Κόσοβο: Οι φαν στην Πρίστινα θέλουν το κράτος να εισέλθει στη Eurovision

Τον 64 διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision παρακολούθησαν φαν του Διαγωνισμού στην Πρίστινα του Κοσόβου με εύλογο το ερώτημα γιατί δεν συμμετέχει το κράτος στον Θεσμό.

Μεγάλη ήταν σαφώς η στήριξή τους για την Jonida Maliqi, από την Αλβανία καθώς και η αγωνία τους ήδη από τον Δεύτερο Ημιτελικό αν θα καταφέρει να προκριθεί.

Η μικρή ομάδα των φαν κυματίζοντας  κόκκινες σημαίες με τον μαύρο αετό διπλής κεφαλής, επιθυμούσαν να δουν στο Διαγωνισμό και τα μπλε και χρυσά χρώματα του Κοσόβου τα οποία δε βλέπουν πουθενά ωστόσο.

Μάλιστα, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της  Πρίστινα πήρε ταξί, μόνο και μόνο για να δει τον ημιτελικό σε σπόρτ μπαρ της πόλης και έκανε  ξανά το ίδιο το Σάββατο για να δουν την εκπρόσωπο της Αλβανίας να εμφανίζεται στον τελικό.

Το 2010, τρεις οπαδοί του Θεσμού από το Κόσοβο, δημιούργησαν σελίδες σε facebook και twitter, με τίτλο Eurovision Kosovo, προκειμένου να κινήσει το ενδιαφέρον του κρατιδίου να κάνει το ντεμπούτο στο Διαγωνισμό.

Οι φίλαθλοι του Διαγωνισμού είναι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό αν συμμετείχε το Κόσοβο.

Επίσης απορούν με το γεγονός ότι μη ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ισραήλ και η Αυστραλία έχουν ενταχθεί στην οικογένεια της Eurovision, τροφοδοτεί για αυτούς δυσάρεστα συναισθήματα.

Αν και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Κοσόβου δεν είναι συγγενής μέλος της EBU, η RTK υπέγραψε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τον οργανισμό το 2011.

Για να γίνει πλήρες μέλος, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας πρέπει να πληροί κάποιες απαιτήσεις.

Πρώτον, το Κόσοβο πρέπει να γίνει μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (EBU), η οποία τυποποιεί τις τηλεφωνικές και ραδιοφωνικές επικοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, η χώρα πρέπει να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών ή να έχει την υποστήριξη μιας πλειοψηφίας των δύο τρίτων των κρατών μελών της ITU.

Δεδομένου ότι το κράτος απέτυχε να συμμετάσχει στην Ιντερπόλ το Νοέμβριο του περασμένου έτους, η χώρα έχει διστάσει να προσπαθήσει να επιτύχει περαιτέρω αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Μετά την ήττα του, η RTK ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση της EBU να μην συζητήσει  τη συμμετοχή του Κοσόβου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τον Δεκέμβριο του 2018.

Αν και το Κόσοβο δεν είναι μέλος της EBU, η Eurovision μεταδίδεται στο κράτος από το 1961, όταν ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Ο κοσοβοριακός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTV Prishtina προσπάθησε να επιλέξει τους καλλιτέχνες του μέσω του εθνικού τελικού Jugovizija.

Ακόμα, το 1982, ο πρώτος συμμετέχων από το Κόσοβο  έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή της Eurovision, εκπροσωπώντας τη Γιουγκοσλαβία. Αυτή ήταν  η Snezana Miskovic, από το ως μέρος της σερβικής ποπ μπάντας Aska.

Ενώ το ίδιο συνέβη και το 2012, όπου η Rona Nishliu πέτυχε την ιστορική πέμπτη θέση, εκπροσωπώντας την Αλβανία, η οποία είναι υπέρ του ντεμπούτου του κράτους στη Eurovision.

Ακόμη,  αν  και δεν ήταν επίσημο μέλος της EBU, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός κλήθηκε να συμμετάσχει στην Eurovision Young Dancers το 2011.

Ο Lorik Arifaj, τηλεοπτικός διευθυντής της RTK, πιστεύει ότι είναι καιρός για το Κόσοβο  να λάβει μέρος  στην διεθνώς εκπεφρασμένη εκδήλωση της Eurovision, λέγοντας:

Είναι η προώθηση της χώρας μας. Όπως προωθούμε τον εαυτό μας μέσω του ποδοσφαίρου, μπορούμε να το κάνουμε και με τον διαγωνισμό τραγουδιού.

 

Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρξει μια χρυσή ευκαιρία για τους οπαδούς της Eurovision στο κράτος.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ένταξη, δημιουργώντας ειδικά κανάλια για τις μειονοτικές ομάδες και φιλοξενώντας εκδηλώσεις της EBU.

Οι προσπάθειες της RTK οδήγησαν σε μικτά αποτελέσματα. Παρόλο που ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν πέτυχε ακόμα το στόχο του, μετά από χρόνια άσκησης πίεσης, οι κανόνες σχετικά με την προσχώρηση στην EBU ενδέχεται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον.

Σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο, τα μέλη θα ψηφίσουν για μέτρα που θα διευκολύνουν τη διαδικασία εισαγωγής της EBU.

Σύμφωνα με κάποιες ιστοσελίδες που την διαχειρίζονται φαν του Θεσμού, το Κόσοβο θα χρειαζόταν την πλειοψηφία των δύο τρίτων για να επιτύχει την ένταξη αυτή.

Ωστόσο, αυτό θα ήταν δύσκολο έργο, καθώς 19 από τις 56 χώρες μέλη της EBU δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σε περίπτωση που η Γενική Συνέλευση ψηφίσει για την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης, η RTK θα πρέπει να υποβάλει επίσημη αίτηση σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Η  ένταξη  θα είναι τότε δυνατή στη Γενική Συνέλευση τον Δεκέμβριο πράγμα που σημαίνει ότι μια τελική απόφαση μπορεί να έρθει εγκαίρως για τον επόμενο διαγωνισμό το 2020.

Επιπλέον, το Κόσοβο θα μπορούσε να λάβει πρόσκληση από την διοργανώτρια χώρα για να συμμετάσχει στο Διαγωνισμό, τη στιγμή που μάλιστα η ιδία την αναγνωρίζει.

Αυτό μπορεί να γίνει και του χρόνου μιας και η Ολλανδία, αναγνωρίζει το κράτος.

 

Θα θέλατε να δείτε το Κόσοβο στο Διαγωνισμό;

 

Πηγή: Prishtina Insight

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *