Η αντίδραση του Κοσόβου στην αρνητική ψηφοφορία της EBU

Η δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου δεν κατάφερε να αποκτήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλος της EBU, αφού η ΓΣ της ένωσης δεν ενέκρινε τις απαιτούμενες αλλαγές στο καταστατικό. Η δημόσια τηλεόραση της “χώρας” όπως ήταν αναμενόμενο, δία μέσου του γενικού διευθυντή της – Ngadhnjim Kastrati, αντέδρασε στην αρνητική αυτή εξέλιξη, που δεν θα επιτρέψει το Κόσοβο να συμμετάσχει στο άμεσο μέλλον στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά και στα υπόλοιπα events της EBU.

Οι χώρες που εισηγήθηκαν τις αλλαγές στο καταστατικό

Πέντε χώρες πρότειναν την φωτογραφική αλλαγή στο καταστατικό της EBU, που θα βοηθούσε την είσοδο του Κοσόβου στην EBU. Η αλλαγή αυτή ήταν η κατάργηση της ιδιότητας του μέλος της διεθνούς ένωσης τηλεπικοινωνιών ως προαπαιτούμενος όρος για την εισδοχή μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην EBU, κάτι που το Κόσοβο στερείται αφού δεν είναι μέλος του ΟΗΕ.

Οι χώρες που πριν ένα περίπου χρόνο ξεκίνησαν την όλη διαδικασία ήταν οι :

  • Κροατία – HRT
  • Ουγγαρία – MTVA
  • Μαυροβούνιο – RTCG
  • Βόρεια Μακεδονία – MRT
  • Σλοβενία – RTVSLO

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας η σερβική αντιπροσωπεία στη ΓΣ της EBU στο Όσλο, η Ουγγαρία απέσυρε την υπογραφή της και τελικά δεν στήριξε τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η αντίδραση του Κοσόβου

Ο γενικός διευθυντής της δημόσιας τηλεόρασης του Κόσοβου, Ngadhnjim Kastrati, δεν έκρυψε την απογοήτευση του, αφού όπως δήλωσε, είχε εγγυήσεις για την θετική έκβαση της ψηφοφορίας. Αποδίδει το αρνητικό αποτέλεσμα στην πίεση, αλλά και την εξωτερική πολιτική που άσκησε η Σερβία, μέσω των πρεσβειών, αλλά και στην συμπαράσταση από μερίδα χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Αλγερία, η Ρουμανία κ.α. Αντίθετα το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η Τουρκία στάθηκαν αρωγός στην προσπάθεια του Κοσόβου να ενταχθεί στην EBU.

Μια προσπάθεια αλλαγής του καταστατικού της EBU ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από τον πρώην διευθυντή του RTK Mentor Shala με μεγάλη υποστήριξη από τον αλβανικό εκπρόσωπο και κατάφερε να συγκεντρώσει πέντε υπογραφές για να συνεχίσει η διαδικασία αλλαγής του καταστατικού της EBU ώστε να καταστεί δυνατή η πληρέστερη λειτουργία της RTK ως μέλος της EBU. Δυστυχώς όμως συνέβη κάτι άλλο, παρά το γεγονός ότι ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε τις αναγκαίες ψήφους…Το Σερβικό κράτος είχε τηλεφωνήσει σχεδόν σε όλες τις πρεσβείες, ακόμη και στις χώρες που μας αναγνώρισαν για να αποτρέψουν το Κόσοβο να γίνει πλήρες μέλος αυτής της οργάνωσης, για να εμποδίσει την αλλαγή του καταστατικού της EBU…Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή της EBU και τον Διευθυντή του Συμβουλίου της EBU για τη δέσμευσή τους να αλλάξουν το καταστατικό. Έχουμε επίσης την ευκαιρία να αιτηθούμε ξανά, αλλά μέχρι το επόμενο έτος δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε.

Θα μπορέσει ποτέ το Κόσοβο να γίνει πλήρες μέλος της EBU; Πείτε μας την άποψη σας στα σχόλια που ακολουθούν.

πηγή: RTK, RTS, Eurovoix

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *