Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κλήρωση | Ποιες χώρες θέλουμε μαζί μας και ποιες να αποφύγουμε!

Σε λίγες ώρες στο δημαρχιακό μέγαρο του Ρότερνταμ πραγματοποιείται η κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2020. 35 χώρες θα μπούνε στην κληρωτίδα και θα χωριστούν σε δύο ημιτελικούς. Ανάμεσα τους φυσικά και η Ελλάδα. Ας δούμε αναλυτικά τώρα τις χώρες που θα θέλαμε μαζί μας στον ημιτελικό και τις χώρες που θα θέλαμε να αποφύγουμε, με βάση φυσικά πάντα την κοινή μας προιστορία στο διαγωνισμό.

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι στον έναν ημιτελικό θα κληρωθούν 18 χωρές και στον άλλο 17. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μας συμφέρει να βρεθούμε στον ημιτελικό με τις 17 χώρες, αφού μαθηματικά οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μεγαλύτερες.

Στο πρώτο μέρος της κλήρωσης θα γίνει η κλήρωση για τις Βig5 και την διοργανώτρια Ολλανδία, για τον ημιτελικό που θα ψηφίσουν. Σίγουρα θα θέλαμε μαζί μας την Ολλανδία, με δεδομένο φυσικά ότι θα μας εκπροσωπήσει η Stefania, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εκεί και θα μας εξασφάλιζε μια μεγάλη βαθμολογία από το televoting. Από τις Big5 θα προτιμούσαμε την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που παραδοσιακά τουλάχιστον στον ημιτελικό μας ψηφίζουν. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία καλό θα ήταν να αποφύγουμε εδώ.

Το δεύτερο μέρος της κλήρωσης είναι και το κυρίως μέρος. Εδώ οι 35 χώρες που λαμβάνουν μέρος στους δύο ημιτελικούς θα χωριστούν αντίστοιχα. Οι 35 χώρες έχουν διανεμηθεί σε πέντε pots, με βάση ιστορικά πρότυπα ψηφοφορίας όπως υπολογίζονται από τον επίσημο τηλεοπτικό εταίρο Digame. Ελλάδα και Κύπρος είναι στο 4ο pot.

Από το 1ο pot θα επιθυμούσαμε μαζί μας την Αλβανία σίγουρα αλλά και την Σερβία. Η Αλβανία μετά την Κύπρο είναι η χώρα που μας έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς αναλογικά. Ακόμα και τα τελευταία έξι πέτρινα χρόνια όπου δεν τα πηγαίνουμε καλά, είναι από τις ελάχιστες χώρες που μας ψηφίζουν. Η Σερβία έπαψε να μας δίνει τις μεγάλες βαθμολογίες του παρελθόντος, εντούτοις τουλάχιστον στους ημιτελικούς μας ψηφίζει ακόμη.  Από αυτό το pot δεν θα θέλαμε μαζί μας την Κροατία και την Σλοβενία, που σπάνια μας ψηφίζουν!

To 2o pot είναι ό,τι χειρότερο για την χώρα μας. Περιλαμβάνει τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αυστραλία. Η καλύτερη κλήρωση εδώ θα ήταν να μας τύχει η Αυστραλία που τουλάχιστον στο televoting μας ψηφίζει στους ημιτελικούς, προφανώς εξαιτίας της ελληνικής κοινότητας εκεί. Εσθονία και Δανία είναι οι χώρες που μας έχουν ψηφίσει το λιγότερο από όλες.

Στο 3ο pot έχουμε αρκετούς συμμάχους. Αρμενία και Ρωσία μας έχουν υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια. Ειδικά η Ρωσία θα μπορούσε να μας ψηφίσει και φέτος, αν σκεφθεί κανείς ότι θα μας εκπροσωπήσει η Dream Team που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ρωσία. Αν η Dream Team νικήσει και στην Μολδαβία τότε θα την θέλαμε μαζί μας για ευνόητους λόγους. Το Αζερμπαϊτζάν επίσης είναι παραδοσιακός μας φίλος και θα το θέλαμε μαζί μας επίσης. Από αυτό το pot καλό θα ήταν να αποφύγουμε την Ουκρανία, που δεν μας έχει ψηφίσει ούτε τις καλές μας χρονιές.

Στο 4ο pot είμαστε εμείς, οπίτε εδώ τα περιθώρια είναι πιο στενά. Φυσικά θέλουμε να κληρωθούμε μαζί με την Κύπρο. Σαν δεύτερη επιλογή είναι ο Άγιος Μαρίνος που κάθε χρόνο μας εκπλήσει θετικά την στιγμή της ψηφοφορίας. Η Βουλγαρία δεν θα ήταν κακή επιλογή επίσης. Το χειρότερο φυσικά εδώ θα ήταν η Πορτογαλία, που μας έχει ψηφίσει ελάχιστες φορές.

Στο 5ο και τελευταίο pot δεν έχουμε πολλούς συμμάχους. Η ευνοικότερη κλήρωση για εμάς θα ήταν να κληρωθούμε με το Βέλγιο, απο το οποίο φέτος με την Stefania θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάποιες ψήφους. Ιρλανδία, Λιθουανία, Λετονία είναι χώρες που σπανίως μας ψηφίζουν, οπότε δεν έχουμε μεγάλες αξιώσεις από  αυτές τις χώρες και θα θέλαμε να τις αποφύγουμε.

Φυσικά όλα τα παραπάνω μικρή σημασία έχουν, αν το τραγούδι μας αρέσει γενικά, γιατί τότε λαμβάνεις βαθμούς ακόμα και από χώρες που δεν περίμενες να σε ψηφίσουν. Σε λίγες ώρες πάντως θα γνωρίζουμε σε ποιο ημιτελικό έχουμε κληρωθεί και θα είμαστε σε θέση να πούμε κατά πόσο ήταν μια καλή ή κακή κλήρωση για την χώρα μας.

Την κλήρωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στις 17.10 ώρα Ελλάδας στο παρακάτω link:

Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun για την σημερινή κλήρωση των ημιτελικών της Eurovision 2020!

10 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Αυτή η ανάλυση θα είχε νόημα 10 χρόνια πριν. Πλέον οι “συμμαχίες” και οι “συμπάθειες” δεν υφίστανται για την Ελλάδα, όπως απέδειξε το 6ο στη σειρά φτωχότατο βαθμολογικά αποτέλεσμα, με αποκορύφωμα το περσινό επί της ουσίας 0 που πήρε η Ελληνική συμμετοχή στο televoting (το 12 από την Κύπρο, οι 2 βαθμοί της Αλβανίας και το 10αρι του Αγίου Μαρίνου που δεν προέκυψε από πραγματικό televoting, φυσικά δεν έχουν καμία αξία για να ληφθούν υπόψη).

    Απάντηση
      • Miltos
        Miltos says:

        Γιάννη εύχομαι φέτος οι συμμαχίες να μη μας επηρεάσουν και να να πάρουμε πόντους από χώρες που συνήθως δεν παίρνουμε! Αν και με όσα μας έχετε πει για το τραγούδι μάλλον αυτό θα γίνει!

        Απάντηση
      • Μάριος
        Μάριος says:

        Μα πλέον η Ελλάδα δεινοπαθεί να περάσει και από τους ημιτελικούς. Και που πάνε οι συμμαχίες μας στον τελικό, αν όντως πρόκειται για συμμαχίες, δηλαδή για σταθερές ψήφους λίγο-πολύ ανεξάρτητες του ίδιου του τραγουδιού;

        Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον συμμαχίες. Στους ημιτελικούς είναι τόσο λίγες οι συμμετοχές και οι ψήφοι που πρέπει να δοθούν, που πολλές από τις ψήφους που παίρνουμε είναι στη λογική “κάπου πρέπει να δώσουμε κάτι για να συμπληρωθεί η δεκάδα”. Για παράδειγμα, η περιορισμένη αποδοχή του This is Love θα ήταν προφανής από τον ημιτελικό, όταν προκρίθηκε μεν, αλλά οριακά και από σπόντα ως 10ο.

        Η πραγματική δυναμική των τραγουδιών φαίνεται στον τελικό, με 25 άλλα τραγούδια και 40 άλλες χώρες να ψηφίζουν. Και εκεί η Ελλάδα είναι φανερό ότι πλέον δεν έχει ως χώρα.

        Απάντηση
        • Giannis Argyriou
          Giannis Argyriou says:

          Αυτό που λες δεν αναιρούν αυτα που γράφω. Τα τελευταια 6 χρονια καποιες χωρες μας ψηφίζουν και καποιες παλι οχι, ακόμα και στους ημιτελικούς, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση. Προφανως τα τραγουδια μας δεν άρεσαν κ για αυτο στην συνέχεια όσα προκρίθηκαν δεν πήγαν καλά στον τελικό.

          Απάντηση
  2. gogos
    gogos says:

    Βασικά το τελείωμα του άρθρου είναι “όλα τα λεφτά”… Αν αρέσει το τραγούδι μας και φυσικά η παρουσίαση (συμπληρώνω) 🙂 !
    Σίγουρα πάντως οι παραδοσιακά φιλικές χώρες στη βαθμολογία είναι ευπρόσδεκτες!

    Απάντηση
  3. Miltos
    Miltos says:

    Γιάννη ειλικρινά εσύ πιστεύεις φέτος ότι με το τραγούδι που έχουμε και τις πληροφορίες για τη σκηνική παρουσία, θα πάρουμε βαθμούς από χώρες που δεν περιμένουμε αν πάνε όλα καλά?

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *