Ισλανδία: Οι Hatari μιλούν για όλα στον Independent

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Independent, οι Hatari μίλησαν για όλα. Από την συμμετοχή τους στο Söngvakeppnin, μέχρι τις επίμαχες δηλώσεις περί της συμμετοχής τους στη Eurovision 2019.

Η μουσική σκηνή στο Ρέικιαβικ είναι πολύ μικρή, οπότε είναι εύκολο να σε παρατηρήσουν. Όλοι μέσα στη σκηνή είναι φίλοι μας ή γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Τώρα πλέον ολόκληρο το έθνος ξέρει ποιοι είμαστε.

Η συμμετοχή στο Söngvakeppnin

Στα τέλη του 2018, οι Hatari ανακοίνωσαν ότι θα διαλυθούν καθώς δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον στόχο τους: να επιφέρουν την πτώση του καπιταλισμού.

Είναι ευκολότερο να φανταστεί κανείς το τέλος του κόσμου, παρά το τέλος του καπιταλισμού. Θέλουμε ακόμα να τον σταματήσουμε, αλλά ίσως και να πουλήσουμε μερικά μπλουζάκια πάνω στην προσπάθεια.

Το τραγούδι είναι μια «προειδοποίηση από το μέλλον», που προφητεύει την πτώση της Ευρώπης: «Η διασκέδαση ήταν απεριόριστη / το hangover είναι ατελείωτο / η ζωή δεν έχει νόημα» / το κενό θα μας φάει όλους / Το μίσος θα επικρατήσει / η Ευρώπη θα καταρρεύσει ».

Σύμφωνα με τον Independent, το τραγούδι είναι πραγματικά καλό, η μουσική πιασάρικη και το βίντεο εύκολο να γεμίσει με ενέργεια τον ακροατή. Το κοινό είναι ευρύ και συμπεριλαμβάνει εναλλακτικούς, hipster, ηλικιωμένους και παιδιά. Κατά τη διάρκεια των προβών του Söngvakeppnin, έπρεπε να απομακρυνθούν από τα παράθυρα, επειδή εκατοντάδες παιδιά φώναζαν κάθε φορά που έβλεπαν το συγκρότημα.

Τα καλέσματα για μποϊκοτάζ από την Ισλανδία

Τέλος, μιλούν ειλικρινά για την πολυπλοκότητα της εμφάνισης στο Ισραήλ. Ένα σημαντικό θέμα για τους Ισλανδούς, οι οποίοι το 2011 έγιναν το πρώτο δυτικό ευρωπαϊκό κράτος που αναγνώρισε επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είναι γεγονός που θα μπορούσε να τους απαγορεύσει τη συμμετοχή στον διαγωνισμό (στη Eurovision απαγορεύεται να γίνονται πολιτικές δηλώσεις).
Όταν το Τελ Αβίβ ανακοινώθηκε ως διοργανώτρια πόλη της Eurovision, σχεδόν 20.000 πολίτες υπέγραψαν μια δήλωση που ζητούσε από τους Ισλανδικούς εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μη συμμετέχουν, υποστηρίζοντας ότι εν μέρει συνεισφέρουν στην υποστήριξη των ισραηλινών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του παλαιστινιακού λαού. Πολλά από τα γνωστά ονόματα της χώρας απέκλεισαν δημοσίως τη συμμετοχή τους.

Για το Ισραήλ ως διοργανώτρια χώρα

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια τεράστια διάκριση μεταξύ των ενεργειών του ισραηλινού κράτους ως θεσμού,στο οποίο απευθύνεται η κριτική και του ισραηλινού λαού. Υπογράφεις ένα συμβόλαιο που λέει ότι δεν επιτρέπονται οι πολιτικές δηλώσεις στον διαγωνισμό, αλλά αν κάποιος νομίζει ότι πηγαίνει στο Τελ Αβίβ χωρίς πολιτικό μήνυμα κάνει μεγάλο λάθος. Είναι παράδοξο, διότι όλα τα τραγούδια που εμφανίζονται σε αυτή τη σκηνή θα προσβάλλουν τις ευαισθησίες πολλών ανθρώπων λόγω του πλαισίου του τόπου στον οποίο διεξάγεται ο διαγωνισμός. Επομένως, αυτό καθεαυτό παραβιάζει τους κανόνες της Eurovision. Δεν μπορείς να πας στο Τελ Αβίβ και να παίξεις σε αυτό το στάδιο χωρίς να παραβιάσεις τους κανόνες της Eurovision. Αυτό ισχύει για εμάς και όλους τους άλλους. Και δεν μπορείς να είσαι σιωπηλός για την κατάσταση, καθώς η σιωπή είναι από μόνη της μια τεράστια πολιτική δήλωση. Καταλαβαίνω γιατί άλλοι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη Eurovision φέτος και είναι απολύτως σωστοί στο να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.
Οι Hatari αισθάνθηκαν ακόμα πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Η ώθηση μας ήταν ότι οι Hatari πρέπει να πάνε στην Eurovision. Θεωρήσαμε ότι η πολιτική όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στην Ευρώπη, την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, εμπίπτει σήμερα στην αρμοδιότητα των Hatari – ένα δυστοπικό θεατρικό κομμάτι που αντικατοπτρίζει τη βία, το μίσος και την καταπίεση.

Το μήνυμα των Hatari

Αντί να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού, οι Hatari παίζουν διαφορετικά το παιχνίδι. Τον Φεβρουάριο, ένας ανώνυμος εκπρόσωπος των Hatari διάβασε ζωντανά μια δήλωση στο Rás2 προκαλώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό σε ένα φιλικό αγώνα glíma (ισλανδική πάλη) την ημέρα του Μεγάλου Τελικού της Eurovision στην πλατεία Magen David στο Τελ Αβίβ.
Το μήνυμά μας είναι μια προειδοποίηση για την δυστοπική αποκάλυψη που συμβαίνει στην Ευρώπη, στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο. Θα κερδίσουμε τη Eurovision 2019. Από σήμερα, τα πράγματα πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Το Söngvakeppnin ήταν ένα ακόμη βήμα στην πτώση του καπιταλισμού και στην αποκάλυψη της απάτης που είναι η καθημερινή ζωή. Είμαστε ο ροζ ελέφαντας στο δωμάτιο.
πηγή: Independent
Πώς σας φαίνεται το τραγούδι της Ισλανδίας; Πιστεύετε ότι η χώρα θα βρεθεί στον μεγάλο τελικό μετά από 4 συνεχόμενους αποκλεισμούς;
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *