Ιταλία: Μετονομασία του Ariston σε Teatro Domenico Modugno;

25 χρόνια μετά τον θάνατο του Domenico Modugno και με αφορμή τα 70 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ του Sanremo, προτάθηκε στην RAI, η μετονομασία του Teatro Ariston, σε Teatro Domenico Modugno.

Πρόταση για μετονομασία του Ariston σε Domenico Modugno

Η πρόταση έγινε στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, μεταξύ των ανθρώπων της RAI και εκπροσώπων των δισκογραφικών εταιρειών. Την πρόταση κατέθεσε στον πρόεδρο της RAI, Fabrizio Salini, ο Giordano Sangiorgi, διοργανωτής του Φεστιβάλ Μουσικής Νεολαίας, ένα αρκετά αναπτυσσόμενο φεστιβάλ με ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Θα ήταν ένα μεγάλο δείγμα του σεβασμού και της καινοτομίας και μια αναγνώριση που ελπίζουμε ότι η RAI θα πραγματοποιήσει, γιατί θα φέρει στη μεγάλη μουσική εορτή, την καρδιά και το πάθος, που συμβολίζει ο μεγαλύτερος μουσικός Made in Italy, ειδικά φέτος που γιορτάζουμε την εβδομηκοστή έκδοση του Φεστιβάλ του Sanremo.

Giordano Sangiorgi, για την πρόταση μετονομασίας του Ariston σε Teatro Domenico Modugno.

Ο πρώτος Ιταλός καλλιτέχνης που από την Eurovision και το Sanremo έφτασε στο Νο1 των ΗΠΑ

Ο Domenico Modugno γεννήθηκε το 1928, στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας. Η κλίση του προς την μουσική ήταν φανερή από πολύ μικρή ηλικία και έτσι δεν άργησε να λαμβάνει μέρος σε διάφορα τοπικά φεστιβάλ, στα οποία και συνήθως καταλάμβανε την πρώτη θέση. Το 1957 ήρθε δεύτερος στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών της Νάπολι και την επόμενη χρονιά έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Sanremo.

Αφού κέρδισε εύκολα την πρώτη θέση, είδε πολύ γρήγορα το τραγούδι του Volare, να ξεφεύγει από τα τοπικά όρια της Ιταλίας. Με το ίδιο τραγούδι εκπροσώπησε την Ιταλία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, φθάνοντας μόνο μέχρι την τρίτη θέση και λέμε μόνο, γιατί το τραγούδι αυτό έμελλε να γίνει το πιο εμπορικό τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού, φθάνοντας ακόμα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Το Nel blu dipinto di blu (στον βαμμένο μπλέ, μπλέ ουρανό) ή απλά Volare σκαρφάλωσε για πέντε εβδομάδες στην κορυφή του αμερικανικού Billboard, ενώ ήταν και το Νο1 single της χρονιάς. Η μεγάλη του αυτή εμπορική επιτυχία, του έφερε δύο βραβεία Grammy, για το Ρεκόρ της χρονιάς και για το Τραγούδι της χρονιάς. Φυσικά κανένα άλλο τραγούδι της Eurovision, δεν κατόρθωσε να κερδίσει ποτέ κάποιο βραβείο Grammy ή να φθάσει στο Νο1 των ΗΠΑ. Με τα χρήματα που κέρδισε από τις πωλήσεις του Volare, ο Mudugno αγόρασε μία Ferrari, η οποία όμως καταστράφηκε ολοσχερώς σε αυτοκινητιστικό ατύχημα

Τα επόμενα χρόνια ο Domenico Modugno κέρδισε άλλες δύο φορές το Φεστιβάλ του Sanremo και εκπροσώπησε ισάριθμες φορές την Ιταλία στον διαγωνισμό, χωρίς όμως επιτυχία αυτή την φορά. Μάλιστα το 1966 ήρθε τελευταίος με 0 βαθμούς, ερμηνεύοντας το Dio, come ti amo.

Ο Domenico Modugno παραλάμβανει το βραβείο Grammy για το Volare

Το πέρασμα του από το κοινοβούλιο και το τέλος της ζωής του

Ο Domenico Modugno εκτός όμως από σπουδαίος τραγουδιστής, υπήρξε και ηθοποιός, αφού πρωταγωνίστησε σε πάνω από 40 ταινίες, ενώ υπήρξε και παραγωγός κινηματογράφου.

Το 1984 μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, παρέμεινε μερικώς παράλυτος και έτσι αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το τραγούδι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στην προάσπιση των δικαιωμάτων ανθρώπων με αναπηρία.

Το 1987 εξελέγη βουλευτής του κεντροαριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος, συνεχίζοντας την δράση του εντός του ιταλικού κοινοβουλίου. Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του το 1990, τον υποχρέωσε να αποσυρθεί και από τα κοινά.

Το τελευταίο του τραγούδι κυκλοφόρησε το 1993 και ήταν ένα ντουέτο με το γιο του Massimo, το Delfini. Πέθανε σε ηλικία 66 ετών, από καρδιακή προσβολή, ενώ ήταν στο σπίτι του δίπλα στη θάλασσα που τόσο αγαπούσε, στην νήσο Λαμπηδούσα νότια της Σικελίας.

Όπως καταλαβαίνετε η πιθανή μετονομασία του ιστορικού Teatro Ariston σε Teatro Domenico Modugno είναι μια μεγάλη τιμή τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision! 

πηγή: RAI
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *