Editorial: Υπάρχει πλέον χρόνος στην ΕΡΤ για εθνικό τελικό;

Με τις χώρες πλέον την μία μετά την άλλη να ανακοινώνουν την προθεσμία υποβολής τραγουδιών για τους εθνικούς τους τελικούς ή τις εσωτερικές επιλογές τους, θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε αν ο χρόνος που απομένει σε συνάρτηση με τα δεδομένα που υπάρχουν στην ΕΡΤ, επιτρέπουν την διεξαγωγή εθνικού τελικού για την επιλογή της συμμετοχή μας στην Eurovision 2020.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες στους εθνικούς τελικούς των χωρών

9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών αποστολών των χωρών οπότε και θα πρέπει να κατατεθούν οι τελικές μορφών των τραγουδιών στην EBU. Μέχρι τότε η κάθε δημόσια τηλεόραση είναι ελεύθερη να επιλέξει τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να αναδείξει την συμμετοχή της στην Eurovision 2020.

Ήδη πολλές χώρες έχουν ανοίξει την προθεσμία υποβολής τραγουδιών για τους εθνικούς τους τελικούς, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο οι περισσότερες χώρες που έχουν επιλέξει την οδό της ανοιχτής διαδικασίας, αναμένεται να ολοκληρώσουν αυτό το στάδιο. Η Τσεχία βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, έχοντας καταλήξει ήδη στα τραγούδια που θα διαγωνισθούν στον εθνικό της τελικό! Ίσως η μοναδική χώρα που θα πραγματοποιήσει εθνικό τελικό και θα περιμένει τον Νοέμβριο για την υποβολή συμμετοχών είναι η Φινλανδία. Βέβαια ακόμα και αυτή έχει εξαγγείλει τις προθεσμίες κλπ.

Σε φάση ανασύνταξης ακόμα η ΕΡΤ

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία, Σερβία κ.α., στην Ελλάδα ουδείς στην δημόσια ραδιοτηλεόραση μας, ασχολείται προς το παρόν τουλάχιστον, με την συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Όλες οι διευθύνσεις αναμένουν την εγκατάσταση της νέας διοίκησης στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, για να παρθούν και οι σημαντικές αποφάσεις που τους αφορούν.

Ο εκτελών χρέη διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ι. Δρόσος, υπέγραψε την αίτηση συμμετοχής μας στον διαγωνισμό την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι όποιες όμως αποφάσεις θα αφορούν τον τρόπο ανάδειξης της συμμετοχής μας στο Ρότερνταμ, όπως είναι εύλογο θα παρθούν από το νέο Δ.Σ., το οποίο παρεμπιπτόντως αύριο (16/9), θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, πριν δημοσιευθεί ο διορισμός τους στο Φ.Ε.Κ.

Υπάρχει χρόνος για να διεξάγει εθνικό τελικό η ΕΡΤ;

Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου και υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις 9 Μαρτίου, τα περιθώρια για έναν εθνικό τελικό, αλλά και τα δεδομένα στη ΕΡΤ, προσωπικά θεωρώ ότι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Αρχικά θα πρέπει να διαχωρίσουμε την διαδικασία του ανοιχτού εθνικού τελικού από έναν τελικό μεταξύ προτάσεων δισκογραφικών εταιρειών. Η Ελλάδα έχει να πραγματοποιήσει ανοιχτό εθνικό τελικό από το 2003, όταν η Μαντώ επικράτησε του Γιάννη Βαρδή και εκπροσώπησε την χώρα μας στην Ρίγα της Λετονίας. Πιο πρόσφατος είναι ο τελευταίος εθνικός τελικός μεταξύ εκπροσώπων των δισκογραφικών εταιρειών. Η τελευταία φορά ήταν το 2015, όταν η Μαρία Έλενα Κυριάκου κέρδισε τους υπόλοιπους συνυποψήφιους της, στον εθνικό τελικό που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι πέντε δισκογραφικών εταιρειών.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ αναμένεται να αναλάβει επισήμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να συγκληθεί σε σώμα το Δ.Σ., να κατανείμουν αρμοδιότητες κλπ. Τα όποια τρέχοντα ζητήματα θα συζητηθούν σίγουρα σε ένα δεύτερο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τον Οκτώβριο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ένας ανοιχτός εθνικός τελικός υπό αυτές τα δεδομένα είναι ανέφικτος. Αντίθετα πιο εύκολα θα μπορούσε να γίνει ένας τελικός μεταξύ εκπροσώπων των δισκογραφικών εταιρειών, αν όμως η ΕΡΤ κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τους επόμενους δύο μήνες.

Αν φθάσουμε στον Δεκέμβριο χωρίς να έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, τότε η απευθείας ανάθεση για μία ακόμα χρονιά θα είναι μονόδρομος!

2019: Ανοιχτό εθνικό τελικό είχαν προτείνει αρχικά οι Διεθνείς Σχέσεις

Στο σημείο αυτό θα σας αποκαλύψουμε και κάτι για πρώτη φορά. Πέρσι τον Νοέμβριο και αφού ο κ. Ι.Δρόσος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, μετά την αποχώρηση του κ. Β. Κωστόπουλου, η κα Μαρία Κουφοπούλου ως διευθύντρια διεθνών σχέσεων, εισηγήθηκε στο Δ.Σ. την διεξαγωγή ανοιχτού εθνικού τελικού. Ο λίγος χρόνος όμως που είχε απομείνει και η καθυστέρηση στην σύσταση της ομάδας έργου, ήταν αποτρεπτικός στο όποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Απευθείας ανάθεση το πιθανότερο σενάριο και για το 2020

Με βάση όλα τα παραπάνω, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι και για το 2020, η ΕΡΤ θα επιλέξει την απευθείας ανάθεση για την επιλογή της συμμετοχής της. Μένει να δούμε αν ο μουσικοσυνθέτης Δ.Παπαδημητρίου. που παρέμεινε στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θα έχει υπό την εποπτεία του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την επιλογή της συμμετοχής μας.

Μετά τα αποτυχημένα πειράματα πάντως, καλό θα είναι να επιστρέψουμε σε κάτι δοκιμασμένο και κάτι που για επί πολλά συναπτά έτη μας έφερνε στην πρώτη δεκάδα της βαθμολογίας. Τα dance pop τραγούδια με ελληνικό στοιχείο. Είναι κάτι που έχουμε πολλά χρόνια να στείλουμε στο διαγωνισμό και κάτι που οι περισσότεροι ξένοι fans ζητούν από εμάς.

Φυσικά το είδος του τραγουδιού από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν συνοδεύεται από μία καλή σκηνική παρουσία και έναν ερμηνευτή που θα μπορέσει επιτέλους να μας βγάλει στο live ασπροπρόσωπους και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε τι εννοώ…

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2020.

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. tbww
    tbww says:

    Σωστή τοποθέτηση σε γενικές γραμμές αν και δε νομίζω ότι το 2019 υπήρξε μέρος τους “αποτυχημένου πειράματος” που αναφέρεται παραπάνω. Κανείς δεν είχε παράπονο ούτε για το λάιβ ούτε για το τραγούδι.
    Ελληνικός τελικός θα ήταν το καλύτερο σενάριο αλλά μια καλή θέση θα είναι ευπρόσδεκτη από όπου και αν προέρχεται.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Το αποτυχημένο είχε να κάνει με την εκπροσώπηση σε ένα είδος τραγουδιού, που αν και σε γενικές γραμμές δεν είχε κάτι να διορθώσεις, δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

      Απάντηση
      • Βαγγέλης
        Βαγγέλης says:

        Τα πάντα είχαν να διορθώσουν με πρώτο το εξαιρετικά αδιάφορο τραγούδι ( αν θέλεις να κάνεις βρετανική indie-pop, φρόντισε το τραγούδι να φυσάει και να μην είναι του σωρού), δεύτερον την ερμηνεύτρια με την πολύ δυσάρεστη χροιά και τρίτον την εξαιρετικά αμήχανη σκηνική παρουσία (τόσο ως προς το concept όσο και ως προς τις ανύπαρκτες υποκριτικές και τραγουδιστικές ικανότητες όσων βρέθηκαν στη σκηνή). Γενικώς κάποιοι συνεχίζουν να μην παραδέχονταιότι λόγω των δικών τους ευσεβών πόθων είχαν αναγορεύσει μια μετριότητα (στο είδος που η ίδια επέλεξε να υπηρετησει) σε “Αmy Winehouse της Ελλάδας” και συνεχίζουν απτόητοι στο ίδιο μοτίβο.

        Όσο για το εθνοπόπ δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη επιλογή εκτός αν έχουμε στη διάθεσή μας μια Φουρέιρα ή έναν Luca Hänni, που δεν ξέρω αν έχουμε. Γενικώς απαιτεί κάποιον ιδιαίτερα χαρισματικό. Θα προτιμούσα κάτι πιο κοντά στις επιλογές του 2011 και 2013 με έντονο ελληνικό στίγμα και πιο macho διάθεση (φτάνει πια με τους ανθόκηπους και τα δήθεν κηρύγματα γυναικείας χειραφέτησης) αλλά όχι απαραίτητα “ποπ”.

        Απάντηση
        • Giannis Argyriou
          Giannis Argyriou says:

          Προσωπικά ήμουν πολύ φαν του τραγουδιού όταν βγήκε.. Δυστυχως συμφωνω σε ολα οσα λες για την επι σκηνης εμφανιση και ερμηνειας της Ντουσκα. Δεν πιστευω ομως οτι ακομα κ αψογα να ηταν αυτα οτι θα ανεβαιναμε πανω απο την 15η θεση. Θα ηθελα επιτελους να δω κατι λαμερο, κατι ευθυμο κ φρεσκο κ ας μην ειναι εθνοποπ.

          Απάντηση
          • Βαγγέλης
            Βαγγέλης says:

            Αν δεν ήταν για πάνω από 15η θέση ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες, τότε φταίει το τραγούδι.

    • Ανδρέας
      Ανδρέας says:

      Κατά τη δική μου άποψη, αν υπάρξει η διάθεση και η όρεξη, η διεξαγωγή εθνικού τελικού (όχι ανοιχτού προφανώς) είναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Ένα event σαν την περσινή παρουσίαση προγράμματος, μπορεί εύκολα να διοργανωθεί αν αναλογιστούμε τον τεχνικό εξοπλισμό της ΕΡΤ. Από εκεί και πέρα χρειάζεται απλά μια ομάδα που να απασχολείται αποκλειστικά με τον διαγωνισμό από σήμερα μέχρι τον Μάιο. Όταν αναλώνεσαι και σε άλλα γεγονότα καταλήγεις σε προχειρότητες και λύσεις έκτακτης αναγκης.

      Απάντηση
  2. Escfan
    Escfan says:

    Αφού το είπατε κ μόνος σας πως το είδος από μονο του δεν λέει τίποτα, γιατί να στειλουμε ethnopop;;;;
    Προχωράει ο διαγωνισμός καιρός να προχωρήσουμε και εμείς. Ήδη από περσι ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με ένα τραγούδι διεθνών προδιαγραφών, ίσως το καλύτερο που έχουμε στείλει ποτέ. Αυτό το να σταματήσουμε τους πειραματισμούς μου ακούγεται πολύ μίζερο. Η Eurovision είναι ένας θεσμός ανοιχτός σε ολα τα είδη μουσικής. Η Eurovision δεν ειναι απλά μια βραδιά που περιμένεις να δεις τι θέση θα πάρει η χώρα σ. Είναι ένα μουσικό ταξίδι.
    Τα ethnopop λοιπόν είναι κάτι που τα έχουμε ακούσει κ τα έχουμε βαρεθεί την περασμένη δεκαετία. Αφού ξεκινήσαμε κάτι άλλο ας το συνεχίσουμε.
    Γνώμη μ λοιπόν είναι να στειλουμε πάλι μια διαφορετική ολοκληρωμένη μουσική πρόταση.
    Την Eurovision την αγαπάμε για την μουσική, για την ενότητα, οχι για τις θέσεις. Αν η θέση σας ενδιαφέρει μόνο τότε προφανως την παρακολουθούμε για διαφορετικούς λόγους.

    Απάντηση
    • Giannis Argyriou
      Giannis Argyriou says:

      Ειπα οτι το εθνοποπ απο μονο του δεν θα μας φέρει μια καλη θεση. Απλα νομιζω οτι με τα πειραματα αρκετα..Εχουμε αναγκη μια καλη θεση.

      Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *