Δεύτερος Ημιτελικός: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης; (Editorial)

Στο προηγούμενο άρθρο, αναλύσαμε ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στον Τελικό, σε συνάρτηση με τη θέση στην οποία θα εμφανισθούν αλλά κρίνοντας και τις αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων. από τον Πρώτο Ημιτελικό.

Τώρα, θα ακολουθήσει η ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2019.

Όπως, ανάφερα και στο άρθρο με την ανάλυση, του πρώτου ημιτελικού, αξιολογώ ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν βάσει, των στοιχημάτων, των συμμαχιών τους, κρίνοντας τα στατιστικά τους στο διαγωνισμό, πάντα σε συνάρτηση με τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν να διαγωνισθούν και τέλος την προιστορία της κάθε χώρας από το σύστημα θέσπισης των ημιτελικών. Τέλος, δεν λείπει και μία πινελιά από τη δική μου προσωπική γνώμη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόβλεψη αποτελεσμάτων.

Δεκαοκτώ χώρες θα διαγωνισθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου, για τα 10 εισιτήρια του μεγάλο Τελικού στις 20 Μαΐου.

1. Αρμενία

Την αυλαία του δεύτερου ημιτελικού θα ανοίξει η Srbuk, με το τραγούδι Walking Out. Ένα δυνατό άνοιγμα Ημιτελικού και εδώ. Η Αρμενία κάθε χρόνο περνάει το σκόπελο των Ημιτελικό, με εξαίρεση, τις χρονιές 2011 και 2018.

Η πρώτη θέση εμφάνισης σε αυτό τον ημιτελικό, είναι εξαίρετα ευνοϊκή, καθώς μόνο τρεις χώρες έχουν αποκλεισθεί από την πρώτη θέση (2010, 2013, 2017).

Τα στοιχήματα με πιθανότητα πρόκρισης, δίνουν στην 7η θέση την Srbuk.

Η Αρμενία θα βοηθηθεί σε ψήφους από τη Ρωσία, χάνει όμως αρκετούς συμμάχους, καθώς χώρες με μεγάλη αρμενική διασπορά (πλην της Ολλανδίας) βρίσκονται ή ψηφίζουν στον άλλο ημιτελικό.

Κατά πάσα πιθανότητα η Αρμενία θα βρεθεί στον Τελικό, χωρίς όμως να αποκλείω έναν τρίτο αποκλεισμό της χώρας, δεδομένου ότι δεν έχει μαζί της πολλούς συμμάχους, εμφανίζεται αρκετά νωρίς, ενώ δεν ξέρουμε ακόμη αν καταφέρει φωνητικά και βγάλει το κομμάτι, το οποίο δεν είναι και ακριβώς το στυλ που πρεσβεύει.

Δεδομένου του ότι με το  Αζερμπαϊτζάν θα ανταλλάξουν όπως πάντα 0 βαθμούς δεν την βοηθά.

2. Ιρλανδία

Η βασίλισσα της Eurovision που πέρσι έκανε την ανατροπή και βρέθηκε στον Τελικό, φέτος εκπροσωπείται από τη Sarah McTernan και το τραγούδι 22.

Εμφανίζεται στη 2η θέση, η οποία είναι λιγότερο δυσοίωνη από του πρώτου ημιτελικού. Μόνο 5 χώρες έχουν αποκλεισθεί από τον Τελικό, τις χρονιές 2009, 2013, 2014, 2015, 2018.

Η  Ιρλανδία, έχει πλέον χάσει την αίγλη της στον διαγωνισμό. Βέβαια η παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου και του σχετικά μεγάλου αριθμού βορείων και δυτικών χωρών μπορεί να συνδράμει θετικά.

Τα στοιχήματα τη δείχνουν 18η, τελευταία, πρόκρισης για τον τελικό, κάτι που δείχνει ότι δύσκολα να γίνει και φέτος η ανατροπή, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο, της Ελβετίας το 2011.

3. Μολδαβία

Στην τρίτη θέση θα διαγωνισθεί η Anna Odobescu, με το Stay. Μια συμμετοχή που βασίζεται στην πολύ δυνατή ερμηνεία της Anna. Η Μολδαβία βρίσκεται συχνά στον Τελικό.

Η τρίτη θέση είναι από τις χειρότερες σε αυτόν τον Ημιτελικό. Μόνο τέσσερις χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν την πρόκριση, 2008, 2010, 2014, 2018.

Παρόλο που στα στοιχήματα έχει άνοδο τον τελευταίο καιρό, 14η θέση, η πρόκριση θα είναι δύσκολη, αλλά όχι απίθανη.

Η Μολδαβία ευνοείται πολύ από την παρουσία της Ρουμανίας αλλά και από της Ρωσίας. Ενώ, ψήφους μπορεί να περιμένει, από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και από τη Βαλτική.

4. Ελβετία

Στατιστικά η τέταρτη θέση είναι ίδια με τη δεύτερη σε αυτόν τον Ημιτελικό. Έξι χώρες έχουν πετύχει την πρόκριση, τις χρονιές 2008, 2010, 2012, 2013, 2015, 2016.

Ο Luca Hänni με το She Got Me, ευνοείται από το γεγονός ότι εμφανίζεται ανάμεσα σε δύο μπαλάντες, την Μολδαβία πριν και τη Λετονία μετά. Είναι και από τα λίγα χορευτικά κομμάτια γεγονός που φαντάζει την πρόκριση σίγουρη.

Από πλευράς συμμάχων, ευνοείται πολύ από την Αυστρία και τη Γερμανία, όπου ο Luca, είναι γνωστός και κάνει καριέρα, ενώ σίγουροι είναι και οι ψήφοι από την Αλβανία, την Κροατία, την Ιταλία, την Μάλτα και την Ολλανδία.

Η Ελβετία που φέτος είναι φαβορί (τρίτη θέση για νίκη στον τελικό και τέταρτη για πρόκριση από το Δεύτερο Ημιτελικό), αν και δεν βρίσκεται συχνά στον Τελικό, θα πετύχει την καλύτερη θέση της από το 2005.

5. Λετονία

Οι Carousel με το That Night, στατιστικά κατέχουν μία από τις χειρότερες θέσεις στο Δεύτερο Ημιτελικό. Μόνο τέσσερις χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν την πρόκριση, 2013, 2014, 2018, 2018. Στα πλην ότι εμφανίζεται μετά την Ελβετία.

Στα συν ότι έχει μαζί της τη Λιθουανία που θα τη στηρίξει αλλά και χώρες όπου υπάρχει λετονική διασπορά, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ρωσία αλλά πιθανόν να τσιμπήσει και κάτι από τη Δύση αλλά δεν πιστεύω πως θα συγκεντρώσει τόσες ψήφους που θα τις χαρίσουν το εισιτήριο για τον Τελικό.

Στα στοιχήματα βρίσκεται στη 15η θέση για πρόκριση. Η Λετονία δεν βρίσκεται συχνά στον Τελικό, κάτι που πιθανόν δεν θα συμβεί φέτος.

6. Ρουμανία

Η Ester Peony και το On a Sunday, εκπροσωπούν τη Ρουμανία στο Τελ Αβίβ. Η Ρουμανία, που πέρσι για πρώτη φορά αποκλείσθηκε από τον Τελικό, φέτος όλα δείχνουν ότι η τύχη δεν είναι και πάλι μέρος της.

Τα στοιχήματα τη δείχνουν στη δωδέκατη θέση για πρόκριση, ενώ έχει χάσει αρκετούς συμμάχους σε αυτόν τον ημιτελικό, με τη Μολδαβία και πιθανόν και τη Ρωσία, να έχει ως σανίδες σωτηρίας.

Ωστόσο, στατιστικά, έχει μία από τις καλύτερες θέσεις, μόνο τρεις χρονιές έχει αποκλειστεί κάποιος από την έκτη θέση, τις χρονιές 2010, 2012 και 2018.

7. Δανία

Με την Leonora και το Love Is Forever, θα προσπαθήσει να βρεθεί στον Τελικό η Δανία. Μόνο τέσσερις Τελικούς έχει χάσει η χώρα.

Στα πλην τόσο η δέκατη θέση για πρόκριση, σε απόσταση αναπνοής από την ενδέκατη Αλβανία αλλά και το γεγονός ότι εμφανίζεται πριν από τη Σουηδία.

Από την άλλη έχει μαζί τους πάρα πολλούς συμμάχους που της κάνουν το δρόμο πολύ εύκολο και συγκεκριμένα τις φίλες της, Νορβηγία και Σουηδία. Ψήφους μπορεί να περιμένει και από τις Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία.

Τέλος, στατιστικά, η έβδομη θέση δεν είναι και πολύ ευνοϊκή, αφού μόνο πέντε χώρες έχουν καταφέρει πρόκριση, το 2010, 2011, 2012, 2017 και το 2018.

8. Σουηδία

Η Σουηδία που είναι από τις αγαπημένες των κριτικών επιτροπών, εκπροσωπείται από τον John Lundvik και το Too Late for Love, όπου σάρωσε στις διεθνείς επιτροπές στο Melodifestivalen 2019, κάτι το οποίο που πιθανόν να συμβεί και στο Τελ Αβίβ.

Η βασίλισσα της Σκανδιναβίας, που μετράει μόνο έναν αποκλεισμό, το 2010, βρίσκεται στη πρώτη θέση μαζί με την Ολλανδία για πρόκριση στον Τελικό.

Η πρόκριση θεωρείται δεδομένη, τόσο από πλευράς σειράς εμφάνισης αλλά και συμμάχων. Με τη ψήφο τους θα την στηρίξουν η Δανία και η Νορβηγία αλλά και η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία,η Λετονία, η Λιθουανία και η Μάλτα.

Τέλος, με βάση τα στατιστικά έχει σχετικά καλή θέση, έξι χώρες έχουν προκριθεί από την όγδοη θέση, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017 2018.

9. Αυστρία

H Αυστρία από το 2014 και τη νίκη της, βρίσκεται κάθε χρόνο στον Τελικό, γεγονός που φέτος δύσκολα να συμβεί. Η μόνη σανίδα σωτήρας της PÆNDA και του Limits, θα μπορούσε να είναι οι κριτικές επιτροπές.

Ούτε τα στοιχήματα ούτε τα στατιστικά είναι με το μέρος της. Βρίσκεται στην δέκατη έβδομη θέση με πιθανότητα πρόκρισης ενώ βάσει στατιστικών έχει μία μέτρια θέση (μόνο πέντε χώρες έχουν προκριθεί από την ένατη θέση, τις χρονιές 2009, 2013, 2015, 2016, 2018).

Τέλος, από πλευράς συμμάχων, θα μπορούσε να ελπίζει στη γειτονική της Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία.

10. Κροατία

Η Κροατία που δεν βρίσκεται συχνά στο τελικό εκπροσωπείται από τον Roko και το τραγούδι The Dream. Μια συμμετοχή που δύσκολα θα πάρει το πράσινο φως για τον Τελικό.

Θα έχει στήριξη από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία που την έχουν κατά καιρούς στηρίξει. Στατιστικά έχει μία μέτρια θέση, μόνο πέντε χώρες έχουν προκριθεί από την ένατη θέση, τις χρονιές 2008, 2010, 2014, 2015, 2016.

Τέλος, βάσει στοιχημάτων η πρόκριση μοιάζει δύσκολη, από την 16η θέση του Ημιτελικού αυτού.

11. Μάλτα

Η τοπ αγαπημένη των επιτροπών Μάλτα, εκπροσωπείται από τη Michela και το Chameleon. Μια συμμετοχή που από ότι φαίνεται θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς δεν βρίσκεται συχνά στον Τελικό.

Τα στοιχήματα δίνουν την έκτη θέση για πιθανότητα πρόκρισης τη Michela.

Τέλος, βάση στατικών έχει μέτρια θέση, μόνο πέντε χώρες έχουν προκριθεί από αυτήν, 2008, 2012, 2013, 2015 και 2017, ενώ έχει ελάχιστους συμμάχους και η απουσία Ιταλίας και Αγίου Μαρίνου δεν βοηθά.

12. Λιθουανία

Ο Jurij Veklenko και το Run with the Lions, θα προσπαθήσουν να φέρουν τη Λιθουανία στον Τελικό, κάτι που δεν φαντάζει και πολύ απίθανο.

Η Χώρα,που προκρίνεται πολύ συχνά στον Τελικό, έχει μαζί της τη γειτόνισσα Λετονία αλλά και χώρες όπου υπάρχει λιθουανική διασπορά  (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Δανία και Γερμανία) και θα συνδράμουν ώστε να πάρει αρκετούς πόντους. Φυσικά, στήριξη θα έχει και από τη Ρωσία και πιθανόν και από τις χώρες του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) αλλά δεν αποκλείονται και ψήφοι από το δίδυμο, Μολδαβία – Ρουμανία.

Στατιστικά, έχει πάνω από το μέτριο, εύνοια, καθώς έξι χώρες έχουν προκριθεί από τη δωδέκατη θέση, 2009, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017. Από την άλλη στα στοιχήματα βρίσκεται στη 13η θέση, με μικρή διαφορά από τη 12η Ρουμανία.

13. Ρωσία

Ο Sergey Lazarev είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί του φετινού Διαγωνισμού. Η Ρωσία μετράει μόνο έναν αποκλεισμό από τον Τελικό και φέτος από ότι φαίνεται το Scream θα σκοράρει ψηλά.

Η Ρωσία βρίσκεται στην τρίτη θέση στοιχημάτων με πιθανότητα πρόκρισης, η οποία γίνεται και πιο εύκολη με την ύπαρξη πολλών συμμάχων της. Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ρουμανία, Λετονία και Λιθουανία θα στηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τον Sergey στο televoting.

Τέλος, από πλευράς θέσης αλλά και στατιστικών έχει εξαιρετική θέση. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αδύναμες συμμετοχές, ενώ η δέκατη τρίτη θέση, έχει δώσει μόνο τρεις αποκλεισμούς, τις χρονιές, 2010, 2016 και 2017.

14. Αλβανία

Η Jonida Maliqi με το Ktheju tokës στατιστικά ευνοείται πολύ καθώς η θέση 14 μετράει μόνο τρεις αποκλεισμούς, 2013, 2015, 2018.

Στα μείον της ότι εμφανίζεται ανάμεσα από τη Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ τα γραφεία στοιχημάτων τη δείχνουν εκτός τελικού, στην 11η θέση.

Η Αλβανία έχει 50% προκρίσεις και 50% αποκλεισμούς. Πέραν της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να ελπίζει σε κάποιους πόντους από Κροατία, Ελβετία, Αυστρία και Γερμανία.

15. Νορβηγία

Η Νορβηγία που μετράει μόνο τρεις αποκλεισμούς, εκπροσωπείται από τους KEiiNO, με το τραγούδι Spirit in the Sky. Μια συμμετοχή που τα γραφεία στοιχημάτων τη δίνουν στην όγδοη θέση πρόκρισης.

Με τη ψήφο τους θα την στηρίξουν η Δανία και η Σουηδία αλλά και η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία.

Κοιτάζοντας τα στατιστικά, η θέση 15  μετράει μόνο τέσσερις αποκλεισμούς, τις χρονιές 2008, 2010, 2012, 2015.

16. Ολλανδία

Ο Duncan Laurence με το τραγούδι Arcade, βρίσκεται τόσο στην πρώτη θέση για να κερδίσει τον Ημιτελικό αλλά και να προκριθεί στον Τελικό. Η Ολλανδία τα τελευταία βρίσκεται σχεδόν κάθε φορά στον Τελικό.

Έχει μαζί της αρκετές βόρειες και δυτικές χώρες που θα τις κάνουν εύκολο το δρόμο για ένα καλό πλασάρισμα.

Τέλος, βάσει στατιστικών η δέκατη έκτη θέση είναι μια μέτρια θέση, καθώς 5 χώρες έχουν προκριθεί και έχουν αποκλεισθεί από αυτή τη θέση. Στα συν ότι βρίσκεται πριν από τη Βόρεια Μακεδονία και μετά την Νορβηγία και την κάνει να ξεχωρίζει.

17. Βόρεια Μακεδονία

Η Tamara Todevska εύχεται αυτή τη φορά να μην της στερήσουν τη θέση στον Τελικό, οι επιτροπές. Το Proud, βρίσκεται στην ένατη θέση με πιθανότητα πρόκρισης, ενώ μπορεί να ελπίζει για ψήφους από τις Αλβανία και Κροατία.

Βάσει στατιστικών έχει μία πολύ καλή θέση. Μόνο τέσσερις έχουν δει τον αποκλεισμό, από αυτήν, το 2008, το 2011, το 2016 και τ0 2017. Η Βόρεια Μακεδονία όμως δεν έχει καλή προιστορία στο Διαγωνισμό.

18. Αζερμπαϊτζάν

Ο Chingiz και το Truth, θα κλείσουν τον Ημιτελικό. Στατιστικά έχει την καλύτερη θέση σε αυτόν τον Ημιτελικό. Μόνο το 2008 έχει αποκλεισθεί κάποιος από αυτή τη θέση.

Στα συν ότι ο Chingiz  κλείνει τον Ημιτελικό. Επιπλέον, τα στοιχήματα δίνουν το Αζερμπαϊτζάν στην πέμπτη θέση με πιθανότητα πρόκρισης.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει τη Ρωσία και τη Μολδαβία για υποστήριξη, αλλά επίσης οι κύριοι σύμμαχοί του βρίσκονται στον πρώτο ημιτελικό. Δεδομένου του ότι με την Αρμενία θα ανταλλάξουν όπως πάντα 0 βαθμούς δεν τις βοηθά – κακή συγκυρία για τις δύο χώρες αυτός ο ημιτελικός.

 

Εδώ ολοκληρώνεται το δεύτερο μέρος της ανάλυσης. Μείνετε συντονισμένοι για τις πρόβες που ξεκινούν αύριο και όλα πιθανόν να ανατραπούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *