Αλβανία: Γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τηλεψηφοφορία στο Festivali i Kenges;

Οι περισσότεροι από εμάς αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο η αλβανική δημόσια τηλεόραση (RTSH) δεν χρησιμοποιεί τηλεψηφοφορία, για την επιλογή των εκπροσώπων της στην Eurovision και τα αποτελέσματα του Festivali i Kenges καθορίζονται 100% πάντοτε από μία κριτική επιτροπή;

Όταν μάλιστα στο FiK58 συνέβησαν όλα τα δραματικά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, η ψήφος του κοινού θα έλυνε τα χέρια στους διοργανωτές ή μήπως όχι;

Το EurovisionFun ερεύνησε το θέμα και πραγματικά πλέον συμφωνούμε και εμείς με τους ιθύνοντες της RTSH. Καμία τηλεψηφοφορία στην Αλβανία, ακόμα και από πιο πετυχημένα τηλεοπτικά προγράμματα δεν είχε συμμετοχή μεγαλύτερη από 7.000 ψήφους.

Ένας τέτοιος μικρός αριθμός κάνει τα αποτελέσματα πολύ ευάλωτα, αφού θα μπορούσε εύκολα κάποιος με ένα σχετικό μικρό χρηματικό ποσό να κατευθύνει την τηλεψηφοφορία στον υποψήφιο της αρεσκείας του.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας στο φετινό Kenga Magjike, που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν και το οποίο είναι πολύ πιο δημοφιλές και με μεγαλύτερη τηλεθέαση από το FiK. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο Kenga Magjike χρησιμοποιούσαν τηλεψηφοφορία για πρώτη φορά εφέτος!

Fifi – 1323
Eneda Tarifa – 973
Olsi Bylyku – 758
Khuba – 423
Marjona Metohu – 355
Sara Bajraktari – 349
Lind Islami – 262
Marsela Cibukaj – 253
Dario Zela – 244
Inis Neziri – 237
Endri and Stefi Prifti – 172
Orgesa Zaimi – 161
Erik Lloshi – 160
Klea Kasemi – 151
Rigersa Zefi – 145
Maria Kiou – 139
Urban Band – 138
Judah Gavra – 134
Rea Nuhu – 133
Anxhela Peristeri – 116
Soni Malaj – 116
Juliana Pasha . 106
Genti Deda – 103
Ardit Çuni – 96
Tamara Todevska – 82
Laxxard – 80
Klara Doçi – 79
Sharr Braina – 76
Jehona Sopi – 74
Lina Pejovska – 65
Laura and Elisa Gjipi – 64
West Side Family and Albin Kondi – 63
Jason Walker – 61
Egzona Ademi – 61
Sany Dimitrios – 59
Kachinari – 51
Dylan Reka – 47
Kastro Zizo – 45
Rovena Dilo ft. Hit Man and Rolla – 44
Sisma – 34
Veronica Liberati – 25
Elita Reçi – 23
Aimee Sophia – 21
Mar Shine – 10
Vitmar Basha – 6

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν μόνο μια κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζονταν εξ’ ολοκλήρου από μη Αλβανούς κριτές!

Ήταν σωστή όπως είδαμε η κρίση των τριών ξένων κριτών στο FiK58, με βάση πάντοτε το κοινό αίσθημα. Την επόμενη χρονιά λοιπόν η RTSH θα πρέπει να αξιολογήσει το πως έκριναν οι τρεις ξένοι και οι δύο Αλβανοί κριτές και να πράξει τα δέοντα. Μια επιτροπή δηλαδή η οποία θα απαρτίζεται από ανθρώπους της μουσικής και δεν θα έχουν σχέση με το αλβανικό γίγνεσθαι, ώστε να επηρεαστούν από μη καλλιτεχνικά κριτήρια.

Συμφωνείτε ή όχι με το να απαρτίζεται η κριτική επιτροπή του FiK μόνο από μη Αλβανούς κριτές;

1 reply
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Mία “διεθνής επιτροπή” μπορεί να είναι βοηθητική σε μια επιλογή – ως ενδεχομένως μία διαφορετική ματιά- αλλά δεν μπορεί να καθορίζει πλήρως και απόλυτα το αποτέλεσμά της. Γιατί κάθε εθνικός τελικός είναι η εθνική επιλογή μίας χώρας και πρέπει να αντιπροσωπεύει τις τάσεις, τα τοπικά μουσικά δεδομένα, και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στην εσωτερική μουσική αγορά, ακόμα και αν στα δικά μας μάτια αυτά μπορεί να φαίνονται παρωχημένα, ακατανόητα ή και φαιδρά. Διαφορετικά, αν διεθνείς επιτροπές επέλεγαν τις συμμετοχές των χωρών, θα καταλήγαμε σε μία ομοιομορφία επιλογών, σύμφωνα με αυτό 5 ή 10 άνθρωποι άσχετοι με τη μουσική σκηνή της χώρας νομίζουν ότι ταιριάζει στη Eurovision.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *