Eurovision 2019: Επιστολή της EBU προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

Ανυσηχίες φαίνεται να προκαλεί στις τάξεις της EBU η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια που χρειάζεται, τόσο για την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και των συναφή διοργανώσεων, όσο και της ασφαλής παραμονής των επισκεπτών.

Όπως σας είχαμε αναφέρει και προηγουμένως, η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης και η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων υπουργίων για την παροχή κονδυλίων όσον αφορά την ασφάλεια, προκαλεί ανυσηχίες αφού λιγότερο από ένας μήνας έχει απομείνει για την έναρξη του 64ου διαγωνισμού (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).

Κερασάκι στην τούρτα ήταν και η είδηση πως η ισραηλινή αστυνομία δέχθηκε εντολές να μην προχωρήσει σε έλεγχο του χώρου διεξαγωγής του διαγωνισμού και των εξοπλισμών που εισέρχονται σε αυτόν (η λεγόμενη “ρουτίνα ελέγχου βόμβας Κ9” από εξειδικευμένα σκυλιά). Σε επιστολή που απεστάλη σήμερα από τον Frank-Dieter Freiling, πρόεδρο της επιτροπής για την εποπτεία των εκδηλώσεων της Eurovision της EBU, ζητούν από τον πρωθυπουργό της χώρας όπως αναλάβει άμεση δράση και να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος, τονίζοντας το πόσο σημαντικός είναι.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφουμε για ένα θέμα ύψιστης επείγουσας ανάγκης και σημασίας, που χρειάζεται να λάβετε άμεσα μέτρα προς όλες τις ενδιαφερόμενες αρχές.

Στη συνάντησή μας τον περασμένο Οκτώβριο, επιβεβαιώσατε προσωπικά ότι ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι ένα γεγονός εθνικής σημασίας για το οποίο η ασφάλεια είναι ευθύνη του κράτους. Eγγυηθήκατε ότι το κράτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ένα γεγονός τέτοιας σημασίας θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και ότι θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια για όλα τα στοιχεία του Διαγωνισμού Eurovision. Είναι ήδη αρκετά ενοχλητικό που κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπήρξαν συνεχείς συζητήσεις για το ποιος πληρώνει τι για τα εξωτερικά μέτρα ασφάλειας που αφορούν τον διαγωνισμό.

Όλα αυτά κορυφώθηκαν χθες, καθώς μάθαμε ότι η ισραηλινή αστυνομία έλαβε εντολές να μην προχωρήσει στην επιθεώρηση του χώρου διεξαγωγής και του εξοπλισμού (η λεγόμενη “ρουτίνα ελέγχου βόμβας Κ9”). Δεν χρειάζεται να τονίσουμε με το επίπεδο έκθεσης σε ένα γεγονός όπως η Eurovision, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η ρουτίνα ελέγχου σε όλους τους χώρους του κέντρου και στον εξοπλισμό που εισέρχεται στον χώρο σύμφωνα με τους πιο σύγχρονους κανόνες ασφαλείας. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ρουτίνα γίνεται από όλες τις χώρες που φιλοξένησαν την Eurovision τα προηγούμενα χρόνια και ότι η αποφυγή της θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Η EBU υποστηρίζει πλήρως την δήλωση του KAN που εκδόθηκε χθες και οι εργασίες  δεν μπορούν να συνεχιστούν χωρίς την κατάλληλη διεξαγωγή της ρουτίνας ελέγχου. Χωρίς την ταχεία ανάκαμψη αυτής της διαδικασίας, οι καθυστερήσεις που συνεπάγονται με την απουσία αυτού του βασικού μέτρου ασφαλείας, θα έχουν σοβαρές και σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την ικανότητα διεξαγωγής των προβών και, συνεπώς, για τον προϋπολογισμό και την ποιότητα των εκπομπών που θα μεταδοθούν Τελ Αβίβ.

Επιπλέον, η EBU θα πρέπει να ενημερώσει τις 41 αποστολές για την κατάσταση αυτή. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, ενόψει των πρόσφατων γεγονότων στο Τελ Αβίβ, αυτό είναι ήδη ένα ευαίσθητο θέμα για τις αποστολές. Αυτές οι νέες πληροφορίες το μόνο που θα εγείρουν είναι περισσότερες ανησυχίες και ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητα των μέτρων προστασίας και ασφάλειας που εφαρμόζονται στο Ισραήλ για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Πιστεύουμε ότι θα δεσμευτείτε με την υπόσχεσή σας και, ως εκ τούτου, σας παροτρύνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η ρουτίνα ελέγχου θα πραγματοποιηθεί αμέσως από την αστυνομία σήμερα, ώστε οι εργασίες της ομάδας παραγωγής να μπορούν να συνεχιστούν αμέσως μετά.

Είμαστε στην διάθεσή σας για συνομιλία μέσω τηλεφώνου ανά πάσα στιγμή, καθώς οι συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και στο Ισραήλ.

Με εκτίμηση,

Frank-Dieter Freiling

Η επιστολή φέρει την υπογραφή, τόσο του Frank-Dieter Freiling, όσο και του Jon Ola Sand, Εκτελεστικoύ Επόπτη του διαγωνισμού εκ μέρους της EBU. Μπορείτε να διαβάσετε την αυτούσια επιστολή πατώντας εδώ.


Η διεξαγωγή τόσο των Ημιτελικών όσο και του Μεγάλου Τελικού έχει προγραμματισθεί στις 1416και 18 Μαϊου αντίστοιχα, ενώ σε λιγότερο από 5 εβδομάδες αναμένεται να φτάσουν στην χώρα οι πρώτες αποστολές για την πραγματοποίηση των προβών.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την Eurovision 2019. 

Πηγή: Catalist

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *