Γεωργία: Με αντιρωσικό μήνυμα οι συμμετοχές της χώρας το 2015 και 2019, αποκαλύπτουν οι ερμηνευτές τους

Ενώ η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται, δύο πρώην εκπρόσωποι της χώρας στη Eurovision, αποκαλύπτουν ότι το μήνυμα των συμμετοχών τους στο διαγωνισμό ήταν καθαρά αντιρωσικό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο της Ν. Οσετίας-Αμπχαζίας, που έλαβε χώρα το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την de facto ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών από την κεντρική κυβέρνησης της Τιφλίδας.

Ένας πολεμιστής για τη Γεωργία

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram, η Nina Sublati που εκπροσώπησε τη Γεωργία το 2015 στο διαγωνισμό με το τραγούδι Warrior, αναφέρεται στο μήνυμα της συμμετοχής της, αλλά και τον καταγγελτικό χαρακτήρα που είχε, εναντίον των πράξεων της Ρωσίας κατά της χώρας της.

Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τη μεγαλύτερη πλατφόρμα για να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι απέναντι στην κατοχή της όμορφης χώρας μου στη Γεωργία. Τότε το θέμα της Eurovision ήταν η οικοδόμηση γεφυρών. Και ενώ γράφω τον πολεμιστή σκέφτηκα τον εαυτό μου – πώς μπορούμε, οι Γεωργιανοί να χτίσουμε γέφυρες για να συνδεθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η γειτονική μας Ρωσία τις καταστρέφει. Όχι μόνο καίγοντας τις γέφυρές μας αλλά και όλους εμάς τους ζωντανούς. 

Όλοι μου έλεγαν ότι αυτός ο διαγωνισμός τείνει να είναι απολιτικός και ότι ο Πολεμιστής δεν είναι ένα τραγούδι για τα ουράνια τόξα και τις πεταλούδες, αλλά είπα ότι δεν δίνω σημασία. Και πως θα μπορέσω, ενώ υπάρχει χάος και τρόμος στη χώρα μου, δεν μπορώ να προσποιούμαι. Ενώ οι αδελφές και οι αδελφοί μας έχουν απαχθεί και ταπεινωθεί, ενώ οι στάχτες καλύπτουν τον ουρανό μας, δεν βλέπω το ουράνιο τόξο να γράφει γι ‘αυτό. 

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Almost four years ago, I decided to use the biggest platform ever to express what I feel towards occupation of my beautiful country Georgia. Back than the theme of the Eurovision was Building Bridges. And while writing Warrior I thought to myself – how can we, Georgians build bridges to connect with the rest of the world while our neighbour Russia burns them all. Not only they burn our bridges but they burn us alive. Everyone been telling me that this contest tends to be apolitical and that Warrior is not a song about rainbows and butterflies but I said I don’t give a fuck. And I won’t, while there’s a chaos and terror in my country I can not pretend. While our sisters and brothers are kidnapped and humiliated, while ashes are covering our skies I can’t see the rainbow to write about it. I remember one day I had a press conference, Russians were sitting next to me and I proudly called them occupiers and said I dedicated this beautiful song to them (even though they don’t deserve it). I said yes, this whole performance is political and it might make you feel little disturbed – it’s loud, it’s too dramatic, it’s out of context but still I’m gonna make the whole world see what’s really going on in Georgia, they gonna hear our voices and see us crying with our iron tears, they gonna see us in thunderstorm and they also gonna see us spreading our wings and fly freely while the whole concert hall applause for us. After four years I am still Georgian and more than 20% of my country is still occupied by Russia! I said No No No to the enemy four years ago, and today I’m saying it again – we are warriors and we’ve been in danger for too long to be happy for your politics! #beoximated #whateveritmeans p.s this post is not any kind of provocation and it’s not about any esc participant or ordinary Russians who have nothing to do with politics. Right now we have big thing going on in Georgia and everyone has right to express feelings and tell about experiences for people to know that we are peacefully fighting against whats been killing us for centuries ❤️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nina Sublatti (@ninasublatti) στις

Με αντιρωσικό περιεχόμενο και η φετινή γεωργιανή συμμετοχή

Την σκυτάλη πήρε και ο φετινός εκπρόσωπος της χώρας στο διαγωνισμό, Oto Nemsadge, που θέλησε στο μεγαλύτερο γκρουπ fans της Eurovision στο Facebook, να επεξηγήσει το μήνυμα της δικής του συμμετοχής, Keep On Going.

Εξάλλου σε συνεντεύξεις του είχε τονίσει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα πατριωτικό τραγούδι, που καλούσε τους Γεωργιανούς να σταθούν όρθιοι και να αντισταθούν (που άραγε;).

Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι!

Ποτέ δεν έχω ζητήσει τίποτα από τους fans της Eurovision, αλλά αυτή η μέρα έχει έρθει τώρα. Θέλω να αντιδράσω για την κριτική που εισέπραξε το τραγούδι μου και να σας πω ότι ο λόγος και ο σκοπός του τραγουδιού αυτού ήταν ίδιοι, για ό, τι συμβαίνει τώρα στη Γεωργία. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας και την υποστήριξή σας. Η χώρα μου, η Γεωργία βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα τώρα, επειδή η Ρωσία είναι κατακτητής και χρειαζόμαστε κάθε ευκαιρία να το γνωστοποιούμε αυτό. Ελάτε στη Γεωργία, είναι ένα ωραίο ταξίδι και υποστηρίξτε τη χώρα μου, μια πολύ μικρή χώρα στην ανατολική Ευρώπη που αξίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας αγαπώ όλους!

Για ποιους λόγους αντιδρούν οι Γεωργιανοί;

Εν συντομία ο Πόλεμος της Νότιας Οσετίας ή Πόλεμος της Γεωργίας του 2008 ήταν μια ένοπλη σύγκρουση τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Γεωργίας από τη μία πλευρά, και της Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας, περιοχές που έχουν ανακηρύξει de facto την ανεξαρτησία τους από την Γεωργία, και της Ρωσίας που βοήθησε δυναμικά τις δύο αποσχισθείσες περιοχές εναντίον της Γεωργίας, στρατιωτικά και διπλωματικά.

Η σύγκρουση τερματίστηκε με την αποχώρηση των γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή και την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών. Ουσιαστικά πρόκειται για το 20% περίπου των εδαφών της Γεωργίας, στα οποία η κεντρική κυβέρνηση της Τιφλίδας δεν έχει καμία εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότερες αυτές οι περιοχές διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους από τη Γεωργία, ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι Γεωργιανοί και στις δύο περιοχές αποτελούν εθνική μειονότητα, αποτελώντας περίπου το 1/5 του συνολικού πληθυσμού των δύο περιοχών. Σήμερα μόλις τέσσερις χώρες αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών (Ρωσία, Βενεζουέλα, Νικαράγουα και Ναουρού).

Εκτός όμως του παραπάνω υποβάθρου, μία ομιλία ενός βουλευτή στο γεωργιανό κοινοβούλιο στα ρωσικά δυναμίτισε και πάλι την κατάσταση, βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους σε νέες αντιρωσικές διαδηλώσεις. Από την άλλη μεριά η Ρωσία απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις από το έδαφος της προς τη Γεωργία, ενώ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητά από τους πολίτες της, να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την τελευταία.

Ποιος τελικά πολιτικοποιεί αυτόν τον διαγωνισμό;

Από το 2009 ήδη η Γεωργία ήθελε να μεταφέρει τη διαμάχη της με τη Ρωσία στη σκηνή του διαγωνισμού. Το 2009 προτίμησε να αποσυρθεί από την Eurovision που διεξάγονταν στην Μόσχα, αφού δεν ήθελε να αλλάξει τον τίτλο/στίχο της συμμετοχής της We Don’t Wanna Put In, που αναφέρονταν με αυτό το λογοπαίγνιο, στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Το 2015 και 2019 όπως οι ίδιοι παραδέχονται, έστειλαν δύο τραγούδια με ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο, πάλι θέλοντας να εκμεταλλευθούν τα εκατομμύρια των τηλεθεατών του διαγωνισμού της Eurovision, προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμά τους.

Αν κανείς σκεφθεί ότι και η Ουκρανία το 2016 έστειλε μία συμμετοχή με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και πάλι κατά της Ρωσίας, τότε εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται, πόσες φορές έχει παραβιασθεί ένας από τους πιο θεμελιώδεις κανονισμούς της EBU, για στίχο χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, που αναφέρεται σε άλλες χώρες, λαούς, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες κλπ

Όποια θέση και αν λαμβάνει κανείς στα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, είναι νομίζω παραδοχή όλων, ότι οι όποιες συγκρούσεις και διαφωνίες δεν έχουν θέση σε ένα θεσμό όπως είναι η Eurovision, που μόνο σκοπό έχει (από την δημιουργία του ακόμα), να ενώσει την Ευρώπη, έστω για αυτές τις λίγες ώρες που διαρκεί ο διαγωνισμός.

πηγή: Facebook, Instagram, Wiwibloggs

 

3 ΣΧΟΛΙΑ
  1. eurogreek
    eurogreek says:

    Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν κουράσει όλοι τους. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να διαμαρτυρηθούν. Βέβαια κ η Ρωσία δεν κάθεται καλά, δίνει τις αφορμές της.
    ΥΓ Συγχαρητήρια για το άρθρο παιδιά.

    Απάντηση

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] την 14η θέση στον πρώτο ημιτελικό. Όπως ο ίδιος δήλωσε, λίγο μετά το τέλος του διαγωνισμού, το τραγούδι του είχε πολιτικό μήνυμα και στρέφονταν […]

  2. […] την 14η θέση στον πρώτο ημιτελικό. Όπως ο ίδιος δήλωσε, λίγο μετά το τέλος του διαγωνισμού, το τραγούδι του είχε πολιτικό μήνυμα και στρέφονταν […]

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *