Αφιέρωμα: Τα τραγούδια που ψηφίστηκαν από όλες τις χώρες στην ιστορία της Eurovision!

Το 1956 στην Ελβετία πραγματοποιείται ο πρώτος Διαγωνισμός της Eurovision, με νικήτρια την Ελβετία και την αείμνηστη Lys Assia και το τραγούδι Refrain. Φτάνοντας στο σήμερα, ο Διαγωνισμός, έχει κλείσει τα 66 του χρόνια και αποτελεί το μεγαλύτερο μουσικό Διαγωνισμό του Πλανήτη, που ενώνει τις χώρες μέλη της EBU, γιορτάζοντας όλοι μαζί ενωμένοι τη μουσική και τη διαφορετικότητα.

69 τραγούδια, 69 νικητές έχουν καταφέρει να πάρουν το τρόπαιο στα χέρια τους. Άλλοι από αυτούς κατάφεραν να κερδίσουν την ψήφο όλων των χωρών, ενώ άλλοι όχι.

Πολλές χώρες που έφτασαν κοντά στη νίκη, κατάφεραν να κερδίσουν ψήφους από όλα τα συμμετέχοντα κράτη, χωρίς όμως, οι ψήφοι αυτοί να είναι αρκετοί για να φέρουν τον Διαγωνισμό την χώρα τους, τον επόμενο χρόνο.

Στο εν λόγω αφιέρωμα θα δούμε τις χώρες, που κατάφεραν να αποσπάσουν, ψήφους από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στον μεγάλο Τελικό, από την γέννηση του Διαγωνισμού, μέχρι σήμερα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι τις χρονιές 1971, 1972, 1973 το σύστημα ψηφοφορίας ήταν τέτοιο που δεν υπήρχε χώρα που να μην μπορεί να ψηφιστεί από κάποια άλλη χώρα, οπότε θα παραλειφθεί για τους ευνόητους λόγους.

Πρώτος σταθμός θα αποτελέσει το μακρινό 1957. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη. Δέκα χώρες έλαβαν μέρος αυτή τη χρονιά, με νικήτρια την Corry Brokken, με το τραγούδι Net als toen. Η Corry, εκπροσωπώντας την Ολλανδία, κατάφερε να ψηφιστεί και από τις Εννέα χώρες και να κερδίσει το Διαγωνισμό.

Περνάμε στο 1975 όπου ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στη Στοκχόλμη. Η Ολλανδία, πετυχαίνει την τέταρτη νίκη της και όπως το 1957, ψηφίζεται πάλι από όλες τις χώρες που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό αυτή τη χρονιά (18/18). Εκπρόσωποι της χώρας ήταν η μπάντα Teach-In με το τραγούδι Ding-a-dong.

Την επόμενη χρονιά, δύο χώρες κατάφεραν να αποσπάσουν ψήφους από όλες τις χώρες (17/17). Αυτές ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από την Catherine Ferry η οποία μας τραγούδησε Un, deux, trois. Περιορίστηκε όμως στη δεύτερη θέση με 147 βαθμούς.

Από την άλλη μεριά, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει το τρόπαιο αλλά και να ψηφιστεί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες εκείνης της χρονιάς. Το pop group, Brotherhood of Man με το τραγούδι Save Your Kisses for Me, έφερε στη χώρα τρίτη της νίκη μέχρι εκείνη τη χρονιά.

Το 1977 και το 1978 η Γαλλία καταφέρνει για άλλη μία φορά να ψηφιστεί από όλες τις χώρας που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό.

Το 1977 με 18 συμμετέχουσες (συν της Γαλλίας) κερδίζει τον Διαγωνισμό με τη Marie Myriam και το τραγούδι L’oiseau et l’enfant καταφέρνοντας να πάρει ψήφους και από τις 17 υπόλοιπες χώρες.

Ενώ το 1978, ως οικοδέσποινα, παρόλο που το Il y aura toujours des violons με ερμηνευτή τον Joël Prévost, κέρδισε την ψήφο όλων χωρών (19), δεν κατάφερε να φέρει και πάλι την επόμενη χρονιά τον Διαγωνισμό στο Παρίσι αφού περιορίστηκε στην τρίτη θέση με 119 βαθμούς, δίνοντας το βραβείο στο διαχρονικό A-Ba-Ni-Bi, το οποίο ψηφίστηκε από όλες τις χώρες πλην της Σουηδίας.

Το 1981, το pop group από το Ηνωμένο Βασίλειο Bucks Fizz, ψηφίζεται και από τις 19 χώρες και φέρνει το Making your mind up στην πρώτη θέση.

Το 1982, παρόλο που το Βέλγιο ψηφίστηκε και από τις 17 χώρες, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με 96 βαθμούς. Η χώρα εκπροσωπήθηκε από τη Stella, η οποία ερμήνευσε στα γαλλικά Si tu aimes ma musique.

Το 1984 ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο. δύο χώρες κατάφεραν να ψηφιστούν και από τις 18 χώρες.

Η Δανία που εκπροσωπήθηκε από το duo Hot Eyes και το τραγούδι Det’ lige det, αν και πήρε ψήφους από όλες τις χώρες, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση με 101 βαθμούς.

Ενώ η Σουηδία, με τους Herreys και το Diggi-Loo Diggi-Ley, κατάφεραν όχι μόνο να ψηφιστούν και από τις 18 χώρες αλλά και να φέρουν την χώρα τους στην πρώτη θέση με 145 βαθμούς.

Το 1986 η Sandra Kim, μας ερμηνεύει στα γαλλικά J’aime la vie και καταφέρνει να φέρει το Βέλγιο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, λαμβάνοντας ψήφους και από τις 19 χώρες.

Το 1993, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στη βασίλισσα Ιρλανδία. Την οικοδέσποινα, εκπροσωπεί η Niamh Kavanagh, με το τραγούδι In Your Eyes. Η Niamh, όχι μόνο ψηφίζεται και από τις 24 χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά φέρνει και πάλι τον Διαγωνισμό στην Ιρλανδία την επόμενη χρονιά.

1997 και ο Διαγωνισμό διοργανώνεται και πάλι στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο. Νικήτρια η ροκ μπάντα Katrina and the Waves, με 227 βαθμούς. Το Love Shine a Light ψηφίζεται και από 24 χώρες, δέκα εκ των οποίων της χαρίζουν το δωδεκάρι τους.

Το 1998 και επί Βρετανικού εδάφους, το Ηνωμένο Βασίλειο που εκπροσωπήθηκε από την Imaani και το Where Are You?, αν και ψηφίστηκε και από τις 24 χώρες, δεν κατάφερε να φέρει ξανά τη νίκη στη χώρα, μιας και το Ισραήλ με την Dana International και το διαχρονικό Diva, βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, χωρίς μάλιστα να έχει ψηφιστεί από όλες τις χώρες.

2001 και η Ελλάδα επιστρέφει στον Διαγωνισμό ύστερα από 2 χρόνια αποχής. Εκπρόσωποι μας οι Antique με το τραγούδι Die for You. Οι Antique έφεραν την Ελλάδα στην 3η θέση της βαθμολογίας, μια θέση που αποτελούσε την καλύτερη της χώρας μας μέχρι εκείνη τη χρονιά. Η Ελλάδα ήταν η μόνη που κατάφερε να ψηφιστεί και από τις 22 χώρες, γράφοντας ρεκόρ για την παρουσία της χώρας μας στον Διαγωνισμό.

Το 2004 ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Εκπρόσωπος της Ελλάδας ο Σάκης Ρουβάς, με το Shake It. Ο Σάκης, είναι υποψήφιος για την κορυφή και καταφέρνει να κερδίσει την ψήφο και των 35 χωρών που συμμετέχουν με αυτόν. Ωστόσο, περιορίστηκε στην τρίτη θέση αλλά η επιτυχία που έκανε, άλλαξε τα δεδομένα του Θεσμού στη χώρα μας.

Εκτός από τον Σάκη, στον μεγάλο Τελικό της Eurovision 2004, και από τις 35 χώρες κατάφερε να αποσπάσει ψήφους και η Σερβία-Μαυροβούνιο, δίχως όμως να καταφέρει και αυτή να πάρει τη νίκη από τη Ruslana, αφού περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Εκπρόσωπος της χώρας ήταν ο Željko Joksimović συνοδευόμενος από την Ad-Hoc Orchestra, με το τραγούδι Lane Moje.

Το 2009, ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε στη Μόσχα, όπου ο Alexander Rybak από τη Νορβηγία, κατάφερε με το παραμύθι του, να κατακτήσει την κορυφή, αποσπώντας ψήφους και από τις 41 χώρες. Έλαβε 16 12ρια (αριθμός ρεκόρ για την ιστορία του θεσμού) και 387 βαθμούς.

Στη Βιέννη το 2015, ο Måns Zelmerlöw με το τραγούδι Heroes, έφερε την έκτη νίκη της Σουηδίας, αποσπώντας ψήφους και από τις 39 χώρες. Έλαβε συνολικά 365 βαθμούς.

Εκτός από το Heroes, από όλες τις χώρες κατάφερε να ψηφιστεί και η Ιταλία με τους Il Volo και το Grande amore. Ωστόσο, περιορίστηκαν στην τρίτη θέση, παρόλο που βρίσκονταν πρώτοι στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού με 366 βαθμούς και 14 δωδεκάρια.

2016 και για άλλη μία φορά ο νικητής του televoting, δεν και αυτός που θα σηκώσει το τρόπαιο. Η μαμά Ρωσία, εκπροσωπήθηκε από τον Sergey Lazarev με το τραγούδι You Are The Only One. Ο Sergey, ψηφίστηκε και από τις 41 χώρες στο televoting, όπου και έλαβε 361 βαθμούς και δέκα δωδεκάρια. Ωστόσο, η ψήφος των κριτικών επιτροπών, τον κατέβασε στην τρίτη θέση.

Το 2017 Βουλγαρία και Πορτογαλία, κατάφεραν να ψηφιστούν και από τις 41 χώρες στο televoting.

Η Βουλγαρία, με τον Kristian Kostov και το Beautiful Mess κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 615 βαθμούς, ενώ η Πορτογαλία με τον Salvador Sobral και το Amar pelos dois, έφερε τη πρώτη νίκη στη χώρα του, με 758 βαθμούς.

Και οι δύο χώρες, ψηφίστηκαν από όλες τις χώρες του τηλεοπτικού κοινού, όχι όμως από αυτές των κριτικών επιτροπών.

Το 2018 Εκπρόσωπος της Κύπρου μας, ήταν η Ελένη Φουρέιρα με το τραγούδι Fuego. Η Κύπρος μετά από πολλά χρονιά είναι υποψήφια για την κορυφή και όλοι μιλάνε γι αυτήν. Η Ελένη, κατάφερε να ψηφιστεί και από τις 42 χώρες στο televoting και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση με 436 βαθμούς. Πέτυχε την καλύτερη θέση της Κύπρου στην ιστορία της στο Διαγωνισμό, κάνοντας μας όλους περήφανους και ανοίγοντας γι αυτήν μία διεθνή καριέρα.

Το 2019, εκπρόσωπος της Ολλανδίας ο Duncan Laurence με το τραγούδι Arcade. Παρόλο που δεν κέρδισε ούτε την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού αλλά ούτε αυτή των κριτικών επιτροπών, ο συνδυασμός των ψήφων του έδωσε το τρόπαιο.

Ωστόσο, κατάφερε αν και δεύτερος στο televoting, να αποσπάσει 261 ψήφους και από τις 41 συμμετέχουσες χώρες.

Προτελευταίος σταθμός, το 2021. Τρεις χώρες κατάφεραν να ψηφιστούν και από τις 39 χώρες στη ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Αυτές ήταν: η Ιταλία, η Γαλλία και η Ουκρανία.

Οι Måneskin με το τραγούδι Zitti e buoni, ήταν οι φετινοί νικητές της Eurovision, που όχι μόνο ψηφίστηκαν απ όλες τις χώρες, αλλά η φήμη τους εξαπλώθηκε και σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάνοντας τους από τους πιο επιτυχημένους νικητές του Θεσμού.

https://www.youtube.com/watch?v=RVH5dn1cxAQ

Την Γαλλία εκπροσώπησε η Barbara Pravi. Με το συναισθηματικό Voilà, με επιρροές από την αείμνηστη  Édith Piaf, κατάφερε να ρθει στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας βαθμούς από όλες τις χώρες.

https://www.youtube.com/watch?v=Unj9WbeLzRU

Την Ουκρανία εκπροσώπησαν, οι Go_A και το Shum. Το συγκρότημα από την Ουκρανία ήρθε δεύτερο στη ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού και 5ο συνολικά, αποσπώντας βαθμούς απ όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

https://www.youtube.com/watch?v=lqvzDkgok_g

Ολοκληρώνουμε με το 2022. Η νικήτρια χώρα Ουκρανία, κατάφερε να αποσπάσει ψήφους  από όλες τις χώρες στο televoting. Τέλος, πέτυχε ρεκόρ, τόσο βαθμών, όσο και δωδεκαριών. Εκπρόσωποι της χώρας, οι Kalush Orchestra με το Stefania.

Εδώ ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του EurovisionFun για τα τραγούδια που κατάφεραν να κερδίσουν ψήφους από όλες τις χώρες στην ιστορία της Eurovision από την γέννηση της μέχρι σήμερα. Ποιο είναι το αγαπημένο σας;

10 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Το 1984 (μαζί με το 1989) είναι τα χειρότερα νικητήρια τραγούδια στην ιστορία του διαγωνισμού κατά τη γνώμη μου.
    Το Amar Pelos Dois είναι μέσα στα δέκα αγαπημένα μου τραγούδια (νικητήρια ή μη) όλων των εποχών στη γιουροβίζιον και η πρώτη φορά από το 1996 που συμφώνησα με το νικητή 🙂

    Απάντηση
  2. Mary
    Mary says:

    Μήπως να είμαστε λίγο προσεκτικότεροι στην φράση “διεθνής καριέρα” ???Προσκαιρη Διεθνή επιτυχία το φουεγκο ίσως έκανε, διεθνή καριέρα η Φουρέιρα ΔΕΝ έκανε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε….. Θα τα ακούει η Νανα Μούσχουρη και θα γελάει!

    Απάντηση
    • KostasEV
      KostasEV says:

      Διεθνή καριέρα με την ακριβή σημασία του όρου όχι αλλά δεν πέτυχε και λίγα η Φουρέιρα.
      Έχει τραγουδήσει σε όλη την Ευρώπη ( Ισπανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Σουηδία, Γαλλία, ΗΒ κτλ), έχει πάει ως καλεσμένη σε διάφορα σόου του εξωτερικού, συνεργασία με Snoopdog, μεγάλες επιτυχίες μετά τη Eurovision. Για Ελλάδα τα λες απλησίαστα όλα αυτά

      Απάντηση
      • Mary
        Mary says:

        Τοτε με βαση τα όσα λες, η Παπαρίζου έκανε υπεργαλάξια καριέρα! Ουτε το οτι τραγουδησε σε 5 συναυλιες στην Ευρώπη σημαίνει καριέρα και το ξέρει πολυ καλα γι’αυτο εξαλλου μένει ακόμα στην Ελλάδα. Ας τα βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους.

        Απάντηση
  3. T.R
    T.R says:

    To save your kisses for me theoro oti ine to kalitero tragoudi stin istoria tou diagonismou. Simioteon oti oi Brotherhood of Man ine akoma mazi. Episis to love shine a light to 1997 Nocturne (Norway 1995) voice (Ireland 1996) kai fisika ABBA to 1974. To kalitero tragoudi pou DEN kerdise theoro to Rapsodia to 1992 kai to heirotero nikitirio …Yugoslavia 1989 an kai i Emilija Kokic (i tragoudistria tou siggrotimatos RIVA) tin theoro exeretiki foni kai kalitehni.

    Απάντηση
  4. Maria
    Maria says:

    Ξέρουμε όλοι ότι ο φετινός νικητής πήρε τόσους ψήφους λόγω “υποστήριξης” αλλά για μένα το αγαπημένο μου πάντα θα είναι το ένα και μοναδικό ZITTI E BUONI

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *