Editorial: Γιατί η Χούντα έστειλε την Μαρινέλλα στην Eurovision;

Τον Απρίλιο του 1974 η Μαρινέλλα στον Μπράιτον, πραγματοποιεί την παρθενική εμφάνιση της χώρας μας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ερμηνεύοντας το τραγούδι που είχε γράψει ο Γιώργος Κατσαρός με τον Πυθαγόρα, Κρασί Θάλασσα και Το Αγόρι Μου.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ή προτιμούν να αποσιωπούν, είναι ότι το χουντικό καθεστώς είναι αυτό που έβαλε την Ελλάδα στην Eurovision και έστειλε την Μαρινέλλα ως πρώτη εκπρόσωπο μας στην Eurovision. Ποιοι ήταν οι λόγοι που επιλέχθηκε η Μαρινέλλα και το συγκεκριμένο τραγούδι, από την χούντα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ντεμπούτο της Ελλάδας στον διαγωνισμό;

Από την Ολυμπιάδα Τραγουδιού στην σκηνή της Eurovision

Στα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ένας κατεξοχήν αθλητικός χώρος, το Παναθηναϊκό Στάδιο, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας δημοσίων εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονταν από το απριλιανό καθεστώς. Έτσι, στο κατάμεστο στάδιο φιλοξενήθηκε στις 28 Απριλίου 1968 ο εορτασμός της πρώτης επετείου του πραξικοπήματος, με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και η Μαρινέλλα (η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Νίκος Σταυρίδης και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν κάποιοι ακόμη).

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο διοργανώθηκαν, επίσης, από το 1968 έως το 1973, έξι Ολυμπιάδες Τραγουδιού, στις οποίες διαγωνίστηκαν τραγουδιστές από διάφορες χώρες της υφηλίου, μεταξύ αυτών και από κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Έβδομη Ολυμπιάδα Τραγουδιού δεν διοργανώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το καλοκαίρι του 1974, καθώς στο μεταξύ, η δικτατορία είχε καταρρεύσει.

Πως η Μαρινέλλα επιλέχθηκε να ερμηνεύσει το Κρασί Θάλασσα και Τ’ Αγόρι Μου;

Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ήταν Απρίλιος του 1974, η τελευταία και πιο σκοτεινή περίοδος του χουντικού καθεστώτος, το οποίο, από το τέλος του Νοεμβρίου του 1973, είχε περάσει στα χέρια του Ιωαννίδη, με τον προηγούμενο δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η χούντα του Ιωαννίδη λοιπόν στέλνει την Μαρινέλλα στη σκηνή της Eurovision για να ερμηνεύσει το «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Ένα καθαρά τουριστικό τραγούδι, μια προσπάθεια εξωραϊσμού της θλιβερής εικόνας της δικτατορίας στο εξωτερικό που είχε αμαυρωθεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι, από τους επτά βαθμούς που συγκέντρωσε η ελληνική συμμετοχή, οι τέσσερις προήλθαν από την Ολλανδία και οι δύο από τη Σουηδία, δηλαδή από δύο χώρες που λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν πρωτοστατήσει στην προσφυγή εναντίον της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω των συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη χούντα.

Λίγους μήνες αργότερα και με κόστος το 40% της Κύπρου, η χούντα δίνει την διακυβέρνηση της χώρας στους πολιτικούς. Το 1975 η δημοκρατική πια εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει να απέχει από το διαγωνισμό, προσπαθώντας ακόμα να κλείσει τα νωπά τραύματα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το 1976 επιστρέφουμε και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία…

πηγή: Μηχανή Του Χρόνου
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *