Editorial: Ποιες χώρες ευνοήθηκαν από την σειρά εμφάνισης (Δεύτερος Ημιτελικός)
Εν συνεχεία της ανάλυσής μας για το ποιες χώρες φαίνεται να ευνοήθηκαν από την σειρά εμφάνισης του Πρώτου Ημιτελικού, συνεχίουμε την ανάλυση του Δεύτερου Ημιτελικού, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου.
Η ακύρωση του φετινού διαγωνισμού, μας έδωσε την ευκαιρία να αναλύσουμε για ακόμη μία χρονιά την σειρά εμφάνισης των χωρών των ημιτελικών, και να μελετήσουμε, πάντα υπό την σκοπιά της στατιστικής ανάλυσης, ποιες χώρες ευνοήθηκαν και ποιες όχι από την σειρά εμφάνισης.
Διαβάστε επίσης: Δεύτερος Ημιτελικός 2019: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης; (Editorial)
Η ανάλυση βασίστηκε στην σειρά εμφάνισης όλων των ημιτελικών από το 2013 μέχρι και το 2019, όπου και η εμφάνιση της κάθε χώρας καθορίζεται από τους διοργανωτές και όχι από κλήρωση. Στο παρόν άρθρο, αναλύουμε τον Δεύτερο Ημιτελικό που θα διεξαγόταν στις 14 Μαΐου.
Μέθοδος Α: Μέσος Όρος Σειράς Εμφάνισης
Η πρώτη μέθοδος βασίζεται στον Μέσο Όρο τελικής θέσης στην σειρά εμφάνισης, μία μέθοδο που συχνά-πυκνά χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι.
Όπως παρατηρούμε και στον πιο πάνω πίνακα, η θέση 19 είναι η θέση που φέρει τον μικρότερο Μέσο Όρο, και άρα έχει δώσει τις καλύτερες θέσεις πρόκρισης από οποιαδήποτε άλλη θέση. Ως εκ τούτου, στον Δεύτερο Ημιτελικό συμμετέχουν 18 χώρες, διαμορφώνοντας τον πίνακα ως εξής:
- Η θέση 18 δίνει τον καλύτερο μέσο όρο, όπου οι χώρες που εμφανίστηκαν στην 18η θέση του ημιτελικού τερμάτισαν κατά μέσο όρο στην 6η (6.29). Η αμέσως επόμενη θέση με τον καλύτερο μέσο όρο είναι η 9η (6.79) και η 15η (7.21).
Με βάση και τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Λετονία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Αλβανία, Τσεχία, Σερβία, Άγιος Μαρίνος, Φινλανδία, Πολωνία και Γεωργία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι μεταξύ άλλων η Εσθονία και η Αυστρία.
Μέθοδος Β: Ταξινόμηση από κάτω προς τα πάνω
Σαφώς και η Μέθοδος Α είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο από όλους. Εντούτοις, εάν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά και μόνο αυτή την μέθοδο, τότε αποδυναμώνουμε τις θέσεις που βρίσκονται προς το τέλος κάθε ημιτελικού. Για παράδειγμα, η 15η θέση ήταν και η τελευταία θέση στον Β’ Ημιτελικό το 2014, αλλά με την Μέθοδο Α συνυπολογίζεται με την 15η θέση ενός ημιτελικού με 19 χώρες και άρα χάνει την δυναμική ως η “τελευταία θέση”.
Γι΄αυτόν τον λόγο, στην Μέθοδο Β ξεκινήσαμε να ταξινομούμε τις θέσεις από κάτω προς τα πάνω, όπου οι τελευταίες θέσεις συνυπολογίζονται το ίδιο, άσχετα τι αριθμό φέρουν και έτσι σχηματίστηκε το πιο κάτω μοτίβο.
Όπως παρατηρούμε και πιο πάνω, η Λετονία που θα εμφανιζόταν στην 18η και τελευταία θέση του ημιτελικού, παραμένει να είναι η πιο ευνοημένη. Επίσης, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν εκτός ημιτελικού με την Μέθοδο Α, παρατηρούμε ότι στην Μέθοδο Β βρίσκεται στην 5η θέση.
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Λετονία, Ισλανδία, Αρμενία, Σερβία, Ελλάδα, Φινλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Άγιος Μαρίνος. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι η Αυστρία και η Αλβανία.
Μέθοδος Γ: Ποσοστό Επίτευξης Πρόκρισης
Στην Μέθοδο Γ, καταμετρήσαμε το ποσοστό επιτυχίας πρόκρισης της κάθε θέσης ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 διοργανώσεις ημιτελικών.
Όπως παρατηρούμε και πιο πάνω, η πιο επιτυχής θέση στον παρόντα ημιτελικό είναι και πάλι η 18η θέση, με ποσοστό επιτυχίας 85% (δηλαδή έδωσε 6 προκρίσεις σε συνολικά 7 διοργανώσεις). Ακολουθεί η 15η θέση με ποσοστό επιτυχίας 80%.
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Λετονία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Τσεχία, Ισλανδία, Αλβανία, Σερβία, Φινλανδία, Ελβετία και Πολωνία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι για ακόμη μία φορά η Εσθονία και η Μολδαβία.
Μέθοδος Δ: Ημιτελικοί με 18 χώρες
Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες μεθόδους, η Μέθοδος Δ ασχολείται αποκλειστικά με όσες διοργανώσεις ημιτελικών όπου διαγωνίζονταν 18 χώρες, όπως θα συνέβαινε και με τον φετινό Δεύτερο Ημιτελικό (Α’ Ημιτελικός 2016 και 2017, Β’ Ημιτελικός 2016-2019).
Όπως παρατηρούμε στον πιο πάνω πίνακα, η θέση 18 είναι η πιο επιτυχής θέση, αφού, έχουν προκριθεί 5 από τις 6 χώρες που εμφανίστηκαν σε αυτή την θέση, αλλά κατέχει και τον μικρότερο μέσο όρο θέσης πρόκρισης (6.33). Οι αμέσως επόμενες θέσεις είναι η 9η (6.67) και η 15η (6.83).
Fun Fact: Η μοναδική χώρα που δεν κατάφερε να προκριθεί από την τελευταια θέση του ημιτελικού ήταν η Λετονία το 2017, και, όχι μόνο δεν προκρίθηκε, αλλά τερμάτησε και στην τελευταία θέση, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ συνεχόμενων πρόκρισης από την 18η θέση. Το 2020 θα εμφανιζόταν και πάλι στην 18η θέση.
Επίσης, η θέση 10 είναι η μοναδική θέση που έχει στην κατοχή της δύο τελευταίες θέσεις, ενώ συγκαταλέγεται στις 3 τελευταίες θέσεις με τον μεγαλύτερο μέσο όρο πρόκρισης.
Με βάση τον πιο πάνω πίνακα, και πάντα με βάση την στατιστική ανάλυση, οι δέκα χώρες που ευνοήθηκαν περισσότερο από την σειρά εμφάνισης ήταν με την σειρά οι Λετονία, Ισλανδία, Πορτογαλία, Αλβανία, Σερβία, Πολωνία, Αρμενία, Άγιος Μαρίνος, Ελλάδα και Δανία. Οι δύο χώρες που δεν ευνοούνται περισσότερο είναι η Φινλανδία και η Αυστρία.
Συνδυάζοντας τις πιο πάνω μεθόδους, οι χώρες που κατάφεραν να “περάσουν” στον Μεγάλο Τελικό και στις τέσσερις μεθόδους είναι ο Άγιος Μαρίνος (5), η Σερβία (7), η Πολωνία (8), η Ισλανδία (9) και η Λετονία (18). Ακολουθούν η Τσεχία (6) και Φινλανδία (13) όπου κατάφεραν να περάσουν σε τρεις από τις τέσσερις μεθόδους.
Η Λετονία είναι η μοναδική χώρα και στους δύο ημιτελικούς που τερμάτησε πρώτη σε όλες τις μεθόδους ανάλυσης.
Αντίθετα, η Εσθονία (2), η Αυστρία (3) και η Μολδαβία (4) δεν κατάφεραν να προκριθούν σε καμία από τις πιο πάνω μεθόδους.
Μείνετε συντονισμένοι στο EurovisionFun γιατί σας υποσχόμαστε πολύ περισσότερες μελέτες και ειδήσεις που αφορούν τον αγαπημένο μας διαγωνισμό.
Ποιες χώρες πιστεύετε θα περνούσαν στον Μεγάλο Τελικό εάν πραγματοποιούνταν ο Πρώτος Ημιτελικός; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.
Υποβολή Σχολίων
Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;Μη διστάσετε!