33 χρόνια μετά τον θρίαμβο του Eurobasket | Ποιοι έγιναν ταυτόχρονα πρωταθλητές Ευρώπης σε μπάσκετ και μουσική;

33 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη κατάκτηση του Eurobasket από την χώρα μας το 1987. Πολλοί είπαν ότι ήταν ημερομηνία καμπής για την άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού στην συνέχεια, αφού ουσιαστικά ήταν η πρώτη μεγάλη αθλητική επιτυχία της χώρας μας. Εδώ όμως μιλάμε για Eurovision και για αυτή θα σας πούμε και στο παρόν. Ποιες χώρες κατάφεραν να γίνουν πρωταθλήτριες Ευρώπης ταυτόχρονα στο μπάσκετ και στην μουσική; Εμείς κοιτάξαμε τις συμπτώσεις και την προϊστορία στις δύο διοργανώσεις και πιο κάτω σας παραθέτουμε τις χώρες που κατάφεραν ταυτόχρονα να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης, τόσο στο Eurobasket, όσο και στη Eurovision!

Η πρώτη διοργάνωση του Eurobasket διεξήχθη το 1935 στη Γενεύη και πρώτη πρωταθλήτρια στέφθηκε η Λετονία, νικώντας στον τελικό την Ισπανία με το “επιβλητικό” σκορ 24-18. Έκτοτε έχουν γίνει άλλες 39 διοργανώσεις, με τελευταίο τροπαιούχο όπως όλοι γνωρίζετε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Σλοβενία. Το Eurobasket πραγματοποιούνταν κάθε δύο χρόνια, πλέον όμως θα γίνεται κάθε τέσσερα. Το επόμενο είναι το 2021. Πολυνίκης του θεσμού είναι δύο χώρες που δεν υπάρχουν πια, η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία.

Στην ιστορία των δύο διοργανώσεων σε τρεις περιπτώσεις, οι χώρες που κέρδισαν το διαγωνισμό της Eurovision, κέρδισαν και το Eurobasket. Καταφέρνοντας ουσιαστικά να γίνουν πρωταθλητές Ευρώπης τόσο στο μπάσκετ, όσο και στη μουσική. Ας δούμε πότε και ποιοι, κατάφεραν αυτό το πραγματικά δύσκολο επίτευγμα!

1989

Στις 6 Μαΐου στη Λοζάνη της Ελβετίας πραγματοποιείται ο 34ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision με 22 χώρες να διαγωνίζονται για το βραβείο. Ενώ τα προγνωστικά ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο να παίρνει τη νίκη, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του διαγωνισμού συνέβη, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τη Γιουγκοσλαβία με το συγκρότημα Riva και το Rock Me στην κορυφή με μόλις 7 βαθμούς διαφορά από τους δεύτερους Βρετανούς. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη βαλκανικής χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision, τη στιγμή που τα τύμπανα του πολέμου είχαν ήδη αρχίσει να χτυπούν στη Γιουγκοσλαβία φέρνοντας τις εθνοτικές ομάδες που την συνιστούσαν σιγά σιγά σε θέσεις μάχης.

Λίγες ημέρες αργότερα από την ανεπάντεχη νίκη της Γιουγκοσλαβίας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ζάγκρεμπ, την πόλη που την επόμενη χρονιά φιλοξένησε τη Eurovision. Η Γιουγκοσλαβία νίκησε στον τελικό την εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας μας, η οποία προσπάθησε για το δεύτερο σερί τίτλο (αφού το 1987 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο), χωρίς όμως επιτυχία αφού σύμφωνα με όλους τους ειδικούς η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας εκείνη τη χρονιά παρέταξε το πιο ολοκληρωμένο σύνολο που έχει παίξει ποτέ σε Eurobasket! Στον τελικό νίκησε την Ελλάδα του Ν. Γκάλη και Π. Γιαννάκη με σκορ 98-77. Έτσι η Γιουγκοσλαβία δύο μόλις χρόνια πριν ξεκινήσει ο διαμελισμός της, έγινε η πρώτη χώρα που κατακτά και τους δύο τίτλους ταυτόχρονα!

2005

Η χρυσή τριετία της Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τριετία 2004-2006. Τι δεν κάναμε σε αυτά τα τρία χρόνια. Διοργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες, πήραμε το Euro στο ποδόσφαρο το 2004, κερδίσαμε τη Eurovision και το Eurobasket το 2005, ενώ το 2006 βγήκαμε δεύτεροι στο Mundobasket. Πολλά λόγια για τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου και του My Number One στις 21 Μαΐου στο Κίεβο δεν χρειάζονται. Το θέλαμε, το διεκδικήσαμε και το πήραμε με την αξία μας και με μία παρουσίαση που έχει μείνει στην ιστορία.

Τρεις μήνες αργότερα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ πηγαίνει με όνειρα και φιλοδοξίες στο Βελιγράδι για να βρεθεί στα μετάλλια, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι ένας θρίαμβος του 1987 δεν ήταν ακατόρθωτος. Πραγματικά η Ελλάδα με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη και με παιχνίδια που δεν ενδείκνυνται για καρδιακούς φθάνει στον τελικό και εκεί συνθλίβει τη Γερμανία με 78-62, παίρνοντας τον τίτλο για δεύτερη φορά στην ιστορία της και βγάζοντας στους δρόμους τους Έλληνες ξανά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το 2005 ήταν ταυτόχρονα νικήτρια στη Eurovision, αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

2008

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision φιλοξενείται για πρώτη φορά στο Βελιγράδι, μετά τη νίκη της Σερβίας την προηγούμενη χρονιά με τη Marija Serifovic και το Molitva. Η αγωνία των Ελλήνων ανεβαίνει στα ύψη, αφού η χώρα μας για τελευταία φορά μέχρι σήμερα διεκδικεί τη νίκη με αξιώσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Τελικά η Καλομοίρα καταλαμβάνει τη τρίτη θέση και την νίκη παίρνει η Ρωσία με το Dima Bilan και το Believe, τη σκηνοθεσία του οποίου είχε αναλάβει ο δικός μας Φωκάς Ευαγγελινός. Η νίκη της Ρωσίας δεν ήρθε τυχαία, αφού ο Dima Bilan είχε ξανά συμμετάσχει στο διαγωνισμό το 2006 και είχε τότε καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Την προηγούμενη χρονιά της νίκης του Dima Bilan στη Eurovision, αφού το Eurobasket διεξάγονταν τότε κάθε δύο χρόνια σε μονά έτη, η Ρωσία σε ένα από τους συγκλονιστικότερους τελικούς που έχουν διεξαχθεί ποτέ κερδίζει το μεγάλο φαβορί Ισπανία μέσα στην έδρα της και κυριολεκτικά γκρεμίζει τα όνειρα και τις προσδοκίες όλων των Ισπανών φιλάθλων που θεωρούσαν κάτι παραπάνω από σίγουρο την κατάκτηση του τροπαίου.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που κάποια χώρα κατέκτησε και τους δύο τίτλους ταυτόχρονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πορτογαλία εκτός από νικήτρια της Eurovision το 2017, ήταν ταυτόχρονα και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, αφού κέρδισε το τελευταίο Euro (το 2016), νικώντας στον τελικό τη Γαλλία με 1-0.

Σαφώς και όπως αντιλαμβάνεστε το κατόρθωμα της Ελλάδας το 2005 είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Δηλαδή να βρεθεί κάποια χώρα τροπαιούχος και στις τρεις διοργανώσεις (Eurovision, Eurobasket και Euro)!

Θα καταφέρει κάποια χώρα ξανά να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ και στην μουσική, τι λέτε;

0 ΣΧΟΛΙΑ

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *