Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα: Σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής πέρασαν τα πνευματικά δικαιώματα της εκπομπής

Η EBU απώλεσε τα πνευματικά δικαιώματα των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα, τα οποία επιστρέφουν σε λίγους μήνες στις οθόνες μας, με την συμμετοχή πλέον και ιδιωτικών καναλιών στο εγχείρημα.

Τα ιδιωτικά κανάλια αναβιώνουν τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα

Όπως αναφέρεται στην Le Soir, τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα, δεν θα επιστρέψουν ως μία ακόμα διοργάνωση της EBU, μέσω των δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης αποκλειστικά.

Τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα που προβλήθηκαν από το 1965 μέχρι και το 1999 ήταν ένα ακόμα πρόγραμμα της EBU, στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής, αλλά και μετάδοσης τους είχαν μόνο τα μέλη της ένωσης, δηλαδή οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις.

Τα δικαιώματα διοργάνωσης και προβολής τους όμως πλέον ανήκουν στην γαλλική εταιρεία παραγωγής και διανομής Banijay Group, η οποία έχει στην κατοχή της και δικαιώματα πολλών άλλων πετυχημένων τηλεοπτικών εκπομπών, κάποιες εκ των οποίων προβλήθηκαν και στην χώρα μας (Popstars, Fort Boyard). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον είναι δυνατή η συμμετοχή και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, κάτι που θα γίνει πράξη στην Ιταλία μέσω του Canale 5 και όχι της δημόσιας RAI, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα.

Η επίσημη επιστροφή των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου της France TV πριν λίγες ημέρες, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το ποιες ακόμη χώρες θα λάβουν μέρος. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η παραγωγή θα γίνει στη Ρουμανία και θα συμμετάσχουν πέντε χώρες με τη Γαλλία και την Ιταλία να είναι οι δύο από αυτές.

Η αγαπημένη εκπομπή του Ντε Γκολ, έγιναν τα αγαπημένα παιχνίδια της Ευρώπης

Το ευρωπαϊκό τηλεπαιχνίδι «Παιχνίδια χωρίς Σύνορα» βασίζεται σε γαλλικό τηλεοπτικό πρόγραμμα των αρχών της δεκαετίας του ’60. Η γαλλική τηλεόραση είχε δημιουργήσει το «Intevilles», μια εκπομπή που έβαζε σε ευγενή άμιλλα ομάδες από διαφορετικές πόλεις της Γαλλίας. Το τηλεπαιχνίδι και ο εμπνευστής του Γκι Λουξ έγιναν γρήγορα το πιο αγαπημένο (και αργότερα το μακροβιότερο) πρόγραμμα των Γάλλων τηλεθεατών. Ακόμη και ο Πρώτος Πολίτης της χώρας, ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ το παρακολουθούσε φανατικά. Σε αυτόν μάλιστα οφείλεται η διεύρυνση του παιχνιδιού και η δημιουργία του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού που ακολούθησε.

Το 1964, ο Ντε Γκολ βρίσκεται εν μέσω προγραμματισμένης επίσημης συζήτησης με τον Γερμανό καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, στην θερινή προεδρική κατοικία της Γαλλίας, το κάστρο Ραμπουιγιέτ. Ξαφνικά, ο Γάλλος πρόεδρος διακόπτει τις συνομιλίες και εγκαταλείπει το τραπέζι της συζήτησης. «Συγχωρείστε με καγκελάριε, θα λείψω για μια ωρίτσα για να παρακολουθήσω μια εκπομπή που αγαπώ πολύ, όπου απόψε, μια από τις δύο πόλεις που διαγωνίζονται έχει δήμαρχο έναν πολύ καλό φίλο» φέρεται να λέει ο πολιτικός ηγέτης προκειμένου να δικαιολογηθεί.

Belgian, French and West German leaders talk outside the conference hall at Bad Godesberg, West Germany, on July 18, 1961, after the opening session of the Common Market Summit, called the Little Summit. Left to right; Prime Minister of Belgium Theo Lefebre, French President Charles De Gaulle, West German Press Chief Felix Von Eckhardt and West German Chancellor Konrad Adenauer.(AP Photo)

Ο Αντενάουερ ξαφνιάζεται από όσα ακούει, όμως γρήγορα ακολουθεί τον Γάλλο ομόλογό του μπροστά στην τηλεόραση. Είναι περίεργος να δει ποιο είναι αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα που μπορεί να βάλει σε αναμονή ολόκληρη τη γερμανική αντιπροσωπεία. Αντενάουερ και Ντε Γκολ παρακολουθούν μαζί το τηλεπαιχνίδι Intervilles, με τον Γάλλο πρόεδρο να συλλαμβάνει μια εξαιρετική ιδέα. Προτείνει στον Αντενάουερ το τηλεπαιχνίδι να περιλαμβάνει την αντιπαράθεση γαλλικών και γερμανικών πόλεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ντε Γκολ επικοινωνεί με τον τηλεοπτικό «πατέρα» του παιχνιδιού και στις 26 Μαΐου του 1965, γεννιούνται τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα». Η πανευρωπαϊκή εκδοχή του γαλλικού τηλεπαιχνιδιού στην οποία και συμμετέχουν αρχικά τέσσερις χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο.

Στα χρόνια που ακολουθούν και υπό την αιγίδα της EBU, στο παιχνίδι μπαίνουν η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία και η Πορτογαλία.

Η πρώτη παύση και η αναγέννηση των «Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα»

Μετά από 18 χρόνια διαρκούς προβολής, τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα» σταματούν το 1983. Είναι ένας Ιταλός παρουσιαστής αυτή τη φορά, ο Ετόρε Αντέννα που θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε τα παιχνίδια να επιστρέψουν και πάλι στην τηλεόραση. Κάπως έτσι, το ευρωπαϊκό τηλεπαιχνίδι κάνει και πάλι την εμφάνισή του το 1988.

Η EBU απαιτούσε εκείνη την περίοδο τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο μεγάλων χωρών, προκειμένου να φέρει και πάλι στους δέκτες τα «Παιχνίδια χωρίς σύνορα» (κάτι αντίστοιχο με ότι γίνεται στην Eurovision με τις Big 5). Αυτό γινόταν φυσικά, προκειμένου να βγαίνουν τα έξοδα της εκπομπής. Η Γαλλία είπε τελικά το μεγάλο “ναι” και μαζί με την Ιταλία εγγυήθηκαν για τη συνέχιση της εκπομπής.

Η Ελλάδα μπαίνει στα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα»

Το 1993, στην οικογένεια των «Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα» μπαίνει και η Ελλάδα, που έφτασε με τις ομάδες της Κομοτηνής και της Πάτρας πολύ κοντά στο τρόπαιο. Ωστόσο, κατά τις επτά σεζόν που έλαβε μέρος, καμιά ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να στεφτεί νικητής.

Συνολικά, η Ελλάδα σημείωσε τρεις νίκες, αλλά καμία σε τελικό: Το 1995 με τη Ρόδο στο Μιλάνο, με 62 βαθμούς και την ίδια χρονιά με την Πάτρα στη Μάλτα, με 59 βαθμούς. Η τρίτη νίκη ήταν από την Κομοτηνή στο Τρέντο το 1998 με 83 βαθμούς.

Η Ελλάδα φιλοξένησε τους αγώνες τρεις φορές. Την πρώτη στο Μαρούσι, το 1993,όπου τα παιχνίδια χωρίς σύνορα είχαν θέμα τους 12 άθλους του Ηρακλή και ακολούθησαν ο Πόρος και ο δήμος Ζωγράφου.

Οικονομικές δυσκολίες και τέλος των παιχνιδιών χωρίς σύνορα

Τα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα» υπήρξαν μία από τις πιο ακριβές τηλεοπτικές παραγωγές, με την ΕΡΤ μόνο να δαπανά κάθε χρόνο για την σειρά περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές ή 283.203 ευρώ. Το ποσό βέβαια για μια τηλεοπτική παραγωγή τέτοιου μεγέθους και με δέκα επεισόδια τη σεζόν σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτικό.

Η EBU αναζητούσε από νωρίς τρόπους να μειώσει το μεγάλο κόστος της διοργάνωσης στα «Παιχνίδια χωρίς σύνορα». Αρχικά, το 1996, επέβαλε τη διεξαγωγή των αγώνων αποκλειστικά σε μία χώρα, την Ιταλία, για όλη τη χρονιά. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε και η εκπομπή αναβλήθηκε στην αυγή του νέου αιώνα. Την αναβολή του 2000, ακολούθησε ανακοίνωση για την οριστική ακύρωση των «Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα».

Η οριστική αναβίωση των Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα είναι προ των πυλών πλέον και εμείς ευχόμαστε η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που θα δώσουν δυναμικά το παρών, ακόμα και μέσου ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού αν δεν ενδιαφερθεί η ΕΡΤ.

πηγή: Le Soir, iefimerida

 

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *