Ισραήλ: Η Eurovision 2019 έρμαιο των υπουργείων της χώρας

Σε περίπου 7 εβδομάδες πραγματοποιείται η 64η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στην πόλη του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, με σημαντικά προβλήματα να μην έχουν ακόμα λυθεί.

Όπως αναφέρει και η τοπική εφημερίδα Haaretz, σημαντικές πτυχές της ομαλής διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη λυθεί, με τα χρήματα για την ασφάλεια και μεταφορά των παρευρισκομένων να μην έχουν ακόμη λυθεί.

Ακριβά εισιτήρια για αντιστάθμιση του κόστους

Στο μεταξύ, το βάρος της διοργάνωσης έπεσε στο δημόσιο κανάλι της χώρας KAN και στην οικοδέσποινα πόλη. Η Ισραηλινή κυβέρνηση θα έδινε γύρω στα 110 εκατομμύρια σέκελ (γύρω στα 27 εκατομμύρια ευρώ) από τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 150 εκατομμύρια σέκελ. Εντούτοις, παραχώρησαν στο κανάλι δάνειο 70 εκατομμυρίων σέκελ με 15ετή εξόφληση. Ως αποτέλεσμα, το αρχικό κόστος μειώθηκε στα 120 εκατομμύρια και που ανέλαβε το ίδιο το κανάλι.

Τόσο η πώληση των δικαιωμάτων των τηλεοπτικών μεταδόσεων, τόσο και η πώληση των εισιτηρίων, φαίνεται να είναι η επιμέρους λύση για την αντιστάθμιση του κόστους της διοργάνωσης. Η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, βασίζεται στο γεγονός ότι το κανάλι έχει λάβει χαμηλό κονδύλι από την κυβέρνηση.

Από την άλλη, η διοργανώτρια πόλη του Τελ Αβίβ παραχώρησε κονδύλια, τα οποία αυξήθηκαν από 20 εκατομμύρια σε 30 εκατομμύρια σέκελ , για άλλες διοργανώσεις, τόσο το Euro Village, όσο και άλλες μουσικές διοργανώσεις, πάρτι στους δρόμους και πάγκους τροφίμων, τα οποία ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια σέκελ.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα, ο διαγωνισμός προσελκύει χιλιάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά το παγκόσμιο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην διοργανώτρια χώρα να διαφημίσει τον εαυτό της. Ήδη αναμένεται οι επισκέπτες την περίοδο της Eurovision να ξεπεράσουν τους 10 χιλιάδες, ενώ στην λίστα υπάρχουν πέραν 1,500 εγγεγραμμένων δημοσιογράφων.

Η Eurovision 2019 έρμαιο των υπουργείων της χώρας

Μπαλάκι ευθυνών φαίνεται να είναι η Eurovision για την διοργανώτρια χώρα, αφού τα υπουργεία της χώρας ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, χωρίς κανένα να αναλαμβάνει την ευθύνη για τον διαγωνισμό ή να χρηματοδοτήσει τα απαιτούμενα έξοδα. Σε ερώτηση της ειχειρηματικής εφημερίδας TheMarker, που ανήκει στον όμιλο της Haaretz, σχηματίστηκε ένας φαύλος κύκλος με το ένα υπουργείο να παραδίδει τις ευθύνες στο άλλο.

“Όσον αφορά τον αριθμό των τουριστών από άλλες χώρες, είναι ένα ωραίο συμβάν, αλλά δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τέτοιες διοργανώσεις μπορούν να γίνουν μοχλός για ένα τεράστιο marketing, ειδικά όταν προωθείται στις ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Τουρισμού Yariv Levin.

Πέραν αυτού, το Υπουργείο παραμέλησε οποιεσδήποτε διαφημιστικές καμπάνιες που αφορούν την Eurovision, αν και υποσχέθηκε μια καμπάνια που θα ξεκινήσει σύντομα. Από την άλλη, Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δήλωσε πως “δεν εμπλέκεται στην Eurovision, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της συγκέντρωσης κυβερνητικών πόρων, που αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Επικοινωνιών.”

Το Υπουργείο Επικοινωνιών απάντησε κατηγορηματικά στην The Marker για το ρόλο του ως επικεφαλής της διυπουργικής διευθύνουσας επιτροπής που είναι υπεύθυνη για το Eurovison 2019, αλλά δήλωσε ότι το “θέμα των δαπανών βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών”. Το υπουργείο Οικονομικών, τώρα, δήλωσε ότι όλα τα θέματα που αφορούν τη Eurovision πρέπει να αντιμετωπιστούν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η επίσημη πλέον παραμέληση έρχεται σε αντίθεση με την διοργάνωση του Giro d’Italia 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο. Επωφελήθηκε από 31,5 εκατομμύρια σέκελ από το κράτος, καθώς και έτυχε υποστήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.

Η ασφάλεια και η μεταφορά των παρευρισκομένων

Η εξασφάλιση της ασφάλειας του διαγωνισμού και όλων των παραπλήσιων εκδηλώσεων προέκυψε ως σημαντικό πρόβλημα ενόψει της επίσημης παραμέλησης. Ο πρωθυπουργός της χώρας, σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον Frank-Dieter Freiling, πρόεδρο της επιτροπής για την εποπτεία των εκδηλώσεων της Eurovision της EBU, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει ασφάλεια για το κύριο γεγονός, όπως συνηθίζεται στις χώρες υποδοχής.

Αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη λύση και κανένα υπουργείο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια, αυξάνοντας την ανησυχία των χωρών που θα στείλουν αντιπροσωπείες στο διαγωνισμό.

Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν απροετοίμαστο να διαθέσει κονδύλι για την Eurovision. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Όπως συμβαίνει με κάθε εμπορική εκδήλωση, τα έξοδα ασφαλείας βαρύνουν τους διοργανωτές, οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά εκ των προτέρων ότι υπήρχαν δαπάνες ασφάλειας και αστυνόμευσης και έπρεπε να το λάβουν υπόψη. Το υπουργείο και η αστυνομία δεν είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως ή μερικώς τα έξοδα ασφαλείας για εκδηλώσεις εμπορικών ή ιδιωτικών φορέων.”

Προς το παρόν, το κόστος για τις κύριες εκδηλώσεις χρηματοδοτείται από το ίδιο το κανάλι, το οποίο έχει προσλάβει εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας με κόστος περίπου 12 εκατομμύρια σέκελ. Αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει λύση για τα εναπομείναντα 13 εκατομμύρια που θα κοστίσει για να εξασφαλίσει την ασφάλεια κατά την εβδομάδα των άλλων εκδηλώσεων, όπως το Euro Village.

Σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, οι υπάλληλοι πλησίασαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση να αναλάβει 7 εκατομμύρια σέκελ του κόστους ασφάλειας , που θα μοιράζονται τα διάφορα υπουργεία. Αλλά, πρόσθεσε, δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση.

File photo: Israelis celebrate after Netta's victory in the 2018 Eurovision Song Contest, Tel Aviv, May 13, 2018.

Οι Ισραηλινοί στους δρόμους πανηγυρίζουν την νίκη της χώρας στην Λισαβόνα. (από: Tomer Appelbaum)

Η δημόσια μεταφορά είναι ένα άλλο ζήτημα που παραμένει ανεπίλυτο λόγω του επίσημου κενού εκ μέρους της κυβέρνησης. Ο τελικός της Eurovision λαμβάνει χώρα το Σάββατο το βράδυ, αμέσως μετά το Shabbat, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μόνο πριν ανοίξουν οι πόρτες. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει δημόσια συγκοινωνία για το βράδυ της Παρασκευής και τις πρόβες του Σαββάτου. Τα ταξί και άλλα μέσα συνεπιβατισμού δεν θα είναι σε θέση να χειριστούν όλη τη ζήτηση.

Ο Gidi Schmerling, εκπρόσωπος του δήμου του Τελ Αβίβ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των επιχειρήσεων της Eurovision της πόλης, επιμένει ότι όλα τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συνεργασία, ενώ επισημαίνει ότι βρίσκονται σε διάλογο με το Υπουργείο Μεταφορών.

Σε ερώτηση της TheMarker, το Υπουργείο Μεταφορών αρνήθηκε να συζητήσει ακόμη και το Shabbat ως ένα ζήτημα. Αντ ‘αυτού, καυχήθηκε με σχέδια για την προσθήκη επιπλέον λεωφορείων και τρένων από και προς το χώρο διεξαγωγής, αλλά και μια νέα γραμμή από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ben-Gurion προς τα ξενοδοχεία του Τελ Αβίβ, καθώς και υπηρεσίες στα αγγλικά.

Ελάχιστα καταλείμματα για τους τουρίστες της Eurovision

Οι διοργανωτές της Eurovision πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα Airbnb. Ο Μάιος είναι ένας μεγάλος μήνας χρήσης για τα ξενοδοχεία, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν σχετικά λίγα δωμάτια για τους τουρίστες της Eurovision.

Μία λύση ήταν η δημιουργία υπαίθριου κατασκηνωτικού χώρου για τους επισκέπτες, που όμως ναυάγησε διότι δεν προσφέρθηκε κανένας εργολάβος να αναλάβει την διαχείρησή του.

“Εν κατακλείδι, αν δεν ήταν η Airbnb, πολύ λιγότεροι τουρίστες θα έρχονταν” δήλωσε ο Schmerling. “Ακόμη και τώρα υπάρχουν τουρίστες που δεν έρχονται λόγω έλλειψης δωματίων ξενοδοχείων σε λογικές τιμές. Μιλάμε για τους τουρίστες που βλέπουν ότι τα δωμάτια του ξενοδοχείου κοστίζουν 300 δολάρια τη νύχτα και λένε στον εαυτό τους: «Εντάξει, δεν έρχομαι».”

Χωρίς φαγητό και ποτό τον Μάιο

Ακόμη ένα πρόβλημα, είναι η κινητοποίηση πέραν των 350 ιδιοκτητών εστιατορίων και καφετεριών στην φιλοξενούσα πόλη, οι οποίοι συναποφάσισαν να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές κατά την διάρκεια του διαγωνισμού.

Όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ), η λίστα συμπεριλαμβάνει πέραν των 350 εστιατορίων, τόσο εντός όσο και εκτός του Τελ Αβίβ, ενώ αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 1000 εστιατόρια και καφετέριες μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού.


Η διεξαγωγή τόσο των Ημιτελικών όσο και του Μεγάλου Τελικού έχει προγραμματισθεί στις 14, 16 και 18 Μαϊου αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο από 6 εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα οι πρώτες αποστολές για την πραγματοποίηση των προβών.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την Eurovision 2019. 

Πηγή: haaretz.com

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *