Ιταλία: Με μεγάλες αλλαγές το σύστημα ψηφοφορίας του Sanremo 2020 | Ο νικητής διατηρεί το δικαίωμα της εκπροσώπησης στην Eurovision!

Η RAI δημοσίευσε πριν από λίγο τους κανονισμούς του 70ου Φεστιβάλ του Sanremo. Ο νικητής, με μια μικρή διαφοροποίηση, διατηρεί το δικαίωμα της εκπροσώπησης της Ιταλίας στην Eurovision 2020. Οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στο σύστημα ψηφοφορίας, που κυριολεκτικά διαφοροποιείται σχεδόν απόλυτα, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι και σήμερα.

Televoting μόνο στον τελικό του φεστιβάλ!

Όπως πολλοί ίσως να θυμάστε το φετινό φεστιβάλ του Sanremo σημαδεύτηκε από τη μεγάλη απόκλιση της ψηφοφορίας του τύπου και των ειδικών, σε σχέση με αυτή του τηλεοπτικού κοινού. Θέλοντας να αμβλύνει αυτό το πρόβλημα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Amadeus, εισάγει έναν καινούριο τρόπο ψηφοφορίας. Το Eurovisionfun σας τον παρουσιάζει, όσο πιο απλά γίνεται:

  • Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Οι πρώτοι δέκα υποψήφιοι της Campioni κατηγορίας θα παρουσιάσουν τις συμμετοχές τους. Δικαίωμα στην ψηφοφορία έχει μόνο η δημοσκοπική επιτροπή.*

*Η δημοσκοπική επιτροπή αποτελείται από 300 fans σε όλη την Ιταλία που ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους και έχουν επιλεγεί ειδικά για το σκοπό αυτό, με δημογραφικά, ηλικιακά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

  • Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Οι υπόλοιποι δέκα Campioni θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο Ariston τις συμμετοχές τους. Ψηφίζει και πάλι μόνο η δημοσκοπική επιτροπή.

  • Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, βραδιά διασκευών

Οι 20 Campioni ερμηνεύουν μια παλαιότερη συμμετοχή από την 70χρονη ιστορία του Φεστιβάλ του Sanremo, με την συνοδεία οποιοδήποτε άλλου Ιταλού ή ξένου καλλιτέχνη επιθυμούν. Είναι η γνωστή βραδιά των διασκευών. Την βαθμολογία σε αυτή τη βραδιά καθορίζουν μόνο τα μέλη της ζωντανής ορχήστρας του Φεστιβάλ και οι τραγουδιστές των φωνητικών. Στο τέλος ο διαγωνιζόμενος με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα λάβει το βραβείο των διασκευών

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, στο Sanremo 2020 η βαθμολογία από αυτή την βραδιά θα προσμετρηθεί στο τελικό αποτέλεσμα.

  • Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Οι 20 Campioni θα ερμηνεύσουν για δεύτερη φορά τις συμμετοχές τους στο φεστιβάλ. Στη βραδιά αυτή όμως ψηφίζει μόνο η επιτροπή τύπου.**

**Η επιτροπή τύπου αποτελείται από όλους τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που καλύπτουν το φεστιβάλ και παρακολουθούν το φεστιβάλ από την οροφή του Teatro Ariston.

  • Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020, Τελικός

Οι 20 Campioni ερμηνεύουν για τρίτη και τελευταία φορά την συμμετοχή τους. Αυτή τη φορά έχουμε την τριπλή ψηφοφορία που ίσχυε και στα προηγούμενα φεστιβάλ. Televoting, δημοσκοπική επιτροπή και επιτροπή τύπου, με την τηλεψηφοφορία να καθορίζει το 50% των αποτελεσμάτων. Η συνολική κατάταξη θα είναι ένας μέσος όρος των ψήφων όλων των βραδιών και θα δοθούν διάφορα βραβεία.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας με τους τρεις πρώτους καλλιτέχνες σε ψήφους, ώστε να επιλεγεί ο νικητής, που εφόσον το επιθυμεί θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το σύστημα ψηφοφορίας και στο δεύτερο γύρο θα είναι το ίδιο με αυτό του πρώτου γύρου ψηφοφορίας της πέμπτης βραδιάς.

Οι αλλαγές στην βαθμολογία

Όπως αντιλαμβάνεστε οι καινοτομίες στο φετινό σύστημα ψηφοφορίας είναι αρκετές. Αφενός μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στο Sanremo 2019, αφαιρείται ολοκληρωτικά η επιτροπή των ειδικών, που τα αποτελέσματα της ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα του κοινού και καθόριζε το 20% του αποτελέσματος. Δημοσκοπική επιτροπή και επιτροπή τύπου θα αξιολογήσουν τα τραγούδια σε διαφορετικές βραδιές και μόνο στον τελικό θα έχουμε την γνωστή τριπλή ψηφοφορία του Sanremo.

Η μεγάλη βέβαια διαφοροποίηση έρχεται στη βραδιά των διασκευών. Το σημαντικό είναι ότι μετά από πολλά χρόνια λόγο στο τελικό αποτέλεσμα του Φεστιβάλ θα έχουν τα μέλη της ορχήστρας και οι τραγουδιστές των φωνητικών, αφού εκτός του ότι θα είναι αυτοί που θα βαθμολογήσουν στην βραδιά των διασκευών, η βαθμολογία τους θα προσμετρηθεί στο τελικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι διαγωνιζόμενοι θα ερμηνεύουν διαφορετικά τραγούδια από τις κανονικές συμμετοχές τους.

Ο νικητής του Sanremo έχει τον πρώτο λόγο για το Ρότερνταμ

Για μία ακόμα χρονιά η RAI έχει την πρόθεση να στείλει τον νικητή του Sanremo στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια ο ίδιος να το επιθυμεί. Σε περίπτωση που ο νικητής του Sanremo 2020 δεν επιθυμεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Ρότερνταμ, τότε η ιταλική δημόσια τηλεόραση διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει όποιον άλλο καλλιτέχνη της Campioni κατηγορίας επιθυμεί, με δικά της κριτήρια.

Μια μικρή διαφοροποίηση έχουμε εδώ, αφού η RAI ζητάει από τις δισκογραφικές των 20 διαγωνιζόμενων της Μεγάλης Κατηγορίας του Sanremo 2020, να αποσαφηνίσουν μέχρι την πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ, στις 4 Φεβρουαρίου, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Eurovision ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι η RAI θα γνωρίζει το βράδυ του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2020, όποιος και αν έχει κερδίσει το βραβείο, τον εκπρόσωπο της στον 650 Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι 20 καλλιτέχνες της Campioni κατηγορίας, θα ανακοινωθούν σε ειδική εκπομπή από τον Amadeus στις 6 Ιανουαρίου. Το 70ο Φεστιβάλ Τραγουδιού του Sanremo, θα πραγματοποιηθεί στο Teatro Ariston της μικρής πόλης της Λιγουρίας, Σαν Ρέμο, από τις 4 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2020.

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovisionfun για όλες τις εξελίξεις γύρω από την μεγάλη γιορτή του ιταλικού τραγουδιού!

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Σας υπενθυμίζουμε ότι το 70ο Φεστιβάλ του Sanremo θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2020 στο Teatro Ariston του Σανρέμο. Ο νικητής του Φεστιβάλ θα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Eurovision 2020, τον ερχόμενο Μάιο στο Ρότερνταμ. Για τους αναλυτικούς κανόνες και πως θα αναδειχθεί ο νικητής του Sanremo 2020 μπορείτε να ανατρέξετε στο προηγούμενο μας άρθρο. […]

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *