Αφιέρωμα: Tι συμβαίνει όταν το τηλεοπτικό κοινό έχει διαφορετική άποψη από τις κριτικές επιτροπές; – Μέρος Γ

Από την επάνοδο των κριτικών επιτροπών στο Διαγωνισμό το 2008, έχουμε δει πολλές φορές να αλλάζει το αποτέλεσμα της πρόκρισης της κάθε χώρας, αλλά της κατάταξης της τη βραδιά του Μεγάλου τελικού, με τις περισσότερες φορές να έχουμε πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τους φαν του Διαγωνισμού και όχι μόνο.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, θα δούμε ποια τραγούδια, που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τα είχε ψηλά στην προτίμηση του, η κριτική επιτροπή είχε διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα να χάσουν μια ευκαιρία στον Τελικό αλλά και ένα καλό αποτέλεσμα.

Μπορείτε να δείτε τα δύο προηγούμενα μέρη εδώ και εδώ.

Τώρα στο τρίτο μέρος, ήρθε η ώρα να δούμε ποια televoting favorites, δεν είχαν την ”αγάπη” των κριτικών επιτροπών τις χρονιές  2015, 2016 & 2017.

2015

2015 και ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στη Βιέννη.

Στον Α Ημιτελικό συναντάμε 3 χώρες που βρίσκονταν στην 10αδα του τηλεοπτικού κοινού και εκτός αυτής στις κριτικές επιτροπές. Αυτές είναι η Αρμενία, η Σερβία και η Φινλανδία.

Η Αρμενία εκπροσωπείται από τους Genealogy και το Face the Shadow. Οι Genealogy καταλαμβάνουν την 6η θέση στο televoting και τη 12η στις juries. Με τον συνδυασμό των ψήφων έρχονται 7οι και καταφέρνουν να προκριθούν στον μεγάλο Τελικό.

Η Bojana Stamenov εκπροσωπεί τη Σερβία μιλώντας για την διαφορετικότητα. Μία συμμετοχή που αν και είχε ένα εκρηκτικό live δεν συγκίνησε τις κριτικές επιτροπές αφού την κατέταξαν 13η. Ωστόσο, το Beauty Never Lies κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό, χάρη στη ψήφο του τηλεοπτικού κοινού Ευρώπης και Αυστραλίας, όπου με τον συνδυασμό των ψήφων ήρθε 9ο και το ξαναείδαμε τη βραδιά του Σαββάτου.

Η Σερβία ήταν από τις αδικημένες των κριτικών επιτροπών και στον Τελικό, καθώς βρέθηκε στη 10η θέση του τηλεοπτικού κοινού, με τις κριτικές επιτροπές να την κατατάσσουν 24η. Ωστόσο, η χαμηλή θέση των κριτικών επιτροπών δεν της στέρησαν τη θέση στη 10αδα.

Τέλος, η Φινλανδία, με το συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipäivät και το Aina mun pitää, παρότι συγκαταλέγονταν στα φαβορί λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκροτήματος, ψηφίστηκε 10ο από το τηλεοπτικό κοινό για πρόκριση και 16ο με μόλις ένα βαθμό από τις επιτροπές, δίχως να πετύχουν την πρόκριση.

Από την άλλη στον Β Ημιτελικό, άλλες 3 χώρες βρέθηκαν να είναι αδικημένες των κριτικών επιτροπών. Αυτές είναι το Μαυροβούνιο, η Πολωνία και η Τσεχία.

Ο Knez παρόλο της 11ης θέσης των κριτικών επιτροπών, κατάφερε να πετύχει την 2η πρόκριση του Μαυροβουνίου στον Τελικό. Ήρθε 9ος τόσο στο τηλεοπτικό κοινό, όσο και στον συνδυασμό των ψήφων κοινού και επιτροπών.

Στο όνομα της αγάπης μας τραγούδησε η Monika Kuszyńska, από την Πολωνία, η οποία συγκίνησε το κοινό με την ερμηνεία της και της έδωσε την 4η θέση. Σε αντίθεση με την καλή θέση της χώρας στο televoting, οι juries, την κατέταξαν μόλις 16η. Ωστόσο, η Monika, προκρίθηκε στον μεγάλο Τελικό 9η.

Η Marta Jandová και ο Václav Noid Bárta αποτελούν αυτή τη χρονιά, τους εκπροσώπους της Τσεχίας στον διαγωνισμό, ύστερα από την τελευταία παρουσία της χώρας στο διαγωνισμό το 2007. Hope Never Dies μας τραγουδούν και έρχονται 10οι στο τηλεοπτικό κοινό, μια θέση που αν ήταν σε ισχύ το σύστημα μόνο televoting, θα είχαν πετύχει την πρώτη πρόκριση της Τσεχίας στην ιστορία της στο διαγωνισμό. Παρόλο αυτά, οι επιτροπές την κατέταξαν 12οι, με τον συνδυασμό των ψήφων να την κατεβάζει στην 13η θέση.

Στον μεγάλο Τελικό του 2015, εκτός από τη Σερβία, άλλες 3 χώρες δεν κατάφεραν να κερδίσουν τόσο την ψήφο των κριτικών επιτροπών με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε μία πιο χαμηλή θέση.

Η Ιταλία με τους Il Volo και το Grande amore, αναδεικνύεται νικητής του televoting, χάνει όμως το βραβείο καθώς οι κριτικές επιτροπές της δίνουν την 6η θέση. Μετά τον συνδυασμό των ψήφων οι Il Volo, κατακτούν την 3η θέση, μία θέση που προκάλεσε την αντίδραση των φαν μιας και όλοι πίστευαν πως αυτοί έπρεπε να ήταν οι νικητές αυτής της χρονιάς.

Η Elhaida Dani εκπροσωπεί την Αλβανία με το τραγούδι I’m Alive. Ένα από το φαβορί του φετινού Διαγωνισμού που δεν έπεισε όμως τις κριτικές επιτροπές αφού την κατέταξαν μόλις 26η, σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό που της έδωσε την 9η θέση. Εν τέλει, κατέληξε 17η.

Τέλος, στις αδικημένες των κριτικών επιτροπών θα μπορούσαμε να βάλουμε και την Εσθονία. Η Elina Born και ο Stig Rästa ήρθαν στην 11η θέση των juries και στην 5η του televoting. Με το συνδυασμό των ψήφων το Goodbye to Yesterday κατέκτησε την 7η θέση.

2016

Σειρά έχει το 2016 όπου ο Διαγωνισμός διοργανώνεται στη Στοκχόλμη.

Στον Α Ημιτελικό 2 χώρες καταποντίστηκαν από τις επιτροπές, με την μία να καταφέρνει να προκριθεί στον Τελικό και με την άλλη να πετυχαίνει τον πρώτο της αποκλεισμό στην ιστορία της στον Διαγωνισμό.

Η γλυκιά Zoë εκπροσωπεί την Αυστρία με το Loin d’ici. Η Zoë κερδίζει με την παρουσίαση της την 2η θέση του televoting, με τις κριτικές επιτροπές να της δίνουν τη φτωχή 11η θέση. Ωστόσο, η χώρα κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό μόλις 7η.

Η Αυστρία καταποντίστηκε στον μεγάλο Τελικό από τις κριτικές επιτροπές, οι οποίες την κατέταξαν 24η. Για καλή της τύχη όμως, το κοινό της Eurovision της έδωσε την 8η θέση και μετά από την συνένωση των ψήφων πήρε την 13η θέση.

Μετά την τελευταία της παρουσία στο Διαγωνισμό το 2012, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιστρέφει αυτή τη χρονιά στη σκηνή της Eurovision. Οι Dalal & Deen feat. Ana Rucner and Jala με το Ljubav je ενώ έρχονται 8οι στην προτίμηση του κοινού, οι επιτροπές της στερούν την πρόκριση, καθώς την κατατάσσουν 14η. Μετά τον συγκερασμό των ψήφων καταλήγει 11η και δεν περνάει στον Τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Διαγωνισμό.

2 χώρες στον Β Ημιτελικό αν και βρίσκονταν στην 10αδα του Televoting, έχασαν την πρόκριση στον Τελικό εξαιτίας των κριτικών επιτροπών.

Την Λευκορωσία εκπροσώπησε ο Ivan με το τραγούδι Help You Fly. Ο Ivan πήρε την 9η θέση στο κοινό και την 12η στις επιτροπές. Εν τέλει κατέληξε 12ος και δεν κατάφερε να φέρει την πολυπόθητη πρόκριση της χώρας του στον Τελικό.

Την ίδια τύχη με τον Ivan είχε και η Βόρεια Μακεδονία με την Kaliopi, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της τις χρονιές 1996 και 2012. Αυτή τη χρονιά ερμήνευσε τη Dona και σκαρφάλωσε στην 8η θέση του televoting του Β Ημιτελικού. Όμως έχασε την πρόκριση από τις juries, οι οποίες την κατέταξαν 11η, θέση την οποία πήρε και μετά στον συγκερασμό των ψήφων.

Από την άλλη μεριά, η Πολωνία παρόλο της χαμηλής 15ης θέσης στον Β Ημιτελικό από την μεριά των επιτροπών, ήρθε 4η στο κοινό, με αποτέλεσμα να προκριθεί στον Τελικό. Οι επιτροπές έδωσαν χαμηλή θέση στη χώρα και στον Τελικό (25η), σε αντίθεση με το κοινό που την κατέταξη 3η, μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ κοινού και επιτροπών στην ιστορία του Διαγωνισμού. Η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον Michał Szpak και το Color of Your Life, όπου κατέληξε 8ος με 229 βαθμούς.

Ολοκληρώνοντας τη χρονιά 2016, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη Ρωσία και στον Sergey Lazarev. Ο Sergey αναδείχθηκε ο νικητής του televoting με 361 βαθμούς, σε αντίθεση με τις επιτροπές που τον κατέταξαν 5ο με 130 βαθμούς. Εν τέλει, το You Are the Only One κατέληξε 3ο με 491 βαθμούς.

2017

Ολοκληρώνουμε με το 2017, όπου ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο.

Στον Α Ημιτελικό Βέλγιο, Πολωνία και Φινλανδία αποτέλεσαν τις χώρες που καταποντίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές.

Το Βέλγιο εκπροσωπείται από τη Blanche και το τραγούδι City Lights. Η Blance, ήρθε 3η στην προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού και 13η στις επιτροπές, ωστόσο πήρε το εισιτήριο για τον Τελικό.

Παρόμοια τύχη με την Blanche είχε και η Kasia Moś από την Πολωνία. Το Flashlight ήρθε 6ο στο κοινό και 11ο στις επιτροπές, με την Kasia να καταφέρνει να μπει και αυτή στον Τελικό 9η.

Ολοκληρώνοντας τον Α Ημιτελικό συναντάμε ένα από τα φαβορί για πρόκριση την Φινλανδία. Οι Norma John πήραν την 10η θέση στο televoting, δυστυχώς όμως η 12η των κριτικών επιτροπών, άφησε εκτός τελικού το Blackbird.

Στον Β Ημιτελικό 4 χώρες καταποντίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές με δύο από αυτές να μην καταφέρνουν τελικά να βρεθούν στον Τελικό.

Η μπάντα Timebelle μας ερμήνευσε αυτή τη χρονιά το Apollo. Το τηλεοπτικό κοινό έφερε την Ελβετία στη 10η θέση, ενώ οι κριτικές επιτροπές την κατέταξαν 11η. Έχασαν όμως το εισιτήριο για τον Τελικό, καταλήγοντας στην 12η θέση.

Ο Koit Toome που εκπροσώπησε την Εσθονία το 1998 και η Laura Põldvere που εκπροσώπησε και αυτή τη χώρα της το 2005 ως μέλος του girl group Suntribe, επιστρέφουν μαζί το 2016 με το τραγούδι Verona. Η Verona αγαπήθηκε εξαρχής από τους φαν και ήταν και ένα από τα φαβορί για πρόκριση.

Το τηλεοπτικό κοινό ψήφισε τους Koit και Laura στην 6η θέση, όμως οι κριτικές επιτροπές την κατέταξαν 17η, αφήνοντας την εκτός τελικού και προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από τους φαν.

Yodel It! μας τραγούδησαν οι Ilinca και Alex Florea από την Ρουμανία. Το duo κατάφερε να έρθει 3ο στη προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού και μόλις 15ο στις κριτικές επιτροπές. Ωστόσο, κατάφεραν να πετύχουν για άλλη μία φορά την πρόκριση της Ρουμανίας στον Τελικό, όπου και εκεί οι επιτροπές κατέταξαν τη χώρα 15η σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό που της έδωσε την 5η θέση.

Τέλος, η Κροατία με τον Jacques Houdek και το My Friend, βρέθηκε 5η στο televoting του Ημιτελικού και 9η στον Τελικό, σε αντίθεση με τις κριτικές επιτροπές, όπου καταποντίστηκε στην 13η και 22η θέση αντίστοιχα.

Στον Τελικό, Γαλλία και Ουγγαρία μπήκαν στη 10αδα του televoting, όχι όμως σε αυτή των κριτικών επιτροπών.

Η Alma με το Requiem κατατάχθηκε 19η από τις juries και 10η από το televoting. Εν τέλει κατέληξε 12η.

Ενώ, ο Joci Pápai με το Origo, ήρθε 7ος στο τηλεοπτικό κοινό και 17ος στις κριτικές επιτροπές, καταλήγοντας μετά τον συνδυασμό των ψήφων 8ος.

Εδώ ολοκληρώνεται το τρίτο μέρος του αφιερώματος για τις συμμετοχές που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τις είχε είτε υψηλά στην προτίμηση του, είτε τις είχε χαρίσει την πρόκριση στο μεγάλο Τελικό της Eurovision, η γνώμη της κριτικής επιτροπής ήταν εντελώς διαφορετική.

Μείνετε συντονισμένοι για το Δ μέρος, όπου θα αναλύσουμε τις χρονιές 2018 & 2019.

5 ΣΧΟΛΙΑ
  1. όχι άλλο κάρβουνο
    όχι άλλο κάρβουνο says:

    Το 2016 δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Η πολιτικοποίηση του διαγωνισμού χτύπησε ταβάνι. Κινητοποιήθηκαν λυτοί και δεμένοι για να μην κερδίσει η Ρωσία.
    Κι αυτό το λέω ενώ σαν τραγούδι το 1944 μου αρέσει περισσότερο από το Ρώσικο.

    Απάντηση

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *