Reuters: Ακτιβιστές και 50 καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν από το BBC να απέχει από την Eurovision 2019 (video)

Λίγες ημέρες πριν τον εθνικό τελικό του Ηνωμένου Βασιλείου, Eurovision: You Decide, το Reuters φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν έξω από το BBC, από ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αλλά και σημαντικών καλλιτεχνών της χώρας, που ζητούν το μποϊκοτάζ του διαγωνισμού, που θα φιλοξενηθεί στο Τελ Αβίβ τον ερχόμενο Μάιο. Στο ρεπορτάζ όπως θα δείτε φιλοξενούνται και οι δύο απόψεις και των ακτιβιστών, αλλά και ανθρώπων της ισραηλινής κυβέρνησης ακόμα και της περσινής νικήτριας Netta Barzilai.

Καθώς το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για τον 64ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, οι υπέρ-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές καλούν τους ερμηνευτές και τις δημόσιες τηλεοράσεις της Ευρώπης να μποϋκοτάρουν τον δημοφιλή ετήσιο διαγωνισμό.

Το Ισραήλ επελέγη για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό για το 2019, μετά την νίκη του πέρσι στην Λισαβόνα με την Netta Barzilai. Παρότι υπήρχαν πολλές φωνές μέσα από την ισραηλινή κυβέρνηση, που ζητούσαν ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί στην διαφιλονικούμενη με τους Παλαιστινίους, πόλη της Ιερουσαλήμ, τελικά επελέγη ως πιο μετριοπαθής λύση το Τελ Αβίβ.

Οι ηγέτες του κινήματος Boycott, Desertion, Sanctions (BDS) έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία μέμφοντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί πολιτιστικά γεγονότα όπως η Eurovision για να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα της χώρας και να απομακρύνει την προσοχή από τις πολιτικές της έναντι των Παλαιστινίων.

Το κίνημα της BDS έχει ζητήσει το μποϊκοτάζ του διαγωνισμού της Eurovision στο Τελ Αβίβ γιατί το βλέπουμε ως μια προσπάθεια κάθαρσης του Ισραήλ μέσω της τέχνης, για τις μιλιταριστικές, κατοχικές συμπεριφορές του, για το απαρτχάιντ που επιβάλει έναντι των Παλαιστινίων αλλά και για τις αποικιακές του συμπεριφορές, αναφέρει στο Reuters από την Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο Omar Barghouti, συνιδρυτής της BDS για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα

Η έκκληση να μποϋκοτάρουν τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision είναι η τελευταία προσπάθεια του κινήματος του BDS να πιέσει τις κυβερνήσεις και τους ερμηνευτές προκειμένου να απεμπλακούν από το Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής καμία από τις συμμετέχουσες χώρες δεν έχει αποσυρθεί και το Ισραήλ λέει ότι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτές τις διαδηλώσεις.

Το Ισραήλ έχει πλήρη επίγνωση ότι οι αντι-Ισραηλινοί ακτιβιστές του BDS θα προσπαθήσουν να διαταράξουν τη Eurovision, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Emmanuel Nasson. Θα ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλους, εφ ‘όσον οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ ως εχθροί.

Την προηγούμενη Τρίτη η έκκληση του BDS έλαβε υποστήριξη από πολιτιστικές προσωπικότητες όπως η σχεδιαστής μόδας Vivienne Westwood, οι ηθοποιοί Julie Christie και Maxine Peake και ο τραγουδιστής Peter Gabriel.

50 διάσημες προσωπικότητες του πολιτισμού στο Ηνωμένο βασίλειο, υπέγραψαν μια επιστολή προς τη βρετανική εφημερίδα The Guardian με την οποία καλούσαν το BBC να υπερασπιστεί την ελευθερία έκφρασης και “να ζητήσει η Eurovision να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ελευθερίας”.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ισραηλινή συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το BBC δεσμεύεται από το καταστατικό του να προωθεί την ελευθερία της έκφρασης. Πρέπει να ενεργεί με βάση τις αξίες του και να ασκεί πιέσεις να μεταφερθεί η Eurovision σε μια χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά αυτής της ελευθερίας.

Μάλιστα ενόψει του Eurovision: You Decide, του βρετανικού εθνικού τελικού που πραγματοποιείται σε μία εβδομάδα, οι υπογράφοντες στρέφονται και κατά των συναδέλφων τους, που θα διαγωνισθούν για την εκπροσώπηση της χώρας τους, τον Μάιο στο Τελ Αβίβ.

Για κάθε καλλιτέχνη με συνείδηση αυτή η τιμή θα ήταν αμφιλεγόμενη. Εκείνοι και το BBC θα πρέπει να αναλογιστούν ότι το You Decide, δεν είναι ένα προνόμιο που διαθέτουν οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ‘αποφασίσουν’ να απαλλαγούν από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και να ζήσουν ελεύθεροι από το απαρτχάιντ.

Το BBC από πλευράς του αναφέρει ότι η Eurovision “δεν είναι ένα πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κανένα πολιτικό μήνυμα ή εκστρατεία”.

Ο διαγωνισμός υποστηριζόταν πάντα από τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας και δεν θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους η συμμετοχή του BBC. Για τον λόγο αυτόν θα συμμετάσχουμε στη φετινή διοργάνωση. Η διοργανώτρια χώρα καθορίζεται από τους κανονισμούς του διαγωνισμού, όχι από το BBC

Το Ισραήλ διαμαρτύρεται έντονα για τα διεθνή μποϊκοτάζ που στρέφονται εναντίον του, κυρίως εξαιτίας των οικισμών του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και αποκαλεί όσους συμμετέχουν σε αυτά ότι διακατέχονται από αντισημιτικά ένστικτα.

Το BDS αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι το κίνημα “κατηγορηματικά και κατ ‘αρχήν απορρίπτει όλες τις μορφές ρατσισμού, ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι πολλοί υποστηρικτές του BDS είναι Εβραίοι”.

Η Netta Barzilai, η 26χρονη Ισραηλινή τραγουδίστρια της οποίας η νίκη της στην Eurovision 2018 με το τραγούδι Toy, έφερε τον διαγωνισμό στο Ισραήλ δήλωσε:

Πιστεύω στις διαμαρτυρίες, δεν πιστεύω όμως στο μποϊκοτάζ. Η Eurovision είναι ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός, δεν ανήκει στο Ισραήλ, εμείς απλά συμμετέχουμε. Ενθαρρύνω όλους τους καλλιτέχνες να έρθουν και να συμμετάσχουν.

Τέσσερις μήνες πριν την διεξαγωγή του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και όπως φαίνεται οι εντάσεις δεν έχουν ακόμα καμφθεί.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ του Reuters στο βίντεο παρακάτω:

πηγή: Reuters

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *