Αντιδράσεις για την απόφαση της EBU να ακυρώσει την Eurovision 2020, χωρίς την δυνατότητα συμμετοχής των ίδιων τραγουδιών!

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει όπως φαίνεται η απόφαση του Reference Group της EBU για την ακύρωση της Eurovision 2020 και την μη δυνατότητα συμμετοχής με τα ίδια τραγούδια στον επόμενο διαγωνισμό.

Οι χώρες που αντιδρούν

Τον χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε η τηλεόραση του Αγίου Μαρίνου. Με δελτίο τύπου, η SMRTV είχε εκφράσει την αντίθεση της στην ακύρωση και όχι στην αναβολή της Eurovision 2020, τονίζοντας μάλιστα ότι εκφράζει την αντίθεση και άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης.

Ο Thomas Schreiber, επικεφαλής του ψυχαγωγικού προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, πραγματοποίησε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά της απόφασης του Reference Group, ενώ δεν επιβεβαίωσαν αν ο Ben Dolic θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία το 2021, αφού όπως αναφέρει με την εξάπλωση της πανδημίας, ακόμα και του χρόνου είναι αμφίβολη η πραγματοποίηση του διαγωνισμού.

Όταν θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις 16 Μαΐου και όταν θα μπορεί να πραγματικά να προβλεφθεί πότε και πού θα λάβει χώρα η Eurovision 2021 θα αποφασίσουμε. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση, γιατί δεν συμφώνησα με την απόφαση του Reference Group να αποκλείσει τα τραγούδια του 2020 από τη Eurovision 2021 – παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη Eurovision 2021 και με την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι παρά μια ελπίδα πως θα υπάρξει Eurovision 2021. Κατ’ αρχάς κατέστρεψαν μεγάλες επενδύσεις σε 41 χώρες, διέλυσαν τα όνειρα πολλών καλλιτεχνών και απογοήτευσαν την οικογένεια της Eurovision. Η απόφαση του Reference Group έλαβε υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα μεμονωμένων χωρών για το 2021, αλλά όχι την πλειοψηφία των συμμετεχόντων χωρών.

Thomas Schreiber, διευθυντής ψυχαγωγικού προγράμματος ARD

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Thomas Schreiber, ο συνθέτης της φετινής γερμανικής συμμετοχής, Boris Milanov (που ήταν ο συνθέτης και της συμμετοχής της Μάλτας και της Βουλγαρίας), εκφράζει επίσης την αντίθεση και δυσαρέσκεια του στις αποφάσεις του Reference Group  και τον αποκλεισμό των τραγουδιών που επιλέχθηκαν για την Eurovision 2020, στον επόμενο διαγωνισμό.

Όχι μόνο είναι απογοητευμένες οι χώρες κι οι fans αλλά και το 80% των συνθετών, των μουσικών παραγωγών και των δισκογραφικών εταιριών είναι αναστατωμένο κι απογοητευμένο. Κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει την επιλογή να διατηρήσει το τραγούδι της κι αν δεν ήθελε να αναλάβει το ρίσκο της επιλογής της. Μπορείς να γράψεις ένα νέο τραγούδι αλλά η πιο δίκαιη λύση θα ήταν να ρωτήσουν τις χώρες για αυτό. Τα τραγούδι δημοσιεύτηκαν γιατί συμφωνήσαμε με την προθεσμία στις 9 Μαρτίου που μας είχε ανακοινωθεί για να συμπεριληφθούν στον κανάλι της Eurovision στο YouTube. Oι ίδιοι κανόνες που τέθηκαν τώρα θεωρούνται άκυροι για την επόμενη Eurovision. Σχεδόν κανένας δεν θα είχε δημοσιεύσει το τραγούδι του κατά αυτόν τον τρόπο αλλά θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει διαφορετικά.

Boris Milanov, συνθέτης της γερμανικής, μαλτέζικης και βουλγαρικής συμμετοχής

Αρνητικός στις αποφάσεις της EBU και απόλυτα σύμφωνος με τον Boris Milanov είναι και ο Greig Watts, συνθέτης της συμμετοχής του Αζερμπαιτζάν, όπου αποκαλύπτει ότι ετοιμάζουν κοινή δήλωση μαζί με άλλους συνθέτες.

Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τον Boris και μαζί με άλλους δημιουργούς πραγματοποιούμε μια δήλωση για την EBU. Μαζί με την ομάδα μου προετοιμάζαμε το Cleopatra εδώ και μήνες. Τόσο εμείς, όσο και άλλοι δημιουργοί που δουλεύαμε μήνες πάνω σε αυτό, πιστεύουμε ότι όπως οι καλλιτέχνες έχουμε το δικαίωμα να συμμετέχουμε και του χρόνου… Όλοι κατανοούμε ότι ο διαγωνισμός δεν μπορούσε να λάβει χώρα τον Μάιο, όλα τα γεγονότα αναβάλλονται, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κ.α. Αν συνέβαινε αυτό και στην Eurovision, τα τραγούδια θα μπορούσαν να συμμετάσχουν κανονικά. Θα μπορούσε ο κανονισμός της 1ης Σεπτεμβρίου να μην ισχύσει για φέτος… Νομίζω ότι η EBU πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση της αυτή, αφού οι δημιουργοί δεν θα μπορούν να συνεισφέρουν σε τραγούδια όπως τις προηγούμενες χρονιές, αφού όλοι είναι μέσα στα σπίτια τους.

Greig Watts, δημιουργός της αζέρικης συμμετοχής.

Τα δύο στρατόπεδα

Από την μία πλευρά βλέπουμε ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, το Αζερμπαιτζάν, ο Άγιος Μαρίνος, η Ρουμανία κ.α. είναι αντίθετες με την απόφαση του Reference Group και θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν ξανά με τα ίδια τραγούδια. Είναι χώρες που ναι μεν πραγματοποίησαν εσωτερικές επιλογές κυρίως, επένδυσαν όμως μεγάλα ποσά, σε songwriting camps, focus group και κλειστές επιλογές.

Στον αντίποδα είναι χώρες με μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, όπως η Σουηδία, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία κ.α. Στις χώρες αυτές η εθνική τους επιλογή δεν είναι απλά μια διαδικασία για την ανάδειξη της συμμετοχής της χώρας στον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά είναι το μεγαλύτερο εγχώριο μουσικό φεστιβάλ, με δεκαετίες παράδοσης και μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης.

Εσείς τι πιστεύετε; Ποια πλευρά έχει το δίκαιο με το μέρος της; Μείνετε συντονισμένοι στο Eurovision Fun!

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *