EBU: 182 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τα τρία show της Eurovision 2019

Ο Διαγωνισμός της Eurovision, το μεγαλύτερο μουσικό τηλεοπτικό θέαμα του πλανήτη που αναμεταδόθηκε από 40 τηλεοπτικούς σταθμούς, έφτασε φέτος τα 182 εκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση στα ποσοστά τηλεθέασης των νέων.

Συγκεκριμένα, ο Μεγάλος Τελικός της 64ης Eurovision στο Τελ Αβίβ, έφτασε κατά μέσο όρο στο 36,7% τηλεθέαση, ξεπερνώντας το διπλάσιο του μ.ο τηλεθέασης των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών των χωρών που είναι περίπου 16,7% στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης (prime time).

Στην μεγάλη φετινή νικήτρια χώρα Ολλανδία, η τηλεθέαση της Eurovision ήταν η μεγαλύτερη από το 2014 και μετά. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας NPO/AVROTROS έφτασε σε ποσοστό τηλεθέασης το 73,4, που μεταφράζεται σε 4,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Τα ποσοστά τηλεθέασης του ΚΑΝ, του δημόσιου καναλιού της διοργανώτριας χώρας του Ισραήλ υπολογίζονται φέτος στο 63,2%, ξεπερνώντας έτσι την τηλεθέαση του Διαγωνισμού για πρώτη φορά έπειτα από το 1999 που η χώρα είχε διοργανώσει επίσης τον Διαγωνισμό.

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην RAI τα νούμερα ήταν γύρω στις πέντε μονάδες πάνω από το 2018, με συνολικά 3,4 εκατομμύρια τηλεθεατές, αριθμός που είχε ξεπεραστεί μόνο το 2011 που η γειτονική χώρα είχε επιστρέψει στον Θεσμό μετά από πολύχρονη αποχή.

Στον ARD της Γερμανίας 7,6 εκατομμύρια άτομα είδαν τον Τελικό, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε τηλεοπτικό πρόγραμμα της χώρας για ένατη συνεχόμενη χρονιά.

Η τηλεθέαση στην Ισλανδία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή: 98,4% των τηλεθεατών της χώρας παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου τον Διαγωνισμό! Ο RUV είχε ξεπεράσει το ποσοστό αυτό μόνο το 2014, την τελευταία χρονιά δηλαδή μέχρι φέτος που η Ισλανδία είχε καταφέρει να πάρει την πρόκριση για την μεγάλη αυτή βραδιά.

Η Ελβετία που είχε να διαγωνιστεί στον Τελικό επίσης από το 2014, μετέδωσε τον Διαγωνισμό μέσω των καναλιών RTS, RSI και SRF τα οποία έφτασαν σχεδόν σε διπλάσια νούμερα του μέσου όρου τηλεθέασης τους. Το γερμανόφωνο κανάλι της χώρας παρακολούθησαν 700 χιλιάδες τηλεθεατές, αριθμός που είχε ξεπεραστεί μόλις το 2006.

Στα νεανικά κοινά τα ποσοστά είναι επίσης εντυπωσιακά. Κατά μέσο όρο 45,3% των τηλεθεατών ηλικίας 15-24 ετών παρακολούθησαν τον Μεγάλο Τελικό, περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω από τον περσινό μέσο όρο και σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα ποσοστά τηλεθέασης στα κοινά αυτά των δημοσίων καναλιών που κυμαίνονται στο 11,7%.

Διαδικτυακά, τον Διαγωνισμό παρακολούθησαν 40 εκατομμύρια άτομα μέσα από 225 κανάλια του YouTube καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας της Eurovision. To 72% αυτών ήταν ηλικίας κάτω από τα 35 έτη.

Τέλος, στα Social Media, 5 εκατομμύρια περίπου υπολογίζονται οι αλληλεπιδράσεις στον επίσημο λογαριασμό του Eurovision Song Contest, με κυρίαρχο το Instagram σε ποσοστό περίπου 70%.

Ο Μεγάλος Τελικός του 64ου Διαγωνισμού της Eurovision μεταδόθηκε επίσης από 13 ραδιοφωνικούς σταθμούς που ανήκουν στην EBU.

 

*Πηγή: EBU & YouTube analytics.

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *