ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 10+1 girl groups που αγαπήσαμε μέσα από τη Eurovision!

Τα συγκροτήματα αποτελούμενα αποκλειστικά από γυναίκες, γνωστά ως girl groups (ή girl bands) υπάρχουν από τις απαρχές κιόλας της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας. Μέχρι και την δεκαετία των ‘80s οι Supremes και οι The Pointer Sisters αποτελούσαν τα πιο πετυχημένα girl groups.

Η χρυσή δεκαετία των γυναικείων συγκροτημάτων είναι αναμφισβήτητα αυτή των ‘90s με τις Spice Girls, TLC και Destiny’s Child να σημειώνουν τεράστια επιτυχία κατακτώντας τα charts σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τις αρχές των 2000’s όλα τα μεγάλα γυναικεία συγκροτήματα της προηγούμενης δεκαετίας είχαν διαλυθεί. Μερικά πετυχημένα girl groups του 21ου αιώνα ήταν οι Pussycat Dolls και οι Sugababes ενώ οι Little Mix συνεχίζουν μέχρι και σήμερα την πετυχημένη τους πορεία.

Τα girl groups δε θα μπορούσαν να λείπουν και από την Eurovision. Ακολουθούν 10+1 γυναικεία συγκροτήματα τα οποία αγαπήσαμε μέσα από τον Διαγωνισμό και προκάλεσαν πλήθος σχολίων είτε θετικών είτε και αρνητικών.

σημ.: Στη λίστα, εκτός από girl groups θα συναντήσουμε και girl duos. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί μόνο vocal groups, επομένως γυναικεία συγκροτήματα όπως οι Urban Symphony δεν υπάρχουν στη λίστα.

Ας ξεκινήσουμε!

  • No Angels (Γερμανία 2008)

Οι No Angels αποτελούν μέχρι και σήμερα το πιο πετυχημένο girl group της Γερμανίας. Δημιουργήθηκαν το 2000 μέσα από τη γερμανική εκδοχή του talent show Popstars. Το πρώτο τους single Daylight In Your Eyes κατάφερε να μπει στα charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Εσθονία, Πολωνία κ.α.) αλλά και σε χώρες πέρα απο τον Ατλαντικό όπως στις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία! Ωστόσο, δεν είχαν και την ανάλογη επιτυχία στο Διαγωνισμό. Το Disappear κατέκτησε την 23η θέση ανάμεσα στις 25 συμμετοχές του Τελικού με μόλις 14 βαθμούς εκ των οποίων οι 12 προήλθαν απο την Βουλγαρία (χώρα καταγωγής μιας εκ των μελών) και 2 απο την γειτονική Ελβετία. Οι No Angels διαλύθηκαν το 2011.

 

  • O’G3NE (Ολλανδία 2017)

Το ολλανδικό trio συγκρότημα O’G3NE αποτελείται απο τις αδελφές Shelley, Amy και Lisa. Το 2014 συμμετείχαν στη πέμπτη σεζόν του The Voice of Holland στο οποίο μάλιστα κατέκτησαν την πρώτη θέση. Πριν το The Voice, εκπροσώπησαν την Ολλανδία στην Junior Eurovision του 2007 κατακτώντας την 11η θέση. Έλαβαν μέρος στη Eurovision το 2017 με το Lights and Shadows, τραγούδι γραμμένο από τον πατέρα τους. Οι τρεις αδελφές αφιέρωσαν τη συμμετοχή τους στη μητέρα τους. Κατέκτησαν και πάλι την 11η θέση κυρίως λόγω των κριτικών επιτροπών αφού τις κατέταξαν στην 5η θέση της βαθμολογίας τους, θέση δικαιολογημένη αφού φωνητικά οι O’G3NE ήταν κάτι παραπάνω απο καλές.

 

  • Moje 3 (Σερβία 2013)

Τα μέλη των Moje 3 (Sara, Nevena, Mirna) συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο talent show Prvi Glas Srbije – show παρόμοιο με το The Voice. Οι 3 κοπέλες κατάφεραν να κατακτήσουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις . Η coach τους, Aleksandra Radovič, μετά το τέλος του show, πρότεινε στα τρία κορίτσια να ιδρύσουν τις Moje 3. Έτσι κι έγινε. Η Moje 3 ιδρύθηκαν και λίγο αργότερα συμμετείχαν στον εθνικό τελικό της Σερβίας, Beosong 2013, με το τραγούδι Ljubav je Svuda (Η αγάπη είναι παντού) καταφέρνωντας να νικήσουν και έτσι να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στη Eurovision. Δυστυχώς, δε μπόρεσαν να προκριθούν στον Τελικό – 11η θέση στον ημιτελικό – με τη Σερβία να ζει για δεύτερη φορά τον αποκλεισμό. Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός, ψηφίστηκαν επίσης ως οι πιο κακοντυμένες για το 2013 κατακτώντας το Barbara Dex Award. Το συγκρότημα διαλύθηκε λίγο μετά το Διαγωνισμό.

Η Nevena εκπροσώπησε την Σερβία το 2019 με το Kruna καταφέρνοντας αυτή τη φορά να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό και να κατακτήσει εν τέλει την 18η θέση.

 

  • Las Ketchup (Ισπανία 2006)

Το ισπανικό συγκρότημα Las Ketchup δημιουργήθηκε το 2001 και γνωρίσε τεράστια επιτυχία ένα χρόνο αργότερα με το Asereje (The Ketchup Song) . Το τραγούδι είναι γνωστό παγκοσμίως κυρίως για την χαρακτηριστική του χορογραφία. Το Asereje έχει πουλήσει μέχρι σήμερα περίπου 7,5 εκατομμυρία αντίτυπα καθιστώντας το ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια όλων των εποχών. Απο την άλλη, το Bloody Mary το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησαν την Ισπανία στον Διαγωνισμό το 2006 έφτασε μόλις μέχρι την 21η θέση με το συγκρότημα να δέχεται έντονη κριτική για την φτωχή -σχεδόν ερασιτεχνική-  εμφάνιση του επι σκηνής. Οι Las Ketchup, παρόλο που δεν έχουν κυκλοφορήσει κανένα νέο single απο το Bloody Mary, συνεχίζουν να κάνουν εμφανίσεις μέχρι σήμερα στις λατινόφωνες  χώρες.

 

  • Afro-Dite (Σουηδία 2002)

Η ονομασία του συγκροτήματος πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο μεταξύ της καταγωγής των μελών αλλά και της θηλυκής τους ταυτότητας. Το disco-pop Never Let It Go, το τραγούδι με το οποίο οι Afro-dite εκπροσώπησαν την Σουηδία το 2002, αρχικά είχε γραφτεί για το διάσημο σουηδικό group Alcazar. Το ρεφρέν του τραγουδιού αποτελεί αναμφισβήτητα ένα απο τα πιο catchy που έχουν ακουστεί ποτέ στην ιστορία του θεσμού. Αξέχαστο παραμένει για τους απανταχού eurofans τα παραπάνω… decibel με τα οποία ερμήνευσαν οι τρεις γυναίκες το τραγούδι τους. Οι Afro-Dite κατέκτησαν την 8η θέση ανάμεσα σε 24 συμμετοχές. Το τελευταίο album τους κυκλοφόρησε το 2007 ενώ το 2012 έλαβαν ξανά μέρος στο Melodifestivalen με το τραγούδι The Boy Can Dance το οποίο και αποτελεί την τελευταία τους μουσική κυκλοφορία.

 

  • Feminnem (Βοσνία Ερζεγοβίνη 2005, Κροατία 2010)

Το κροατικό/βοσνιακό συγκρότημα Feminnem δημιουργήθηκε το 2004. Τα τρία κορίτσια (Ivana, Neda, Pamela) συμμετείχαν στο Hrvatski Idol – η κροατική edition του Idol – με την Ivana να φτάνει μέχρι τον τελικό του show και να κατακτά εν τέλει την 2η θέση. Η Ivana και η Neda έχουν καταγωγή απο την Κροατία ενώ η Pamela απο την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Το ντεμπούτο τους single Volim Te, Mrzim Te (Σ’αγαπώ, σε μισώ) γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Ουγγαρία. Το 2005 νίκησαν στον εθνικό τελικό της Βοσνίας και εκπροσώπησαν τη χώρα με το Call Me κατακτώντας την 14η θέση. Το 2007 και το 2009 προσπάθησαν να εκπροσωπήσουν και τη Κροατία χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν. Το 2010, και ενώ έχουν υπάρξει αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος με την Ivana να αποχωρεί και την θέση της να πέρνει η Nika, το πετυχαίνουν και το Lako je Sve (Όλα είναι εύκολα) ταξιδεύει στο Όσλο. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να περάσουν στον Τελικό – 13η θέση στον ημιτελικό. Οι Feminnem διαλύθηκαν το 2012.

 

  • Vanilla Ninja (Ελβετία 2005)

Girl groups δε σημαίνει μόνο pop μουσική. Οι Vanilla Ninja, αν και με καταγωγή απο την Εσθονία, εκπροσώπησαν την Ελβετία στον Διαγωνισμό το 2005 με το pop-rock / gothic-rock Cool Vibes. Την βραδιά του τελικού και μέχρι την μέση της βαθμολογίας βρίσκονταν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Τελικά κατέκτησαν την 8η θέση. Οι Vanilla Ninja και το Cool Vibes αποτελούσαν τη τελευταία συμμετοχή της Ελβετίας που κατάφερε να μπει στο Τοπ 10 μέχρι και το 2019 όταν τη χώρα εκπροσώπησε ο Luca Hänni. Το 2003 είχαν προσπαθήσει να εκπροσωπήσουν την Εσθονία χωρίς όμως να τα καταφέρνουν. Το ίδιο συνέβει και το 2007. Οι Vanilla Ninja γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Εσθονία αλλά και σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη. Tο πιο πετυχημένο τους album Traces of Sadness κυκλοφόρησε το 2004 και περιελάμβανε τις επιτυχίες Tough Enough και When The Indians Cry. Οι Vanilla Ninja διαλύθηκαν το 2008 ωστόσο αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα από τα τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα της Εσθονίας. Η frontwoman του συγκροτήματος, Lenna Kuurmaa είναι από τις πιο  διάσημες τραγουδίστριες της Εσθονίας και έχει συμμετάσχει στο Eesti Laul – ο εθνικός τελικός της χώρας – τέσσερις φορές, το 2010 (2η θέση), 2012 (2η θέση), 2014 (4η θέση) και 2017 (8η θέση).

 

  • Serebro (Ρωσία 2007)

Το ρωσικό συγκρότημα Serebro ιδρύθηκε το 2007 από το κρατικό κανάλι της Ρωσίας, Channel One, για τις ανάγκες της Eurovision. Το original line up περιείχε τις Olga, Elena και Marina. Το Song #1, το τραγούδι με το οποίο εκπροσώπησαν την Ρωσία στη Eurovision το 2007, κατέκτησε την 3η θέση. Το τραγούδι είναι γεμάτο σεξουαλικά υπονούμενα ενώ τα τρία κορίτσια δε δίστασαν να τραγουδήσουν controversial στίχους όπως “my bad ass is spinning for you” και “I’ve got my bitches up next to me”. Η καριέρα τους μετά τη συμμετοχή στη Eurovision εκτοξεύτηκε. Στην Ρωσία έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα ενώ παράλληλα απέκτησαν πολλούς fan στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν. Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους είναι το Mama Luba και το Kiss. Πολλά από τα τραγούδια τους έχουν εκατομμύρια προβολές στο YouTube με το Mi Mi Mi να έχει ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια clicks. Χαρακτηριστικό της εικόνας τους είναι η sexy-προκλητική εμφάνιση στα videoclips και τα live τους. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Serebro είναι οι συνεχείες εναλλαγές στα μέλη του. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 11(!) κορίτσια από το συγκρότημα ενώ στις αρχές του 2019 αποχώρησε και το τελευταίο μέλος απο το original line up, η Olga.

 

  • Bobbysocks (Νορβηγία 1985)

Το νορβηγικό/σουηδικό duo Bobbysocks αποτελείται απο τις Hanne Krogh και Elizabeth Andreasen. Εκπροσώπησαν την Νορβηγία το 1985 με το La Det Swinge κατακτώντας την 1η θέση σημειώνοντας την πρώτη νίκη για την χώρα. Μέχρι και σήμερα αποτελούν το μοναδικό girl group-duo που έχει νικήσει τον Διαγωνισμό. Το La Det Swinge μπήκε στα charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ άλλων στη Βρετανία, την Γερμανία και την Ολλανδία ενώ κατάφερε να μπει στα charts της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας! Και τα 2 μέλη των Bobbysocks έχουν ξαναεκπροσωπήσει την Νορβηγία. Πρώτη η Hanne το 1971 κατακτώντας την 17η (προτελευταία) θέση ενώ το 1991 ως μέλος των All 4 Fun κατέκτησε και πάλι την 17η θέση ανάμεσα σε 22 συμμετοχές. Η Elizabeth ξαναεκπροσώπησε την Νορβηγία το 1994 μαζί με τον Jan Werner Danielsen κατακτώντας την 6η θέση ενώ το 1996 με το I Evighet (Για πάντα) κατέλαβε την 2η θέση πίσω από την Ιρλανδία και το The Voice της Eimear Quinn. Οι Bobbysocks διαλύθηκαν το 1988 αλλά ξαναενώθηκαν το 2010.

 

  • MeKaDo (Γερμανία 1994)

Επιστροφή στη Γερμανία μετά τις No Angels. Οι MeKaDo εκπροσώπησαν την Γερμανία το 1994 με το Wir Geben ‘Ne Party (Δίνουμε πάρτι).  Η ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των μελών του (Melanie – Kati – Dorkas). Ο κανόνας περί εθνικών γλωσσών δεν εμπόδισε τις MeKaDo να εισάγουν στους στίχους του τραγουδιού και μερικές αγγλικές λέξεις και φράσεις. Βέβαια, η πλειονότητα  των στιχών ήταν σαφώς στη γερμανική γλώσσα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν στέρησε το fun στοιχείο από το τραγούδι μιας και τα γερμανικά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ακούγονται και τόσο… σκληρά. Το αποτέλεσμα; H εξαιρετικά καλή 3η θέση. Η Γερμανία θα περιμένει μέχρι το 1999 για να ξαναμπεί στη κορυφαία τριάδα. Μετά τον Διαγωνισμό, οι MeKaDo κυκλοφόρησαν και την αγγλική εκδοχή της συμμετοχής τους η οποία είχε τον τίτλο We’re Givin’ a Party

  • Πρωτού φτάσουμε στο τελευταίο girl group της λίστας δε γίνεται να μην αναφερθούμε στις XXL από τη Βόρεια Μακεδονία. Τα τέσσερα κορίτσια εκπροσώπησαν την γείτονα χώρα το 2000 με το 100% te Ljubam (Σ’αγαπώ 100%). Στην εμφάνιση τους πήγαν όλα… λάθος. Ρούχα, χορογραφία και κυρίως τα φωνητικά! Η συμμετοχή μνημονεύεται ακόμα από πολλούς eurofans για τους λάθος λόγους. Παρόλο αυτά οι XXL κατάφεραν να κατακτήσουν την 15η θέση και να αποτελούν τη καλύτερη συμμετοχή της χώρας μέχρι το 2004.

 

  • t.A.T.u. (Ρωσία 2003)

Ήταν Μάιος του 2003 και οι t.A.T.u. ήδη είχαν κατακτήσει την Ευρώπη με το All the Things She Said. Το τραγούδι έφτασε στο #1 σε πολλές ευρωπαικές χώρες μεταξύ άλλων στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ισπανία ενώ κατάφερε να πλασαριστεί και στα tops των Η.Π.Α., της Αυστραλίας και του Μεξικού. Το duo αποτελούμενο απο τις Lena Katina και Julia Volkova εκπροσώπησαν την Ρωσία με το τραγούδι Ne ver’ , ne boysia (Μη πιστεύεις, μη φοβάσαι). Η συμμετοχή τους συζητήθηκε όσο καμία άλλη. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις τους  ‘’θα νικήσουμε χωρίς καν να ιδρώσουμε’’, τα σχεδόν ρατσιστικά σχόλια για την ηλικία της γερμανίδας εκπροσώπου Lou, η μη εμφάνιση τους τη μέρα της πρόβας τους, τα αρνητικά σχόλια για τον φωτισμό της σκηνής και γενικότερα όλης της διοργάνωσης είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, δήλωναν ότι κατά τη διάρκεια της εμφάνισης τους θα φιληθούν στο στόμα προκαλώντας πονοκέφαλο στην EBU.

Τελικά το Ne ver’, ne boysia ερμηνεύεται όπως πρέπει ενώ αποφεύγεται και το φιλί στο στόμα (ο σκηνοθέτης για παν ενδεχόμενο επέλεξε να δείξει πολλά μακρινά πλάνα ακριβώς για αυτό το λόγο). Η Ρωσία εν τέλει κατέκτησε την 3η θέση σε μια από τις πιο έντονες ψηφοφορίες που έχουν υπάρξει ποτέ, αφού οι διαφορές  στην τελική τριάδα ήταν απειροελάχιστες. Η πετυχημένη καριέρα των t.A.T.u. συνέχισε να υφίσταται και με το πέρας του Διαγωνισμού. Τα  All About Us και Friend or Foe  πλασαριστήκαν σε charts πολλών ευρωπαικών χωρών.

Το 2009, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στη Μόσχα και οι t.A.T.u. επιστρέφουν στη σκηνή της Eurovision, αυτή τη φορά ως interval act. Ερμήνευσαν τη μεγάλη τους επιτυχία Not Gonna Get Us. Οι t.A.T.u. διαλύθηκαν το 2012 και έκτοτε επανενώνονται σε ειδικές περιστάσεις. Αποτελούν μέχρι και σήμερα τον καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ρωσία.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο eurovision girl group?

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *