Ελλάδα: Ο Γιώργος Χατζηνάσιος τραγουδά με τα παιδιά του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης! (Βίντεο)

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους εν ζωή Έλληνες μουσικούς. Το 1977 πέτυχε την πρώτη μεγάλη διάκριση της χώρας μας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αφού το τραγούδι που έγραψε για τους Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη, το Μάθημα Σολφέζ, έφτασε στην πέμπτη θέση. Αναφερόμαστε φυσικά στον Γιώργο Χατζηνάσιο, που με τις μελωδίες τους διαμόρφωσε κυριολεκτικά την pop σκηνή της χώρας μας, τις δεκαετίες του 70 και του 80. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος τραγουδά μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, μαζί με τους μαθητές και τους απόφοιτους του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης και μας θυμίζει πόσο όμορφη είναι η ζωή, όταν υπάρχει αγάπη.

Λίγα λόγια για το Ζωγράφειο Λύκειο

Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα εναπομείναντα ομογενειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Πόλης. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 450 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650. Σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 18 εκπαιδευτικούς.

Το σχολείο διευθύνει ο κ. Γ. Δεμιρτζόγλου, ο οποίος με το πάθος του, κρατά αναμμένη την φλόγα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες κάθε χρόνο παραμονή των Χριστουγέννων, όπου με το ακορντεόν του και με την συνοδεία των Ρωμιών μαθητών, ψέλνουν τα κάλαντα στους δρόμους του Πέραν, αλλά και στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *