Ιταλία: Κοινό και δημοσκοπική επιτροπή ψήφισαν τον Gabbani | Οι δημοσιογράφοι έδωσαν την νίκη στονDiodato!

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα αναλυτικά αποτελέσματα του Sanremo 2020. Παρότι ο Diodato ήταν ο νικητής του Φεστιβάλ, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτή η νίκη προήλθε μόνο από την ψηφοφορία των δημοσιογράφων που τον ψήφισαν καθολικά. Κοινό και δημοσκοπική επιτροπή ψήφισαν υπέρ του Francesco Gabbani.

Για άλλη μία χρονιά υπάρχει διχογνωμία στα αποτελέσματα του Sanremo. Όπως και πέρσι, οι δημοσιογράφοι ουσιαστικά “επέβαλαν” την άποψη τους κόντρα στην άποψη του κοινού, αλλά και της δημοσκοπικής επιτροπής, των fans δηλαδή του Φεστιβάλ.

Όπως παρατηρούμε στα αποτελέσματα που δημοσίευσε η RAI, ο Francesco Gabbani και στους δύο γύρους της τελικής πέμπτης βραδιάς ήταν πρώτος τόσο στην ψηφοφορία του κοινού, όσο και στην ψηφοφορία της δημοσκοπικής επιτροπής. Ο Diodato ήταν πρώτος με τεράστια διαφορά στην επιτροπή τύπου, δεύτερος στην δημοσκοπική επιτροπή και μόλις πέμπτος στην ψηφοφορία του κοινού. Ουσιαστικά είχαμε μια επανάληψη του επρσινού σκηνικού, μόνο που εκεί ο Mahmood ήταν έβδομος στο κοινό.

Στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, ο Gabbani ήταν και πάλι πρώτος στο κοινό και στην δημοσκοπική επιτροπή και δεύτερος στην επιτροπή τύπου. Ο Diodato ήταν πρώτος με πολύ μεγάλη διαφορά στην επιτροπή τύπου, οριακά δεύτερος στην δημοσκοπική επιτροπή και τρίτος, αρκετά πίσω στην ψηφοφορία του κοινού.

Μήπως τελικά ισχύουν όλα όσα είπε πέρσι ο Ultimo, ότι ουσιαστικά 30 δημοσιογράφοι επιλέγουν τον νικητή του Sanremo και όχι ο κόσμος; Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο φέτος, όσο και τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον, ουδέποτε η γνώμη του κοινού συνέπεσε με την γνώμη των κριτικών επιτροπών του Sanremo.

Τόσο ο Francesco Gabbani το 2017, όσο και οι Ermal Meta & Fabrizio Moro το 2018, αλλά και Il Volo το 2015, κέρδισαν εξαιτίας της μεγάλης τους πρωτοπορία στην ψηφοφορία του κοινού. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κριτικές επιτροπές είχαν διαφορετική προτίμηση για νικητή.

Μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα του Sanremo 2020 ΕΔΩ.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τελικά αποτελέσματα του Sanremo 2020; 

7 ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μάριος
    Μάριος says:

    Για ποιο λόγο υπάρχει επιτροπή δημοσιογράφων; Ως τι ψηφίζουν οι δημοσιογράφοι και με ποια γνώση σε έναν μουσικό διαγωνισμό και μάλιστα με τόσο καθοριστικό τρόπο;

    Απάντηση
  2. ABC
    ABC says:

    Aν δεν κάνω λάθος μέχρι & το 2018 υπήρχαν: *Public televoting (40%), *Press jury (ψήφιζε μόνο τις 2 πρώτες βραδιές), *Demoscopic jury, & *Expert jury (ψήφιζε την 4η & 5η βραδιά με 30%).
    Φαίνεται πως ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής αλλάζει & το σύστημα ψηφοφορίας. Η δημοσκοπική επιτροπή με τους 300 διαπιστευμένους φίλους του φεστιβάλ φέρνει συνήθως τα ίδια αποτελεσματα με την προτίμηση του κοινού, οι ειδικοί πήραν πόδι, οπότε είναι οι 30 δημοσιογράφοι που κυριολεκτικά επιλέγουν τον νικητή. H περσινή τους κρίση για το “Soldi” αποδείχτηκε όμως στη συνέχεια ορθή. Μένει να δούμε ποιά θα είναι η πορεία του “Fai rumore” φέτος.

    Απάντηση
    • vangelis vt
      vangelis vt says:

      Με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους δεν τα βάζει κανένας διευθυντής γιατί έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν το φεστιβάλ μέσω του τύπου. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να καταργηθεί η δημοσκοπική επιτροπή (που όντως είναι πολύ κοντά στο televoting) και η ορχήστρα να ψηφίζει για τα τραγούδια που διαγωνίζονται. Φέτος έβαλαν την ορχήστρα να ψηφίσει μόνο τη βραδιά των διασκευών αλλά συνυπολογισαν την ψήφο της στο τελικό αποτέλεσμα, πράγμα καθόλου σωστό κατά την άποψή μου.

      Αν υπάρχουν κάποιοι “ειδικοί” αυτοί είναι σίγουρα μόνο οι μουσικοί της ορχήστρας και όχι τα διάφορα τηλεοπτικά celebrities που έφερναν στο παρελθόν.

      Απάντηση
      • ABC
        ABC says:

        Η επιτροπή των ειδικών που ψήφιζε στην 4η & 5η βραδιά κατά 30% αποτελούνταν από επαγγελματίες μουσικούς ή τραγουδιστές, πχ η πρόεδρος της επιτροπής το 2017 ήταν η Rita Pavone.
        Πρέπει να αλλάξουν τα ποσοστά, να επανέλθει η επιτροπή με τους ειδικούς (κρατώντας & την κρίση της ορχήστρας) & να γίνει ανακατάταξη ποιός ψηφίζει πού.

        Απάντηση
        • vangelis vt
          vangelis vt says:

          Πέρσι η επιτροπή των ειδικών είχε πρόεδρο έναν σκηνοθέτη και μέλη διάφορες παρουσιάστριες και για αυτό έγινε ο χαμός που έγινε.

          Απάντηση
  3. KostasEV
    KostasEV says:

    Είναι τεράστια αδικία να εκπροσωπείται κάποια χώρα από τον 5ο ή 7ο σε ψήφους επειδή το επέλεξε μια επιτροπή δημοσιογράφων, οι οποίοι στη σύγχρονη εποχή έχουν γίνει από γιατροί,δικηγόροι έως και φωτεινοί παντογνώστες (#νοτ). Ανεξάρτητα από το Soldi, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία θα έπρεπε να επιλέγει πάντα το κοινό, τουλάχιστον στο 80%. Σκεφτείτε να είχαμε κανονικές εκλογές με 10 κόμματα πχ, και να βγαίνει στην κυβέρνηση το 5ο ή 7ο σε ψήφους επειδή θα υπήρχε μια επιτροπή δημοσιογράφων που ξέρουν καλύτερα. Το δαιδαλώδες σύστημα το υπέροχου φεστιβάλ Σαν Ρέμο καταργεί τη δημοκρατία αλλά και κοροϊδεύει το κοινό που το αγαπάει

    Απάντηση
  4. gogos
    gogos says:

    Το φαινόμενο αυτό το έχουμε δει και στην Eurovision τη τελευταία τετραετία και μάλιστα 2 φορές. 2016, 2019 όπου ο νικητής ΔΕΝ προήλθε από την ψήφο του κοινού.
    Όταν δίνεται η δυνατότητα να ψηφίζει το κοινό καλό θα ήταν να μην αγνοείται η ψήφος του και να του δίνεται μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι στην όποια επιτροπή. Αλλιώς θα έχουμε ανάλογα φαινόμενα, όπου μια χουφτα ανθρώπων (και πολλές φορές αποτελούμενη από άσχετους με το αντικείμενο) θα καθορίζουν τόσο τον νικητή, όσο και τα top τραγουδια.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *