Ισπανία: Απορρίφθηκε το αίτημα της CCMA για ένταξη στην EBU

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της αυτόνομης περιοχής της Καταλονίας (Catalan Broadcasting Corporation – CCMA) είχε υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην EBU από τον Δεκέμβριο του 2018. Όπως πολύ σωστά είχε ανακοινώσει η EBU, η απόφαση θα λαμβάνονταν το καλοκαίρι.

Έτσι κι έγινε. Ο κύβος ερρίφθη και η EBU τελικά απέρριψε το αίτημα της καταλανικής ραδιοτηλεόρασης για είσοδο της στην οικογένεια της EBU. Η διευθύντρια επικοινωνιών της EBU, Claire Rainford δήλωσε:

Η απόφαση ελήφθη: Μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της αίτησης της καταλανικής ραδιοτηλεόρασης, η εκτελεστική επιτροπή της EBU κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η CCMA δεν πληρεί τα κριτήρια για την προσχώρηση της.

Η EBU δε διαθέτει και ποτέ δεν διέθετε περιφερειακό σταθμό σε μια περιοχή ή κοινότητα που δεν είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) ή του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ανεξάρτητο μέλος. Το καταστατικό της EBU δε προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Η απόφαση αυτή της EBU και μέσα από τα λεγόμενα της Claire Rainford, βάζουν επίσης φρένο στις φιλοδοξίες της FORTA. Σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο άρθρο για την αίτηση της FORTA για ένταξη στην EBU (μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο αυτό εδώ).

Η FORTA είναι η ομοσπονδία των ραδιοτηλεοπτικών φορέων των 12 αυτόνομων πόλεων/περιοχών της Ισπανίας όπου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η Καταλονία. Η αίτηση αυτή ακολουθούσε το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου μιας και στη περσινή Junior Eurovision συμμετείχε η Ουαλία ανεξάρτητη από την υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο διευκρινίστηκε ότι τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας είναι τελείως διαφορετικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα ενιαίο κράτος που αποτελείται από τέσσερα συστατικά κράτη (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) και όχι από περιφέρειες ή αυτόνομες κοινότητες όπως η Ισπανία.

Έτσι, σταματά το όνειρο για την Καταλονία να συμμετάσχει ανεξάρτητη από την υπόλοιπη Ισπανία στον διαγωνισμό της Eurovision.

Πηγή: Eurofestivales

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *