Eurovision: Πόσο τυχαία είναι η σειρά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Ημιτελικών;

Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των χωρών που προκρίθηκαν στον Μεγάλο Τελικό, οι οικοδεσπότες συχνά-πυκνά υπενθυμίζουν πως η σειρά των χωρών είναι τυχαία. Πόσο όμως ισχύει αυτό;

Αναμφισβήτητα, η ανακοίνωση των χωρών από το 2004 μέχρι το 2008 είναι τυχαία, αφού οι οικοδεσπότες κρατούσαν τους φακέλους με τις 10 χώρες που κατάφεραν να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό. Ως εκ τούτου, από το 2009 μέχρι και σήμερα η ανακοίνωση των χωρών γίνεται ηλεκτρονικά και πιθανόν η τυχαία ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να μην είναι… τυχαία.

Για την εύκολη κατανόηση της έρευνας, θα πρέπει να εξηγήσουμε πως μέχρι σήμερα, από το 2009 μέχρι το 2018, πραγματοποιήθηκαν 20 διοργανώσεις των ημιτελικών. Άρα, υπήρξαν 20 χώρες που κέρδισαν τον ημιτελικό, 20 που ήρθαν στην δεύτερη θέση κ.ο.κ. Επίσης, το 2009 η Φινλανδία προκρίθηκε ενώ τερμάτισε στην 12η θέση του Πρώτου Ημιτελικού, ενώ η Κροατία τερμάτισε στην 13η θέση του Δεύτερου Ημιτελικού. Για δική μας ευκολία, οι δύο αυτές χώρες καταχωρήθηκαν στην 10η θέση. Παράλληλα, όπου χρησιμοποιείται Φάκελος 1, Φάκελος 2, κ.λ.π, εννοείται η σειρά που ανακοινώθηκε η χώρα. (π.χ. Φάκελος 1, η πρώτη χώρα που πέρασε στον Μεγάλο Τελικό).

Πίνακας 1: Αντιστοιχία θέσεων πρόκρισης και αριθμού φακέλου πρόκρισης ανά χρονιά και διοργάνωση

  • Φάκελος 1

Στον Φάκελο 1, δηλαδή η πρώτη χώρα που ανακοινώνεται πως προκρίθηκε στον Μεγάλο Τελικό, παρατηρούμε πως υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των θέσεων πρόκρισης. Από τις 20 διοργανώσεις, οι 10 ήταν χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα και οι άλλες 10 στις θέσεις 6-10.

Εντούτοις, εάν δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, βλέπουμε ότι, από το 2009 μέχρι το 2012, οι πρώτοι φάκελοι έκρυβαν ως επί το πλείστον χώρες που τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας, ενώ οι τελευταίοι φάκελοι έκρυβαν χώρες που έφτασαν στην πρώτη πεντάδα του ημιτελικού. Από το 2013 και μετά, υπάρχει περισσότερη ανακατάταξη στους φακέλους. Το ίδιο ισχύει και για τον Φάκελο 1.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τις συνολικά 20 διοργανώσεις, μόνο μία χώρα που κέρδισε τον ημιτελικό ανακοινώθηκε στον πρώτο φάκελο (Βουλγαρία, 2017).

  • Φάκελος 2

Στον Φάκελο 2, οι περισσότερες χώρες που προκρίθηκαν τερμάτισαν μεταξύ της 6ης και 10ης θέσης, με τις πλείστες χώρες να κατακτούν την 9η και 10η θέση (συνολικά 6 απο τις 11 χώρες).

Ακόμη και στις χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα (9 στις 20 διοργανώσεις), οι 7 από αυτές τερμάτισαν στην 3η-5η θέση, δηλαδή όσο πιο κοντά γίνεται στις τελευταίες θέσεις της δεκάδας. Μόνο σε 2 περιπτώσεις η χώρα που κέρδισε τον Ημιτελικό ανακοινώθηκε στον δεύτερο φάκελο.

  • Φάκελος 3

Ο Φάκελος 3 συνεχίζει την ίδια αναλογία με τις προηγούμενες θέσεις, αφού στις περισσότερες διοργανώσεις (11 στο σύνολο) έκρυβε χώρες που τερμάτισαν στις θέσεις 6-10. Από αυτόν τον φάκελο όμως και μετά, αρχίζουν δειλά-δειλά να εμφανίζονται χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη δυάδα (4 από τις 7 διοργανώσεις).

  • Φάκελος 4

Ο φάκελος 4 αλλάζει τα δεδομένα, αφού πλέον υπερισχύουν οι χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη 5άδα του Ημιτελικού.

  • Φάκελος 5, 6 και 7

Οι 3 φάκελοι αυτοί, αρχίζουν σιγά-σιγά να παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις με βάση την θέση πρόκρισης. Και οι 3 φάκελοι κρύβουν χώρες που τερμάτισαν στις θέσεις 6-10 (σε 11 διοργανώσεις ο φάκελος 5, σε 13 διοργανώσεις ο φάκελος 6, και σε 12 διοργανώσεις ο φάκελος 7). Μόνο ο φάκελος 5 έκρυβε 3 φορές (από τις 20) την νικητήρια χώρα του ημιτελικού, ενώ οι άλλοι δύο φάκελοι μόνο μία φορά ο καθένας.

  • Φάκελος 8, 9 και 10

Οι 3 τελευταίοι φάκελοι σημειώνουν την ακριβώς αντίθετη αναλογία από τις φάκελους 5, 6 και 7. Σε 12, 13 και 14 διοργανώσεις έκρυβαν χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα οι φάκελοι 8, 9 και 10 αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο τελευταίοι φάκελοι (9 και 10) είχαν τις περισσότερες χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη 3άδα από οποιονδήποτε άλλο φάκελο.

Πίνακας 2: Συνολικές τιμές ανά θέση πρόκρισης και Αριθμού Φακέλου Πρόκρισης

Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι οι πρώτοι 3 φάκελοι κρύβουν ως επί το πλείστον χώρες που τερμάτισαν στις θέσεις 6-10, ενώ ο 4ος φάκελος σπάει αυτήν την αναλογία. Ακολούθως, οι φάκελοι 5, 6 και 7 είναι χώρες που τερμάτισαν πάλι στις θέσεις 6-10, ενώ οι φάκελοι 8, 9 και 10 είναι χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα.

Στον πιο κάτω πίνακα, βλέπουμε τον Μέσο Όρο Αριθμού Φακέλου Πρόκρισης σε σχέση με την Θέση Πρόκρισης. Όσο μικρότερος είναι ο Μέσος Όρος Αριθμού Φακέλου Πρόκρισης, σημαίνει ότι τόσο πιο νωρίς ανακοινώνεται η εν λόγω χώρα που τερμάτισε σε αυτήν την θέση.

Πίνακας 3: Μέσος Όρος Αριθμών Φακέλων Πρόκρισης

Όπως βλέπουμε και στον πιο πάνω πίνακα, παρατηρούμε ότι οι 3 τελευταίες θέσεις παρουσιάζουν τον μικρότερο μέσο όρο, και άρα τείνουν να ανακοινώνονται πρώτες. Σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες  διαφορά παρουσιάζουν οι πρώτες θέσεις, δείχνοντας την τάση των διοργανωτών να ανακοινώνουν τις χώρες που τερμάτισαν στην πρώτη 5άδα προς το τέλος.

Εν κατακλείδι, παρατηρούμε ότι υπάρχει μια ομοιομορφία στον τρόπο ανακοίνωσης των χωρών που προκρίθηκαν στον Μεγάλο Τελικό με βάση την θέση πρόκρισής τους. Η απόφαση της ηλεκτρονικής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, είναι ένα εύστοχο εγχείρημα από τους διοργανωτές, μιας και δημιουργούν μεγαλύτερο σασπένς κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων, και παράλληλα αυξάνουν περισσότερο το αίσθημα της έκπληξης των τηλεθεατών (π.χ. Δεν θα είχε κανένα νόημα να ανακοίνωναν την Κύπρο ή το Ισραήλ στους τελευταίους φακέλους το 2018, ενώ ήταν τα δύο μεγάλα φαβορί, και να ανακοίνωναν την Ιρλανδία πρώτη που ήταν μια πρόκριση-έκπληξη). Αυτό που δυστυχώς δεν κατάφεραν να προβλέψουν οι διοργανωτές είναι η κατακόρυφη αύξηση πωλήσεων των πιεσόμετρων εκείνες τις μέρες για όλους τους υπόλοιπους!!!

Κρατάμε λοιπόν μολύβι και χαρτί, και σε συνδυασμό με την έρευνά μας σχετικά με την σειρά εμφάνισης του Μεγάλου Τελικού (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ), να δούμε αν μπορούμε να προβλέψουμε τα αποτελέσματα της φετινής διοργάνωσης πριν καν ανακονωθούν!

Πηγή/Εικόνες: eurovisionfun/eurovision.tv

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *