Editorial: «Ας ανοιχτούμε σε ίσως μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων»

44 ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι Ολλανδοί να κερδίσουν ξανά τον διαγωνισμό, αφού η 4η και τελευταία τους νίκη ήταν το μακρινό 1975, ενώ διοργάνωσαν την Eurovision επί ολλανδικού εδάφους την αμέσως επόμενη χρονιά – To 1980 φιλοξένησαν για τελευταία φορά τον διαγωνισμό στην Χάγη, μετά την αδυναμία του Ισραήλ να διοργανώσει τον θεσμό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η νίκη ήρθε ξανά για 5η φορά το 2019 με τον Duncan Laurence και το τραγούδι του Arcade, που έφεραν την Ολλανδία στην πρώτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης και να ταξιδέψει το τρόπαιο της Eurovision ξανά στην Ολλανδία. Η νίκη ήταν αδιαμφισβήτητα πολυπόθητη για τους Ολλανδούς, οι οποίοι σήκωσαν τα μανίκια και αμέσως έπιασαν δουλειά.

Κι ενώ την ίδια χρονική περίοδο, η περσινή φιλοξενούσα χώρα Ισραήλ δεν έδινε περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση – τέλη Δεκεμβρίου δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο της σκηνής, ενώ τέλη Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν επισήμως οι παρουσιαστές – αλλά και ολόκληρη η διοργάνωση αποτελούσε έρμαιο της ισραηλινής κυβέρνησης με επιστολές από την EBU περί ανησυχίας για την στάση της κυβέρνησης, ακόμη και ένα μήνα πριν την διοργάνωση, οι Ολλανδοί συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν καθημερινά με την ετοιμότητα και την στάση τους απέναντι στον διαγωνισμό.

 

Η ιστορία της Eurovision το κεντρικό θεματικό της Eurovision 2020

Η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός που έδειξαν οι Ολλανδοί στην διοργάνωση είναι άξια θαυμασμού. Τόσο η προσέγγιση στο θεματικό της φετινής διοργάνωσης, όσο και η ανάδειξη της ιστορίας του ίδιου του θεσμού μέσα από αυτό, μας υπόσχονται για μια ξεχωριστή χρονιά.

Ενώ τα τελευταία χρόνια οι διοργανώτριες χώρες είθισται να επιλέγουν είτε θρησκευτικά, είτε πολιτισμικά και ιστορικά σύμβολα ως κεντρικό θεματικό, η Ολλανδία επέλεξε να ασχοληθεί με την ίδια την Eurovision, ίσως  με τον πιο έξυπνο, αλλά ταυτόχρονα μινιμαλιστικό τρόπο.

Το γραφείο σχεδιασμού Clever Franke δημιούργησε ένα λογότυπο που συνδυάζει τη σημαία και το έτος που η καθεμία από τις 41 συμμετέχουσες χώρες έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για πρώτη φορά.

Το σχέδιο είναι μια οπτική αναπαράσταση των σημαιών και των 41 χωρών που συμμετέχουν στη Eurovision το 2020. Η Clever Franke πήρε τα χρώματα της σημαίας κάθε χώρας και χρησιμοποίησε το λογισμικό επεξεργασίας και εικονογράφου για να τα προσθέσει δεξιόστροφα σε χρονολογική σειρά πρώτης συμμετοχής στον διαγωνισμό, για να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο αφηρημένο σύμβολο. Το λογότυπο περιλαμβάνει μια σειρά από έντονα χρωματισμένα διανύσματα που εκπέμπουν από το κεντρικό σημείο ενός κύκλου, όπως ένας ήλιος.

Ακόμη και η σκηνή που είναι εμπνευσμένη από το ολλανδικό τοπίο και την μορφολογία του εδάφους, έχει ως κύριο στόχο να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται τους καλλιτέχνες με τους παρευρισκόμενους φίλους του διαγωνισμού.

«Ας ανοιχτούμε σε ίσως μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων»

6 μήνες σχεδόν πριν από τον διαγωνισμό, και ήδη ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν. Ίσως το πιο σημαντικό που ξέρουμε, είναι ότι η φετινή διοργάνωση μας καλεί να ανοιχτούμε. Να ανοιχτούμε στο διαφορετικό, να ανοιχτούμε στην μουσική, στο ταλέντο, στον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μας και να μοιραστούμε τις ιστορίες μας.

41 χώρες συμμετέχουν στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Για άλλες, η ιστορία ξεκινά το 1956. Για άλλες το 1981, για άλλες το 2015. Η κάθε χώρα, με τις δικές της ιστορίες, με τη δική της σημαία και με τα δικά της χρώματα, ενώνεται με τις υπόλοιπες για να φτιάξουν μια νέα σημαία, την σημαία της φετινής διοργάνωσης.

Την σημαία που αποτελεί το κάλεσμα για να ανοιχτούμε σε όλες αυτές τις ιστορίες. Διηγώντας αυτές τις ιστορίες, γεμάτες μουσική, γκλίτερ, και ταλέντο ανάμεσα σε τόσα άλλα, ξετυλίγεται και η δική μας ιστορία, γεμάτη από αναμνήσεις. Ο κάθε ένας από εμάς έχει βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτή την ιστορία, και αυτή η ιστορία έχει γεμίσει τις δικές μας.

Εμείς ως ομάδα, εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουμε γράψει την δική μας ιστορία, που την μοιραζόμαστε με την δική σας και αγαπάμε να ακούμε τις δικές σας. Δεν έχουμε παρά μόνο να ευχηθούμε για μια διοργάνωση γεμάτη από αναμνήσεις και νέες ιστορίες.

Ας ανοιχτούμε, λοιπόν, σε ίσως μία από τις καλύτερες διοργανώσεις που είδαμε τα τελευταία χρόνια και ας ελπίσουμε πως σε αυτή την διοργάνωση, θα δούμε την Ελλάδα και την Κύπρο στην όσο το δυνατόν καλύτερη θέση της ιστορίας τους. 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *