Eurovision 2021: Με ηχογραφημένα φωνητικά ο επόμενος διαγωνισμός!

Μια είδηση που ουσιαστικά αναμέναμε εδώ και αρκετά χρόνια, επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο, μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του διαγωνισμού. Οι αποστολές στην Eurovision 2021 θα έχουν την δυνατότητα να έχουν ηχογραφημένα τα φωνητικά, κάτι που ήδη ισχύει τόσο στην Junior Eurovision, όσο και στο Melodifestivalen. Η αλλαγή αυτή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το 2021, ανεξαρτήτου συνθηκών με την πανδημία του κορωνοιού και θα ισχύσει για μία μόνο χρονιά.

Η Eurovision 2021 θα πραγματοποιηθεί με κάθε τρόπο

Ο νέος εκτελεστικός επόπτης του διαγωνισμού, Martin Österdahl, δήλωσε για τις αποφάσεις που έλαβε το reference group, για την Eurovision 2021, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα όσα είχε πει νωρίτερα και ο εκτελεστικός διευθυντής του επόμενου διαγωνισμού, Sietse Bakker.

Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την άνοιξη του 2020 είναι ότι πρέπει να σχεδιάσουμε τον διαγωνισμό, με μια παγκόσμια κρίση και πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες του Διαγωνισμού προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να είμαστε πιο ευέλικτοι και να κάνουμε αλλαγές ακόμη και στην ίδια τη μορφή. 

Ως διοργανωτές της μεγαλύτερης ζωντανής μουσικής εκδήλωσης στον κόσμο είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι στην αποστολή μας. Να φέρουμε πίσω έναν Διαγωνισμό, έναν νέο νικητή και μια παράδοση σε έναν νέο Host Broadcaster. Αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στο DNA μας και αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς της Eurovision 2021

H EBU ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές στην Eurovision 2021, που θα ισχύσουν για τον επόμενο διαγωνισμό μόνο.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η δυνατότητα στις αποστολές να χρησιμοποιήσουν ηχογραφημένα φωνητικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ζωντανά φωνητικά (αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα), τελείως ηχογραφημένα φωνητικά ή ένα συνδυασμό ζωντανών και ηχογραφημένων υποστηρικτικών φωνητικών.

Αυτό γίνεται προκειμένου οι αποστολές να είναι μικρότερες, αφού δεν θα απαιτείται να υπάρχουν τραγουδιστές για τα φωνητικά, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να εξερευνήσουν νέες δημιουργικές ιδέες, αξιοποιώντας καλύτερα τον περιορισμό των έξι ατόμων στην σκηνή, αλλά και να μειώσουν τα τεχνικά βάρη του Host Broadcaster.

Όλα τα κεντρικά φωνητικά που εκτελούν τη μελωδία του τραγουδιού, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης χρήσης του λεγόμενου lead dub, θα εξακολουθούν να είναι ζωντανά πάνω ή εκτός σκηνής στην αρένα.

Κατά την αλλαγή του κανόνα, η διατήρηση της αυθεντικότητας και της δικαιοσύνης ήταν πάντα στο μυαλό.

Πρέπει να προσαρμοστούμε ακόμα κι αν, όπως προτιμάμε, μπορούμε να επιστρέψουμε με το σενάριο Α, σε έναν διαγωνισμό όπως το γνωρίζουμε και το αγαπάμε, σε μια γεμάτη αρένα ομάδα με θαυμαστές και αντιπροσωπείες.

Είναι η αποστολή μου, καθώς μπαίνω στα μεγάλα παπούτσια που άφησε ο Jon Ola Sand, να διασφαλίσω ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα παραμείνει ευκίνητος αλλά πιστός στις παραδόσεις, τις αξίες και την ιστορία του. Όταν επαναφέρουμε τον Διαγωνισμό το 2021, τον φέρνουμε πίσω για πάντα. 

Martin Österdahl

Η ανακοίνωση της EBU τελειώνει, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια εξαίρεση στους γενικούς κανονισμούς του διαγωνισμού και θα ισχύσει μονο για τον επόμενο διαγωνισμό. Βέβαια η ιστορία έχει αποδείξει ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!

Η παραπάνω αλλαγή είναι η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη αλλαγή στους κανονισμούς του διαγωνισμού, που έχει πραγματοποιηθεί μετά την πλήρη κατάργηση της ζωντανής ορχήστρας το 1999.

Εσείς συμφωνείτε με την αλλαγή αυτή ή θα προτιμούσατε να τα φωνητικά να είναι μόνο ζωντανά, όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα;

Πηγή: Eurovision.tv

 

7 ΣΧΟΛΙΑ
  1. eurogreek
    eurogreek says:

    Και κάπως έτσι θα πούμε αντίο και στα ζωντανά φωνητικά. Και η ζωντανή ορχήστρα έγινε προσθετική για τις συμμετοχές το 1997 1998 κ το 1999 καταργήθηκε τελείως.

    Απάντηση
  2. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Αν η απόφαση αφορά μόνο το διαγωνισμό του 2021, έχει κάποια λογική βάση (λόγω των πολύ ιδιαίτερων συνθηκών).
    Αν όμως είναι (ή εξελιχθεί σε) μια μόνιμη αλλαγή, τότε μιλάμε για μια τραγική εξέλιξη. Ο διαγωνισμός όσο πάει και μετατρέπεται σχεδόν αποκλειστικά ένα τηλεοπτικό γεγονός, ενώ κατά βάσει θα έπρεπε να είναι μουσικό γεγονός.

    Απάντηση
  3. Μάριος
    Μάριος says:

    Θα καταλάβαινα τον προσωρινό χαρακτήρα της αλλαγής -μόνο για έναν χρόνο- αν την τεκμηρίωναν μόνο με αιτίες που να συνδέονται με τις έκτακτες συνθήκες της επιδημία, όπως το ότι θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερα μέλη στις αποστολές. Αλλά εγώ βλέπω επιχειρηματολογία και για την ποιότητα και την ποικιλία του μουσικού αποτελέσματος, πράγμα που με υποψιάζει ότι το πάνε για μονιμοποίηση αυτής της αλλαγής (κακώς κατ’εμέ).

    Απάντηση
  4. Κωνσταντίνος
    Κωνσταντίνος says:

    Αν αυτό ισχύει μόνο για του χρόνου λόγω της πανδημίας κανένα πρόβλημα, αλλά θα συμφωνήσω και γω ότι το επιχείρημα”ποιότητα και μουσική ποικιλία” δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτή η αλλαγή θα ναι μόνιμη, κάτι που αν γίνει θα καταστήσει ως ένα πλήρως τηλεοπτικό σόου τη Eurovision και όχι μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού.
    Βέβαια για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους,τα επεξεργασμένα φωνητικά της Νορβηγίας το 2017 μια χαρά προηχογραφημενα ήταν σε αντίθεση με αυτά της Πολωνίας το 2018 ή της Ελλάδας το 2019(αναφέρομαι στο “better love who you love”). Κοινώς οι Σκανδιναβοί και κυρίως οι Σουηδοί κάνουν ο,τι θέλουν στο διαγωνισμό μιας και… money make the world goes round, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι.
    Ας ελπίσουμε αυτή η αλλαγή να ναι μόνο για το ’21.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *