Μολδαβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Στον δεύτερο ημιτελικό ψηφίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γερμανία.

Ο χάρτης με την κατανομή των χωρών στη Eurovision 2019:

Από τις χώρες του δεύτερου ημιτελικού, η Ρωσία, η Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σουηδία μετρούν μόνο έναν αποκλεισμό.

Τρεις σκανδιναβικές χώρες – Θα συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματά τους;

Εκτός από τη Σουηδία, που όπως αναφέραμε μετρά μόνο έναν αποκλεισμό, συναντούμε τη Νορβηγία και τη Δανία. Η Νορβηγία έχει αποκλειστεί από τον τελικό μόνο τρεις φορές συνολικά, ενώ η Δανία τέσσερις. Υπάρχει παράδοση ανταλλαγής ψήφων μεταξύ των τριών χωρών. Επίσης και οι τρεις χώρες έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί γενναιόδωρα από Ιρλανδία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία, ενώ και η Γερμανία έχει δώσει αρκετούς πόντους τα τελευταία χρόνια. Αρκετά ευνοϊκός ημιτελικός και για τις τρεις χώρες.

Λιθουανία και Λετονία – Βαλτική συμμαχία

Οι δύο βαλτικές χώρες έχουν στηριχτεί αρκετά μεταξύ τους. Επίσης η λιθουανική διασπορά (και η λετονική σε μικρότερο βαθμό) στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Νορβηγία, την Δανία και την Γερμανία θα συνδράμει ώστε να πάρουν πόντους οι δύο χώρες.

Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – Τρεις ισχυρές χώρες

Ένας αποκλεισμός για Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν και δύο για την Αρμενία. Οι χώρες θεωρούνται από τις ισχυρότερες της Eurovision την τελευταία δεκαετία. Η Ρωσία μπορεί να έχει χάσει αρκετούς συμμάχους, θεωρείται όμως σίγουρη η στήριξη από Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από Μολδαβία. Επίσης η Λετονία και η Λιθουανία, δύο χώρες με μεγάλο ρωσικό πληθυσμό θα βοηθήσουν (τουλάχιστον όσον αφορά στο televoting). Αν βέβαια η Ρωσία εκπροσωπηθεί από τον Sergey Lazarev η πρόκριση είναι δεδομένη.

Η Αρμενία έχει βοηθηθεί αρκετά από τη Ρωσία, χάνει όμως αρκετούς συμμάχους, καθώς χώρες με μεγάλη αρμενική διασπορά (πλην της Ολλανδίας) βρίσκονται ή ψηφίζουν στον άλλο ημιτελικό. Το Αζερμπαϊτζάν έχει τη Ρωσία και τη Μολδαβία για υποστήριξη, αλλά επίσης οι κύριοι σύμμαχοί του βρίσκονται στον πρώτο ημιτελικό. Δεδομένου του ότι οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν όπως πάντα 0 βαθμούς δεν τις βοηθά – κακή συγκυρία για τις δύο χώρες αυτός ο ημιτελικός.

Ρουμανία, Μολδαβία, Κροατία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία – Βαλκανική συμμαχία;

Η Ρουμανία με τη Μολδαβία είναι διαβόητες για ανταλλαγές 12 πόντων μεταξύ τους. Το ίδιο και η Αλβανία με τη Βόρεια Μακεδονία. Η Κροατία αντιθέτως δεν έχει κάποιον τόσο καλό σύμμαχο.

Η Ρουμανία θεωρείται ισχυρή χώρα, καθώς αποκλείστηκε μόλις πέρυσι πρώτη φορά. Το κακό νέο είναι ότι κι αυτή έχει χάσει αρκετούς συμμάχους σε αυτόν τον ημιτελικό. Η Μολδαβία είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση, γιατί έχει δεχτεί υποστήριξη από Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν.

Η Αλβανία έχει 50% προκρίσεις και 50% αποκλεισμούς. Πέραν της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να ελπίζει σε κάποιους πόντους από Κροατία, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία (μιας και το τραγούδι μιλάει για την αλβανική διασπορά που έχει ισχυρή παρουσία σε αυτές τις χώρες).  Η δε Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ελπίζει σε πόντους από Αλβανία και Κροατία, αλλά το κακό σερί της (περισσότεροι αποκλεισμοί παρά προκρίσεις) δεν βοηθά.

Η Κροατία επίσης δεν έχει τόσο καλό σερί, αλλά τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία την έχουν κατά καιρούς στηρίξει. Το ίδιο και η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν σε μικρότερο βαθμό.

Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Μάλτα – Παλιές δυνάμεις της Eurovision

Η βασίλισσα της Eurovision, Ιρλανδία, έχει πλέον χάσει την αίγλη της στον διαγωνισμό. Βέβαια η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου και του σχετικά μεγάλου αριθμού βορείων και δυτικών χωρών μπορεί να συνδράμει θετικά. Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για την Ολλανδία.

Η Αυστρία και η Ελβετία δεν έχουν καλό ιστορικό τα τελευταία χρόνια και δεν αλληλοστηρίζονται όσο θα αναμενόταν δεδομένου του ότι είναι γερμανόφωνες χώρες. Παρόλα αυτά η παρουσία της Γερμανίας μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για τις δύο.

Τέλος, η Μάλτα είναι μια χώρα με ελάχιστους συμμάχους και η απουσία Ιταλίας και Αγίου Μαρίνου δεν βοηθά. Θα μπορούσε να βασιστεί στις κριτικές επιτροπές.

Συμπεράσματα

Με άριστα το 5 και χειρότερο το 0 οι ευνοημένες χώρες είναι οι εξής:

  • Σουηδία 5/5
  • Δανία 4/5
  • Λιθουανία 4/5
  • Νορβηγία 4/5
  • Αλβανία 3/5
  • Λετονία 3/5
  • Μολδαβία 3/5
  • Ρωσία 3/5
  • Αζερμπαϊτζάν 2/5
  • Αρμενία 2/5
  • Βόρεια Μακεδονία 2/5
  • Ιρλανδία 2/5
  • Κροατία 2/5
  • Ολλανδία 2/5
  • Ρουμανία 2/5
  • Αυστρία 1/5
  • Ελβετία 1/5
  • Μάλτα 1/5

Αρκετά πιο απρόβλεπτος ημιτελικός από τον πρώτο, πιθανόν να υπάρξουν αρκετές ανατροπές!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *