Πρώτος Ημιτελικός: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης; (Editorial)

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από το φετινό Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα πραγματοποιηθεί στο Τελ Αβίβ. Στις 6 Μαΐου θα αρχίσουν οι πρόβες των 41 φετινών συμμετοχών δίνοντας μας μια γεύση για το τι θα δούμε στη σκηνή τις τρεις μεγάλες βραδιές της Eurovision αλλά και να ξεκαθαρίσουν την τύχη πιθανόν των φαβορί ή μη.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα αναλύσουμε ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν βάσει, των στοιχημάτων, των συμμαχιών τους, κρίνοντας τα στατιστικά τους στο διαγωνισμό, πάντα σε συνάρτηση με τη θέση στην οποία τοποθετήθηκαν να διαγωνισθούν και τέλος την προιστορία της κάθε χώρας από το σύστημα θέσπισης των ημιτελικών. Τέλος, δεν λείπει και μία πινελιά από τη δική μου προσωπική γνώμη και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόβλεψη αποτελεσμάτων.

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση στους δύο ημιτελικούς της Eurovision 2019. Αποφασίστηκε ότι 18 χώρες θα διεκδικήσουν το χρυσό εισιτήριο για τον Τελικό από αυτόν τον Ημιτελικό. Όμως, ύστερα από την άρνηση της Maruv, να αποδεχθεί τους όρους της κρατικής τηλεόρασης και συνάμα η αδυναμία του καναλιού, να μη δύναται να βρει αντικαταστάτη, αποφάσισε να αποσυρθεί από το φετινό Διαγωνισμό, αφήνοντας τις συμμετοχές στον Α Ημιτελικό στις 17 και χαρίζοντας έτσι το εισιτήριο σε μια άλλη χώρα η οποία σίγουρα δεν θα είχε πιθανότητες πρόκρισης απέναντι στο τσουνάμι Maruv και του Siren Song.

Δεκαεπτά λοιπόν χώρες θα διαγωνισθούν την Τρίτη 16 Μαΐου, για τα 10 εισιτήρια του μεγάλο Τελικού στις 20 Μαΐου.

1. Κύπρος

Την αυλαία για τον Πρώτο Ημιτελικό θα ανοίξει η Κύπρος, με την Τάμτα και το Replay. Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία της Ελένης Φουρέιρα με τη δεύτερη θέση, την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ η χώρα ως τώρα, επιστρέφουν ακόμα πιο δυνατοί, με την Τάμτα, τον διακαή πόθο Ελλήνων και ξένων φαν. Είναι η πρώτη φόρα ιστορικά που η Κύπρος ανοίγει κάποιον από τους Ημιτελικούς του Θεσμού και όλα φαίνονται πως θα είναι ένα πολύ δυνατό άνοιγμα.

Τα στοιχήματα είναι πολύ θετικά για την Τάμτα μιας και βρίσκεται στη πρώτη θέση με πιθανότητα πρόκρισης στον Τελικό, και σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα που βρίσκεται στη δεύτερη. Το νησί της Αφροδίτης από την επιστροφή του στο Διαγωνισμό το 2015, ύστερα από ένα χρόνο απουσίας, δεν το βάζει κάτω, στέλνοντας αξιόλογες συμμετοχές που την φέρνουν κάθε χρόνο στον Τελικό.

Παρόλο που μόνο τρεις χώρες που εμφανίστηκαν πρώτες στον Α Ημιτελικό (2010, 2014, 2017), από το 2008, έχουν προκριθεί στο μεγάλο Τελικό, θεωρώ πως η Τάμτα δεν διακατέχει κανέναν κίνδυνο και θα φέρει την Κύπρο και φέτος στον Τελικό.

Μεγάλη θα είναι φυσικά η στήριξη από την Ελλάδα που ζει και έχει κάνει καριέρα όλα αυτά τα χρόνια η τραγουδίστρια αλλά και από τη γενέτειρα της Γεωργία.

2. Μαυροβούνιο

Στη 2η δυσοίωνη θέση θα εμφανισθούν οι D mol, με το Heaven. Τα στοιχήματα φέρνουν στην τελευταία θέση το συγκρότημα, με ένα πολύ αδύναμο τραγούδι, που δεν θα τους δώσει από ότι φαίνεται την πρόκριση.

Λίγοι είναι και οι σύμμαχοί του σε αυτόν τον Ημιτελικό, Σερβία και Σλοβενία, των οποίων οι ψήφοι δεν αρκούν ώστε να μπορέσει να προκριθεί. Από την άλλη μόνο 5 χώρες από τις 12 που εμφανίσθηκαν στη δεύτερη θέση αυτού του Ημιτελικού είχαν καλή τύχη (2008, 2010, 2012, 2013, 2015). Τέλος, η χώρα έχει προκριθεί μόνο δύο φορές στον Τελικό (2014, 2015) και δυστυχώς η τύχη δεν είναι με το μέρος των D mol.

3. Φινλανδία

Η τρίτη θέση σε αυτόν τον Ημιτελικό, στατιστικά είναι χειρότερη από τη δυσοίωνη, δεύτερη θέση. Μόνο τέσσερις χώρες έχουν πετύχει την πρόκριση, εμφανίζοντας τρίτες (2012, 2015, 2017, 2018).

Τη χώρα εκπροσωπούν οι Darude feat. Sebastian Rejman, με το τραγούδι Look Away. Ένας ίσως άλλης δεκαετίας τραγούδι, που πριν 10 χρόνια να είχε καλύτερη τύχη.

Τα στοιχήματα δεν είναι με το μέρος του duo, μιας και βρίσκονται στη 15η θέση των στοιχημάτων με πιθανότητα πρόκρισης στον Τελικό. Από πλευράς συμμάχων δεν είναι και σε πολλή άσχημη θέση, καθώς έχει τη γειτόνισσα της, Εσθονία αλλά και στην Ισλανδία, η οποία την στηρίζει συχνά.

Η Φινλανδία, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται συχνά στον Τελικό κάτι που πιθανόν φέτος να μη συμβεί, χωρίς να αποκλείω εννοείται το ενδεχόμενο πρόκρισης.

4. Πολωνία

Στην 4η θέση θα εμφανισθούν η Tulia με το Fire of Love (Pali się). Ένα έθνικ τραγούδι, τα οποία συνήθως πάνε καλά στη Eurovision. Βέβαια, τα στοιχήματα πριν τις πρόβες δείχνουν την Πολωνία στη 12 θέση, κάτι που θεωρώ ότι θα ανατραπεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι το παραδοσιακό συγκρότημα, έχει δυνατό live και θεωρώ ότι θα ξεχωρίσει.

Μη ξεχνάμε τη μεγάλη πολωνική διασπορά, η οποία φέρνει την Πολωνία από το 2014 που επέστρεψε, συνέχεια στη δεκάδα του televoting, σε αντίθεση με τις επιτροπές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν την συμπαθούν ιδιαίτερα. Σε αυτόν το Ημιτελικό, σίγουρες θεωρούνται οι ψήφοι για τις Tulia, από τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και την Τσεχία, ενώ θεωρώ ότι θα πάρει ψήφους και από τους Πολωνούς που κατοικούν στη χώρα μας και τη ψηφίζουν συνέχεια.

Από την άλλη βάση στατιστικών έχει τη χειρότερη θέση σε αυτόν τον Ημιτελικό, αφού μόνο δύο χώρες που εμφανίσθηκαν στην 4η θέση έχουν πάρει το εισιτήριο για τον Τελικό, το 2016 και το 2014. Θεωρώ πως η Πολωνία, έχει τις ίδιες πιθανότητες να περάσει και το αντίστροφο αν και η ζυγαριά κλείνει προς την πρόκριση καλώς εχόντων των πραγμάτων.

5. Σλοβενία

Ένα από τα μαύρα άλογα του φετινού Διαγωνισμού είναι οι Zala Kralj & Gašper Šantl με το Sebi. Ένα εναλλακτικό και ιδιαίτερο τραγούδι που αρέσει σε πολλούς, με μια απλότητα να το διακατέχει και ένα άκουσμα που σε ταξιδεύει.

Η Σλοβενία, βρίσκεται στην 5η θέση στοιχημάτων με πιθανότητα πρόκρισης, ενώ σίγουρη είναι η στήριξη που θα λάβει από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Βέβαια δεν έχει μαζί της άλλους συμμάχους, κάτι που μπορεί να της κάνει δύσκολο το δρόμο.

Είναι από τις χώρες που δε βρίσκεται συχνά στον τελικό αλλά βάση των στατιστικών, 64% των χωρών που εμφανίσθηκαν στην 5η θέση κατάφεραν να πετύχουν την πρόκριση, εκτός από τις χρονιές, 2008, 2010, 2011 και 2015.

6. Τσεχία

Η Τσεχία έχει βρεθεί μόνο δύο φορές στον Τελικό, στη μικρή παρουσία της στο Διαγωνισμό, το 2016 και το 2018. Φέτος, εκπρόσωποι της είναι οι Lake Malawi, που μας λένε Friend of a Friend. Ένα χαρούμενο και ανεβαστικό τραγούδι, με ίσως ένα κουραστικό κατά τη γνώμη μου και επαναλαμβανόμενο ρεφρέν.

Η έκτη θέση είναι το ίδιο ευνοϊκή, με την 5η (και εδώ μόνο 4 χρονιές που κάποιος εμφανίσθηκε 6ος δεν πέρασε, τις χρονιές 2008, 2010, 2014, 2017).

Τα στοιχήματα είναι με το μέρος των Lake Malawi, βρίσκονται στην 6η θέση με πιθανότητα πρόκρισης και με μόνο τη γειτόνισσα Πολωνία να έχει σίγουρη την απόκτηση ψήφου, με ένα τραγούδι που δε θα τραβήξει τόσες ψήφους όσες πέρσι ο Mikolas.

7. Ουγγαρία

Με τον Joci Pápai και το Az én apám θα προσπαθήσει να βρεθεί και πάλι η Ουγγαρία στον Τελικό. Από το 2011 που επέστρεψε, είναι κάθε χρόνο στον μεγάλο Τελικό, κάτι που πιθανόν να συμβεί και φέτος.

Ο Joci, τα πήγε πολύ καλά το 2017. Σίγουρη θα είναι η στήριξη των Ρομά στο πρόσωπο του αλλά και των συμμάχων του, που είναι αρκετοί σε αυτόν τον Ημιτελικό και συγκεκριμένα, η Φινλανδία, η Σερβία, η Εσθονία, η Πολωνία, ενώ δεδομένους θεωρώ και κάποιες μικρές ψήφους από τις Μαυροβούνιο και Σλοβενία.

Βέβαια, είναι ένα δύσκολο και ίσως αδύναμο τραγούδι, που δε το θυμάσαι εύκολα και ανάμεσα δε σε δύο χορευτικά τραγούδια να έχει ζημία. Παρόλο αυτά τα στοιχήματα τη δίνουν στην 4η θέση.

Τέλος, κρίνοντας τα στατιστικά πρόκρισης, είναι η πιο ευνοούμενη, καθώς μόνο τρεις χώρες που εμφανίσθηκαν στην έβδομη θέση δεν πήραν το εισιτήριο για τον Τελικό τις χρονιές, 2009, 2012 και 2017.

8. Λευκορωσία

Μία εκ των τριών παρουσιαστών της Junior Eurovision 2018, εκπροσωπεί τη Λευκορωσία στο Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα η ΖΕΝΑ με το Like It. Ένα τραγούδι που έχει υποστεί μεγαλύτερη κριτική από Λευκορώσους και Ρώσους παρά από τους φαν της υπόλοιπης Ευρώπης. Και πέρσι η Λευκορωσία, τοποθετήθηκε 8η να παρουσιάσει τη συμμετοχή της στη σκηνή.

Βρίσκεται ανάμεσα με δύο μπαλάντες, την Ουγγαρία πριν και τη Σερβία μετά, κάτι που μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει και να τραβήξει ψήφους ιδίως στο τηλεοπτικό κοινό.

Ούτε η Λευκορωσία βρίσκεται συχνά στον Τελικό. Επιπλέον, στον Ημιτελικό, δεν έχει μαζί της άλλες φίλες της από την Ανατολική Ευρώπη, πλην της Γεωργίας όπου αναμένεται να εξασφαλίσει μια υψηλή βαθμολογία. Πιθανόν, ψήφους να περιμένει και από τις Εσθονία και Πολωνία αλλά και την οικοδέσποινα Χώρα. Πάντως τα στοιχήματα δεν είναι με το μέρος της, καθώς την κατατάσσουν 14η στον Ημιτελικό, με πιθανότητα πρόκρισης.

Τέλος, αν βασιστούμε στα στατιστικά, μόνο τις χρονιές 2010, 2011, 2013, 2014 και 2017, που εμφανίσθηκε κάποιος στη θέση αυτή κατάφερε να προκριθεί.

9. Σερβία

Η Nevena Božović θα βρεθεί για τρίτη φορά στη σκηνή της Eurovision. Το τραγούδι ονομάζεται Kruna. Τα στοιχήματα είναι με το μέρος της αδερφικής μας χώρας καθώς τη δίνουν στην 8η θέση πρόκρισης. Είναι μια συμμετοχή που ξεχωρίζει για τη φωνή της Nevena.

Η Σερβία έχει επιπλέον μαζί της και αρκετούς συμμάχους όπως το Μαυροβούνιο, η Ουγγαρία και η Σλοβενία από όπου θα αποσπάσει υψηλή βαθμολογία. Επίσης, αναμένεται να πάρει ψήφους και από την Γαλλία, η οποία τη στηρίζει ανελλιπώς. Επιπλέον, είναι από τις δυνατές χώρες, αφού έχει χάσει μονάχα τρεις φορές τον τελικό και μάλιστα για πολύ λίγο.

Τέλος, η ένατη θέση είναι εξαίρετα ευνοϊκή, αφού μόνο τρεις χώρες που εμφανίσθηκαν σε αυτή τη θέση δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό (2010, 2012, 2013).

10. Βέλγιο

Ένα τραγούδι που έχει όλα τα φόντα να γίνει αγαπημένο των κριτικών επιτροπών είναι το Wake Up του Eliot. Το Βέλγιο που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει καλές συμμετοχές.

Ωστόσο, σε αυτόν τον ημιτελικό, δεν έχει πολλές συμμαχίες πλην της Γαλλίας. Πιθανοί είναι και οι ψήφοι από Πορτογαλία αλλά και το Βορρά. Από την άλλη βρίσκεται στη 10η θέση στα στοιχήματα με πιθανότητα πρόκρισης.

Η δέκατη θέση είναι η πιο ευνοϊκή, από όλες στην ιστορία των Πρώτων Ημιτελικών, καθώς, μόνο δύο χώρες έχουν αποκλειστεί, τις χρονιές, 2012 και 2014.

11. Γεωργία

Μια συμμετοχή που θα έχει πιθανόν την ίδια κατάληξη με την περσινή συμμετοχή της χώρας, θα είναι αυτή του Oto Nemsadze με το  Keep on Going. Τα στοιχήματα επιβεβαιώνουν το σενάριο και την τοποθετούν στην 16η θέση με πιθανότητα πρόκρισης.

Η Γεωργία βρίσκεται αρκετά συχνά στον Τελικό αλλά δύσκολα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο φέτος, χωρίς να αποκλείεται και μία μεγάλη έκπληξη.

Από συμμάχους έχει μαζί της μονάχα τη Λευκορωσία αλλά μπορεί να ελπίζει και σε ψήφους από Ελλάδα και Κύπρο.

Τέλος, τα στατιστικά, την δείχνουν εκτός τελικού, καθώς μόνο 3 χώρες κατάφεραν να προκριθούν από την ενδέκατη θέση στο παρελθόν (2013, 2016, 2017).

12. Αυστραλία

Από το ντεμπούτο της η Χώρα βρίσκεται κάθε χρονιά στον Τελικό, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις κριτικές επιτροπές, στων όποιων την τύχη βρίσκεται η Kate Miller-Heidke και το Zero Gravity. Ένα τραγούδι που προς το παρόν είναι άγνωστη η τύχη του.

Πάντως, τα στοιχήματα την δίνουν στην έβδομη θέση με πιθανότητα πρόκρισης, ενώ τα στατιστικά είναι με το μέρος της. Μονάχα, τρεις φορές που κάποιος εμφανίσθηκε δωδέκατος δεν κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό και συγκεκριμένα τις χρονιές 2008. 2011, 2018.

Από συμμαχίες, έχει την Ισλανδία, η οποία τη στηρίζει ως τώρα αλλά μπορεί να περιμένει και ψήφους από Ουγγαρία, Πολωνία αλλά και Φινλανδία.

13. Ισλανδία

Οι Hatari και το Hatrið mun sigra είναι οι εκπρόσωποι της Ισλανδίας. Ένα τραγούδι που πιθανόν να βρεθεί ψηλά στον πίνακα της βαθμολογίας, χωρίς να ξέρουμε βέβαια πως θα αντιδράσουν  οι επιτροπές σε μία τέτοια συμμετοχή.

Η Ισλανδία αν και από το 2008 ως το 2015, βρισκόταν κάθε χρόνο στον Τελικό, τελευταία έχει χάσει το δρόμο της πρόκρισης. Πρόκριση η οποία από τη 13η θέση είναι δύσκολη καθώς, πέντε συμμετοχές έχουν καταφέρει από αυτή να βρεθούν στον Τελικό, τις χρονιές 2008, 2010, 2012, 2013, 2018.

Από την άλλη, τα στοιχήματα τη δίνουν στην τρίτη θέση, με πιθανότητα πρόκρισης.

Τέλος, πέρα από τη Φινλανδία χάνει τις χώρες που παραδοσιακά τη στηρίζουν σε αυτό τον Ημιτελικό.

14. Εσθονία

Την τύχη της Elina Nechayeva φαίνεται πως δεν θα έχει ο φετινός εκπρόσωπος Victor Crone με το Storm. Μια συμμετοχή που δεν στηρίχθηκε από τις διεθνείς επιτροπές στο Eesti Laul 2019 και πιθανόν το ίδιο να γίνει και στο Τελ Αβίβ. Τα στοιχήματα τον δίνουν στην 9η θέση με δυνατότητα πρόκρισης σε απόσταση αναπνοής από το δέκατο Βέλγιο και την ενδέκατη Πορτογαλία.

Από την άλλη θεωρώ πως το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά τραγούδια δεν την ευνοεί ιδιαίτερα.

Από τη Φινλανδία και την Ισλανδία θα μπορεί να περιμένει μονάχα κάποιες ψήφους, καθώς δεν έχει μαζί της κάποια άλλη Βαλτική ή Σκανδιναβική χώρα. Από από το 2008 έχει βρεθεί μόνο 6 φορές στον Τελικό, τις τέσσερις μάλιστα φορές σκόραρε και στην δεκάδα του Τελικού.

Τέλος, με κοιτώντας τα στατιστικά πρόκρισης από την δέκατη τέταρτη θέση, ευνοείται σε μεγάλο βαθμό, καθώς μόνο τρεις χώρες που εμφανίσθηκαν στην εν λόγω θέση αποκλείσθηκαν από τον τελικό, τις χρονιές, 2013, 2017 και 2018.

15. Πορτογαλία

Μία συμμετοχή που είτε αρέσει στους φαν είτε τη μισούν, είναι αυτή του Conan Osiris, με το Telemóveis. Μια χώρα που δεν βρίσκεται συχνά στον Τελικό. Η Πορτογαλία από τις υψηλές θέσεις στα γραφείων στοιχημάτων έχει αρχίσει να κατρακυλάει τον τελευταίο καιρό. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στην 11η θέση με πιθανότητα πρόκρισης.

Ωστόσο, η δέκατη πέμπτη θέση είναι εξαιρετική, μόνο τρεις συμμετοχές από το 2008, αποκλείστηκαν, κάνοντας την εμφάνιση τους από αυτή τη θέση (2008, 2010, 2016).

Στα συν, το γεγονός πως ευνοείται με την παρουσία της Ισπανίας και της Γαλλίας στον ημιτελικό.

Βέβαια, βρίσκεται πριν την Ελλάδα γεγονός που δεν την ευνοεί ιδιαίτερα.

16. Ελλάδα

Όλα δείχνουν πως η Ελλάδα μετά τα κακά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων δεν θα βρεθεί μόνο στον Τελικό αλλά θα πετύχει και την καλύτερη της θέση από το 2013. Η Κατερίνα Ντούσκα και το Better Love, θα ταξιδέψουν στο Τελ Αβίβ, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση των στοιχημάτων, για πρόκριση αλλά στην πρώτη θέση για νίκη, στον Πρώτο Ημιτελικό.

Μόνο το 2016 και το 2018 δεν κατάφερε η χώρα μας να βρεθεί στον Τελικό, κάτι το οποίο δεν επρόκειτο να συμβεί φέτος.

Ωστόσο, η πρόκριση από την θέση 16 είναι κατά 55% σίγουρη. Μόνο 5 φορές κάποιος που εμφανίσθηκε στη δέκατη έκτη θέση δεν προκρίθηκε στον Τελικό (2011, 2012, 2013, 2016, 2018) ενώ 6 φορές κατάφερε να προκριθεί.

Η Ελλάδα πέρα από την παρουσία της Κύπρου ευνοείται σχετικά από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά και τον Άγιο Μαρίνο, λείπουν όμως άλλοι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως η Αλβανία, η Αρμενία, η Ρουμανία και το Αζερμπαϊτζάν.

17. Άγιος Μαρίνος

Τον Πρώτο Ημιτελικό θα κλείσει ο Serhat με το Say Na Na Na. Ο Serhat, ελπίζει να βρεθεί αυτή τη φορά στον Τελικό, κάτι που τα στοιχήματα δεν δείχνουν να συμβαίνει, καθώς βρίσκεται στην 13η θέση.

Από συμμάχους δε φαίνεται να τα πηγαίνει και πολύ καλά. Έχει βρεθεί μόνο μία φορά στον Τελικό. Ψήφους θα μπορεί να ελπίζει από την Ουγγαρία, η οποία την έχει στηρίξει αλλά και από την Ελλάδα.

Τέλος, βάσει των στατιστικών μόνο τρεις φορές έχει αποκλειστεί κάποιος που εμφανίσθηκε δέκατος έβδομος και συγκεκριμένα το 2016, 2017 και 2018.

 

Εδώ ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της ανάλυσης. Θα ακολουθήσει η ανάλυση του δεύτερου ημιτελικού της Eurovision 2019, μείνετε συντονισμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *