Ιταλία: Ο Diodato μεγάλος νικητής του 70ου Φεστιβάλ του Sanremo!

Μετά από πέντε βραδιές γεμάτες μουσικές και εντυπωσιακές ερμηνείες, πριν από λίγο έπεσε η αυλαία στο 70ο Φεστιβάλ ιταλικού τραγουδιού του Sanremo, με τον μεγάλο τελικό. Νικητής του φετινού φεστιβάλ είναι ο  Diodato!

Η σημερινή βραδιά του Sanremo

Serata Finale για το Sanremo 2020 που με τον Amadeus στην θέση του παρουσιαστή και καλλιτεχνικού διευθυντή, σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης, ανεβάζοντας πολύ τα νούμερα σε σχέση με πέρσι. Παρά τη μεγάλη διάρκεια του, το Sanremo 2020 εισέπραξε γενικά θετικές κριτικές και αυτό φυσικά πιστώνεται και σε μεγάλο βαθμό στον Amadeus.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Ιταλίας από την μπάντα των Carabinieri και στην συνέχεια είδαμε την γενική κατάταξη των τεσσάρων πρώτων βραδιών:

 

Οι 23 συμμετέχοντες ερμήνευσαν στην συνέχεια για τρίτη και τελευταία φορά τα τραγούδια τους, προκειμένου να βαθμολογηθούν από το τριπλό σύστημα ψηφοφορίας και να προκύψει το τοπ3 του διαγωνισμού. Ακολούθως η ψηφοφορία επαναλήφθηκε ώστε να ανακηρυχθεί ο νικητής.

Αναλυτικά για τον τρόπο ανάδειξης του νικητή στο 70ο Φεστιβάλ του Sanremo μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό μας άρθρο.

Εκτός όμως των 23 διαγωνιζόμενων είχαμε και λαμπρούς καλεσμένους. Tον Ιταλό τραγουδιστής και κιθαρίστας Biagio Antonacci, το κουβανικό συγκρότημα Gente De Zona και το cast της σειράς  La mia banda suona il pop.

Στην παρουσίαση στο πλευρό του Amadeus βρέθηκαν σήμερα οι Diletta LeottaSabrina SalernoFrancesca Sofia Novello και Mara Venier. Σταθερά φυσικά μαζί του και τις πέντε βραδιές του φεστιβάλ ήταν ο επιστήθιος φίλος του Fiorello, αλλά και ο Ιταλός superstar Tiziano Ferro.

Οι υποψήφιοι

Μετά την χθεσινή ακύρωση των Bugo e Morgan, αφού δεν τραγούδησαν για την τέταρτη βραδιά, φεύγοντας κυριολεκτικά από την σκηνή, 23 πλέον υποψήφιοι έχουν απομείνει στην μεγάλη κατηγορία.

1.Paolo Jannacci – “Voglio parlarti adesso”
2. Rancore – Eden” 
3. Giordana Angi – Come mia madre” 
4. Francesco Gabbani – Viceversa”  
5. Raphael Gualazzi – Carioca
6. Anastasio – Rosso di rabbia
7. Pinguini Tattici Nucleari  – “Ringo Starr”
8. Elodie – Andromeda
9. Riki – Lo sappiamo entrambi
10. Diodato – Fai rumore
11. Irene Grandi – Finalmente io
12. Achille Lauro – Me ne frego
13. Piero Pelù – Gigante
14. Tosca – “Ho amato tutto” 
15. Michele Zarrillo – “Nell’estasi o nel fango”
16. Junior Cally – No grazie
17. Le Vibrazioni – Dov’è
18. Alberto Urso “Il sole a est”
19. Levante – “Tiki Bom Bom”
20. Rita Pavone – Niente (Resilienza 74)” 
21. Enrico Nigiotti – Baciami adesso” 
22. Elettra Lamborghini Musica (E il resto scompare)
23. Marco Masini – Il confronto

Μπορείτε να δείτε όλες τις ερμηνείες των Campioni ΕΔΩ.

Τα αποτελέσματα

Σήμερα υπήρχαν δύο γύροι βαθμολογίας. Στον πρώτο γύρο δικαίωμα ψήφου είχαν: η δημοσκοπική επιτροπή (300 σταθμισμένα επιλεγμένοι fans από όλη την Ιταλία), η επιτροπή τύπου (οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το φεστιβάλ από την οροφή του Ariston), αλλά και το τηλεοπτικό κοινό, σε αναλογία 33%-33%-34%.

Στην συνέχεια και αφού συνυπολογίστηκαν οι βαθμολογίες των προηγούμενων βραδιών είχαμε την τελική κατάταξη για τις θέσεις 23 -4. Οι τρεις πρώτοι στην βαθμολογία, χωρίς να μας αποκαλυφθεί η κατάταξη τους προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η τελική κατάταξη για τις θέσεις 23-4:

 

Οι 3 σούπερ-φιναλίστ:

Εκ του μηδενός οι τρεις σούπερ-φιναλίστ ψηφίστηκαν με το ίδιο σύστημα ψηφοφορίας, με την ίδια επίσης αναλογία (33%-33%-34%), για να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν τελικά οι Pinguini Tattici Nucleari και στην δεύτερη θέση ο Francesco Gabbani.

Μεγάλος νικητής του 70ου Φεστιβάλ του Sanremo μετά και από αυτή την ψηφοφορία ήταν ο Diodato!

Τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ

Το βραβείο Mia Martini δόθηκε στον Diodato

Το βραβείο Lucio Dalla (Τύπου) στον Diodato

Το βραβείο Sergio Endrigo για την καλύτερη ερμηνεία απονεμήθηκε στον Diodato

Το βραβείο στίχου Sergio Bardotti στον Rancore

Το βραβείο σύνθεσης Giancarlo Bigazzi στην Tosca

Το βραβείο του χορηγού TIM για τις περισσότερες ακροάσεις στα ραδιόφωνα, πήρε ο Francesco Gabbani

Η συμμετοχή της Ιταλίας στην Eurovision 2020

Αναμένουμε πλέον να επιβεβαιώσει ή όχι ο Diodato, αν θα εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Eurovision 2020. Σε περίπτωση που δεν έχει δώσει μέχρι την έναρξη του σημερινού τελικού, υπογεγραμμένη την δήλωση που αποδέχεται το δικαίωμα του ως νικητής του Φεστιβάλ να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Ρότερνταμ, τότε η RAI θα επιλέξει κάποιον άλλο διαγωνιζόμενο με δικά της κριτήρια.

 

Η Ιταλία στη Eurovision

Η Ιταλία είναι μία από τις επτά χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό το 1956, εξάλλου το φεστιβάλ του Sanremo ήταν αυτό που ενέπνευσε και το διαγωνισμό της Eurovision. Έκτοτε έχει συμμετάσχει 48 φορές, κερδίζοντας τις δύο από αυτές (1964 και 1990). Από το 1998 μέχρι και το 2010 η Ιταλία απείχε από το διαγωνισμό εξαιτίας χαμηλού ενδιαφέροντος στη χώρα για αυτόν. Από το 2011 οπότε και επέστρεψε έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, με δύο δεύτερες και μια τρίτη θέση.

Πέρσι ο Mahmood με το Soldi, έφθασε στην νίκη πιο κοντά από ποτέ. Η Ιταλία ανήκει στο λεγόμενο group των BIG5 χωρών, που σημαίνει ότι προκρίνεται απευθείας στο μεγάλο τελικό, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τους ημιτελικούς. Φέτος η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να μεταδώσει και να ψηφίσει στον πρώτο ημιτελικό.

Πως σας φάνηκε το φετινό νικητήριο τραγούδι του Sanremo; Μπορεί να φέρει την πρώτη νίκη της Ιταλίας στον διαγωνισμό, μετά την επιστροφή της το 2011;

 

8 ΣΧΟΛΙΑ
  1. C.G
    C.G says:

    Μετά την συμμετοχή της Levante που ήταν η αγαπημένη μου με διαφορά, το τραγούδι του Diodato ήταν το δεύτερο αγαπημένο μου. Κλασσική ιταλική μπαλάντα με συναίσθημα και άρτια εκτέλεση φωνητικά. Δεν ξέρω που θα καταλήξει στην Γιουροβίζιον, πιστεύω στις επιτροπές θα τα πάει καλύτερα από το κοινό που μπορεί μερίδα του να το βρει βαρετό ή παλιομοδίτικο ειδικά οι μικρότερες ηλικίες. Με βάση τα δεδομένα της Γιουροβίζιον δεν μπορώ να το φανταστώ να κερδίζει ή να είναι στην τελική τριάδα. Για μένα πάντως είναι μια πολύ καλή συμμετοχή με class όπως συνήθως διαχρονικά στέλνει η Ιταλία.

    Απάντηση
  2. Μάριος
    Μάριος says:

    Τυπική Ιταλική συναισθηματική μπαλάντα νο3783. Basta κάπου όμως. Η Ιταλία στέλνει για πολλοστή φορά το ίδιο και ίδιο πράγμα σε ανακύκλωση. Όταν κάνει το αντίστοιχο η Σουηδία με τη δική της ποπ, είναι αξιοκατάκριτο. Όταν το κάνει η Ιταλία είναι απλά “τέχνη”. Βαρέθηκα.

    Απάντηση
  3. Γιάννης
    Γιάννης says:

    Αν είναι να στείλεις μπαλάντα, τέτοια μπάλαντα θα στείλεις με συναισθήματα και χωρίς γκαρίζματα… Ανέτα τοπ10 και με μια καλή σκηνική παρουσία το βλέπω τοπ5! Για νίκη λίγο δύσκολο.

    Απάντηση
  4. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Υπήρχαν και καλύτερες επιλογές κατά τη γνώμη μου σε ένα “αδύναμο” san remο σε σχέση με άλλες χρονιές.
    Ωραία ιταλική μπαλάντα αλλά ως εκεί. Σίγουρα υποδεέστερη από τις συμμετοχές της χώρας τη προηγούμενη τριετία. Πιστεύω όμως ότι μια θέση στο τοπ15 είναι εφικτή.

    Απάντηση
  5. ABC
    ABC says:

    Καινούρια ιστοσελίδα; (Πάντα τ’ ανακαλύπτω με καθυστέρηση). Καλορίζικη!

    Το Festival di Sanremo είναι καθαρά για εγχώρια τέρψη & κατανάλωση (Festival della canzone italiana), δεν αποτελεί εθνικό τελικό για την ανάδειξη εκπροσώπου στο διαγωνισμό της Eurovision. Αν η RAI δίνει το δικαίωμα στο νικητη να πάει στην Eurovision, αυτό είναι άλλο θέμα.
    Ο τρόπος παρουσίασης, αλλά & το μουσικό επίπεδο (σύνθεση, στίχος, ερμηνεία) του Sanremo είναι κλάσεις ανώτερα από την ίδια την Eurovision, η οποία μάλιστα ξεκίνησε στα πρότυπα του πρώτου, άντεξε για 5 ολόκληρες δεκαετίες & κατέληξε σε ένα καραόκε show τύπου X factor, βλέποντας συμμετοχές να κουβαλάνε την Άρτα & τα Γιάννενα πάνω στη σκηνή για να κλέψουν κανένα βαθμό παραπάνω.
    Η τηλεθέαση χτύπησε φέτος ακόμα μεγαλύτερα νούμερα.
    Δε με χαλάει το “Fai rumore” (ο Diadato ηταν καταπληκτικός την Παρασκεύη & το Σάββατο). Αγαπημένοι για φετος οι: Elodie, Francesco Gabbani, Pinguini Tattici Nucleari, Piero Pelù, Achille Lauro, Raphael Gualazzie.
    H ορχήστρα τα έσπασε! Ας ξεστραβωθούν εκει στην EBU να φέρουν επειγόντως πίσω την ορχήστρα.
    Kαι το κερασάκι στην τούρτα, Sabrina Salerno – Boys boys boys…….

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *