Ισλανδία: Μέσω του Söngvakeppnin, στις 29 Φεβρουαρίου θα επιλέξει τον εκπρόσωπο της για το Ρότερνταμ

Η Ισλανδία που μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα είναι οι τρεις χώρες που συμμετέχουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κερδίσουν το διαγωνισμό, ξεκίνησε ήδη τις προετοιμασίες της για την επιλογή του εκπροσώπου της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί το Μάιο στο Ρότερνταμ.

Για 15η συνεχόμενη χρονιά η Ισλανδία επιλέγει μέσω του Söngvakeppnin

Μέσω του γνωστού εθνικού τελικού, που διοργανώνει η δημόσια τηλεόραση της χώρας, RÚV, το Söngvakeppnin 2020, στις 29 Φεβρουαρίου, θα επιλέξει το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τα ισλανδικά χρώματα στη Eurovision 2019.

Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις συμμετοχές τους, σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν στον επίσημο ιστότοπο της RÚV.

Οι κανονισμοί

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με όσα ίσχυαν και στα προηγούμενα Söngvakeppnin. 10 και όχι 12 τραγούδια, θα συμμετάσχουν στους δύο ημιτελικούς του ισλανδικού εθνικού τελικού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχουν λίγα, αλλά αξιόλογα τραγούδια. Ένας κανονισμός που για πρώτη φορά ίσχυσε φέτος.

Η Ισλανδία θέλει πολύ να επαναλάβει την καλή φετινή της εμφάνιση, αφού μετά από τέσσερις συνεχόμενους αποκλεισμούς, οι Hatari κατάφεραν να βρεθούν στο τοπ10 της τελικής βαθμολογίας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα, ο γνωστός Βρετανός χορογράφος Lee Proud θα είναι και πάλι καλλιτεχνικός διευθυντής του Söngvakeppnin, ενώ ο Samúel J. Samúelsson παραμένει ως μουσικός διευθυντής.

Επιπλέον η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας αποφάσισε εκτός από τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς που θα υποβάλουν τις υποψήφιες συμμετοχές τους να προσλάβει και έμπειρους συνθέτες και στιχουργούς προκειμένου να γράψουν τραγούδια με σκοπό να διαγωνιστούν στο Söngvakeppnin 2020.

Ενώ όσοι θελήσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις συμμετοχές τους πρέπει να είναι Ισλανδοί πολίτες ή έστω μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, αυτοί που θα προσκληθούν για να στείλουν τη συμμετοχή τους στον εθνικό τελικό της χώρας, μπορεί να είναι και ξένοι υπήκοοι.

Τα τραγούδια όλα πρέπει να είναι στα ισλανδικά, αφού υποχρεωτικά στους ημιτελικούς η γλώσσα των συμμετοχών είναι τα ισλανδικά, ενώ στον τελικό κάθε φιναλίστ έχει το δικαίωμα να τραγουδήσει στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει και στη Eurovision, εφόσον κερδίσει στο Söngvakeppnin 2020.

Ο τρόπος ψηφοφορίας δεν αλλάζει. Δύο τραγούδια από κάθε ημιτελικό θα προκριθούν στον τελικό, με τη RÚV, να διατηρεί το δικαίωμα να δώσει και μία wildcard. Στους ημιτελικούς ψηφίζει μόνο το τηλεοπτικό κοινό. Ο τελικός απαρτίζεται από δύο γύρους ψηφοφορίας. Στον πρώτο γύρο κοινό και επιτροπή από 50% έκαστος, θα επιλέξει τα δύο καλύτερα τραγούδια. Στον σούπερ τελικό μόνο το κοινό εκ του μηδενός θα αποφασίσει το μεγάλο νικητή του Söngvakeppnin 2020, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Ρότερνταμ.

Ημερομηνίες του Söngvakeppnin 2020

Ο Πρώτος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói ενώ ο Δεύτερος Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2019 επίσης στο κλειστό γήπεδο Háskólabíói. Ο μεγάλος τελικός  του Söngvakeppnin 2020 θα διεξαχθεί στις 29 Φεβρουαρίου στην αρένα Laugardalshöll, που είναι και η μεγαλύτερη κλειστή αρένα της Ισλανδίας.

Την Ισλανδία φέτος εκπροσώπησαν οι αντισυμβατικοί Hatari με το Hatrið mun sigra, συγκεντρώνοντας 232 βαθμούς στον τελικό, καταλαμβάνοντας την δέκατη θέση.

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Αν και υπήρχαν ανησυχίες ότι η EBU  θα μπορούσε να απαγορεύσει στην Ισλανδία να συμμετάσχει στην έκδοση του 2020, αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε. Η Ισλανδία έχει ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του για το Ρότερνταμ και οι υποβολές τραγουδιών είναι πλέον ανοικτές για το  Söngvakeppnin 2020, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου. […]

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *