Ιταλία: Οι κανονισμοί του Sanremo 2020 | Χωρίς “νέους καλλιτέχνες” η μεγάλη κατηγορία του Φεστιβάλ!

Στην δημοσιότητα έδωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και παρουσιαστής του Sanremo 2020, Amadeus, το προσχέδιο των νέων κανονισμών του Φεστιβάλ. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η κατηγορία των νέων καλλιτεχνών (Nuove Proposte), επανέρχεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, παράλληλα με την μεγάλη κατηγορία (όπως ακριβώς δηλαδή συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια), χωρίς όμως ο νικητής των νέων καλλιτεχνών, να μπορεί να διαγωνισθεί και να διεκδικήσει την νίκη στην μεγάλη κατηγορία, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη φέτος με τον Mahmood.

Η νίκη του Mahmood έφερε γκρίνια

Η αλλαγή αυτή ήταν κάτι που σιγοψιθυρίζονταν εδώ και καιρό, αφού αρκετοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, εξέφραζαν την δυσφορία τους, που ένας νεαρός, σχεδόν άγνωστος ερμηνευτής κατάφερε να τους κλέψει την νίκη στο φετινό φεστιβάλ.

Ο Amadeus λοιπόν και προκειμένου να μην συναντήσει ενδεχόμενες αρνήσεις από γνωστούς καλλιτέχνες, προτίμησε να επαναφέρει το παλαιό καθεστώς, όπου οι νέοι καλλιτέχνες διαγωνίζονταν ξεχωριστά. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει κάποιον από αυτή την κατηγορία, να συμμετάσχει τα επόμενα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία και να την κερδίσει. Τα παραδείγματα πολλά και πρόσφατα (Francesco Gabbani, Ermal Meta κα).

Το προσχέδιο των κανονισμών του Sanremo 2020

Αναλυτικά τώρα οι κανονισμοί του Sanremo 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο του Amadeus έχουν ως εξής:

Θα υπάρχουν 20 καταξιωμένοι και 8 νέοι καλλιτέχνες στον διαγωνισμό . Αντίθετα με την φετινή χρονιά, οι τελευταίοι θα ανταγωνίζονται σε ξεχωριστό διαγωνισμό αποκλειστικά για αυτούς, κατά τη διάρκεια όμως των πέντε ημερών του Φεστιβάλ.

Όπως κάθε χρόνο, τα βράδια του Φεστιβάλ θα είναι πέντε και θα πραγματοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο:

Το πρώτο βράδυ περιλαμβάνει την εκτέλεση των τραγουδιών από δέκα υποψηφίους της μεγάλης κατηγορίας και τέσσερις των νέων καλλιτεχνών. Δύο από την κατηγορία των νέων καλλιτεχνών θα αποκλειστούν. Κανείς από την μεγάλη κατηγορία δεν θα αποκλείεται.

Το δεύτερο βράδυ περιλαμβάνει την εκτέλεση των δέκα υπόλοιπων υποψηφίων της μεγάλης κατηγορίας και των υπόλοιπων τεσσάρων των νέων καλλιτεχνών. Όπως και στην πρώτη βραδιά, έτσι και εδώ δύο από την κατηγορία των νέων καλλιτεχνών θα αποκλειστούν.

Το τρίτο βράδυ θα είναι αφιερωμένο στις διασκευές μεγάλων επιτυχιών του Φεστιβάλ στα 70 χρόνια ζωής του. Οι διασκευές θα ερμηνευθούν από τους 20 καταξιωμένους καλλιτέχνες. Την ίδια βραδιά θα έχουμε και τον ημιτελικό της κατηγορίας των νέων καλλιτεχνών, αφού από τους τέσσερις θα μείνουν μόνο οι δύο φιναλίστ.

Το τέταρτο βράδυ περιλαμβάνει την ερμηνεία και των 20 καταξιωμένων καλλιτεχνών με το τραγούδι που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Επίσης θα έχουμε και τον τελικό της κατηγορίας των νέων καλλιτεχνών.

Το πέμπτο βράδυ περιλαμβάνει τον τελικό της μεγάλης κατηγορίας. Οι 20 υποψήφιοι θα εμρηνεύσουν για τελευταία φορά τις συμμετοχές τους. Μετά την ανακοίνωση των τριών πρώτων της βαθμολογίας από τις προηγούμενες βραδιές, οι βαθμολογίες θα μηδενιστούν και θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την ανάδειξη του νικητή του Big .

Λεπτομέρειες για το σύστημα της ψηφοφορίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αν και αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, ειδικά μετά την φετινή αμφιλεγόμενη νίκη του Mahmood, που προήλθε αποκλειστικά από τις ψήφους της κριτικής επιτροπής και όχι από το τηλεοπτικό κοινό. Ήθελε χρόνο το Soldi για να αγαπηθεί, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια βέβαια.

Στις 17 Δεκεμβρίου η ανακοίνωση των 20 Big

Οι συμμετέχοντες στην Nuove Proposte κατηγορία θα είναι οκτώ: πέντε θα επιλεγούν από την Rai με δημόσια πρόσκληση συμμετοχών, δύο θα είναι οι νικητές της μουσικής ακαδημίας SanremoArea και ένας θα είναι ο νικητής του Sanremo Young . Για τους πέντε που θα προκύψουν από την δημόσια πρόσκληση, η Rai θα επιλέξει και θα ακούσει 60 υποψηφίους ζωντανά, για να επιλέξει 20 που θα εμφανιστούν στην τηλεόραση ανά τέσσερις κάθε απόγευμα του Σαββάτου από τις 23 Νοεμβρίου. Από αυτούς τους 20 καλλιτέχνες, οι 10 θα διαγωνισθούν στην τελική βραδιά του Sanremo Giovani, το οποίο θα μεταδοθεί στη Rai1 στις 17 Δεκεμβρίου. Ως είθισται την ίδια βραδιά ανακοινώνονται και οι 20 υποψήφιοι της μεγάλης κατηγορίας. 

Η Rai δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει αν ο νικητής του Sanremo θα έχει και την δυνατότητα εφόσον φυσικά το επιθυμεί, να εκπροσωπήσει την Ιταλία στον Διαγωνισμό της Eurovision, αν και δεν αναμένεται αυτό να αλλάξει, αφού αποδείχθηκε επιτυχημένη συνταγή.

Την Ιταλία φέτος εκπροσώπησε στον Διαγωνισμό της Eurovision ο Mahmood κατακτώντας την δεύτερη θέση στον μεγάλο τελικό με το Soldi. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μετά την επιστροφή της Ιταλίας στον διαγωνισμό που ο νικητής της κατηγορίας των νέων καλλιτεχνών κατέκτησε την δεύτερη θέση (Raphael Gualazzi, 2011).

Όπως αντιλαμβάνεστε το Sanremo 2020 μπαίνει σε τροχιά προετοιμασιών και εμείς είμαστε εδώ πανέτοιμοι για να σας ξεναγήσουμε στον μελωδικό, αλλά και δυσνόητο κόσμο του!

πηγή: Radioitalia
0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *