Καζακστάν: Άδικη η απόφαση της EBU για την μη συμμετοχή του στην Eurovision 2021! Editorial

Η EBU για μία ακόμη χρονιά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να απευθύνει ειδική πρόσκληση συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, στις δημόσιες τηλεοράσεις του Καζακστάν και του Κοσόβου που είναι συνεργαζόμενα μέλη της. Παρότι η περίπτωση του Κοσόβου είναι αρκετά σύνθετη και μία τυχόν συμμετοχή του θα είχε άσχημες συνέπειες, αφού υπάρχουν πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Καζακστάν.

Το Καζακστάν πράγματι είναι μια κατά βάση ασιατική χώρα, με ένα μικρό της τμήμα να ανήκει στην Ευρώπη. Δεν βρίσκεται γεωγραφικά στη ζώνη των χωρών της EBU και ως εκ τούτου δεν είναι μέλος της, αν και οι χώρες του Καυκάσου επίσης δεν ανήκουν στη ζώνη εκπομπής της , μολοταύτα η EBU κατ’ εξαιρέση δέχθηκε κανονικά στους κόλπους της, τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις των χωρών αυτών.

Το επιχείρημα φυσικά ότι το Καζακστάν δεν μπορεί να συμμετάσχει γιατί δεν είναι στην Ευρώπη δεν ισχύει, αφού κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος το Ισραήλ ή παλαιότερα το Μαρόκο, χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Φυσικά τα τελευταία χρόνια έχουμε και την Αυστραλία, μια χώρα που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πολιτικό καθεστώς του Καζακστάν, δεν συνάδει με έναν διαγωνισμό που προάγει την ελευθερία και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα όπως η Eurovision. Πράγματι το Καζακστάν δεν έχει από τις καλύτερες δημοκρατίες στον κόσμο, αλλά είναι σε χειρότερη θέση από ότι το Αζερμπαιτζάν ή όπως βλέπουμε τώρα από την Λευκορωσία;

Δεν θα μπορούσε να γίνει νέα περίπτωση Αυστραλίας, να συμμετάσχει δηλαδή με ειδική πρόσκληση, καθώς εκείνη είναι μοναδική περίπτωση, που έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, προτού τελικά της δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχει, λένε κάποιοι άλλοι. Μα όταν στο Καζακστάν φέτος για την Junior Eurovision, έχουν υποβληθεί 365 τραγούδια, σκεφθείτε το ενδιαφέρον που θα υπάρξει για την κανονική Eurovision!

Τώρα αν το πρόβλημα είναι που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός εφόσον το Καζακστάν κερδίσει, μπορεί να ισχύσει και εδώ ότι ισχύει στην περίπτωση της Αυστραλίας, αν και η Αστάνα δεν είνα τόσο μακρυά. Να το διοργανώσει δηλαδή σε συνεργασία με κάποια άλλη χώρα-μέλος της EBU, στο έδαφος της δεύτερης.

Ενώ λοιπόν σύμφωνα και με τα παραπάνω δεν υπάρχει κάποια σοβαρή δικαιολογία για την μη συμμετοχή μιας χώρας, που συμμετέχει εδώ και τρία χρόνια κανονικά στην Junior Eurovision με ειδική πρόσκληση, η EBU συνεχίζει να κλείνει την πόρτα αναιτίως στο Καζακστάν, παρά την μεγάλη του επιθυμία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Το Καζακστάν πάντως συνεχίζει να ελπίζει κάθε χρόνο, ότι θα λάβει την ειδική πρόσκληση συμμετοχής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει και με την Αυστραλία. Το ζήτημα είναι ότι πλέον η πλειοψηφία των fans είναι μαζί του, θεωρώντας άδικη και επιλεκτική την σχετική απόφαση της EBU.

Ποια είναι η άποψη σας; Θα πρέπει ή όχι να προσκληθεί το Καζακστάν στον Διαγωνισμό της Eurovision;

1 reply

Υποβολή Σχολίων

Θέλετε να συμμετέχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *