Βόρεια Μακεδονία: Σε μπελάδες έβαλε ο εθνικός ύμνος της χώρας την Tamara Todevska

Μπορεί να την υποδέχθηκαν ως ηρωίδα μετά την έβδομη θέση που κατέλαβε στον πρόσφατο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και την νίκη της στην ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών. ένα όμως λάθος από απερισκεψία ήταν αρκετό για να στρέψει την κοινή γνώμη της Βόρειας Μακεδονίας εναντίον της.

Από εθνική ηρωίδα στόχος έντονης κριτικής

Μιλάμε φυσικά για την Tamara Todevska που πριν από λίγες μόλις ημέρες πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στο διαγωνισμό για τη Βόρεια Μακεδονία, με το τραγούδι της Proud. Παρά το γεγονός ότι η υποδοχή που της επιφύλαξαν οι συμπατριώτες της, όταν επέστρεψε στα Σκόπια ήταν θριαμβευτική, δεν άργησε η στιγμή που δέχθηκε έντονη και αυστηρή κριτική.

Αφορμή υπήρξε η γιορτή της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και η δεξίωση που παρέθεσε για το σκοπό αυτό η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια. Η Tamara κλήθηκε να ερμηνεύσει μεταξύ άλλων και τον εθνικό ύμνο της χώρας της, παραλείποντας όμως την στροφή που αναφέρεται στους εθνικούς ήρωες του κρατιδίου, Goce Delcev, Pitu Guli, Dame Gruev και Sandanski, όλοι τους αγωνιστές για την ανεξαρτησία.

Αυτό που σχολιάστηκε μετά από την παράλειψη της Tamara, ήταν ότι αυτή έγινε σκόπιμα, καθώς η Βουλγαρία διεκδικεί τα άνω αναφερόμενα πρόσωπα, προβάλλοντας ιστορικούς ισχυρισμούς για την καταγωγή τους. Πολλά αντιπολιτευόμενα μέσα δεν δίστασαν να προχωρήσουν ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ότι ήταν μία πράξη υποκινούμενη από την Πρεσβεία των ΗΠΑ που υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική στα Σκόπια και προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της χώρας, επιλύοντας τις όποιες διαφορές με τα γειτονικά κράτη.

Το συγγνώμη της Tamara Todevska

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις,  που ανάγκασε ακόμα και τον πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και εκπρόσωπο της Πρεσβείας, να προβούν σε δηλώσεις.

Έχουμε βαθύ σεβασμό για τις παραδόσεις, την ιστορία, τους ήρωες και το μέλλον του φίλου, του συνεργάτη και του συμμάχου μας , της “Βόρειας Μακεδονίας”. Καταλαβαίνουμε ότι λάθη μπορεί να συμβούν ακούσια σε συναισθηματικές στιγμές, αλλά ευχαριστούμε τους τραγουδιστές μας για τις όμορφες ερμηνείες τους.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια

Σε μη ηθελημένη ενέργεια αποδίδει το λάθος της Tamara και ο πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev.

Η κυβέρνηση συγχαίρει τον αμερικανικό λαό για την εθνική του εορτή, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η ωραία εκδήλωση που η αμερικανική πρεσβεία διοργάνωσε για τον σκοπό αυτό ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να εκφραστεί ο αμοιβαίος σεβασμό και να εμβαθύνει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία και για τον εθνικό ύμνο που έψαλε η Tamara Todevska, αλλά και για το ακούσιο λάθος κατά την εκτέλεση του ύμνου. Υπήρξαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις για τα υψηλότερα επίπεδα σεβασμού της παράδοσης και των ηρώων μας.

Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζoran Zaev

Διορθωτική δήλωσε έκανε όμως και η ίδια η καλλιτέχνης, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, δεχόμενη από τους συμπατριώτες της, έντονη και σκληρή κριτική.

Επιτρέψτε μου, από το βάθος της καρδιάς μου, να ζητήσω συγγνώμη για το λάθος που έκανα χθες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν καλλιτέχνη παρά να ερμηνεύει τον εθνικό ύμνο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την πρόσκληση της αμερικανικής πρεσβείας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τη θλίψη μου για την παράλειψη που έκανα. Συνέβη από τα συναισθήματα και την ευφορία της στιγμής, δυστυχώς, κατά λάθος, άφησα εκτός ένα μέρος του ύμνου. Και πάλι ζητώ συγγνώμη για το λάθος και ελπίζω ότι θα βρείτε χώρο στις καρδιές σας για να με συγχωρήσετε.

Tamara Todevska στο Facebook

πηγή: EuroVisionary
1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *