Σουηδία: Σε ηλικιακές ομάδες η ψηφοφορία και στο Melodifestivalen 2020!

Είναι γνωστός ότι οι αλλαγές αρέσουν στους Σουηδούς, έτσι και φέτος προκειμένου διατηρούν τον τρόπο βαθμολογίας στο Melodifestivalen που δοκίμασαν πέρσι, με αρκετή μάλιστα επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα και στο Melodifestivalen 2020 θα είναι ανά ηλικιακή ομάδα. Μπερδευτήκατε; Εδώ είμαστε εμείς για να σας το κάνουμε απλό… Όσο γίνεται δηλαδή!

Αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος ήταν ότι οι βαθμοί που διέθετε το κοινό μοιράζονταν ανάλογα με το συνολικό ποσοστό της τηλεψηφοφορίας, που ο κάθε διαγωνιζόμενος λάμβανε. Έτσι αν π.χ. ο Χ υποψήφιος έπαιρνε το 10% της τηλεψηφοφορίας, αυτό θα μεταφράζονταν με το 10% των βαθμών που συνολικά είχε στη διάθεση του το κοινό.

Σε ηλικιακά group η τηλεψηφοφορία στο Melodifestivalen

Με την ψηφοφορία ανά ηλικιακή ομάδα τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Αρχικά δεν θα είναι δυνατόν να ψηφίσεις μέσω sms, αφού όπως τόνισαν οι παραγωγοί του Melodifestivalen οι ψήφοι μέσω sms ήταν ελάχιστες. Ο μοναδικός τρόπος να ψηφίσεις θα είναι μέσω τηλεφώνου ή της ειδικής εφαρμογής.

Για την ψηφοφορία μέσω της εφαρμογής θα απαιτείται να δηλώσεις την ηλικία σου. Οι τηλεθεατές θα είναι χωρισμένοι σε εφτά κατηγορίες ως εξής:

  • Η πράσινη 3 έως 9 ετών
  • Η τυρκουάζ 10 έως 15 ετών
  • Η μπλε 16 έως 29 ετών
  • Η μωβ 30 έως 44 ετών
  • Η ροζ 45 έως 59 ετών
  • Η κόκκινη 60 έως 74 ετών
  • Η πορτοκαλί 75 και άνω

Οι αλλαγές στην ψηφοφορία

Η όγδοη κατηγορία θα είναι οι ψήφοι μέσω τηλεφώνου, όπου δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ηλικία. Κάθε κατηγορία θα δίνει 43 βαθμούς στους ημιτελικούς (12, 10, 8, 6, 4, 2, 1) και 58 στον τελικό (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1). Στο γύρο της δεύτερης ευκαιρίας θα δίνει 1 βαθμό στο τραγούδι που στην κάθε μονομαχία προτιμά, σε περίπτωση δε ισοψηφίας (4-4), θα προκρίνεται το τραγούδι που έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους. Μια ακόμα αλλαγή είναι ότι οι διεθνείς κριτικές επιτροπές στον τελικό μειώνονται από ένδεκα σε οχτώ, προκειμένου ο αριθμός τους να είναι ίδιος με τα ηλικιακά group και έχουν και αυτές στη διάθεση τους 58 βαθμούς, όπως ακριβώς και τα group του κοινού.

Η καρδιά στο κάτω μέρος της οθόνης, που πάλλονταν ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λάμβανε το τραγούδι από την εφαρμογή, κάνοντας εύκολο να μαντέψεις ποια τραγούδια θα προκριθούν, θα αλλάζει απλά χρώματα με βάση ποιο ηλικιακό group ψηφίζει περισσότερο την εν λόγω συμμετοχή. Θα μπορεί ταυτόχρονα να έχει τρία διαφορετικό χρώματα, ώστε να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιες ηλικίες ακριβώς ψηφίζουν περισσότερο το κάθε τραγούδι.

Κάθε χρήστης της εφαρμογής θα μπορεί να δώσει μέχρι πέντε καρδιές (ψήφοι) σε κάθε τραγούδι. Μετά από κάθε ημιτελικό θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ψήφων που πήραν τα τραγούδια στις θέσεις πέντε έως εφτά, που αποκλείστηκαν από την συνέχεια δηλαδή.

Είναι τόσο διαφορετικό αυτό το σύστημα ψηφοφορίας;

Ο νέος τρόπος ψηφοφορίας του κοινού δεν θα χρησιμοποιηθεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αφού αυτός θα γίνει με τον κλασσικό τρόπο. Συνολικά δηλαδή πόσες ψήφους έλαβε το κάθε τραγούδι, από αυτό που έλαβε τις λιγότερες, μέχρι αυτό που έλαβε τις περισσότερες. Τα αναλυτικά όμως αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, μετά το τέλος του τελικού του Melodifestivalen, όπου θα ανακοινωθούν με ακρίβεια όλες οι ψήφοι και ανά ηλικιακή κατηγορία.

Η αλλαγή αυτή έγινε γιατί σύμφωνα με τους παραγωγούς του Melodifestivalen, από τότε που χρησιμοποιείται η εφαρμογή ως τρόπος ψηφοφορίας, οι νεότερες ηλικίες έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα αποτελέσματα και με αυτό τον τρόπο επέρχεται ισορροπία.

Ο τελικός νικητής του Melodifestivalen δεν άλλαζε σε καμία περίπτωση με το νέο σύστημα ψηφοφορίας πλην μίας. Αν ίσχυε η ψηφοφορία ανά ηλικιακή ομάδα το 2009, νικητής θα ήταν ο Måns Zelmerlöw με το Hope and Glory και όχι η Malena Ernman με το La Voix.

Πως σας φάνηκε η αλλαγή; Θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

4 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Και πως θα εξακριβώνεται ότι ο χρήστης έχει δηλώσει την πραγματική του ηλικία προκειμένου να ψηφίσει, και όχι άλλη προκειμένου να αλλοιώσει την ψήφο άλλης ηλικιακής κατηγορίας;

    Απάντηση
  2. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Όλο “χαζές” καινοτομίες οι Σουηδοί απλώς για να πουν πως κάτι έκαναν…
    Συνήθως ότι εφαρμόζεται στο MF τελικά μεταφέρεται και στον διαγωνισμό. Ελπίζω να μην συμβεί αυτό γιατί πραγματικά δεν μπορείς να ξέρεις αν ο κάθε χρήστης έχει δηλώσει την πραγματική ηλικία.
    Τέλος πάντων, μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να συμβεί στον σημερινό (αδύναμο) ημιτελικό…
    1. Felix 2. Malou priz///3. Robin 4. The Mamas

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *