Eurovision 2020: Η χρονιά των Ελλήνων ομογενών;

Μια σημαντική χρονιά για τον ελληνισμό της διασποράς είναι αυτή που διανύουμε, αφού πριν από λίγες ημέρες το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων της χώρας έκαναν πράξη μια δέσμευση δεκαετιών, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαμένουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Σημαντική όμως φαίνεται ότι θα είναι και η Eurovision 2020 για τους ομογενείς καλλιτέχνες μας, αφού είναι αρκετά πιθανό να εκπροσωπούν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις χώρες στο Ρότερνταμ!

Με τον ελληνοαμερικάνο Sandro η Κύπρος

Την αρχή έκανε το νησί της αφροδίτης που επέλεξε τον 23χρονο υπερταλαντούχο Sandro, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2020. Ο Sandro γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γερμανία από Αμερικανό πατέρα και Ελληνιδα μητέρα. Tο 2018 συμμετείχε στην γερμανική έκδοση του The Voice φθάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά.

Η μαγευτική φωνή του κατάφερε να φτάσει μέχρι και στο Σότσι της Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο, για να συμμετάσχει στο New Wave 2019 λαμβάνοντας την πολύ τιμητική 6η θέση ανάμεσα σε 13 συμμετοχές. Μετά την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο, όλοι μιλούν για την φωνή και την ερμηνεία του, ενώ δικαιώνουν και το ΡΙΚ για την μη αναμενόμενη επιλογή του.

Μια ελληνίδα για την Αυστραλία

Τα σάρωσε όλα και όχι άδικα η ομογενής από τo Σίδνεϊ της Αυστραλίας, Diana Rouvas, κερδίζοντας την πρόσφατη έκδοση του The Voice. Η 35χρονη σήμερα, Diana Rouvas έχει Έλληνες γονείς και το πάθος της είναι η μουσική. Ξεχώρισε ήδη από την πρώτη της απόπειρα στο The Voice το 2012, όταν και έφθασε στον ημιτελικό. Είναι καθηγήτρια φωνητικής, ενώ γράφει και τα δικά της τραγούδια.

Η Diana είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει στο δημοφιλές talent show τα τελευταία τρία χρόνια, χαρίζοντας ταυτόχρονα και την πρώτη νίκη στον μέντορα της, Boy George. Η Rouvas αφού κέρδισε στο αυστραλιανό The Voice τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει πως θα ενδιαφερόταν να εκπροσωπήσει την Αυστραλία στη Eurovision. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε και η ανακοίνωση της συμμετοχής της στον εθνικό τελικό της χώρας της Ωκεανίας, ενώ θετική εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός, ότι ακόμη και στις πρώτες της δηλώσεις για την συμμετοχή της στο Eurovision: Australia Decides, τονίζει την ελληνική της καταγωγή.

Με την Stefania από την Ολλανδία η Ελλάδα;

Το πρόσωπο που φαίνεται φαβορί αυτή την στιγμή να είναι η εκλεκτή της ΕΡΤ προκειμένου να μας εκπροσωπήσει στην Eurovision 2020 είναι η 17χρονη Στεφανία Λυμπερακάκη ή απλά Stefania. Tο 2016 μαζί με τις Kisses κέρδισε τον ολλανδικό εθνικό τελικό και εκπροσώπησε την Ολλανδία στην Junior Eurovision, κατακτώντας την όγδοη θέση.

Νωρίτερα συμμετείχε στο The Voice Kids, ενώ ήταν μέλος στην πιο διάσημη παιδική χορωδία της χώρας, τραγουδώντας μπροστά ακόμα και στην βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας. Έχει μεγαλώσει και με την ελληνική παιδεία, ενώ επισκέπτεται πολύ συχνά την χώρα μας.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ολλανδία (έχει 240.000 followers στο Instagram) και ιδιαίτερα αγαπητή στις μικρές ηλικίες. Η φρεσκάδα της, αλλά κυρίως η συγκυρία με την πρόσφατη υπερψήφιση από την Βουλή της δυνατότητας ψήφου των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους, θα ήταν μια εξόχως συμβολική κίνηση από την ΕΡΤ η τυχόν επιλογή της.

Θα συνεχιστεί η θετική παράδοση των Ελλήνων ομογενών στον διαγωνισμό;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής όταν εμπιστευθήκαμε την εκπροσώπηση μας σε ομογενείς δικαιωθήκαμε. Ποιος δεν θυμάται την τρίτη θέση των Antique το 2001, δύο σχεδόν άγνωστων νεαρών παιδιών από την Σουηδία, που με το Die For You, έβαλαν την Eurovision σε όλα τα ελληνικά σπίτια και μπήκαμε για πρώτη φορά γερά στο παιχνίδια της διεκδίκησης της πρωτιάς. Το ήμιση των Antique, Έλενα Παπαρίζου, λίγα χρόνια μετά μας χάρισε την πρώτη και μοναδική μας νίκη, ενώ έκτοτε έγινε η number one όλων των Ελλήνων!

Το 2004 τον κυπριακό εθνικό τελικό κερδίζει η 16χρονη Lisa Andreas, ομογενής από την Αγγλία, με την μπαλάντα Stronger Every Minute. Το κορίτσι με την αισθαντική φωνή και την απλότητα του, κερδίζει τις καρδιές των Ευρωπαίων και την χρονιά που ο Σάκης Ρουβάς ταρακουνάει τον διαγωνισμό με το Shake It, η Κύπρος φθάνει στην πέμπτη θέση! Το 2004 ήταν και ημοναδική χρονιά, που Ελλάδα και Κύπρος βρέθηκαν στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας.

Η τελευταία φορά που η χώρα μας έφθασε τόσο κοντά στην νίκη ήταν το 2008 με την Καλομοίρα και το Secret Combination. Από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η Καλομοίρα ήρθε στην Ελλάδα για τον δεύτερο κύκλο του talent show του ΑΝΤ1, Fame Story, το οποίο και κέρδισε. Το 2008 κέρδισε με ρεκόρ ψήφων τον ελληνικό τελικό για την Eurovision και ταξίδεψε στο Βελιγράδι με όπλα της, την τσαχπινιά και προσωπικότητα της. Αν και δεν ήταν ανάμεσα στα φαβορί, αμέσως μόλις πάτησε το πόδι της στη σκηνή απέδειξε ότι μια δεύτερη νίκη δεν ήταν ακατόρθωτη. Τελικά έφτασε στην τρίτη θέση, μια επίδοση που έκτοτε δεν έχει ξεπεραστεί.

Θα διαπρέψουν για μία ακόμη φορά οι Έλληνες ομογενείς  στον διαγωνισμό;

 

4 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Eurodisaster
    Eurodisaster says:

    Τα πράγματα είναι απλά.

    Η Rouvas δεν θα κερδίσει τον εθνικό τελικό της Αυστραλίας.
    Η Στεφανία θα πατώσει, αν επιλεγεί από την Ελλαδα.
    Καλύτερες πιθανότητες για ένα καλό πλασαρισμα έχει ο Sandro, επειδή το ΡΙΚ φαίνεται να ξέρει τι θέλει να κάνει και μάλλον θα δουλέψει καλά τόσο το τραγούδι, όσο και την παρουσία στη σκηνή.
    Αυτά…

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *