Η Eurovision 2019 σε αριθμούς

Τι κι αν είναι διαγωνισμός τραγουδιού; Δεν είναι λίγοι αυτοί που, πέραν του διαγωνιστικού μέρους, μπαίνουν εις βάθος και ψάχνουν τα στατιστικά της κάθε χρονιάς. Έτσι και εμείς, ψάξαμε και βρήκαμε διάφορα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον φετινό διαγωνισμό.


Με μία λέξη αποτελείται ο τίτλος των 18 από τις 41 φετινές συμμετοχές.

Με δύο τραγούδια συμμετέχει ο John Ludvik, που θα αποτελέσει τον εκπρόσωπο της Σουηδίας αλλά και τον συνθέτη της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά δεδομένα του διαγωνισμού – κεντρικός τραγουδιστής για μία χώρα και συνθέτης για μία άλλη.

Από το 2015, και με την συμμετοχή της Αυστραλίας, έχουμε χώρες από τρεις ηπείρους που εμφανίζονται στον διαγωνισμό. Μόνο το 1980 είχαμε ξανά τέτοια περίπτωση, αφού η συμμετοχή του Μαρόκου έφερε «άρωμα Αφρικής» στον διαγωνισμό.

Για τρίτη φορά το Ισραήλ φιλοξενεί τον διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει συνολικά 4 φορές (1978, 1979, 1998 και 2018).

Τέσσερα άτομα θα αποτελέσουν τους κεντρικούς παρουσιαστές της Eurovision (δύο άνδρες και δύο γυναίκες), από τους οποίους οι δύο θα βρίσκονται στην κεντρική σκηνή (Bar Refaeli και Erez Tal), και οι άλλοι δύο θα βρίσκονται στο green room (Assi Azar και Lucy Ayoub).

Αποτέλεσμα εικόνας για eurovision 2019 presenters

Φέτος θα είναι η πέμπτη συμμετοχή της Αυστραλίας, της νεότερης χώρας στον διαγωνισμό.

Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετείχαν ξανά στον διαγωνισμό. Έτσι και φέτος, πέντε προηγούμενοι κεντρικοί τραγουδιστές επιστρέφουν στον διαγωνισμό:

  • ο εκπρόσωπος του Άγιου Μαρίνου, Serhat που εκπροσώπησε την χώρα και το 2016,
  • ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, Sergey Lazarev  που εκπροσώπησε την χώρα του και το 2016,
  • ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Joci Papai, που εκπροσώπησε την χώρα του και το 2017,
  • η εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας Tamara Todevska, που εκπροσώπησε την χώρα της το 2008,
  • και η εκπρόσωπος της Σερβίας Nevena Božović, που εκπροσώπησε την χώρα της, τόσο στην Eurovision το 2013, όσο και στην Junior Eurovision το 2007.

Φέτος θα ακούσουμε την πέμπτη συμμετοχή του Άλεξ Παπακωνσταντίνου στην Eurovision, από τις οποίες οι 3 εκπροσώπησαν την Κύπρο (2012, 2018 και 2019), και από μία την Ελλάδα (2007) και το Αζερμπαϊτζάν (2009).

Έξι από τις 7 χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό της Eurovision συμμετέχουν και στον φετινό (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελβετία).

Από τις δεκαεπτά χώρες του πρώτου ημιτελικού, οκτώ από αυτές δεν έχουν προκριθεί στον περσινό τελικό. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον μία «καινούργια» χώρα θα προκριθεί στον φετινό μεγάλο τελικό.

Το ίδιο ισχύει και για τον 2ο ημιτελικό, αφού από τις δεκαοχτώ χώρες, οι εννέα δεν έχουν προκριθεί στον περσινό τελικό. Άρα, ακόμη τουλάχιστον μία «καινούργια» χώρα θα παρευρεθεί στον φετινό τελικό.

Έντεκα στο σύνολό τους είναι οι χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό έστω και μία φορά και απέχουν φέτος, ενώ δύο από αυτές έχουν διαλυθεί ως τέτοιες (Γιουγκοσλαβία και Σερβία και Μαυροβούνιο).

Έντεκα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού είναι τραγούδια στην εθνική τους γλώσσα.

Δεκατρείς χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό έχουν καταφέρει να κερδίσουν 47 φορές (από τις 64 διοργανώσεις), τουλάχιστον από δύο φορές η κάθε μία.

Από τις 41 χώρες που συμμετέχουν φέτος, οι δεκαεννέα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν μέχρι και σήμερα.

Περισσότεροι solo άνδρες θα εμφανιστούν στην σκηνή του Τελ Αβίβ από ότι οι solo γυναίκες, ο αριθμός των οποίων ανέρχονται στους δεκαεννέα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια.

Φέτος είναι η τριακοστή έκτη συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό, η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι και σήμερα.

Πενήντα έξι χώρες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, όσες είναι και τα πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU).

Εξήντα τρεις είναι οι συμμετοχές της Γερμανίας, η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές στην Eurovision και η μοναδική χώρα που συμμετέχει ανελλιπώς στον διαγωνισμό.

Διακόσια πέντε άτομα θα αποτελέσουν φέτος τις 41 κριτικές επιτροπές.

Εάν όλες οι χώρες δώσουν 12 βαθμούς σε μία χώρα μόνο στον τελικό, τότε αυτή η χώρα θα καταφέρει να μαζέψει εννιακόσιους εξήντα (960) βαθμούς – 480 βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές και 480 από το κοινό, ρεκόρ για τα δεδομένα του διαγωνισμού.

Εφόσον και τα 41 τραγούδια παρουσιαστούν στην σκηνή του Τελ Αβίβ, τότε θα έχουμε συνολικά χίλια πεντακόσια εξήντα τέσσερα (1564) τραγούδια που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό από το 1956 μέχρι και σήμερα.

Τέσσερις χιλιάδες τριακόσια (4300) εισιτήρια δόθηκαν προς πώληση στους φίλους του διαγωνισμού.

Συνολικά τέσσερις χιλιάδες εφτακόσιοι πενήντα έξι (4756) βαθμοί θα δοθούν την μεγάλη βραδιά του τελικού, ενώ εννέα χιλιάδες πεντακόσιοι δώδεκα (9512) βαθμοί θα δοθούν και τις 3 βραδιές του διαγωνισμού.

Περίπου είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την διοργάνωση στο Τελ Αβίβ.

Υπολογίζεται πως περίπου διακόσια εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν τον 64ο διαγωνισμό της Eurovision.

Μήπως σας κούρασαν οι αριθμοί; Τότε σας προτείνουμε να χαλαρώσετε με το τραγούδι που φέτος θα εκπροσωπήσει την Ιρλανδία, αφού διαγωνίζεται… με τον αριθμό 22.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλα όσα αφορούν τον επερχόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Τελ Αβίβ. 

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    “Εξήντα τρεις είναι οι συμμετοχές της Γερμανίας, η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές στην Eurovision και η μοναδική χώρα που συμμετέχει ανελλιπώς στον διαγωνισμό.”

    Η Γερμανία έχει απουσιάσει μια φορά. Το 1996 😉

    Απάντηση
    • Vasos Antoniou
      Vasos Antoniou says:

      Σωστά. Είχε διαγωνιστεί όμως στα ημιτελικά, όπου και απέτυχε να προκριθεί. Γι’ αυτό και συμπεριλήφθηκε στην (δική μου) λίστα, διότι δεν απείχε. Είναι όμως η μοναδική χώρα που λαμβάνει μέρος από το 1956 μέχρι σήμερα χωρίς να υπάρχει επίσημη αποχώρηση εκ μέρους της χώρας. Βέβαια, το επίσημο site της Eurovision δεν συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή στη λίστα με τις συμμετοχές της Γερμανίας. Σε ευχαριστώ όμως για την διευκρίνηση!! 🙂

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *