ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10+1 boy bands που αγαπήσαμε μέσα από τη Eurovision!

Τα συγκροτήματα αποτελούμενα αποκλειστικά απο αγόρια, γνωστά και ως boy bands ήταν ανέκαθεν δημοφιλή, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες. Ήδη απο τη δεκαετία του 1960 τα οικογενειακά boy bands The Osmonds και Jackson 5 γνώριζαν μεγάλη επιτυχία. Τη χρυσή δεκαετία των ‘80ς οι New Kids of the Block αριθμούσαν εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο το πλανήτη.

Όπως και στη περίπτωση των girl groups, τα boy bands γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα ‘90ς. Οι Boys || Men, οι N’SYNC και το πιο πετυχημένο μέχρι και σήμερα boy band οι Backstreet Boys αποτελούν σύμβολα της δεκαετίας του 1990. Στα 2000ς κανένα αντρικό συγκρότημα δε κατάφερε να γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία. Το 2011 στα πλαίσια του βρετανικού X-Factor δημιουργήθηκαν οι One Direction. Έκτοτε τα πέντε αγόρια γνώρισαν τεράστια επιτυχία, με τα album τους να πηγαίνουν κατευθείαν στο νο1 των charts. Η άνοδος της κορεατικής μουσικής σκηνής ανέδειξε και νέα boy bands με τους EXO και τους BTS να αποκτούν fans και πέραν της Ασίας.

Τα boy bands δε θα μπορούσαν να λείπουν και από τη Eurovision. Ακολουθούν 10+1 αντρικά συγκροτήματα τα οποία αγαπήσαμε μέσα απο τον Διαγωνισμό!

Για το αντίστοιχο αφιέρωμα στα girl groups πατήστε εδώ.

Ας ξεκινήσουμε!

 

  • Lighthouse X (Δανία 2016)

Το δανέζικης καταγωγής boy band Lighthouse X δημιουργήθηκε το 2012 και αποτελείται απο τους Soren, Johannes και  Martin. Το 2015 κυκλοφόρησαν τη πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ο Johannes ήταν μέλος της ιταλικής συμμετοχής (Emma – La mia cittá), συγκεκριμένα ήταν αυτός που έπαιζε τα πλήκτρα. Μέχρι και τη συμμετοχή τους στον δανέζικο εθνικό τελικό το 2016, Dansk Melodi Grand Prix, δεν ανήκαν σε κάποια μεγάλη δισκογραφική εταιρία και η κύρια χρηματοδότηση του συγκροτήματος προέρχονταν απο φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις για τις οποίες τα τρία αγόρια ήταν ambassadors. Το Soldiers of Love, το τραγούδι με το οποίο διαγωνίστηκαν στη Eurovision, δε κατάφερε να προκριθεί στο Μεγάλο Τελικό – 16η θέση στον ημιτελικό. Το συγκρότημα διαλύθηκε λίγο μετα τον Διαγωνισμό κάνοντας την τελευταία του εμφάνιση στο Pride της Κοπεγχάγης.

 

  • No Name (Σερβία Μαυροβούνιο 2005)

Οι No Name με καταγωγή απο το Μαυροβούνιο ιδρύθηκαν το 2003. Οι No Name συζητήθηκαν  περισσότερο για τις διαμάχες που προκλήθηκαν – για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι ίδιοι – απο τις δύο συμμετοχές τους στον εθνικό τελικό της χώρας, Evropesma, παρά για τη μουσική τους. Το 2005 τα μεγάλα φαβορί για την εκπροσώπηση της χώρας ήταν οι No Name και η σερβικής καταγωγής  Jelena Tomasevic (μελλοντική εκπρόσωπος της Σερβίας). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής τα οποία κατάγονταν απο το Μαυροβούνιο έδωσαν 0 βαθμούς στην Σέρβα Jelena προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για μη αντικειμενική βαθμολόγηση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι με συντριπτική πλειοψηφία το κοινό της Σερβίας Μαυροβουνίου  ήθελε τους μαυροβούνιους No Name να εκπροσωπήσουν τη χώρα, χωρίς βέβαια αυτό να δικαιολογεί το μαύρισμα στη Jelena από τους μαυροβούνιους κριτές. Οι No Name ταξίδεψαν στο Κίεβο και το Zauvijek Moja (Για πάντα δικιά μου) κατέκτησε την 7η θέση.

Όμως, τα δράματα για το συγκρότημα δε σταματάνε εδώ. Ένα χρόνο αργότερα οι No Name ξανασυμμετέχουν στο Evropesma και ξανανικούν. Οι κριτές απο το Μαυροβούνιο για άλλη μια χρονιά χαρίζουν 0 βαθμούς στους επίσης Σέρβους και φαβορί Flamingosi και Lοuis στερώντας τους με αυτό το τρόπο και τη νίκη. Οι παρευρισκόμενοι στο στάδιο, βλέποντας οτι οι Flamingosi και Lοuis δε πρόκειται να νικήσουν άρχισαν να αποχωρούν μαζικά. Η όλη διαδικασία συζητήθηκε έντονα σε ολόκληρη τη χώρα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας Μαυροβουνίου να αποφασίζει την αποχώρηση της χώρας απο τη Eurovision 2006. Οι No Name διαλύθηκαν το 2008.

 

  • V.I.P. (Ουγγαρία 1997)

Το ουγγρικό συγκρότημα V.I.P. δημιουργήθηκε το 1997 για τις ανάγκες της Eurovision. Το boy band αποτελούνταν απο τέσσερα αγόρια εκ των οποίων οι δύο ήταν αδέλφια. To τραγούδι με το οποίο διαγωνίστηκαν ονομαζόταν Miért kell, hogy elmenj? (Γιατί πρέπει να φύγεις;) και κατέκτησε την 12η θέση – μαζί με την Ελλάδα –  ανάμεσα σε συνολικά  24 συμμετοχές. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2001. Ένας εκ των μελών του συγκροτήματος (ο Viktor Rakonczai) συνέθεσε το Candlelight, τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο Διαγωνισμό  για το 2008.

 

 

  • Prime Minister (Ρωσία 2002)

Οι Prime Minister δημιουργήθηκαν το 1997. Το συγκρότημα αποτελούνταν απο τέσσερα αγόρια με σκοπό τα τέσσερα μέλη του να μη μοιάζουν μεταξύ τους. Η επιτυχία ήρθε το 2000 επανεκτελώντας ένα διάσημο ρωσικό τραγούδι. Το 2002 εκπροσώπησαν τη Ρωσία με το Northern Girl κατακτώντας τη 10η θέση. Η χορογραφία και οι ενδυματολικές επιλογές της εμφάνισης τους, θύμιζε έντονα τους Backstreet Boys. Το 2005, το συγκρότημα αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα (μετονομάστηκε σε  Group PM) λόγω διαφωνιών με το παραγωγό τους. Ωστόσο, το συγκρότημα Prime Minister συνέχισε να υφίσταται με εντελώς διαφορετική σύνθεση.

 

  • Jedward (Ιρλανδία 2011 και 2012)

Οι δίδυμοι John και Edward Grimes γεννήθηκαν το 1991. Συστήθηκαν στο ιρλανδικό και βρετανικό κοινό ως συμμετέχοντες στην έκτη σεζόν του X-Factor UK (2009), υπό το όνομα John & Edward, στο οποίο κατέλαβαν την έκτη θέση. Λίγο μετά το talent show τα δύο αδέλφια μετονόμασαν το γκρουπ τους σε Jedward. Το ντεμπούτο single τους Under Pressure (Ice Ice Baby) – πρόκειται για mash-up των τραγουδιών των Queen/David Bowie και Vanilla Ice – έφτασε μέχρι το νο2 των βρετανικών charts ενώ στην Ιρλανδία αποτέλεσε το πιο πετυχημένο τραγούδι για το 2010. Το 2011 συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής της ιρλανδικής συμμετοχής, Eurosong 2011, καταλαμβάνωντας τη πρώτη θέση και το χρίσμα να εκπροσωπήσουν την Ιρλανδία στη Eurovision. Το Lipstick, αν και φαβορί ακόμα και για τη νίκη εν τέλει κατέκτησε την 8η θέση. Ένα χρόνο αργότερα ξαναεπέστρεψαν στο Διαγωνισμό χωρίς όμως να μπορούν να επαναλάβουν την επιτυχία του Lipstick. Το Waterline κατέκτηκε την 19η θέση. Τα τελευταία χρόνια οι δίδυμοι συνεχίζουν τη καριέρα τους στο τραγούδι ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και star της reality tv αφού έχουν εμφανιστεί σε πολλά reality προγράμματα μεταξύ άλλων και στο Big Brother.

 

  • Arvingarna (Σουηδία 1993)

Το σουηδικό συγκρότημα Arvingarna δημιουργήθηκε το 1989. To 1993 ανακυρήχθησαν νικητές του Melodifestivalen με το τραγούδι Eloise και έτσι εκπροσώπησαν τη Σουηδία στο διαγωνισμό της Eurovision. Αν και θεωρούνταν ένα από τα μεγάλα φαβορί, οι Arvignara κατέκτησαν  τελικά την 7η θέση. Έκτοτε έχουν συμμετάσχει στο Melodifestivalen άλλες 4 φορές τα έτη 1995, 1999, 2002 και 2019  χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να νικήσουν. Έχουν στο ενεργητικό τους 15 albums. Η συμμετοχή τους για το Melodifestivalen 2019, I Do, έφτασε μέχρι το νο.4 των σουηδικών charts αποτελώντας ταυτόχρονα τη πρώτη τους εμφάνιση στα charts από το 2005.

 

  • Softengine (Φινλανδία 2014)

‘Οπως και στη περίπτωση των Vanilla Ninja για τα girl groups έτσι και οι Softengine αποδυκνύουν οτι τα boy bands δεν είναι μόνο pop. Το rock συγκρότημα απο τη Φινλανδία δημιουργήθηκε το 2011 ενώ απο το 2013 συμμετέχει σε πολλά μουσικά φεστιβάλ της χώρας. Το 2014 διαγωνίστηκαν για την εκπροσώπηση της Φινλανδίας στη Eurovision, συμμετέχοντας στο UMK 2014, με το τραγούδι Something Better καταφέρνοντας μάλιστα να νικήσουν. Οι Softengine ταξίδεψαν στη Κοπενγχάγη και εν τέλει χάρισαν στην Φινλανδία την 11η θέση. Το Something Better αποτελεί τη πιο πετυχημένη συμμετοχή της χώρας απο τη νίκη της το 2006 με τους Lordi ενώ αποτελούσε και τη τελευταία πρόκριση της χώρας μέχρι και το 2018 όταν τη χώρα εκπροσώπησε η Saara Aalto.

 

  • Eden (Ισραήλ 1999)

Το συγκρότημα από το Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1996 και αποτελούνταν απο τέσσερα αγόρια εκ των οποίων οι δύο ήταν αδέλφια – όπως και στη περίπτωση των V.I.P. απο την Ουγγαρία. Εκπροσώπησαν το Ισραήλ το 1999, όταν ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ, με το τραγούδι Yom Huledet (Happy Birthday). Το συγκρτότημα κατέκτησε την εξαιρετικά καλή 5η θέση. Οι Eden διαλύθηκαν λίγα χρόνια αργότερα, το 2001. Ο Eddie Butler, μέλος του boy band, εκπροσώπησε το Ισραήλ το 2006 μη μπορώντας όμως να επαναλάβει την επιτυχία του 1999 αφού κατέκτησε την 23η θέση.

 

  • One (Κύπρος 2002)

Το κυπριακό pop συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1999 απο τον Γιώργο Θεοφάνους και τον Βαγγέλη Γιαννόπουλο επιλέγοντας ως πρώτα μέλη των One τους Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και Φίλιππο Κωνσταντίνου. Τα υπόλοιπα τρία μέλη (Αργύρης Ναστόπουλος, Δημήτρης Κουτσαβλάκης, Πάνος Τσερπές) αποφασίστηκαν απο τους Ναταλία Γερμανού, Ποσειδώνα Γιαννόπουλο, Θέμη Γεωργαντά και Ανδρέα Κουρή.

Τα πρώτα δύο album τους – ONE (1999) και Μωρό Μου (2001) –  γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο με το δεύτερο να γίνεται διπλά πλατινένιο στη χώρα μας . Τον Νοέμβριο του 2001 το RIK προσεγγίζει τον Γιώργο Θεοφάνους για να συνθέσει τη κυπριακή συμμετοχή για το 2002. Έτσι κι έγινε. Το Gimme ερμηνεύεται από τους One και εντυπωσιάζει την Ευρώπη η οποία χάρισε στη Κύπρο την 6η θέση. Η πετυχημένη πορεία του συγκροτήματος συνέχισε να υφίσταται και με το πέρας του Διαγωνισμού. Το τρίτο album τους  Έχω Τόσα Να Σου Πώ (2002) γίνεται πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2003 ο Κωσταντίνος Χριστοφόρου αποχωρεί απο τους One και τη θέση του πέρνει ο Δήμος Μπέκε. Το boy band διαλύθηκε οριστικά στις αρχές του 2005. Την ίδια χρονιά ο Κωνστανίνος Χριστοφόρου εκπροσωπεί ξανά το νησί με το ‘Ελα Έλα κατακτώντας αυτή τη φορά την 18η θέση.

 

  • D’NASH (Ισπανία 2007)

Οι D’NASH  δημιουργήθηκαν το 2006 και αποτελούνταν απο τέσσερα αγόρια τους Basty, Mikel, Javi και Ony. Το ονόμα που χρησιμοποιούσαν δεν ανταποκρίνονταν στη πραγματικότητα μιας και ήταν ψευδώνυμα. Αρχικά ονομάζονταν NASH ωστόσο η ύπαρξη άλλου συγκοτήματος με το ίδιο όνομα, ανάγκασε το boy band να αλλάξει όνομα ακολουθώντας αισθητά το όνομα των N’SYNC μετονομάζοντας το συγκρότημα σε D’NASH. Το 2007 έλαβαν μέρος στο reality show Mission Eurovision 2007, εκπομπή που έψαχνε τον επόμενο εκπρόσωπο της χώρας, όπου και κατέλαβαν τη πρώτη θέση. Το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησαν την Ισπανία ονομάζονταν I Love You Mi Vida.

Οι D’NASH περιορίστηκαν στην 20η θέση συνεχίζοντας έτσι το σερί των κακών αποτελεσμάτων για τη χώρα της Ιβηρικής. Το 2008 ο Ony αποχώρησε απο το boy band ωστόσο αυτό συνέχισε τη πορεία του ως trio. Η διάλυση ήρθε το 2013. Το 2016 το συγκρότημα ξαναενώθηκε και εμφανίστηκε στο Objetivo Eurovision, τον εθνικό τελικό της Ισπανίας για εκείνη τη χρονιά. Αν και η συμμετοχή των D’NASH δε κατάφερε να κατακτήσει υψηλή θέση στο Διαγωνισμό, έχει γίνει κατα κάποιο τρόπο cult καθώς κάθε Eurovision Party που σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει στη playlist του το I Love You Mi Vida.

 

 

  • Blue (Ηνωμένο Βασίλειο 2011)

Ο γνωστός  για τα καυστικά του σχόλια, Simon Cowel δημιούργησε το 2000 το boy band Blue. Αποτελούνταν απο τέσσερα αγόρια τους Lee, Simon, Duncan και Antony. Πολύ γρήγορα απέκτησαν πολλούς fans σε ολόκληρη τη Βρετανία και την Ιρλανδία και αποτελούσαν το αντίπαλο δέος των Ιρλανδών Westlife. Τα τρία πρώτα album τους έφτασαν στο νο1 στη Βρετανία. Έχουν στο ενεργητικό τους συνεργασίες με τoν Stevie Wonder και τη Lil’ Kim αλλά και τρία Brit Awards.

Η παγκόσμια ανγνώριση ήρθε το 2003 όταν συνεργάστηκαν με τον Elton John στην επανεκτέλεση του θρυλικού Sorry Seems to Be the Hardest Word. Η επιτυχία αυτή δεν στάθηκε ικανή για να αποτρέψει την διάλυση του συγκροτήματος ένα χρόνο αργότερα. Η επανένωση έγινε το 2011 για την εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασίλειου στο διαγωνισμό της Eurovision. Το I Can, το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησαν τη Βρετανία, κατέλαβε την 11η θέση κυρίως λόγω του τηλεοπτικού κοινού  αφού στη κατάταξη του, είχε τους Blue στη 5η θέση! Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το 2015 ενώ μέχρι και σήμερα κάνουν live εμφανίσεις σε ολόκληρη την Βρετανία. Το 2019 πραγματοποίησαν tour στην Ασία.

Τα μέλη των Blue έχουν ποικίλες ασχολίες. Ο Lee Ryan μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 2004 εργάτηκε ως μοντέλο ενώ έκλεισε συνεργασίες με μεγάλους οίκους όπως ο Tommy Hilfiger. Το 2017 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο χώρο της τηλεόρασης παίζοντας στη βρετανική σαπουνόπερα East Enders. Ο Simon Webee κυκλοφόρησε το 2017 το ντεμπούντο solo album του ενώ παράλληλα ξεκίνησε να εργάζεται και ως manager. Ο Duncan James δούλευε ως μοντέλο και πριν την ίδρυση των Blue. Συμμετείχε μαζί με τον Lee Ryan σε καμπανία εσωρούχων του CalvinKlein, παράλληλα ασχολήθηκε και αυτός με το χώρο της υποκριτικής ενώ εμφανίστηκε και σε reality προγράμματα. Το 2014 έκανε coming out ως gay και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα για την LGBTQ+  κοινότητα αποκτώντας το τίτλο του gay icon. Ο αγγλο-κύπριος Antony Costa δούλευε ήδη από το 2008 ως μοντέλο για τον Giorgio Armani. Επίσης, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές και reality προγράμματα ενώ εργάστηκε και στο θέατρο συμμετέχοντας σε musicals.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο eurovision boy band;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *