Editorial: Άλλη μια Eurovision με γκρίνιες, διαφωνίες, δράματα αλλά και κοροναϊό! – Μέρος Πρώτο

Οι εθνικοί τελικοί και εσωτερικές επιλογές των 41 χωρών που λαμβάνουν μέρος στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου στο Ρότερνταμ, έχουν φτάσει στο τέλος τους. Πλέον γνωρίζουμε και τα 41 τραγούδια που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της Eurovision στις 16 Μαΐου.

Μια χρονιά με πολλά δράματα, γκρίνιες και κάτω από την απειλή του κοροναϊού, οι επιλογές των χωρών προσέλκυσαν και φέτος το ενδιαφέρον μας. Έτσι, συγκεντρώσαμε όλες τι ειδήσεις που τάραξαν τα νερά του φετινού Διαγωνισμού. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει σε δύο μέρη.

Το Fik 58 πιο δραματικό από ποτέ

Η ήττα της Elvana Gjaten, του ενός από τα μεγάλα φαβορί του Festivali i Kenges 58, από την φετινή εκπρόσωπο της Αλβανίας Arilena Ara, απασχολεί τους φαν μέχρι και σήμερα. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν μεθοδευμένη την κίνηση αυτή.

Πρώτη από όλους η Alketa Vejsiu, παρουσιάστρια του Festivali i Kenges 58, μέσα από το προφίλ της στο Instagram, εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι η Elvana δεν ήταν η νικήτρια του φεστιβάλ, αλλά για το ότι δεν εισακούσθηκε η γνώμη του κόσμου.

Η Alketa Vejsiu που θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές φιγούρες της Αλβανίας, αδειάζει κανονικά τις δύο κυρίες από την Αλβανία, Mikaela Minga και Rita Petro, που ήταν μέλη της επιτροπής και ουσιαστικά έδωσαν την νίκη στην Arilena, με την χαμηλή βαθμολογία που έδωσαν στην Elvana, στερώντας της έτσι την νίκη.

Δύο 24ωρα μετά από την νίκη της Arilena στο FiK58, με αυτό τον επεισοδιακό τρόπο, αφού οι δύο Αλβανοί κριτές βαθμολόγησαν πολύ χαμηλά την Elvana και της στέρησαν την νίκη, η δημοφιλής τραγουδίστρια που δεν κατάφερε να κερδίσει, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί προέβη μέσω του προφίλ της στο Instagram σε μία δήλωση που ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Arilena, δεν δίστασε να δείξει την πικρία και την ενόχληση της για την βαθμολογία των Αλβανών κριτών.

Στον αντίποδα την επόμενη μέρα πέρασε η μία εκ των δύο κριτών, που βαθμολόγησαν χαμηλά το τραγούδι της Elvana ύστερα από τα δεκάδες αρνητικά μηνύματα που δέχτηκαν από τους φαν. Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσε η Mikaela Minga, ο λόγος που βαθμολόγησε τόσο χαμηλά το Me Tana ήταν ότι το τραγούδι δεν εκπροσωπεί την αλβανική μουσική, αλλά έχει ρομά επιρροές.

Στο γαϊτανάκι δηλώσεων που ξεκίνησαν μετά τον τελικό του FiK 58 πήρε μέρος σήμερα και ο διευθυντής του φεστιβάλ. Παρά τον σάλο που προέκυψε σχετικά με την επικράτηση της Arilena Ara στον τελικό της 22ας Δεκεμβρίου, ο διευθυντής του φεστιβάλ επισήμανε στις δηλώσεις του πως οι διαφωνίες αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα ήταν απολύτως φυσικές. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ό,τι «η ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής ήταν ανεξάρτητη και αναμφισβήτητη».

Τέλος,δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ό,τι  ο λόγος που την βαθμολόγησαν τόσο χαμηλά οι δύο Αλβανοί κριτές, αλλά και ο λόγος που δέχεται το τραγούδι της τέτοια αρνητική κριτική από τον χώρο του πνεύματος και του πολιτισμού της Αλβανίας, είναι μια ανεξιχνίαστη δολοφονία, στην οποία αυτή και ο σύντροφος της εμπλέκονται.

Το Μακεδονικό ζήτημα ξανά στην Eurovision

Το τραγούδι που θα ερμηνεύσει ο εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Vasil Garganliev, στο Ρότερνταμ ονομάζεται You και το υπογράφουν οι Nevenka Neshkoska, Kalina Neshkoska και Alice Shrader, με τις δύο πρώτες να είναι αδερφές, μέλη της διασποράς της Βόρειας Μακεδονίας στις ΗΠΑ και απόφοιτες του μουσικού πανεπιστημίου του Barkley. Με δυσάρεστη έκπληξη ανακαλύψαμε ότι οι αδερφές Neshkoska είναι ακραία εθνικιστές, έχοντας εκφράσει κατά καιρούς τον “μακεδονικό” αλυτρωτισμό, ενώ είναι και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων της χώρας τους.

Μετά τη δημοσίευση του θέματος, με τις απαράδεκτες φωτογραφίες που έχουν αναρτημένες στο προφίλ τους οι Nevenka και Kalina Neshkoska, αλλά και τις “αλυτρωτικές” απόψεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς, όπως ήταν εύλογο ζητήσαμε και την άποψη του κατά κύριο λόγο ενδιαφερόμενου. Μιλάμε φυσικά για τον Vasil Garganliev, που θα ερμηνεύσει τον Μάιο στο Ρότερνταμ, το τραγούδι You, που έχουν συνθέσει οι δύο άνω αναφερόμενοι μουσικοί, που τυγχάνει να είναι και αδερφές.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απόφαση τόσο της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας, όσο και του ίδιου, να συνεργασθεί με τις συγκεκριμένες τραγουδοποιούς, που είναι γνωστές για τις ακραίες τους απόψεις και την προτίμηση τους στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν ο ίδιος είναι οπαδός του τωρινού πρωθυπουργού και της ευρωπαικής πορείας της χώρας του, μέσω της επίλυσης των όποιων διαφορών υπάρχουν με την Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=xPZumQQExQc

Υπουργός πολιτισμού εναντίον της συμμετοχής της χώρας του

Ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας, Franck Riester, χαρακτήρισε ενοχλητικό το αγγλικό ρεφρέν του The Best In Me σε απάντηση σχετικής ερώτησης που δέχθηκε από βουλευτή του κεντρώου κόμματους LREM, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης την Τρίτη 18/2.

Σε μία δήλωση όχι και τόσο υποστηρικτική, στον Tom Leeb και το τραγούδι του, προέβη ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Franck Riester, σε επίσημη απάντηση που έδωσε εντός του γαλλικού κοινοβουλίου, στον βουλευτή του LREM, Jacques Krabal.

Στην συνέχεια βέβαια ο Jacques Krabal δήλωσε ότι η συμμετοχή της Γαλλίας στον διαγωνισμό της Eurovision, επιλέγεται από την δημόσια τηλεόραση της χώρας και η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη.

Στο τέλος βέβαια δήλωσε ότι όλοι θα πρέπει να στηρίξουν την όποια προσπάθεια γίνεται στο εξωτερικό, ώστε οι Γάλλοι να είναι περήφανοι, έστω και με ένα τραγούδι με αγγλικούς στίχους.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες συνέχισε τις καυστικές δηλώσεις του λέγοντας:

“Προτιμώ οι εκπρόσωποι μας να τραγουδούν στα γαλλικά και ας μην κερδίζουμε, παρά να νικήσουμε με ένα αγγλικό τραγούδι”

https://www.youtube.com/watch?v=D02Xlo_LfRU

Πολιτική κόντρα ξανά στο Sanremo

Ακόμη μια αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση, στην ήδη ταραγμένη πολιτική ζωή της Ιταλίας ήταν τα αποτελέσματα του 70ου Φεστιβάλ του Sanremo. O ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Λίγκα του Βορρά,  Matteo Salvini, εξέφρασε και φέτος τη δυσαρέσκεια του για τα αποτελέσματα.

Tο 2018 ο φετινός νικητής του Φεστιβάλ, Diodato, συμμετείχε με άλλες προσωπικότητες της αριστεράς από τον χώρο των τεχνών, σε μια καμπάνια εναντίον του Salvini και των πολιτικών του.

Οι ΜΚΟ πάντως χάρηκαν ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα, αφού μετά την νίκη του Diodato, η Mediterranea Saving Humans δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα, τον τραγουδιστή φορώντας το μπλουζάκι της οργάνωσης.

Αγορά πέντε νέων αυτοκινήτων αντί της συμμετοχής στην Eurovision 2020

Η δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου (RTCG) μετά και την ανακοίνωση της λίστας από την EBU, των χωρών που θα λάβουν μέρος στον 65ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και την επισημοποίηση της αποχώρησης από τον διαγωνισμό, που πρώτα διαβάσατε στο Eurovisionfun, εξήγησε τους λόγους της απόφασης της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της RTCG οι λόγοι της αποχώρησης είναι οικονομικοί, αλλά και εξαιτίας των μικρών ποσοστών πρόκρισης του Μαυροβουνίου στον τελικό της Eurovision.

Έτσι, αντί να συμμετάσχει το κράτος στην Eurovision, αποφάσισαν να επενδύσουν  χρήματα στην ανανέωση του στόλου RTCG. Το πλάνο είναι να αγοραστούν πέντε νέα αυτοκίνητα, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια του προσωπικού μας, το οποία κάνει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ημερησίως.

Το “γκέι στοιχείο” και άλλη μια αποχώρηση

Το γύρο του κόσμου έκαναν δημοσιεύματα από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης της Ουγγαρίας από τον διαγωνισμό είναι το υπερβολικό γκέι στοιχείο του, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Η ξενοφοβική κυβέρνηση του Όρμπαν έχει εξαγγείλει πως βασική προτεραιότητα της είναι η στήριξη της παραδοσιακής οικογένειας, με στόχο την αύξηση των δεικτών γεννήσεων. Στις αρχές του χρόνου εντύπωση είχε προκαλέσει η ομιλία βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, όπου είχε χαρακτηρίσει την υιοθεσία από ζευγάρια του ίδιο φύλου ως παιδοφιλία.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί επίσημη εξήγηση για την αποχώρηση της χώρας από την Eurovision 2020, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως αυτή έγινε εξαιτίας της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης Όρμπαν. Μάλιστα ένας δημοσιογράφος φιλοκυβερνητικού καναλιού πριν λίγες ημέρες δήλωσε πως η αποχή της Ουγγαρίας από τον διαγωνισμό θα συμβάλει στην ψυχική υγεία του έθνους!

Η μεγάλη έκταση όμως που έλαβε το ζήτημα, οδήγησε νωρίτερα τόσο τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο και την ίδια την δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας να λάβουν επίσημη θέση και να διαψεύσουν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Ο Zoltan Kovacs εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για θέματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως fake news, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν έχει χαρακτηρίσει ποτέ τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με τον τρόπο που περιγράφεται σε αυτά.

Λίγο αργότερα η ίδια η δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας κατηγόρησε τα μέσα που αναπαράγουν αυτά τα ανυπόστατα για αυτούς δημοσιεύματα και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι ο λόγος που η Ουγγαρία αποφάσισε να απέχει από την Eurovision 2020, είναι ότι προτίμησε να στηρίξει τα ταλέντα που θα προκύψουν από το A Dal (τον μουσικό διαγωνισμό που χρησιμοποιούσε ως εθνική επιλογή για την Eurovision) και να διαθέσει τα έξοδα που θα έκανε για τον διαγωνισμό σε αυτό τον σκοπό.

Στον αντίποδα πέρασαν πολλοί εγχώριοι καλλιτέχνες στην Ουγγαρία, που δήλωσαν αντίθετοι με την απόφαση της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας τους. Τόσο η Kati Wolf (Ουγγαρία 2011) αλλά και οι AWS (Ουγγαρία 2018), εξέφρασαν αντίθετη γνώμη, με αυτή της δημόσιας τηλεόρασης της χώρας τους.

Eurovision δίχως απρόοπτα και δράματα φαίνεται πως δύσκολα να μην υπάρξει. Άλλωστε αν δεν υπήρχαν και αυτά δεν θα είχαμε να λέγαμε. Εδώ, ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος του αφιερώματος του EurovisionFun στα δραματικά γεγονότα που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον φαν και μη του Διαγωνισμού.

Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την Eurovision 2020 αλλά και φυσικά για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *